Politikk, religion og samfunn Nok et genialt trekk av de rødgrønne

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • palmaris

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.11.2002
    Innlegg
    1.530
    Antall liker
    904
    Torget vurderinger
    1
    Å henga Raudt på den Raud-Grøne regjeringi, vert ikkje det litt feil? Omlag som å nytta Alliansen i den Blå-Blå tråden?
     

    pedal

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.02.2007
    Innlegg
    5.535
    Antall liker
    3.392
    Torget vurderinger
    1
    Å henga Raudt på den Raud-Grøne regjeringi, vert ikkje det litt feil? Omlag som å nytta Alliansen i den Blå-Blå tråden?
    Rødt, sammen med SV, er en del av det rød-grønne flertallet som den rød-grønne mindretallsregjeringen støtter seg på.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.848
    Antall liker
    13.340
    Viktor Norman i DN

    Den virkelige trusselen mot velferdsstaten | DN

    Det har vakt forbløffende lite spetakkel at vår nye helseminister i sitt tidligere liv var med på å tegne helseforsikring for de ansatte i bedriften han ledet. Når jeg sier at det er forbløffende, er det ikke fordi han har sagt eller gjort noe kritikkverdig – vi bor heldigvis i et land med menings- og ytringsfrihet – men fordi privat helseforsikring (kollektiv eller individuell) burde være noe alle tilhengere av velferdsstaten var imot. Og Arbeiderpartiet er vel fortsatt tilhenger av den?

    Det er to spor som har vært fulgt av de som ønsker å «myke opp» velferdsstaten. Det ene er konkurranseutsetting av sykehjem, helsetjenester og andre ting det offentlige har påtatt seg å skaffe oss. Det andre er å åpne for rent private alternativer til offentlige tilbud

    Det første sporet innebærer at private bedrifter bare slipper til som underleverandører til det offentlige. Det er fortsatt stat og kommune som bestemmer hvem som skal få tjenestene og hvilken standard de skal holde; og økonomisk sett betyr det ingenting for den enkelte bruker om utføreren kommer fra privat eller offentlig sektor. I det andre sporet flytter man derimot hele tjenesten ut i markedet, slik at brukeren selv – direkte eller via en dertil egnet helseforsikring – bestemmer mengde og kvalitet på tjenesten og betaler deretter.

    Det er altså ikke tvil om hvilket av sporene som går lengst i retning av en ren markedsløsning også for helse- og omsorgstjenester. Likevel er det nesten alltid konkurranseutsetting som skaper politisk rabalder. Det kan være gode grunner til det. Den mest åpenbare er at eldreomsorg på anbud lett oppfattes som en mistillitserklæring til de offentlig ansatte som utfører jobben i dag, mens privat helseforsikring like lett oppfattes som et positivt tilskudd til det man kan regne med å få fra stat og kommune.

    Virkeligheten er likevel en annen. Vi har allerede lange køer av brukere som venter på å få nødvendige helse- og omsorgstjenester fra det offentlige, og køene blir i hvert fall ikke kortere etter hvert som min generasjon blir mer og mer skrøpelig. Foretar vi oss ikke noe raskt, vil forsikringskundene blant oss støvsuge markedet for leger, sykepleiere og omsorgsarbeidere; og med det vil køene bli enda lengre. Sluttresultatet vil uvegerlig bli at den offentlige delen av helse- og omsorgssektoren vil forvitre – fortrengt og glemt av fornøyde middelklassekunder i de nye, kommersielle helseklyngene.

    Jeg skal ikke ta æren for denne spådommen. Den kom allerede for mange år siden fra min venn og kollega Kalle Moene, som pekte på at den universelle velferdsstaten ville forvitre hvis tilbudene ikke var gode nok til at også de mer velbeslåtte så seg tjent med å stole på de offentlige tilbudene. Han hadde helt rett, og futurum er dessverre i ferd med å bli presens.

    Jammen, gjør det noe da? Vi er vant til at det er forskjell på folk, så det kommer da ikke som noe sjokk at nikkersadelen vil slippe til før oss vanlige dødelige også i helsekøene?

