Råd og erfaringer
Valgrekkefølge
[...]
Hvilken del i oppsettet er den enkleste å ta utgangspunkt i? Feks hvis jeg sier at jeg går for en separat dac, er det da enklere å bygge rundt denne med de resterende deler - headsett og forsterker (hvis det er behov for sistnevnte, kan høres ut slik uavhengig av hvilken dac jeg går for).
Hvis du ikke liker hodetelefonen fysisk og lydmessig, er resten revnende likegyldig. Du bør derfor begynne med den. Pass på at den er komfortabel. Se egen tråd om forholdet mellom hodetelefon og bruker for tips og råd. Lydforskjellene er (typisk) større mellom hodetelefoner enn de øvrige komponentene i avspillingskjeden.
Deretter må du finne en hodetelefonforsterker som passer til hodetelefonen "sett" med dine ører/smak. En hodetelefon kan lyde ganske forskjellig med ulike hodetelefonforsterkere, og langtfra alle hodetelefonforsterkere passer til alle hodetelefoner, snarere tvert imot.
Noen velger så en mest mulig nøytral og god kilde i ønsket prisklasse. Fordelen med dette er at man unngår enda mere mætsjeproblematikk. Det kan også lette evt. senere utstyrsskifter. Andre velger mer fargede/ikkenøytrale kilder fordi de ønsker en bestemt lydsignatur, gjerne ved mætsjing gjennom hele avspillingskjeden. Det kan være vellykket, men forvansker bytte av enkeltkomponenter.
DAK + hodetelefonforsterker
Det finnes gode produkter med DAK + hodetelefonforsterker i en boks. Flere er nevnt tidligere i tråden. Selv har jeg meget god erfaring med Grace Design m903 og Lynx Hilo (se egne tråder), men begge disse er dessverre dyrere alene enn ditt budsjett. Noen modeller i Benchmark DAC1-serien er muligens innen rekkevidde, og hvis du er heldig på bruktmarkedet, kan du finne både Benchmark og Grace Design m902 og m903. ardilla har tilsvarende rost Lavry DA11 (se egen tråd).
Loevhagen har nevnt Violectric HPA V200 med DAK-modul. De kan også leveres i noen av Violectrics rimeligere modeller. Se gjerne egen tråd.
mariusaa nevnte Musical Fidelity M1 HPA (se egen tråd). Den har innebygd USB-DAK. Det kan kanskje være en god start.
Det slo meg at AudioQuest DragonFly (se egen tråd) kan være en interessant mulighet. Den kan anatgelig ikke være hodetelefonforsterker for HiFiMAN HE-500, men den er en god DAK (ikke se deg blind på størrelsen) som kan mate en fritt valgt hodetelefonforsterker som passer HiFiMAN HE-500 m.fl. I tillegg kan den være en lett transportabel DAK + hodetelefonforsterker for en del andre hodetelefoner, formodentlig inkl. din Sennheiser HD 595.
[...]
Jeg tenker vel at det er greit å kjøpe separat dac, med mindre det er slik at det kostnadsmessig er veldig mye å spare på å kjøpe en dac med hodetelefonforster inkl. Det er ikke slik at det i en dac at man "enkelt" og kostnadseffektivt kan utvide konstruksjonen med en hodetelefonforsterkerdel? At det er en del av konstruksjonen i en dac som går igjen i en hodetelefonforsterker - slik at man da vil anta det kan spares penger på å ikke lage de samme delene enda en gang.
Man vil (nesten) alltid spare noe på å putte flere funskjoner i samme boks istedenfor å spre dem på flere, bl.a. boks nr. 2-n og kabler mellom boksene, gjerne også kretskort, strømbrytere, fjernkontroller, strømforsyninger, osv. Lydmessig er det fordeler og ulemper med begge løsninger, f.eks. kort signalvei og tett/god integrering vs. separate boksers isoleringsevne.
Jeg tror ikke det finnes særlig mange DAKer som kan utvides med en hodetelefonforsterkermodul, kanskje noen profesjonelle(?), men det finnes som ovennevnt hodetelefonforsterkere som kan utvides med eller fabrikkutstyres med DAK-modul.
Kabler?
(du får ikke topp lyd ut av en kilde-dac-hodetelefonforsterker-kombinasjon uten å bruke 5000 kr på strømkabler og kabler mellom boksene)
Deg om det. Langtfra alle er enige inkl.
Tim de Paravicini ref. "
Hifitullfri sone". Se gjerne også "
InnerFidelitys Tyll Hertsens om hodetelefonerstatningskabler".