Jeg har vurdert anskaffelse av en eller annen streamer for å gjøre det litt enklere å spille av musikk mens jeg gjør andre ting på tven.
Det finnes visst mange typer og mange prisklasser her, og i den forbindelse lurer jeg på et par ting;
- Jeg skal kjøre digitalt ut slik at det blir dacen i de aktive høyttalerne som blir, er, gjeldende dac og volumkontroll. Vil det da være noen forskjell i lydkvalitet på diverse streamere?
- Noen streamere har ikke wifi, kun Lan. Virker å være noe spesielt for meg, men er det mulig å tape lydkvalitet ved wifi?
- Både tv og playstation står i nærheten av der streameren vil stå og bruker også wifi - tilkobling. Betyr det noe?
Utgangspunktet mitt er at jeg ikke har troen på at det vil være noe forskjell all den tid jeg bruker ekstern dac, men tar jeg feil?
En streamer er også en datamaskin. Enig? Når du innser at streameren også er en datamaskin, så kan man spørre seg: Er det trolig at en liten produsent av lydutstyr lager en bedre datamaskin enn en storskalaprodusent av datamaskiner? Hvorfor betale mer til en liten hifiprodusent for et produkt som er dårligere enn produktet fra storskalaprodusenten av datamaskiner?
Her er et godt eksempel på at en tradisjonell produsent, Audio Research ARC, er amatører hva angår det ditigale domenet (du må lese leserkommentarene, for journalisten er altfor snill i omtalen sin):
https://www.computeraudiophile.com/ca/reviews/audio-research-dac-9-review-r644/
Enkelte hevder at en konvensjonell datamaskin har så mange andre prosesser i gang at man må ha en dedikert datamaskin - gjerne Linux-basert - for å holde støy og jitter unna. Jeg kan være enig i at dette argumentet har noe for seg, men mine Macer synes å være så velkonstruerte at jeg ikke kan si at de forstyrrer lytteopplevelsen når digitalsignalet (USB og toslink) går rett inn i DAC og forsterker HDVD800 ==> HD800.
Pga. frykten for støy og jitter har det dukket opp en rekke sofistikerte bokser på markedet som har til hensikt å forbedre (!) det digitale signalet. Her er to tyske eksempler:
(1)
https://www.mutec-net.com/product_mc-3-plus-usb.php
(2)
afis - monitoring matrix og
afi(s) - USB module
Jeg har nummer to, som er den som synes å få best omtale på tyske nettsider. Det er en enkel konstruksjon som gir galvanisk skille, filter og reklokking. De tre nevnte egenskapene vil av en del avfeies som voodo, men begge de to boksene er i alle fall egnet til å gjøre om digitale signaler til både SPDIF og AES-EBU. Konstruktøren av boksen mener mange designere undervurderer elektromagnetiske forstyrrelser og høyfrekvent støy. Kanskje han er inne på noe? Jeg registrerer at AD-konverteren hans får meget hederlig omtale på f.eks. Gearslutz av bl.a. en Grammy-vinner.
I og med at du har Kii Three, trenger du bare den tilhørende Kii-kontrolleren for å styre volum og DSP i kombinasjon med en PC/Mac. Hvis du er usikker på om datamaskinen leverer signaler med støy over til Kii-kontrolleren, kan du alltids legge inn en boks av type 1 eller 2, jf. lenkene ovenfor. I og med at du ikke trenger DAC, bør du uansett styre klare av streamere eller hifi-bokser med innebygd DAC så du ikke betaler for noe du ikke har behov for og som ikke har potensial til å forbedre lyden (en DAC inn i Kii har bare potensial til å forringe signalet).
Min spådom er at en egen hifi-streamer med innebygd harddisk er avleggs om få år. De renere datamaskinene vil overleve i én eller annen form en god stund til, både håndholdte og de mer avanserte med eget fysisk tastatur.