10 favorittsymfonier

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
20.221
Antall liker
11.016
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
”Mine” 10 beste symfonier? Tja – here goes:

Beethoven 3. Begrunnelsen er gitt over i tråden – symfonien var banebrytende, representerte noe grunnleggende nytt både i lengde og konsept, og sørgemarsjen er fabelaktig. Gardiner på DG duger enten på CD eller DVD. Hør for øvrig gjerne på Richard Strauss sin ”take” på sørgemarsjtemaet i Metamorphosen für 23 solo Streicher – med undertittel variasjoner over ett tema av Beethoven i Bachs ånd, den noen-og-åttiårige Strauss sin sørgesang over den ødelagte tyske kultur skrevet rett etter siste verdenskrig. Et 25 min langt verk om jeg husker rett hvor hver av de 23 instrumentene blir behandlet solistisk. Kempe på EMI. Et kanonverk. Be til alle kabelguder om at dere er åndsfriske nok til å prestere noe tilsvarende når dere tipper 80!

Brahms 1: Muligens ikke Brahms beste – men min favoritt pga den fabelaktige, hamrende åpningen som kan skremme fanden på flat mark, og for den heroiske kampen mot Beethovens skygge som Brahms kjemper i denne symfonien. Da en musiker nevnte at han hørte Beethovens fotspor tråkke i denne symfonien, freste Brahms etter premieren ”det kan vel en hver idiot høre”! Likevel representerer denne symfonien noe nytt der den prøver å trekke eksessene etter Beethovens 9. over i Brahms mer romantiske og varme tonespråk, kombinert med Brahms mer strengt klassiske formsans. Liker Sanderling på RCA – men her finnes mye og jeg har holdt meg til 2-3 trofaste innspillinger over årene ..  

Mahler 6. Mahlers selvbiografiske testamente og dødssang, skrevet da han var overbevist om at han skulle dø, med de berømte tre øredøvende hammerslagene i siste sats som symboliserer de tre slag skjebnen hadde gitt ham, datterens død, Almas romanse med Zemlinski (prøv forresten hans flotte lyriske symfoni på SACD på Capriccio) og legens dødsbudskap i form av meldingen om hjertelidelsen som til slutt drepte ham. Prøv Abbados nyeste på DG, gjerne som SACD. Gjem husdyrene og send kona på byen før hammerslagene. Hørte denne i Grieghallen for et års tid siden og jeg kan banne på at det blåste noen pacemakere i salen da.

Mahler: ”Lied von der Erde”. Skrevet i stedet for symfoni nr 9 som den overtroiske Mahler ikke turde skrive (Schubert, Beethoven, Dvorak og Bruckner døde alle etter sin 9-ende). Det er forresten et close race her mellom 9-eren og Lied von der Erde, men dere ser hva jeg landet på. Noe senere skrev han likevel nr 9 og døde ikke lenge etterpå. Å høre tenoren kjempe heroisk mot det overveldende orkesteret i åpningssangen, frem til altens nesten hviskede Ewig, Ewig i den avsluttende sangen Der Abschied er å være med på en av de mest fabelaktige reisene i musikken. Bruno Walter i mono på Naxos med Schlusnuss/Ferrier er tingen om du ikke må ha state of the art lyd, Haitink på billig DG med Baker/King er heller ikke dumt for mer oppdatert lyd – Klemperer med Wunderlich/Ludwig kan vel nesten også kalles obligatorisk, er på Great Recordings of the Century til hyggelig pris.

Nielsen 4. Den uutslukkelige – og ja, tonespråket lyser her, med Nielsen lyse, nordiske strykerkor og den fantastiske spenningen og dynamikken i åpningssatsen. En nordisk humanist og klassiker. Blomstedt på Decca. Flott på alle nivåer og tilgjengelig i billigpakker med resten av hans Nielsen, der er det mye snadder, både 2,3 og 5 er høyt oppe på listen over ting det er verdt å kjenne.

