Fire år tok det (Nytt rack m/bilder)

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • SvSig

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    206
    Antall liker
    29
    Sted
    Vaksdal
    Høsten 2008: Madammens protester mot den eksisterende stereobenkens manglende estetiske kvaliteter blir mer og mer høylytte. Jeg ser poengene hennes. Min ca. 20 år gamle og forholdsvis rustikke hobbyplankkonstruksjon er utgått på dato. Jeg må ha noe nytt! Å kjøpe noe ferdiglaget er selvsagt ikke tema. Har man hobbyer så har man hobbyer, og når en av hobbyene er snekring og man som en del av denne hobbyen samler på gammelt håndverktøy er saken klar: Her skal det gjøres selv.

    Ambisjonene er høye, og etter en del research og planlegging og inspirasjon fra et tysk forum går det i retning av en kopi av Pagode Master Reference. I det tyske forumet er det brukt furu, det er helt utelukket både av estetiske og styrkemessige årsaker. Pagode bruker lønn i sine produkter, og de tekniske egenskapene til lønn tilsier at dette er et godt valg. Det blir lønn som hovedtreslag. Som sekundært treslag til detaljer som ikke vil vises, altså det innvendige bæreverket, velger jeg ask fra egen "hage". Da kan jeg spare litt på lønna. Ask har utmerkede egenskaper til dette bruket.

    Planene finjusteres og materialbehovet er klart. I slutten av november 2008 går turen til Tre&Finer på Kokstad for å handle lønneplank, og tilbake i arbeidsbua blir det en bra stabel når det er kappet til noenlunde lengder. T-profiler av aluminium blir handlet inn hos Astrup ute i Godvik. Så er jeg i gang.

    001_plankestabel.JPG

    Det ble en bra stabel av lønneplanken. Jeg visste det ikke der og da, men arbeidsbenken skulle nå bli helt okkupert de neste årene. Bua er ikke stor, og dette var den eneste plassen jeg kunne legge den.

    002_aluprofiler.JPG

    Slik ser aluminiumsprofilene ut. Dette var det beste jeg fikk tak i, 50x50mm. Profilene på originalen er noe større. Proporsjonene på mine er også litt rare, så de kommer til å bli en smule modifisert. Rent styrkemessig skal det ikke ha noen praktisk betydning.

    Jeg har ikke tilgang til profesjonelt verktøy slik som andre her på sentralen. I tillegg til manuelt verktøy kommer jeg til å bruke elektrisk drill, båndsag og en bitteliten bordmodell av en avretterhøvel.

    Musikk til arbeidet må man ha. Her er snekkerbuanlegget:
    000_snekkerbod_anlegg.JPG
    000_snekkerbod_hoyttaler.JPG

    En gammel CD-walkman, en T-amp og et par gamle JBL LX22.

    Vel, det var en start. Det ser ut til at jeg fikk til det med bildene. Kommer tilbake med mer, men ikke i dag.
     

    Nightpuma

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.01.2005
    Innlegg
    2.435
    Antall liker
    502
    Sted
    Agder
    Torget vurderinger
    2
    Gi gass, det kan bli kanonbra og jeg kan ikke vente på å se den stabelen med planker forvandle seg til et high end rack:)

    Puma
     

    SvSig

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    206
    Antall liker
    29
    Sted
    Vaksdal
    Jeg har brukt et CAD-program, QCad, til å lage tegninger til benken. Dette programmet er lisensiert men har en eldre versjon som er gratis. Den gratis Windows-versjonen er ganske strippet, blant annet er det ikke mulig å lagre tegninger. Jeg har brukt en gratisversjon for Linux der det er mulig å lagre.