    Nei da, det vil det nok ikke – men nå handler det om mange flere. Etter hvert vil en stor del av de yrkesaktive – i hvert fall i privat næringsliv – ha privat helseforsikring som sikrer dem plass først i køen når de har behov for hjelp. Kommer vi dit, står hele velferdsstaten i fare for å rakne.

    Jeg kan formelig høre reaksjonen: «Dette var da voldsomt! Så ille kan det da ikke være.» Jo, det kan nettopp det. Selve bærebjelken i den norske velferdsmodellen er at vi godtar ulikhet – til og med stor ulikhet – på noen områder, mot at alle behandles likt på andre. Vi godtar at kapitaleiere og folk med høye lønnsinntekter ikke skattes i hjel; vi har fjernet arveavgiften; og vi synes det er helt ok at noen blir vinnere av å drive pyramidespill i eiendomsmarkedet. Når vi gjør det, er det fordi forskjeller er nødvendige for å få en velfungerende markedsøkonomi. Til gjengjeld har vi valgt å holde markedet borte fra noen områder. De viktigste er skole, helse og omsorg.

    Nøkkelordene her er «til gjengjeld». Den underforståtte samfunnskontrakten i Norge er at markedet skal få fungere fritt på de fleste områder, men ikke alle. Vi skal få begynne og slutte livet med den naive tro at vi dypest sett alle er jamsis og like.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.848
    Antall liker
    13.340
    Kjerkhol skal tydeligvis prøve å få beholde mastertittelen sin på formalia

    Kjerkol gir seg ikke – klager på fuskedommen (vg.no)

    Nemnda baserte vedtaket sitt på samme faktiske grunnlag som sensorene hadde i 2021, går det fram av en pressemelding som redegjør for beslutningen om å klage.

    – Sensorene foretok en forsvarlig vurdering i 2021 og har ikke gått utenfor de rettslige rammene de har som fagpersoner, skriver Kjerkols advoka

    – Sensurvedtaket de fattet, er derfor gyldig, og masteroppgaven skulle ikke vært annullert, skriver hun videre.


    De bryr seg altså tydeligvis ikke så veldig mye om at det er greit etablert at hun har klippet og limt, men at det ikke er anledning til å omgjøre sensuren. Om man kan undres hva hun skulle med en masteropggave i utgangspunktet så kan man i alle fall undres hva hun skal med en alle i Norge nå vet at hun har fusket seg til. Støre er sikkert ekstatisk over at denne soga skal rulle videre og selvsagt dekkes utførene på ubestemt tidspunkt. Dersom hun skulle få medhold i klagen sin, skal hun da få tilbake menisterposten grunnet usaklig oppsigelse?
     

    Jim I Hendriksen

    Krisestab konsulent
    Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    6.392
    Antall liker
    9.359
    For de som så pressekonferansen da hun gikk av så er vel ikke dette noen stor overraskelse...
     
    • Liker
    Reaksjoner: SAL

    Dr_BASS

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.12.2013
    Innlegg
    4.845
    Antall liker
    2.027
    Sted
    Rælingen
    Torget vurderinger
    4
    Hun skulle fått en stilling der man jobbet med /mot implementering av EU krav. Så kunne hun brukt egenskapene sine som et stabeist til noe fornuftig for landet sitt
     

    Barbaresco

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    2.938
    Antall liker
    600
    Jeg husker da Klassekampen sjokkerte landet med å trykke en våpenspalte!
     

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    1.845
    Antall liker
    2.426
    Sted
    Portugal
    Vedum ønsket Meraker Bruk som pensjonistbolig.

    Regjeringen under press etter ny informasjon om milliard-eiendomskjøp: – Mye tyder på ulovlig oljepengebruk


    DNs sak om hva som skjedde i den hemmelige budrunden, underbygger at Meraker Brug trolig ble finansiert ulovlig, mener samfunnsøkonom. – Bekrefter det vi mistenkte, sier Venstres mann i kontrollkomiteen.


    Bak mur
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.685
    Antall liker
    35.658
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    ^ En milliard unødvendige oljekroner i lomma på Astrup-familiens stiftelser, utenfor normal budsjettbehandling og regler, bare fordi SP absolutt ville statliggjøre eiendommen. I andre land ville man mistenkt massiv korrupsjon hvis man så noe slikt som dette.