Vaughan Williams 4. Komponistens forutanelser om den 2. verdenskrig sies det, og for en ”glorious noise” denne symfonien er. Fantastisk og drivende messing, og masse dynamikk og dissonanser. Masse gode versjoner finnes, Boult på EMI er min favoritt pga den upolerte, råe messingen som kan sette veggene i svingninger. Dog finnes det mer velklingende opptagelser – jeg holder likevel på denne. Nok en komponist som klarte 9. Og om denne sa han selv ”I don’t think I like it, but it is what I meant”

Vaughan Williams 6. Liker man 4eren må man elske denne og. Og for elskerne av såpen Family at war fra tidlig 70-tall (Ashtonfamilien) er det en overraskelse her. Fabelaktig åpningssats, en virvelvind av en scherzo og en dyster, lang og original epilog gjør dette til en av de store visjonære symfoniene. Boult her og.

Sibelius 7: Sibelius sin eneste ensatser, men for ett byggverk! Fra den innledende og lite lovende C-dur skalaen bygges det her opp en stor og gåtefull konstruksjon som klarer kunststykket å være dyster og forhåpningsfull på samme tid, en perfekt syklusslutt for den dystre og kompliserte Sibelius. Man kan forstå at han brente 8-eren, hvor går man etter dette? Bernstein på CBS - men her finnes det MYE å velge mellom.

Shostakovich 4. Shostakovich mest modige verk som kunne kostet ham hodet. En svær, støyende maskin av et verk, den hårreisende åpningssatsen med den avsindige og skeive fugen er verdt inngangsbilletten alene. En påminnelse om hvor Shostakovich kunne gått uten Stalin som en truende skygge – og om hvor bråmoden han var, 27 år og knapt ute av konservatoriet. Kondrashin på Melodiya må man ha, takler man ikke lyden får man supplere med andre, det er ikke noe alternativ å klare seg uten. En lydorgie uten like opplevd live.

Shostakovich 14. En syklus på 14 sanger om ulike aspekter av døden som er noe av det mest gripende man kan høre. Viser til fulle hvilken stor og original orkestrator Shostakovich var, orkestersatsen er full av hårreisende effekter. Ormandy på CBS, eller Haitink på Philips.

Allan Petterson 7. Dette blir nr 11 men det får ikke hjelpe. Ikke et stort og viktig verk i musikkhistorien men likevel kanskje ett av de mest virkningsfulle. Pettersons urolige og anspente personlighet kommer tydelig frem i de dynamiske kontrastene i de innledende 20 min av denne ensatsige saken på noe over 50 minutter, stadige dissonnante klasj mellom hysteriske, oppadstrebende blåsergrupper avbrutt av lange, dystre strykerkor i nedadgående linjer avløses gradvis av mer fortrøstningsfulle toner i strykerne, og de siste 20 minuttene er en eneste lang, forhåpningsfull vuggesang for strykerne i orkesteret i Pettersons karakteristiske lange, repeterende strykerlinjer. Et av de mest fantastiske partier musikk i hele musikkhistorien, og en av de få Pettersonsymfonier som avslutter i en forhåpningsfull tone. Ehrling med Stockholmsymfonien på Caprice.

Har man ikke fått nok etter dette kan man prøve 8-eren (Commissiona med Baltimore på Polar ruler  - men den har vel aldri vært på CD, ikke noe problem med alle platespillerne her på forumet –skulle forresten ønske Polar kunne bruke noen ABBA-kroner på å gjenutgi denne), eller den ensatsige 10-eren på ca 90 (!) minutter. Ta gjerne noen uppers, lås alle skytevåpen inn i et skap og lever skapnøkkelen til naboen først. Sørg også for at kona er klar med noen trøstende ord før leggetid. Finnes pt i OK (men ikke mer) innspillinger på CPO og BIS, jeg grøsser ved tanken på hva for eksempel den dystre Gergiev med ett av de virkelig store orkestrene kunne funnet på her….