    Benken skal bestå av tre rammer, den nederste noe kraftigere enn de to andre siden denne skal stå på gulvet og bære vekten av alt det andre. Her er tegningene jeg laget:

    bred_ramme.jpg

    Den nederste rammen lages av stokker av lønn på 60x48mm, og det innvendige bæreverket er laget av staver av ask på 48x22mm. Aluminiumsprofilene festes til denne rammen.

    smal_ramme.jpg

    De to øverste rammene er like. De lages av stokker på 48x36mm, og det innvendige bæreverket er laget av staver på 48x18mm. Rammene festes til sideprofilene vha horisontale spikes.

    forfra.jpg

    Slik skal benken etter planen bli seende ut forfra. På denne tegningen vises også plattformene som skal stå inne i rammene og de horisontale dragerne jeg må ha rett under den øverste rammen for å holde aluminiumsprofilene sammen i øverkant. Bein var ikke vurdert på dette tidspunktet. Jeg kommer også tilbake til disse senere, dette er også en DIY-konstruksjon.

    Dimensjonene på delene av tre er bare omtrentlige siden all dimensjonering er gjort manuelt.

    På disse tegningene har aluminiumsprofilene dimensjoner på 50x50mm. De vil bli modifisert til 50x40mm.

    Det var visst alt jeg rakk denne gangen, det tar mer tid enn først antatt når man sitter og knoter på denne måten. Kommer plutselig tilbake!
     

    SvSig

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    206
    Antall liker
    29
    Sted
    Vaksdal
    Alle delene til de tre rammene er dimensjonert og klare til bearbeiding.
    020_dimensjonert_plank.JPG


    Hjørnesammenføyningene må være solide, de må tåle en del vekt. Lager tapper på kortsidene som skal gå inn i spor i langsidene. Her er to grovformede hjørnesammenføyninger. Nå må de tilpasses med høvel og stemjern før de kan prøvemonteres.
    045_grovformede_skraasnitt.JPG


    Jeg har laget fire løse 90 graders hjørner som jeg fester et spennbånd rundt og legger dette arrangemente utenpå når jeg skal montere rammene. Da får jeg hjørnene ganske rette. Her er første ramme prøvemontert. Så langt ser det lovende ut.
    052_ramme_m_spennband.JPG


    Jeg får stoppe der tror jeg. Det er på tide å pleie en lei prolaps med dertil egnede droger i håp om å få sove i natt.
     

    Guit

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    11.09.2009
    Innlegg
    1.121
    Antall liker
    164
    Sted
    Sunndalsøra
    Har selv et highend rack fra Polycrystall. Produsenten har stoppet produksjonen inntil videre. Kona til Bruce Pollack har tatt han med seg til sin media bedrift. Noe som er veldig synd:(. Disse racka gir en merkbar lydforbedring. Polycrystall hyllene veier 10-15 kg( totalt ca 80 kg). De hviler kun på noen små pinner som står inn i rammeverket. Da får man ikke overført noen vibrasjon.Både enkelt og genialt. Sellve rammeverket er av massiv eik som er strammet sammen med gjengestag og t-muttre. Så det er ganske stivt og stødig. Interessant å følge dette prosjektet. mvh. Guit
     

    SvSig

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    206
    Antall liker
    29
    Sted
    Vaksdal
    Nå begynner jobben med det innvendige bæreverket. Det skal monteres inne i rammen vha tapper. Her er tverrstagene klare. Det skal være fire slike. Det er som sagt gjort for hånd så det er ikke helt 100% jevnt.
    065_tverrstag_tapper.JPG


    Så må det lages innvendige hull i rammen til tappene. Her er en tørrmontert ramme med innvendige hull
    063_ramme_m_innvendige_hull.JPG


    Så en prøvemontering av rammen med tverrstagene satt inn. Det er nå laget hull i tverrstagene til avstivere i lengderetningen.
    071_ramme_m_uthult_inner.JPG


    Og så er alle delene til den første rammen ferdig utformet og hele rammen tørrmontert.
    072_ramme_m_ferdig_inner.JPG


    Vi er nå kommet til juli 2009. Det er fremdeles litt som gjenstår før rammen kan limes.
     

