Noen svar på forskjellige spørsmål i denne tråden
Ang 8" bass i subwoofer
- Jo, man når lett ned til 30 Hz med en 8". Men så var det lydtrykket da? Det blir relativt beskjedent med bare en 8-tommer. Og hva er vitsen med en 8" subwoofer når de fleste normale høyttalere har like mye, og ofte mer membranareal? Skal man først bygge en subwoofer, bør den kunne yte betydelig mer enn selv hva forholdsvis små høyttalere er i stand til.
15" og kassevolum
- Skal man ha en 15" i et volum på 100-150 til å spille flatt til f. eks. 20 Hz, må man selvsagt bruke EQ. Jeg ser uansett for meg å lage et bassrefleks-system med meget lavt Q, der responsen faller av, og at noe EQ kan være nødvendig. Lavt Q gir mindre group-delay, bedre transientrespons og generelt bedre lyd. Et lavt Q er også godt tilpasset det room-gain man får under 50 Hz.
Servo
- Det var en utfyllende artikkel i High Fidelity for mange år siden som er verdt å lese om dette emnet. En stor ulempe med servo er at det krever lukkede kabinetter. I praksis oppnår man en 50% reduksjon av forvrengningen ved moderate lydtrykk med servo. Imidlertid kan man redusere forvrengningen med 70-80% ved å bruke bassrefleks! Servo kan kompensere for power compression, men ved å bruke basselementer med 4" eller 5" svingspole, så unngår man i det store og det hele problemet også uten servo. Servo er en kompliserende faktor da det krever en del elektronikk. Det krever også at man åpner elementet for å montere en feedback sensor.
Isobarik
- Det øker kostnadene en del selvsagt, men det gir fordelen av at man kan redusere kabinettvolumet. Imidlertid bør man ha et visst kabinettvolum når man bruker bassrefleks, for ellers ville bassportene bli for små, og det gir store ulemper.
16/18/20 Hz
- For bruk i hjemmekino bør man nok vurdere å ha respons til minst 16 Hz. Men hjemmekino til 16 Hz krever også at man har mer enn bare 1 stk 15" subwoofer. 2-3 stk er nok mer passe hvis det er realistisk respons man er ute etter. For musikk synes jeg at 20 Hz -3 dB holder i praksis, men man kan tilpasse nedre grensefrekvens ved å velge en annen bassport. Dette punktet kan godt være valgfritt for min del. Viktigere er det at kvaliteten på lyden er god, spesielt i det reelle bassområdet 30-100 Hz, og at overgangen (delingen) mot resten av høyttalersystemet er god.
Delefilter
Subwooferen bør kunne deles så høyt som 100 Hz. Aktiv deling er en selvfølge. Det er viktig å ha mulighet for å tilpasse delefilterets kurver til de høyttalerne man skal dele mot. God integrasjon, sømløs overgang og flat respons er svært viktig for å oppnå "rask" og god midbass. Hvis midbassen svikter, så hjelper det ikke med respons til 10 Hz for å si det sånn. Jeg vil også påpeke at noe av det viktigste man oppnår med å bruke subwoofere er å avlaste sidesystemet. Når dette "slipper" å spille bass, så spiller det også renere og med større dynamikk. En god aktiv subwoofer med et 15" basselement vil også spille bedre bass enn så og si hva som helst av fullrange høyttalere.