Må dere på død og liv ha 10 får dere kutte Vaughan Williams 6 da, men dere kommer til å angre……………..
 

DYNAMIC1

Overivrig entusiast
Ble medlem
09.09.2006
Innlegg
1.120
Antall liker
2
Glimrende tiltak erato.virkeligt en flott samling her..

Men du kan godt utvide til det man bør ha av symfonier i en respektabel samling

Med10 stk er det en begrensing
så om du vil tilføye flere er jeg lutter øre

Mvh
 

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
20.221
Antall liker
11.016
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
Takk for tilbakemelding. Hva man bør ha i en respektabel samling? Litt for lett å svare alt av Brahms, Bruckner, Beethoven osv + mye av Haydn, Beethoven og nesten alt av Sibelius osv..... kanskje en større utfordring å skrive "10 svært gode symfonier utenfor allfarvei" - dvs symfonier det er svært verdt å høre på men som de fleste av oss kanskje ikke er helt klar over..... Petterson og Vaughan Williams er kanskje i den kategorien her men det er skrevet svært mye bra av relativt ukjente komponister; en utfordring å tenke ove kanskje. En ting er å skrive disse innleggene - men de må tenkes på!
 

DYNAMIC1

Overivrig entusiast
Ble medlem
09.09.2006
Innlegg
1.120
Antall liker
2
Takk for tilbakemelding. Hva man bør ha i en respektabel samling? Litt for lett å svare alt av Brahms, Bruckner, Beethoven osv + mye av Haydn, Beethoven og nesten alt av Sibelius osv..... kanskje en større utfordring å skrive "10 svært gode symfonier utenfor allfarvei" - dvs symfonier det er svært verdt å høre på men som de fleste av oss kanskje ikke er helt klar over..... Petterson og Vaughan Williams er kanskje i den kategorien her men det er skrevet svært mye bra av relativt ukjente komponister; en utfordring å tenke ove kanskje. En ting er å skrive disse innleggene - men de må tenkes på!

Du har virkeligt fått i allefall meg til og åpne øyene for utenom vanlig praksis på dette området.Det kommer stadig nye kanongode cd inn i samlingen..

Sibelius falt rett inn som den jeg bare må ha flere av.Og ser du ymter frempå og ha alle.oki da går jeg lett med på dette.Denne pauke trommeriet som han presterer på Sibelius Finlandia_karelia Suite.Er noe av det mest storslåtte jeg har hørt.Men nå må vi huske at jeg er novise og ikke vell bevart innen denne forlokkende klassiske verden.
Vaughan Williams er også noe jeg setter stor pris på men her er det litt forskjelligt og ta fatt på.Ville du mene det var lurt og anskaffe alt her også?

Petterson er heller mindre kjent/ukjent men blir plukket opp fremmover.


Mvh
 

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
20.221
Antall liker
11.016
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
Vaughan Williams: 4,5,6 er de essensielle. De andre har ett stort spekter i stil, noen med kor og solister. Liker du Vaughan-Williams 4-6 er neste trinn William Waltons nr 1, gjerne Previns brutale og klassiske versjon.
 

kjoenik

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.09.2005
Innlegg
4.382
Antall liker
2.949
Torget vurderinger
4
Flott innlegg. Spennende med, for meg, et par ukjente navn :)
 

kibsgard

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.02.2004
Innlegg
818
Antall liker
1
Vaughan Williams 4. Komponistens forutanelser om den 2. verdenskrig sies det, og for en ”glorious noise” denne symfonien er. Fantastisk og drivende messing, og masse dynamikk og dissonanser. Masse gode versjoner finnes, Boult på EMI er min favoritt pga den upolerte, råe messingen som kan sette veggene i svingninger. Dog finnes det mer velklingende opptagelser – jeg holder likevel på denne. Nok en komponist som klarte 9. Og om denne sa han selv ”I don’t think I like it, but it is what I meant”