    SvSig

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    206
    Antall liker
    29
    Sted
    Vaksdal
    De to øverste rammene skal henge på horisontale spikes i hull i aluminiumsprofilene som utgjør sidene i benken. Jeg hadde litt problemer med å finne passende spikes og hadde et par bomkjøp, men til slutt fant jeg noenlunde hensiktsmessige spikes og gjengeinnsatser der man leter når alt håp tilsynelatende er ute: eBay. Det kan være mye rart å finne på eBay men disse virket ganske solide. Jeg kjøpte spikes og gjengeinnsatser hver for seg hos to forskjellige selgere. De var oppgitt å ha samme gjengedimensjon, M8, men de passet likevel ikke helt 100% inn i hverandre. Jeg måtte derfor kjøpe gjengeverktøy i tillegg og gå over både spikes og gjengeinnsatser før de passet helt i hverandre.

    Jeg boret et lite hull gjennom hver spike slik at det skal være lettere å justere dem etter at benken er montert.
    077_spike_og_gjengeinnsats.JPG


    Hver kortside i de to øverste rammene skal ha 4 spikes. Jeg borer hull og skrur inn gjengeinnsatsene vha en drill festet i et borestativ. Her er en innsats montert og et hull klart til montering.
    082_montert_gjengeinnsats.JPG


    Og slik blir det når en hel kortside har fått montert alle spikes.
    083_monterte_spikes.JPG


    Nå er det klart for liming. Spikesene tas ut igjen når under limingen. Jeg maskerer med elektrikertape rundt alle punkter der jeg limer. Jeg bruker ekspanderende polyuretanlim, som er et skikkelig griseri. Det tyter ut av fugene som et skum. Jeg angrer litt på det valget, jeg tror ikke de ferdige skjøtene er så solide som de hadde vært med "vanlig" trelim, for skjøtene er langt fra 100% perfekte. Limet ekspanderer derfor en del og når det skummer mister det kraft.

    Her vises detaljer fra limingen. Det hvite skummet fra limet som ekspanderer og tyter ut vises tydelig. For å være sikker på at alt henger godt sammen i kortendene bruker jeg et par skruetvinger her i tillegg til spennbåndet.
    086_ferdig_limt.JPG


    Vi er nå i begynnelsen av august, ca. 9 måneder etter at prosjektet startet. Første ramme er endelig ferdig. En milepæl er nådd.
    090_ferdig_ramme.JPG


    Rammen står av seg selv når jeg setter den opp på kant. Det er et godt tegn. Nå må jeg lage to rammer til, en lik den første og en ørlite større som skal ha feste for aluminiumsprofilene på kortsidene i stedet for spikes.
     

    Dazed

    Æresmedlem
    Ble medlem
    29.01.2003
    Innlegg
    20.554
    Antall liker
    7.285
    Sted
    Sarpsborg
    Torget vurderinger
    2
    Fantastisk arbeid!

    Forskjellen mellom "nesten" og "perfekt" er ganske stor, og dette ser perfekt ut!
     

    Mala

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    14.03.2012
    Innlegg
    1.037
    Antall liker
    406
    Sted
    Haugesund
    Torget vurderinger
    5
    Herlige greier dette her! Gi flat pedal videre!
     

    Class

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.03.2009
    Innlegg
    2.763
    Antall liker
    497
    Sted
    Vestfold
    Torget vurderinger
    7
    Flott håndtverk, gleder meg til å se den ferdig.
     

    SvSig

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    206
    Antall liker
    29
    Sted
    Vaksdal
    Det tok lang tid dette prosjektet, men jeg har hatt en del andre ting å holde på med også, så det har vært litt rykkvis jeg har fått jobbet med dette. Vi er nå kommet til januar 2011, og jeg nærmer meg ferdigstilling av den siste rammen. Dette er den nederste rammen, som aluminiumsprofilene på sidene skal festes til. Til dette bruker jeg M6 umbracobolter, 4 stykker pr. profil. Jeg bruker samme type gjengeinnsatser som til spikesene.
    094_rammeside_m_profiler.JPG


    Både bolter og gjengeinnsatser er handlet på eBay.
    095_umbracobolt_m_gjengeinnsats.jpg


    Jeg lager en skråkant rundt hver ramme. Der aluminiumsprofilene festes vil jeg ha mest mulig kontaktflate, så her avslutter jeg skråkanten inntil områdene der profilene skal festes.
    101_fasede_sider.JPG


    Så limes siste ramme, og en ny milepæl er nådd.