    In other news: Eggekrisen bare fortsetter, gjentatte løfter til tross. Nå kommer norske forbrukere til å oppdage at de ikke stryker med av å spise egg med dansk eller svensk flagg på kartongen når markedsregulator/kommersiell aktør/samvirkeorganisasjon Nortura ikke fikser det.

     

    Baard

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    17.04.2002
    Innlegg
    2.181
    Antall liker
    756
    Torget vurderinger
    1
    Ny SMK dame tatt i uredeligheter. Noen som husker hvorfor den forrige måtte gå? Dette er variant over samme tena men dette handler om å unngå skatt. Vanskelig få tak i hederlige folk for tiden?

    «Berger har nå disponert den skattefrie kapitalen i 13 år uten å betale skatt eller avdrag.

    Skatteeksperter mener nå at lånet i realiteten ble et ulovlig utbytte i 2016.»


     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    3.578
    Antall liker
    3.713
    Sted
    Sunnmøre
    Sant nok, ble bare så oppgitt. Sukk.
    Ja, det er jo ekstra juicy at
    Berger ble i statsråd 16. februar utnevnt til ekspedisjonssjef og leder av administrativ- og konstitusjonell avdeling på Statsministerens kontor. Det er denne stillingen som har ansvaret for opplæring av statsråder i håndtering av blant annet habilitet og personlige investeringer.
    Slike lån var visst lovlege fram til 2015, men det som gjer saka tvilsam er at ho fekk fornya avdragsfridom i 2016. Så det er visst ikkje så grovt som det såg ut som. Berre småsnusk, nærast, så det vert nok ei ordning med det skal du sjå.

     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.848
    Antall liker
    13.340
    Berre småsnusk, nærast, så det vert nok ei ordning med det skal du sjå.
    Strengt tatt ikke, dersom det er - som de skattefolkene sier vel og merke - så teller det som utatt utbytte dersom den opprinnelige planen om å betale ned ikke følges men perioden med avdragsfrihet forlenges - i denne saken ble det vel ytterligere 10 års avdragsfrihet og da regnes det som uttatt utbytte. Det virker som det er de opprinnelig tiltenkte, nå utsatte, avdragene som skal regnes som utbytte og skulle vært beskattet med grunnlag 1.5 mill. Det er da 420k som skulle vært betalt i skatt i så fall. Når man totalt har gått 15 år uten å betale avdrag på et lån så begynner det etter hvert å ligne ganske lite på et lån også.

    Nå har ikke nødvendigvis jusseksperter som uttaler seg til presen alltid rett, men det virker ikke som de er veldig i tvil om hva reglene faktisk er for dette.
     
    Sist redigert:

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.183
    Antall liker
    6.891
    Torget vurderinger
    4
    – Terrorister heter Netanyahu, Biden, Stoltenberg, Støre eller Tangen, sa Amrit Kaur, leder for Rød Ungdom, i en TikTok-video fredag.
    ..........................
    Den nyslåtte RU-lederen sier i videoen at hun akkurat er kommet ut fra glattcelle etter å ha demonstrert mot Gaza-krigen ved å sperre inngangen til Norges Bank.
    Hvorfor demonstrerer man mot Norges Bank når man er i mot Krigen i Gaza ?
    Jo, fordi Nicolai Tangen er terrorist, i hvert fall etter hennes (manglende) logikk.

    KoKoKaur
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.685
    Antall liker
    35.658
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    ^ Det ser ikke ut til at Kommunistisk Enhet virker veldig samlende.
    Dette er et parti med åtte representanter på Stortinget, og som inngår i det parlamentariske grunnlaget for den rødgrønne regjeringen. Sånt har konsekvenser.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.865
    Antall liker
    2.831
    Torget vurderinger
    1
    In other news: Eggekrisen bare fortsetter, gjentatte løfter til tross. Nå kommer norske forbrukere til å oppdage at de ikke stryker med av å spise egg med dansk eller svensk flagg på kartongen når markedsregulator/kommersiell aktør/samvirkeorganisasjon Nortura ikke fikser det.