Vaughan Williams 6. Liker man 4eren må man elske denne og. Og for elskerne av såpen Family at war fra tidlig 70-tall (Ashtonfamilien) er det en overraskelse her. Fabelaktig åpningssats, en virvelvind av en scherzo og en dyster, lang og original epilog gjør dette til en av de store visjonære symfoniene. Boult her og.
Jeg har tenkt å anskaffe meg et sett av Vaughan Williams symfonier, og jeg ser det er flere kandidater som ofte er anbefalt. Har du f.eks. hatt anledning til å sammenlikne Boult (EMI) med Boult (Decca), Handley eller Previn (spesielt når det gjelder symfoni 4-6)?
 

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
20.221
Antall liker
11.016
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
Nei dessverre. Har Boult EMI mer eller mindre komplett og en del Haitink på EMI - som er veldig gode på alle måter og mer moderne i lyden, men mindre rå enn Boult....og jeg liker råskap i disse verkene. Har enkeltplater med Slatkin, Handley og Previn, men ikke nok til å komme med noen generell anbefalinmg. Har en tendens til å søke tilbake til Boult EMI som vel er å få på en EMIboks til ett par hundre lapper---http://www.mdt.co.uk/MDTSite/product//5739242.htm
 

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
20.221
Antall liker
11.016
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
PS Det foregår pt en diskusjon om V-W symfoniene på et par fora på www.good-music-guide.com.

Ser ut som mange liker Boult/Decca - som jeg ikke kjenner - tror disse er eldre enn Boult/EMI - og Haitink får også skryt - inkl for lyden. Har et par av Haitink innspillingene og liker de godt, som nevnt over.
 

kibsgard

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.02.2004
Innlegg
818
Antall liker
1
De er ikke så mye dyrere de endre boks-settene heller; Boult/Decca (£26.50), Boult/EMI (£22.00) og Previn (£18.00). Men det er vel bare Handley som sniker seg under tollgrensa. I tillegg er det vel det settet som inneholder mest i tillegg til selve symfoniene. I forhold til Boult/Decca regner jeg med at lyden er en del bedre også. Det kan se ut som om det går mot Handley, så får jeg spe på med enkelt-innspillinger av f.eks. Boult senere.
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
276
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Jeg har noen av disse V.W./Handley på LP (ble utgitt på Emi Eminence), bl.a er Sea Symphony innspilt i 1988. De jeg har er digitale opptak.

Hørte gjennom en idag; litt vanskelig å uttale seg om tolkninger, jeg innbiller meg at trikset for dirigenten blir å få til en god progresjon og fremdrift i verkene; kan lett se for meg at stillestående kaos kan prege enkelte deler av musikken dersom ikke dirigenten er alert. Lyden er helt grei den.

Tenkte å bare kjøpe den boksen på cd for å komplettere.

Mvh Vidar P
 

BigSwifty

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.06.2004
Innlegg
3.683
Antall liker
3.920
Gratulerer, erato med et av de beste innleggene på sentralen på lenge.

Svært uenig med flere av valgene dine (Carl Nielsen, du liksom ;D ;D ;D)

Men du minte meg på noe viktig - nemlig det å ha et åpent sinn!

Har alle symfoniene dine i samlingen og lover å finne dem frem og la "buljongparene" få en ny sjanse!
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
276
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Handley ser ut til å ha mange tilhengere - og sjekk ut prisen!

http://www.mdt.co.uk/MDTSite/product//5757602.htm
Nå har jeg handlet Handley-boksen på CD; prelimenær lytting tilsier at en positiv overraskelse er i vente for den/de som husker mer begredelige stunts på CFP (en billigserie fra EMI) fra fordums tider... forresten så kom de originalt ut i EMI's Eminence-serie, som også var en billigserie, men med høyere ambisjoner på artistisk og teknisk kvalitet enn typiske billig-utgivelser på den tiden. Budsjettserie-utgivelse kan ha å gjøre med at disse innspillingene ble sponset av lokalt næringsliv i Liverpool i sin tid.