    Det neste bilr å lage plattformene som skal stå inne i rammene. Dette er mye enklere enn rammene. Jeg lager staver av lønn med lengde litt over den lengden plattformene skal ha og ca 5 cm bredde. Jeg prøver å få mest mulig stående årringer i stavene, da vil de ferdige plattformene bevege seg minst. Jeg har laget en hjelpeinnretning til avretterhøvelen slik at jeg får tykkelseshøvlet stavene sånn noenlunde. Så limer jeg sammen en og en plattform.
    110_limt_plate.JPG


    Også her bruker jeg dette ployuretanlimet som ekspanderer, og det gir en del arbeid med å fjerne det overskytende etterpå. Jeg maskerte ikke stavene før jeg limte og det angret jeg på. Men aller mest angrer jeg vel egentlig på at jeg brukte dette limet. Etter at overskytende lim er fjernet må plattformene høvles. Her er to gode hjelpere, en Lie Nielsen No 3 til venstre og en Norris A5 fra antakeligvis sent 40-tall til høyre.
    116_pusshovler.JPG


    Plattformene til de to øverste rammene lager jeg 18 mm tykke, de til den nederste rammen er 24 mm. Til slutt kapper jeg plattformene til rett lengde. Når plattformene endelig er ferdige er det blitt august 2011.
     

    Elektron

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.07.2007
    Innlegg
    1.886
    Antall liker
    120
    Sted
    Bergen
    Fantastisk arbeid SvSig. Du har vel langhøvel?

    mvh Elektron
     

    SvSig

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    206
    Antall liker
    29
    Sted
    Vaksdal
    He he. Joda, her er den, Stanley 7C. Om den ikke er direkte fin i lakken så er den satt i god funksjonell stand, med "nye" deler fra eBay.
    103_langside_fasing_hovel.JPG


    Du får vise bildet til din far og si at den har fått et godt hjem. Den må jobbe for føden men den smiler til meg hver gang jeg kommer ut i snekkerbua.
     

    room

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.05.2008
    Innlegg
    2.601
    Antall liker
    373
    Sted
    Kulturhovedstaden
    Torget vurderinger
    0
    Jeg blir litt stum av beundring her jeg sitter.
    Bare det at du bruker håndhøvel og ikke tar snarveien med å få noen til å ta den i en avretter maskin. Respekt!!!
    ser frem til ferdig resultat..
     

    motoren

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.01.2007
    Innlegg
    24.737
    Antall liker
    42.151
    Sted
    Flekkefjord
    Torget vurderinger
    30
    utrolig flott arbeid du gjør,gleder meg til å se ferdig produkt :)
    Ha en fin helg

    mvh
     

    Elektron

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.07.2007
    Innlegg
    1.886
    Antall liker
    120
    Sted
    Bergen
    Jeg gjorde som du sa SvSig og viste bildet til min gamle far. Han ble ordentlig begeistret. Så fikk jeg en seanse med "husker du da" på kjøpet:)

    Med vennlig hilsen Elektron
     
    L

    Lars.N

    Gjest
    Nydelig arbeid flott håndverk men hvordan går du frem når du lager tapp til liming på ender / skjøter ?

    Mvh

    Lars
     

    SvSig

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    206
    Antall liker
    29
    Sted
    Vaksdal
    Jeg gjorde som du sa SvSig og viste bildet til min gamle far. Han ble ordentlig begeistret. Så fikk jeg en seanse med "husker du da" på kjøpet:)

    Med vennlig hilsen Elektron
    Det er da vel kjekt å mimre litt med fattern innimellom? Da kan man ta seg et glass eller tre og gå tilbake til barndommen for en liten stund. Det er bare sunt.
     