    Da skal vi se hva markedsregulator Nortura sier om den pågående eggkrisa: Eggkrise, Nortura | Nortura svarer på eggkritikk (nationen.no)
    For meg virker det som markedsregulator gjør jobben sin, men det er sikkert feil. Det riktige er vel at man ikke skal ha noen markedsregulering i det hele tatt. Artig med Coop som prøver å henge seg på. De kjørte som kjent priskampanje på egg før påske for å få det til å bli ekstra ille. Fakta er altså at man kommer til å importere 2200 tonn egg mot normalt 500 - 1000 tonn. I tillegg til innenlands produksjon på omlag 63000 tonn. Tall og fakta- Norsk fjørfeproduksjon (animalia.no)

    Nortura svarer på eggkritikk

    Det legges politisk press på Nortura for å importere mer egg. – Alle aktører som vil kan importere egg, svarer Nortura.

    Bondesamvirket Nortura SA har egget på seg både Høyre og Venstre.
    Tirsdag denne uken ba politikere fra begge partier Nortura om å begynne å importere egg for å supplere den norske produksjonen i en situasjon med for lite egg.

    – Nortura er markedsregulator og styrer hele eggmarkedet. Nå må de sørge for at det importeres trygge egg fra nabolandene våre frem til 17. mai, smalt det fra Lene Westgaard-Halle, landbrukspolitisk talsperson i Høyre.

    Det får markedsregulator Nortura til å reagere.

    – Som markedsregulator anmodet vi for et år siden om åpning av import, nettopp for å håndtere situasjonen vi står i dag. Det betyr at alle aktører som vil kan importere egg. Også dagligvarebutikkene. Regelverket er satt av politikerne, og Oslo tingrett slo før påske fast at Nortura følger dette til punkt og prikke, sier Matilda Aronsson, kommunikasjonsrådgiver i Nortura, til Nationen.

    Går mot storimport av egg
    – Mener dere nå at Nortura har tatt sin del av ansvaret hva gjelder konsumegg til dagligvaremarkedet ved at dere har anmodet om åpning av import, slik at alle aktører selv kan importere?

    – Nortura som markedsregulator har et ansvar for å sette prognoser og å be myndighetene om å åpne for import dersom prognosene tilsier et underskudd. Det gjorde vi som kjent for ett år siden. Det siste året har enhver som vil kunnet importere egg, sier Aronsson.

    Norturas eggprognose fra mars viser en produksjonsøkning på 1 prosent i 2024. Samlet salg av egg til dagligvare og industri prognoseres å øke med vel 2,5 prosent fra 2023.

    Prognosen viser også at det vil det være et importbehov av egg til industrien på om lag 2200 tonn. Normalt importeres det årlig mellom 500 og 1000 tonn.

    – Kan ikke bare ringe Europa
    – Hvilket ansvar har Nortura som markedsregulator for at det er nok konsumegg i dagligvarebutikkene?

    – Nortura Totalmarked har ansvaret for prognosene. De prognosene ligger åpne. Vårt ansvar når det ikke er nok er å anmode om import som vi har gjort, sier Aronsson.

    – Myndighetene har ansvar for å utforme regelverket, Nortura som markedsregulator har et ansvar for å følge det. Alle aktører som leverer egg har en interesse av å være gode leverandører til sine kunder og må løse det som de ser er best, sier hun.

    – Hvorfor importerer ikke Nortura egg til dagligvaremarkedet, når dere importerer til industrimarkedet?

    – Nortura selger egg til dagligvare gjennom Prior, som er garantert kun norske egg, sier Aronsson.

    – Hvorfor kan ikke Nortura importere en større andel egg til industrien, for å forsyne dagligvaremarkedet med mer norske egg?

    – I høytidene går alle norske egg til dagligvare. Det er ikke noe mer egg å ta av, sier Aronsson.

    Hun understreker at de har jobbet for å få stabile og større volumer importerte egg inn til det norske industrimarkedet. Men det har vært underskudd av egg også ellers i Europa.

    – Vi kan ikke bare ringe Europa, så kommer det masse egg, sier Aronsson.

    Trenger flere på laget
    Det vil trolig være et underskudd av egg gjennom 2024 som vil bli dekket av import frem til nye produsenter er på plass. Nå vil Nortura lokke til seg flere eggbønder og stimulere til økt produksjon ved å betale mer for eggene. Et annet tiltak Nortura og deres produsenter gjør, er å la høna produsere egg noen uker lenger og at egg hentes hyppigere enn tidligere.

    – Norge trenger flere eggprodusenter. I et forsøk på å rekruttere flere har Nortura økt prisen vi betaler for eggene til våre produsenter. Vi håper at dette fører til at flere etablerer seg og at eggproduksjonen går opp og leveransene fra Nortura øker, avslutter Aronsson.

    – Ikke leverandør av egg til Coop
    Coop har tidligere kritisert Nortura for manglende leveranse av egg. Nortura mener at det er skapt et inntrykk av at Nortura er skyld i at Coop har for lite egg i sine butikker.

    – Nortura er ikke leverandør av egg til Coop, de kjøper sine egg fra andre leverandører, sier Aronsson.

    Det er selskapet Den stolte Hane som leverer egg til Coop-butikkene. Den stolte Hane, som mange kanskje kjenner som kyllingprodusent, leverer egg til Coop og har sine egne eggbønder. Selskapet kjøper også egg fra Nortura og selger videre til Coop.

    Før påske møttes Nortura SA og Den Stolte Hane (DSH) i Oslo tingrett.

    Den Stolte Hane saksøkte Nortura fordi selskapet mener de ikke har fått kjøpe nok egg av markedsregulatoren Nortura. Men Den Stolte Hane tapte rettssaken. Begjæringen om midlertidig forføyning ble ikke tatt til følge.

    Selskapet Den Stolte Hane ble dømt til å betale Norturas sakskostnader på 433.000 kroner.

    Danske egg i norske butikkhyller
    Fredag morgen ble det klart at Rema har fått på plass en avtale om import av egg fra danske Dava Foods, som et supplement til norskproduserte egg i en begrenset periode.

    Nationen har spurt Dava om de nå skal selge til andre aktører i det norske dagligvaremarkedet.

    «Ingen kommentar fra oss i DAVA Foods Norway på dette», skriver direktør i Dava Foods Norway, Rune Hennum, i en e-post.
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.685
    Antall liker
    35.658
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Jeg ser at de prøver å skylde på underskudd av egg i Europa. Da leveringsproblemene oppsto het det seg at årsaken var fugleinfluensa i Europa. Det rare er bare at svenske og danske butikkhyller er nøyaktig like velfylte som vanlig. Ingen tegn til noen «eggekrise», annet enn i tabloidavisenes oppslag om disse tokiga norrmännen.

    Om en annen leverandør til dagligvarehandelen hadde pådratt seg tilsvarende leveringsproblemer i måned etter måned, lovet bot og bedring igjen og igjen uten noe resultat, så ville man rett og slett blitt delistet. Kastet ut fra hyllen, la noen andre prøve.

    Man kan mistenke at den kombinerte markedsregulator og kommersielle aktør Nortura stadig lover at dette skal være overstått til jul, påske, 17 mai, sommeren, jul for å unngå at konkurrentene tegner leveringsavtaler hos andre. Det er en forskjell på å gjøre en avtale for 24 måneder vs å forsøke å finne noe til neste uke.
     
    • Liker
    Reaksjoner: SAL

    bambadoo

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    11.10.2002
    Innlegg
    22.189
    Antall liker
    10.733
    Sted
    Lørenskog
    Torget vurderinger
    16
    Sånn bare egen erfaring.
    Ikke hatt snev av eggmangel her hjemme. Kona har hatt rikelig med tilgang på den "lokale" innvandrerbutikken Sultan. 30 pakk store gode norske egg til fast pris 90NOK.
    Det var et par ukers tid de fikk importert men like fullt bra med tilgang. De var riktignok hakket mindre egg og samme pris så litt dårligere kjøp sånn sett.
    Tilbake med norske store egg nå. Aner ikke hvor de får levert dem fra.

    Coop, kiwi, rema etc. hadde skralt utvalg. Dyrere og dårligere.
     

    Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    10.364
    Antall liker
    9.624
    Torget vurderinger
    2
    ^ Det ser ikke ut til at Kommunistisk Enhet virker veldig samlende.
    Dette er et parti med åtte representanter på Stortinget, og som inngår i det parlamentariske grunnlaget for den rødgrønne regjeringen. Sånt har konsekvenser.
    Får håpe folk får øynene opp for det politiske bunnfallet Rød inneholder, og hvilken virkelighetsoppfatning disse folka bygger på. Men det er fåfengt håp Tror jeg, jeg fikk en bok til en jul jeg, Tittelen beskriver bra tilstanden i verden nå, selv om innholdet er på et annet plan .

     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.865
    Antall liker
    2.831
    Torget vurderinger
    1
    Det ser faktisk ut til at vi gjør akkurat det samme som svenskene når det blir litt lite egg; Importerer fra utlandet.

    Eggmangel, Sverige | Svenskene håper naboland vil bidra med nok egg til påske (nationen.no)

    Svenskene håper naboland vil bidra med nok egg til påske

    Det blir ingen eggmangel i Sverige i påsken, takket være import fra naboland, lover Marie Lönneskog Hogstadius i Svenska ägg.

    Sverige største eggprodusent hadde i fjor et salmonellautbrudd, og siden har det vært mangel på svenske egg.

    Drøyt 80 prosent av produksjonen er nå i gang igjen, men det blir ingen eggmangel i påsken, lover Marie Lönneskog Hogstadius.

    – Det er fortsatt et lite produksjonsbortfall i Sverige, men takket være importerte egg så kommer det til å bli nok egg til påske, sier hun.

    De importerte eggene kommer ifølge henne først og fremst fra Norge, Finland og Danmark, men Sverige importerer også egg fra Nederland. Frykt for salmonella gjør imidlertid at de nederlandske eggene ikke må spises rå, lyder rådet fra Livsmedelsverket.

    Hvor mange norske egg som vil finne veien over grensa, er imidlertid uklart.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.865
    Antall liker
    2.831
    Torget vurderinger
    1
    Alltid velfylte butikkhyller i Sverige: Fra mai i fjor: Næringsliv, Landbruk | Svensk eggkrise: 500.000 høner avlivet (nationen.no). Antar norske aviser glemte å skrive om det. Man kunne nå i det minste skämtat lite.

    Svensk eggkrise: 500.000 høner avlivet

    Butikkhyller står fortsatt tomme for egg etter det enorme utbruddet av salmonella tidligere i år. – Det er et utrolig underskudd på egg, sier en svensk produsent.

    Svenske egg-spisere går usikre tider i møte. Matbutikkene klarer ikke å fylle hyllene med næringsbomben, snart tre måneder etter et gigantisk utbrudd av salmonella – i kombinasjon med utbrudd av fugleinfluensa i Europa.

    Det betyr også at prisen på norske egg for tiden lavere enn både svenske og polske egg, målt i norske kroner, viser tall fra Landbruksdirektoratet.

    Ved utgangen av april var engrosprisen på norske egg kr 23,97 per kg, mens svenske egg kostet kr 28,60. Både polske, nederlandske og tyske egg lå over 30 kroner.

    Flere faktorer spiller inn for vårt naboland.

    En halv million avlivet
    Siden slutten av februar har man vært nødt til å avlive en halv million høner hos én enkelt produsent i Kalmar. Det skal tilsvare 20 prosent av all svensk eggproduksjon.

    – Det er et utrolig underskudd på egg, sier Viktor Boman, administrerende direktør for eggprodusenten Klöverbergsgården utenfor Luleå, til nyhetskanalen SVT.

    – Alt må leveres med en gang og vi kan ikke porsjonere ut leveransene som tidligere, fortsetter han.

    Boman er bekymret for sentraliseringen av svensk eggproduksjon. Med stordrift øker også faren for utbrudd av sykdommer:

    – Vi ser en trend mot stadig større gårder og det er stor fare forbundet med å samle alle eggene i en kurv.

    Det var i midten av februar at de første utbruddene ble avdekket. Matkjedene Coop, Ica og Axfood (Hemköp-butikkene) var de første som kalte tilbake egg som allerede sto i hyllene. Kort tid senere fulgte også matkjeden Lidl opp.

    Les også: 165.000 høns avlives etter salmonellafunn i Sverige

    Det var da andre gang man fant salmonella hos Sveriges største eggprodusent, CA Cedergren, og det største man hadde sett noen gang. Mer enn 160.000 verpehøner ble avlivet i en enkelt omgang, og senere har det vært flere runder.

    – Det er ett enkelt utbrudd, men siden besetningen er så stor blir også konsekvensene større, sa Maria Lundh ved Jordbruksverket den gang.

    Krig og sykdom
    Samtidig med at Sverige rammes av salmonella, har de også blitt nødt til å avlive høner på grunn av fugleinfluensa. Hos en produsent i Skåne måtte 22.000 dyr avlives, også i februar.

    En tredje bidragende faktor er økte driftskostnader som følge av krigen i Ukraina. SVT forteller at flere mindre produsenter har satt produksjonen på pause på grunn av sviktende inntekter.

    Les også: – Dumt at egg blir til dyrefôr når vi ønsker å lage menneskemat av dem

    – Krigen i Ukraina har bidratt til høyere priser på energi og fôr for våre produsenter, sa Marie Lönneskog Hogstadius i bransjeorganisasjonen Svenska ägg, tidligere i år.

    Men dette er ikke bare et svensk problem. Prisen for egg har økt med nesten 70 prosent i Europa det siste året, viser de siste tallene fra EU-kommisjonen. Og rundt påsketider ble det også eksportert en god del egg fra Sverige, på grunn av prisforskjellene internt i EU-området.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.685
    Antall liker
    35.658
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Det ser faktisk ut til at vi gjør akkurat det samme som svenskene når det blir litt lite egg; Importerer fra utlandet.
    Forskjellen er at svenskene løser det uten noe drama. Det har ikke vært noen tomme hyller i butikk, ingen sentralisert kommandoøkonomi for hvem som får produsere hvor mye, ingen horder av eggesøkende svensker i butikker i Halden og Fredrikstad.

    De importerte eggene kommer ifølge henne først og fremst fra Norge, Finland og Danmark, men Sverige importerer også egg fra Nederland. Frykt for salmonella gjør imidlertid at de nederlandske eggene ikke må spises rå, lyder rådet fra Livsmedelsverket.

    Hvor mange norske egg som vil finne veien over grensa, er imidlertid uklart.
    Det vil jo være eggstra interessant hvis det skulle vise seg at Nortura nå faktisk eksporterer deler av produksjonen til Sverige pga høyere engrospris der enn de kan få i prisreguleringens Norge, og lar norske konsumenter kjøpe dem tilbake fra svenske butikker, fremfor å forsyne norsk dagligvarehandel direkte. Da har samrøret mellom markedsregulator og kommersiell aktør virkelig havarert.
     
    Sist redigert:

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.865
    Antall liker
    2.831
    Torget vurderinger
    1
    Helt klart eggstra interessant. Hvis du finleser litt ser du at svenskene også eksporterte egg mens de manglet egg selv. Høyere pris nedover Europa etc.

    Dramaet her til lands er det stort sett høyrepartiene som står for, godt hjulpet av Finansavisen, Nettavisen og VG. Det er et stort ønske om å deregulere all produksjon og man bruker alle muligheter til å hakke på markedsreguleringa og skape drama. Markedsregulering er altså er noe Stortinget har funnet på, i sin tid for å skjerme norske forbrukere for ukontrollerte svingninger i matvareprisene. Du synes dette er stupdumt, det har vi skjønt. Listhaug forsøkte å fjerne reguerlingsmekanismene på flere områder og klarte det ganske dårlig. Det nest beste - å kjøre enkelte produksjoner ut i permanent overproduksjon - det klarte hun ganske godt.