Mvh Vidar P
 

RJEL

Servicemann
Ble medlem
30.04.2004
Innlegg
2.148
Antall liker
1.534
Torget vurderinger
4
Bra liste, men savner Dvorak "The New World"
Dette er en symfoni jeg spiller mye.
 

otare

Æresmedlem
Ble medlem
04.04.2007
Innlegg
14.640
Antall liker
10.958
Sted
Trondheim
For meg er Dvoraks 9. spilt ihjel. Den spilles jo igjen og igjen på radio. Skal jeg høre orkestermusikk av Dvorak, hører jeg på de symfoniske diktene. Skogduen (Holoubek, op. 110), Vannmannen (Vodník, op. 107), Middagsheksen (op. 108) og Den gyldne rokken (op. 109), alle etter Karel Jaromir Erbens eventyr. Dette er fantastisk stemningsfyllt musikk.
 

otare

Æresmedlem
Ble medlem
04.04.2007
Innlegg
14.640
Antall liker
10.958
Sted
Trondheim
Symfonier utenfor allfarvei, som det kan være verdt å høre på, sa du? Ingen omtale, men verk som jeg har hatt glede av (i ingen spesiell rekkefølge):

Martinu - symfoni nr. 6 (gjerne med Belohlavek på Chandos)
Wilms - symfoni nr. 6 og 7 (Concerto Köln på Archiv)
Berwald - vet ikke hvilken jeg skulle plukke ut - pick one
Dittersdorf - en av de 6 Metamorfose-symfoniene
Schumann - symfoni nr. 4 (Fürtwängler)
Hans Rott - Symfoni i E-dur
Stenhammar - Symfoni nr. 2
Zemlinsky - Lyrisches Symphonie
Charles Ives - Symfoni nr. 4
Prokofiev - Symfoni nr. 7
Honegger - Symfoni nr. 2
Walton - Symfoni nr. 2

Så stopper vi der, men det er fremdeles mye å ta av. Amerikanerne (Harris, Copland, Schuman), engelskmennene (Bantock, Elgar, Stanford) osv...
 

costello

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.10.2004
Innlegg
1.334
Antall liker
123
Torget vurderinger
2
Interessant lesning disse klassiske trådene...

Holder akkurat på å pløye meg gjennom Shostakovich's symfonier (Barshai). Og Mahler er også i "boks", kanskje med unntak av den 8. som jeg ikke helt har fått tak på ennå...

Apropos Sibelius; Har noen Naxos-innspilninger, Islandsk orkester og finsk dirigent, som låter greit (dog litt kjølig klang). Ser at CDON har komplette symfonier:



Blomstedt dirigerer San Fransisco SO...er dette en bra innspilning tro?

Mvh
 
R

Roysen

Gjest
Klassisk musikk synes jeg er mer avhengig av gode innspillinger enn noen annen type musikk. Årsaken er sikkert musikken kompleksitet og manfold. En slik tråd mener jeg kanskje også bør fokusere på hvilke inspillinger av de ulike symfoniene man bør velge. Her er det store forskjeller. Samtidig kan dirigentene tolke komponisten svært forskjellig så direkte anbefalinger til skiver taes i mot med takk.

Mvh
Roysen
 

costello

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.10.2004
Innlegg
1.334
Antall liker
123
Torget vurderinger
2
Klassisk musikk synes jeg er mer avhengig av gode innspillinger enn noen annen type musikk. Årsaken er sikkert musikken kompleksitet og manfold.
Helt enig i dette.

Dårlig lyd på klassisk musikk = lite spilt!

Stiller seg litt annerledes med "vanlig" rock/pop synes jeg.

Mvh
 

kibsgard

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.02.2004
Innlegg
818
Antall liker
1
Helt enig i dette.

Dårlig lyd på klassisk musikk = lite spilt!

Stiller seg litt annerledes med "vanlig" rock/pop synes jeg.