    SvSig

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    206
    Antall liker
    29
    Sted
    Vaksdal
    Nydelig arbeid flott håndverk men hvordan går du frem når du lager tapp til liming på ender / skjøter ?

    Mvh

    Lars
    Takk for det. Jeg er ikke helt sikker på om jeg skjønner akkurat hva du mener her, men hvis du tenker på hvordan jeg lager selve tappen som skal inn i hullet så er det ikke så vanskelig, men det krever litt nøyaktighet så skjøten ikke blir for løs.

    Jeg lager hullet først. Det hugger jeg ut med et verktøy som kalles en lokkbeitel, og en treklubbe. Lokkbeitel er en direkte fornorsking av det tyske ordet Lochbeitel, som betyr noe slikt som hullmeisel. Det er et slags veldig kraftig stemjern som tåler at man slår hardt og lenge uten at skaftet tar skade. Jeg merker opp med kniv, evt. strekmål, ikke blyant. Da får jeg en helt eksakt strek som det er mye enklere å forholde seg til enn en blyantstrek.
    030_lokkbeitel.JPG


    Bunnen av hullet må renskes slik at den blir rett og jevn. I uthulingene ved skråsnittene gjøres dette med et vanlig stemjern, uthulingene inne i rammen renskes med en liten spesialhøvel som jeg tror kalles grunthøvel.
    059_liten_grunthovel.JPG


    Sidene i uthuligene må også renskes litt, dette gjøres med stemjern.

    Så kan tappen lages, og det gjøres rett og slett bare ved å merke opp og sage rundt på alle sider og kanter. Tappen må være litt for stor i utgangspunktet, så trimmes den til rett størrelse med stemjern og evt. en fil.
    050_finjustering.JPG


    Tappen skal passe akkurat ned i hullet uten slark. Det skal helst være litt tregt, men ikke så tregt at det kiler seg, da er det for trangt og man risikerer at mesteparten av limet presses ut slik at det ikke er nok lim igjen til at det fester skikkelig.

    Håper dette var svar på spørsmålet.

    Mvh
    Sveinung
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    20.262
    Antall liker
    11.418
    Torget vurderinger
    10
    Herlig tråd, fortsett snekringen :)
     

    leifen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.05.2006
    Innlegg
    2.393
    Antall liker
    1.911
    Fantastisk flott håndarbeid! Her brukes jo både verktøy og en kunnskap om å bruke det, som dessverre begynner å forsvinne.
     

    SvSig

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    206
    Antall liker
    29
    Sted
    Vaksdal
    Så skal plattformene monteres i rammene. Jeg hadde ingen illusjoner om å kunne kopiere resonatorteknologien til Finite Elemente. Jeg kom i stedet til at jeg bare skulle sette plattformene på små spikes oppå bæreverket i rammene. Det var ikke lett å finne noe egnet, og til slutt endte jeg opp på eBay igjen, der jeg fant noen søte små minispikes med 12 mm høyde og 20 mm diameter og med tilhørende sokler. Akkurat det jeg var på jakt etter!
    121_minispikes.JPG


    For å få mest mulig nøyaktig plassering av spikesene laget jeg en mal av en sponplate som passet akkurat nede i rammene, med hull ut mot hjørnene der jeg kumme merke av noenlunde eksakt plassering av spikesene og soklene. For å merke av for soklene la jeg malen nede i rammen og brukte skruer gjennom hullene for å lage merke.
    118_mai_i_ramme.JPG


    Så la jeg den andre siden av malen inntil undersiden av plattformene og merket opp for spikesene gjennom de samme hullene.
    120_plattformoppmerking.JPG


    Jeg laget forsenkninger i rammene og plattformene med Forstner bits slik at både spikesene og soklene ble litt innfelt. Da fikk jeg plasseringen helt nøyaktig slik at jeg ikke var avhengig av at en plattform må stå på ett bestemt sted i benken.

