James bruker for tiden en Tandberg som han har oppgradert på ulikt vis, nå sist var det strømforsyningen i den som fikk en skikkelig oppgradering. Det gjorde susen. Den er faktisk overraskende god, i hvertfall nå som den er oppgradert.
Fikk i kveld koplet opp Step-upen hos James også. Vi fikk først bromproblem. Strevde lenge med det. Prøvde den til slutt med batteridrift, og da var brumproblemet nesten borte. Men ikke helt.... det viste seg at problemet var at Step-up kortet lå med åpen kasse oppe på Tandberg sin cd-spiller. Og den stod på. Og trafoen strålte brum opp i Step-upen. Når vi slo av Tandbergen, hadde ikke Step-up kretsen noe brum lengre når den gjekk på batteridrift. Tenkte nå å bygge den slik at den alltid går på batteridrift og at batteriene blir oppladet når en slår bryteren, og når en slår på bryteren så brytes 230 volten til primærsiden av transformatoren som lader kretsen.
Jeg merker at jeg må bruke all min elektronikkompetanse på disse prosjektene, fordi alle disse kretsene er konstruert etter eget hode. Men det er jo nettopp derfor det er så kjekt å holde på med det også. Kanskje jeg lager et DIY prosjekt av det senere på sentralen....hvem vet...om noen er interessert i aktiv step-up og RIAA trinn da. Er vel ikke så mange som driver med platespiller lengre eller??
Hørte på platespilleren ute hos James i kveld at selv AN DAC 2.1x ikke helt klarer å følge med på alt som en rilleavtaster kan grave ut av sporet på en LP. Det var en helt utrolig lyd der med denne Step-upen og hans super RIAA. Det ble bedre enn med Step-up trafo. Og...overraskende...litt mindre sus, spesielt i mellomtonen. Men enda mindre skal det bli.....når jeg tar i bruk trådviklede motstander i kretsen. Da forsvinner nesten all egenstøyen i resistoren. Men litt elektronvandringsstøy vil en alltid ha igjen. Men en senker støygolvet ytterliggere da. En finner slik teknologi kommersielt også, var på internett og leste om en super RIAA med en slik aktiv Step-up. Men prisen var 60.000 kroner. Og det er da det blir for fristende å bygge det selv og ende opp i en pris på ca. 3000 kroner i stedet for. Det går også fort 5 dagers arbeid i hele prosjektet. Og så gøy det er ;D
På bildet her er jeg akkurat ferdig å lodde Step-upen. Har godt arbeidslys også, 10.000 lux på 80 cm avstand gir dette lyset som står på bordet. En slik lampe koster 5500 kroner. Og da ser en hva en holder på med og om en lager kortslutninger mellom baner. Klarer ikke sitte med slikt arbeid uten skikkelig lys.
Den kabelen som ligger på bordet der, en rød rull og en svart rull, er en sølvkabel med teflonisolasjon på. Den er utrolig oppløst i diskanten og er også helt antisibilant. Dersom en bruker litt for lange lengder av den, kan lyden bli litt mager i mellombassen. Det er den eneste ulempen med den, bortsett fra at den er litt vanskelig å avisolere også. Teflon er ikke så lett å jobbe med, men det smelter ikke av loddebolten om den kommer borti ledninger, ikke engang om loddebolten står på 450 graders temperatur.