Mvh
Helt greie innspilinger fungerer ypperlig når det gjelder klassisk musikk. Nå er det gjerne slik at mange av de helt store utgivelsene ikke nødvendigvis har best lyd; slik som f.eks. Rachamaninov's innspillinger av Chopin's 2. piano sonate, hans Schumann Carnaval, Cortot's Schumann, Bruno Walter's Bruckner og Mahler, Furtwangler-innspillinger, Mozart og Beethoven's piano konserter med Solomon, Schnabel's Beethoven piano sonater og ikke minst en klar referanse som Mravinsky's Tchaikovsky symfonier og russiske innspilinger generelt av Tchaikovsky, Shostakovich, Prokofiev (av f.eks. Rozhdestvensky, Kondrashin, Svetlanov). Nei, en går glipp av mye hvis en bare skal ha de beste innspillingene, men her synes jeg Naim-anlegget evner å få mye glede ut av de fleste innspillinger så lenge det musikalske er av topp kvalitet.
 

kibsgard

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.02.2004
Innlegg
818
Antall liker
1
Interessant lesning disse klassiske trådene...

Holder akkurat på å pløye meg gjennom Shostakovich's symfonier (Barshai). Og Mahler er også i "boks", kanskje med unntak av den 8. som jeg ikke helt har fått tak på ennå...

Apropos Sibelius; Har noen Naxos-innspilninger, Islandsk orkester og finsk dirigent, som låter greit (dog litt kjølig klang). Ser at CDON har komplette symfonier:



Blomstedt dirigerer San Fransisco SO...er dette en bra innspilning tro?

Mvh
Jeg har dette klassiske Blomstedt-settet, men har ikke rukket å høre på den ennå. Mange har dette settet som sin favoritt, men det finnes jo Sibelius for enhver smak/anledning - enten kjølig (ala Vanska) eller en mer romantisk tilnærming (Ashkenazy/Segerstam). Blomstedt går for å være noe midt i mellom disse ytterpunktene.
 

kibsgard

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.02.2004
Innlegg
818
Antall liker
1
PS Det foregår pt en diskusjon om V-W symfoniene på et par fora på  www.good-music-guide.com.

Ser ut som mange liker Boult/Decca - som jeg ikke kjenner - tror disse er eldre enn Boult/EMI - og Haitink får også skryt - inkl for lyden. Har et par av Haitink innspillingene og liker de godt, som nevnt over.
Jeg endte opp med å bestille Boult/Decca. Disse mono-innspillingene går for å være råere/ha mer driv enn EMI-settet, og spesielt symfoni 1, 4, 6 og 7 i dette settet skal være blant referansene. I tillegg bestilte jeg noen enkelt-symfonier dirigert av Barbirolli (2, 8 og 5), Stokowski (6 og 9) og Mitropoulos (4). Disse skal visstnok være legendariske innspillinger ut i fra div. innlegg på www.good-music-guide.com.
 

costello

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.10.2004
Innlegg
1.334
Antall liker
123
Torget vurderinger
2
Jeg har dette klassiske Blomstedt-settet, men har ikke rukket å høre på den ennå. Mange har dette settet som sin favoritt, men det finnes jo Sibelius for enhver smak/anledning - enten kjølig (ala Vanska) eller en mer romantisk tilnærming (Ashkenazy/Segerstam). Blomstedt går for å være noe midt i mellom disse ytterpunktene.
Takk for info (til en novise), Kibsgard.

Blomstedt-settet er bestilt fra CDON..gleder meg allerede til den 7. som jeg aldri har hørt... :)

mvh
 

Handsoer

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.03.2007
Innlegg
4.082
Antall liker
2.058
Sted
Sortland
Tror nok du gjorde et godt valg der. Alle har Boult's mono innspilling som den definitivt beste syklusen. Det er ihvertfall inntrykket som sitter igjen etter å ha fulgt med i noen år.

Storveis musikk uansett.
 
Topp Bunn