    Her er en ramme ferdig med sokler
    125_sokler_i_ramme.JPG


    Og her er undersiden av en ferdig plattform
    128_plattform_med_spikes.JPG


    Og da kom et stort øyeblikk der jeg kunne teste den første ferdige rammen med de første ferdige plattformene.
    130_ferdig_ramme_med_plattformer.JPG


    Vi skriver september 2011. Nå begynner det å ligne på noe.
     
    L

    Lars.N

    Gjest
    Nydelig arbeid flott håndverk men hvordan går du frem når du lager tapp til liming på ender / skjøter ?

    Mvh

    Lars
    Takk for det. Jeg er ikke helt sikker på om jeg skjønner akkurat hva du mener her, men hvis du tenker på hvordan jeg lager selve tappen som skal inn i hullet så er det ikke så vanskelig, men det krever litt nøyaktighet så skjøten ikke blir for løs.

    Jeg lager hullet først. Det hugger jeg ut med et verktøy som kalles en lokkbeitel, og en treklubbe. Lokkbeitel er en direkte fornorsking av det tyske ordet Lochbeitel, som betyr noe slikt som hullmeisel. Det er et slags veldig kraftig stemjern som tåler at man slår hardt og lenge uten at skaftet tar skade. Jeg merker opp med kniv, evt. strekmål, ikke blyant. Da får jeg en helt eksakt strek som det er mye enklere å forholde seg til enn en blyantstrek.
    Vis vedlegget 178122

    Bunnen av hullet må renskes slik at den blir rett og jevn. I uthulingene ved skråsnittene gjøres dette med et vanlig stemjern, uthulingene inne i rammen renskes med en liten spesialhøvel som jeg tror kalles grunthøvel.
    Vis vedlegget 178123

    Sidene i uthuligene må også renskes litt, dette gjøres med stemjern.

    Så kan tappen lages, og det gjøres rett og slett bare ved å merke opp og sage rundt på alle sider og kanter. Tappen må være litt for stor i utgangspunktet, så trimmes den til rett størrelse med stemjern og evt. en fil.
    Vis vedlegget 178124

    Tappen skal passe akkurat ned i hullet uten slark. Det skal helst være litt tregt, men ikke så tregt at det kiler seg, da er det for trangt og man risikerer at mesteparten av limet presses ut slik at det ikke er nok lim igjen til at det fester skikkelig.

    Håper dette var svar på spørsmålet.

    Mvh
    Sveinung
    Tusen takk dette var svaret jeg var ute etter meget godt forklart også .

    Mvh

    Ikke snekker Lars
     

    kaap

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.03.2004
    Innlegg
    3.458
    Antall liker
    2.683
    Sted
    Mo i Rana
    Torget vurderinger
    5
    eg e allerede (mtp hvor du er i fortellingen) det vi på lokal dialekt kall "søkkimponert"..
    Gled meg tell å se og lese fortsettelsen! :)

    mvh Kai
     

    freddie77

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    25.09.2009
    Innlegg
    865
    Antall liker
    457
    Meget imponert!

    Gjelder både design/tekniske løsninger og kunnskap/evne/tålmodighet til selve jobben! :)
     

    SvSig

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    206
    Antall liker
    29
    Sted
    Vaksdal
    Aluminiumsprofilene er festet med bolter til den nederste rammen. I tillegg må de holdes sammen av to dragere i overkant for å ikke skli fra hverandre når rammene monteres og får plassert vektige hifikomponenter oppå. Dimensjonene er ikke så veldig nøye, her er dragerne høvlet til sånn noenlunde hensiktsmessig tykkelse på øyemål. Bredden er 50mm, det samme som aluminiumsprofilene.
    133_avstivere.JPG