    Du får komme opp med din plan for hvordan dette best gjøres.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.685
    Antall liker
    35.658
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Egentlig ganske enkelt: Å la en kommersiell aktør være markedsregulator er en uakseptabel rolleblanding. Det gikk kanskje i sosialdemokratiets glansdager, men Nortura og Tine opptrer stadig mer som rendyrkede kommersielle aktører i markedet. De eies av produsentene, så det er også en rolleblanding der som produsentenes interesseorganisasjon vs konsumentenes og kundenes interesser, i konkurranse med deres egen markedsavdeling. Det går ikke, bukk & to havresekker.

    Hvis man virkelig vil ha statlige reguleringer får man gjøre det, da. Opprette et Statens Eggeproduksjons- og -prisdirektorat, legge det dit det er distrikspolitisk gunstig, f eks Ørsta eller Ørnes, ansette noen dusin byråkrater med normale habilitetsregler i forvaltningen, og overføre reguleringsmyndigheten dit i stedet for å la Norturas hovedkontor i Schweigaardsgate forsøke å styre det. De får det ikke til. Deretter får Eggedirektoratet utarbeide sine femårsplaner og sende dem på høring.

    At prisregulering nødvendigvis vil føre til svingninger mellom tomme hyller, køer og rasjonering på den ene siden og overproduksjon med kassasjoner og eksportdumping på den andre er en iboende egenskap ved den markedsordningen. Jeg ser ingen naturgitt grunn til at Norge skulle behøve et strengt regulert marked for eggeproduksjon. Det er jo ikke sånn at norske konsumenter blir drevet fra gård og grunn om prisen pr egg svinger noe gjennom året. Det er heller ingen opplagte grunner til å styre fra sentrale instanser hvor i landet eggeprodusenter får lov til å etablere seg.

    Rekeprisen til konsument er heller ikke kontrollert av en sentral markedsregulator med diverse egeninteresser, og vi ser ut til å leve fint med det, selv om det er fiskekvoter, fangstsoner, løyver etc som regulerer produksjonen av hensyn til bestanden.
     
    Sist redigert:

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    1.845
    Antall liker
    2.426
    Sted
    Portugal
    Vi har masse egg her, ikke blir vi syke av å spise egg heller.:cool:

    1714827429434.jpeg
     
    Sist redigert:

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.865
    Antall liker
    2.831
    Torget vurderinger
    1
    Vi får se hvilken vei det går i neste regjeringsperiode. Høyre og Frp vil ganske sikkert endre markedsreguleringsordningen, evt deregulere. Det aller enkleste for forbrukere og butikkjeder er selvfølgelig å bare bruke ekstra godt mål på alt og la bøndene selv bære kostnadene med å produsere for mye. Det går sikkert helt fint.

    Eller kanskje de tar en Donald og bare klager på systemet uten å gjøre noe med det?
     
    Sist redigert:

    Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    10.364
    Antall liker
    9.624
    Torget vurderinger
    2
    Har aldri spist egg av fri vilje, ufattelig ekkelt stoff uansett form og behandling , speilegg og eggerøre får meg nesten til å spy bare av synet. At egghyllene blir tomme er bare gledelig.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.865
    Antall liker
    2.831
    Torget vurderinger
    1
    Når man tenker over hvor de kommer fra......ganske eggelt egentlig....
     

    I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.278
    Antall liker
    5.293
    Var det ikke etter smørkrisa, at Nortura/Tine raidet alle butikkene for erstatningssmør og satte det i en lagerhall på Rogaland for å harskne, slik at nordmenn ikke skulle få øynene opp for at det også gikk an å spise utenlandsk smør?
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.209
    Antall liker
    9.529
    Rekeprisen til konsument er heller ikke kontrollert av en sentral markedsregulator med diverse egeninteresser, og vi ser ut til å leve fint med det, selv om det er fiskekvoter, fangstsoner, løyver etc som regulerer produksjonen av hensyn til bestanden.
    Jeg ser at ferske reker nå koster 348.- pr. kg. Her hvor jeg bor er det nå 199.- pr. kg. Begge steder ferske på kaia.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.209
    Antall liker
    9.529
    Når man tenker over hvor de kommer fra......ganske eggelt egentlig....
    Det må ha vært en ganske spesiell person som fant ut at dersom man tar det som hønen bæsjer, knekker skallet og steker innholdet så er det spiselig.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn