Flere "venner" av Tandberg:
Et lite stykke Norge - kultur - Dagbladet.no
Også Kjetil Rolness faller for kombinasjonen av design og lyd:
- De fineste Tandberg-produktene er for meg bortimot magiske objekter fra en svunnen glanstid. Flott, varm lyd, og suverent nøkternt design. Nytes best med lysene på i halvmørkt rom. Vi nordmenn skjønner ikke hvilket internasjonalt hifi-eventyr merket representerte på 70-tallet, i skarp konkurranse med Pioneer, Marantz, og så videre. Eller hvor stort merket fortsatt er i dag blant retro-audiofile verden over.
I GULLALDEREN ble Tandberg solgt over store deler av verden, og hadde et ry for å levere kvalitetsprodukter til moderate priser. Spesielt selskapets båndopptakere, med sin crossfield-teknikk som ga utvidet frekvensområde, ble en periode regnet som noe av det beste i verden.
Selv president John F. Kennedy valgte Tandberg da han fikk installert hemmelig overvåkingsutstyr i Det Hvite Hus i 1962.
Men ifølge hi-fi-importør og -samler Erling Neby, autoritet på utstyr fra perioden da Tandberg solgte mest, kan ikke de fleste av selskapets produkter kalles ekte hi-fi.
- Tidlig på 1960-tallet lagde Tandberg det som da ble regnet som verdens beste båndopptaker, TB 6X. Louis Armstrong hadde den i hylla sammen med en Marantz Model 7 forsterker. Men ting som Huldra-recieverne og de fleste av Tandbergs senere produkter fra 60- og 70-tallet var nok ikke hi-fi i egentlig forstand, det var ikke noe du hadde i et drømmesystem. Tandberg var nok mest verdensberømt i Norge, mener Neby.
DE MEST PASJONERTE samlerne ser det annerledes. Frank Rønning, som har samlet Tandberg i mer enn 40 år og har om lag 300 enheter, mener absolutt Tandberg kan kalles hi-fi:
- Særlig mye av det som ble laget tidlig på 1970-tallet holdt svært høy kvalitet, med MOSFET-transitorer og kvalitetskomponenter hele veien. Et produkt som recieveren TR1000 er noe av det beste du kan få fra denne perioden. TR1000 har et veldig bra riaa-trinn også, så du kan bare koble til en platespiller. Men på slutten av tiåret gikk man nok dessverre noe ned i kvalitet, for å spare penger og unngå konkurs.
KONKURSEN kom likevel, bare tre måneder etter at Vebjørn Tandberg valgte å gå ut av tiden. Han ville nok satt pris på Trond Blindheims oppsummering av merkets varige kvaliteter:
- Tandberg er som et analogt Leica-kamera, unikt, autentisk og utrolig flott og godt. Når jeg blar i fotoalbumene mine ser jeg med en gang hvilke fotografier jeg har tatt med Leicaen. Slik er det også med lyd: Jeg hører at det er Tandberg.