    Dragerne festes etter "Ikea-prinsippet", med gjennomgående messingstang med gjengede hull, kappet av 12mm messingstang og boret og gjenget for hånd. Siden jeg nå var såpass i siget på eBay ble også messingstangen handlet her. Gjengeverktøy fant jeg på Jernia.
    144_gjengestang_med_bolter.JPG
    145_montering_gjengestang.JPG


    Til slutt kunne hele benken prøvemonteres. Det var et virkelig stort øyeblikk, og det var med nesten skjelvende hender jeg festet boltene. Jeg må innrømme at jeg var ikke så rent lite stolt av meg selv akkurat da.
    146_ferdig_montert_forste_gang.JPG


    Nærbilde av de spikesene som holder øverste ramme.
    147_sidespikes.JPG
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.707
    Antall liker
    7.999
    Hei

    Suverent, unge mann. Så flott å se at noen ennå snekrer realt mens vi andre bare jukser.

    Kan du være så snill å fortelle litt om verktøyet ditt?
    Høvelen til venstre er en Lie-Nielsen, men hva er det andre smykket?



    Hvordan fungerer disse (også sammenliknet med en Stanley pusshøvel, som du sikkert har brukt)?

    Ikke glem fortelle om overflatebehandlingen når du kommer dit.

    Lykke til - helt forbilledlig.

    BB
     

    ou812rh

    HiFi, humle, malt & sykkel
    Ble medlem
    21.03.2006
    Innlegg
    5.961
    Antall liker
    19.258
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    10
    Urolig flott håndverk SvSig! Har du tenkt å beholde platene natur eller kommer de til å lakkes i en valør? Spent på å se ferdig resultat med komponenter på plass:)

    OU812
     

    SvSig

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    206
    Antall liker
    29
    Sted
    Vaksdal
    Hei

    Suverent, unge mann. Så flott å se at noen ennå snekrer realt mens vi andre bare jukser.

    Kan du være så snill å fortelle litt om verktøyet ditt?
    Høvelen til venstre er en Lie-Nielsen, men hva er det andre smykket?



    Hvordan fungerer disse (også sammenliknet med en Stanley pusshøvel, som du sikkert har brukt)?

    Ikke glem fortelle om overflatebehandlingen når du kommer dit.

    Lykke til - helt forbilledlig.

    BB
    Den til høyre er en Norris A5. Thomas Norris fra London var en av de mest anerkjente høvelmakerne i Storbritannia på slutten av 1800- og starten av 1900-tallet. De beste modellene hans er bortimot legendariske selv om andre høvelmakere laget modeller som er omtrent like gode. Dette er ettertraktede samleobjekter og de går for skremmende høye beløp på f. eks. eBay. Det som var unikt med høvlene til Norris var den patenterte justeringsmekanismen for bladet som gjør høvlene enklere å bruke. Andre høvler fra denne tiden mangler justeringsmekanisme. Justeringsmekanismen ble patentert i 1913, og før dette hadde heller ikke Norris-høvelene justeringsmekanisme. Firmaet opphørte en gang på 50-tallet. Den modellen jeg har er en av de siste som ble laget, og det ble nok firt en del på kvalitetskravene her i forhold til i glanstiden på 1920-tallet. En mer kuriøs detalj er at håndaket på de gamle modellene var laget av palisander mens det på min er laget av bøk som er lakkert svart for å se ut som ibenholt. Den er i en annen klasse enn dagens moderne Stanley-produkter. En av de tingene som er spesielt med disse høvlene er vinkelen på bladet som er 47,5 grader. Standard vinkel for alt som produseres nå er 45 grader. Med høyere bladvinkel er høvelen bedre egnet til høvling av hardt tre fordi det er mindre sannsynlighet for utrivninger. Ulempen er at de også blir tyngre å bruke.

    Lie Nielsen fra USA står for noe av det bedre av kommersielt produsert verktøy i dag. Thomas Lie Nielsen begynte med produksjon høvler på 70-tallet, men i dag er det et stort firma som produserer mange slags kvalitetsverktøy. Den serien de lager med vanlige pusshøvler, som den som er avbildet her er en del av, er basert på Stanleys Bedrock-modell som er noe av det bedre som er laget av "moderne" høvler. Den vanlige konstruksjonen som kalles Bailey ble laget av mange produsenter i "gamle dager". Det er denne modellen som fremdeles er i produksjon i dag. Bedrock-serien ble lansert tidlig på 1900-tallet som en forbedring av Bailey-modellen som har en del svakheter, men den ble antakeligvis for dyr. Produksjonen opphørte i løpet av andre verdenskrig. Også Bedrock-modellene er ettertraktede samleobjekter i dag. Lie Nielsen lager forøvrig tillegg til noen av sine pusshøvelmodeller som gir en bladvinkel på 50 grader.

    Dagens Stanley pusshøvler er altså av Bailey-modellen. Tidlige utgaver var nok bedre enn de man får kjøpt i dag. Det er helt greie høvler, men de kan være litt skranglete og må trimmes litt for å yte optimalt. Den største svakheten er støtten bak bladet, som ikke går helt ned til bunnen av sålen slik tilfellet er på Bedrock-modellene og eldre britiske høvler slik som f. eks. Norris-modellene. Dermed er det mye lettere å få vibrasjon i bladet når man høvler hvis høvelen ikke er skikkelig innstilt. En måte å avhjelpe dette noe på er å sette inn et tykkere blad, men da vil det også bli en del mer dødgang i bladjusteringen. Det er også noe mer prakk med justeringsskruer på Bailey-modellene sammenlignet med Bedrock-modellene.

    Jeg vet ikke om Lie Nielsen-verktøy er i salg i Norge, jeg har bestilt mine direkte fra Lie Nielsen i USA. Veritas er en annen amerikansk produsent som lager verktøy av høy kvalitet. Jeg har ikke prøvd disse, men dette merket kan kjøpes i Norge hos www.verktoyas.no. Prisene er ganske høye og det lønner seg antakeligvis å bestille fra utlandet.

    Håper dette var forståelig og nyttig.

    Når det gjelder overflatebehandlingen av benken kommer jeg til det etter hvert, men den er veldig enkel og grei.

    Mvh
    Sveinung
     

    Holmium

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.443
    Antall liker
    784
    Torget vurderinger
    5
    Artig og fascinerende tråd, men aller mest imponerende håndverk.
    Kudos!
     

    rama

    biskopen av holmlia
    Ble medlem
    09.06.2003
    Innlegg
    15.817
    Antall liker
    21.759
    Sted
    oslo
    Torget vurderinger
    17
    herlig tråd.

    eye candy.
     

    JanOlav

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2005
    Innlegg
    7.431
    Antall liker
    1.146
    Sted
    Sandefjord
    Torget vurderinger
    15
    Slike tråder liker vi! :)
    Profesjonelt håndverk som det bare er å ta av seg hatten for. :)
     
    D

    Dilla

    Gjest
    Ren fryd for øyne og sjel, ekte håndtverk. Nydelig dokumentert også, blir rent inspirert her jeg sitter :)
     

    pellesmil

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.04.2005
    Innlegg
    1.699
    Antall liker
    350
    Sted
    Skedsmokorset
    Torget vurderinger
    4
    Artig tråd:)
    ikke fullt så artig å tenke på hvor mye gammalt verktøy som dette som har blitt (og blir) kastet til fordel for Kina avrettere
     

    SvSig

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    206
    Antall liker
    29
    Sted
    Vaksdal
    Artig tråd:)
    ikke fullt så artig å tenke på hvor mye gammalt verktøy som dette som har blitt (og blir) kastet til fordel for Kina avrettere
    Ja, bare for å ha nevnt det: Hvis det er noen der ute som sitter med gammelt verktøy - spesielt høvler - som dere har planer om å kaste, så send meg noen ord. Jeg betaler gjerne porto for å overta det hvis det er noe som kan ha interesse fremfor at det blir kastet.

    Mvh
    Sveinung
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn