Takk Grumpy!
Og du er vel bortimot "spot on" hva gjelder både glede og utfordringer! Sistnevnte begrep har riktignok omfattet noen utfordringer - både forutsette og uforutsette, og som til syvende og sist utløser glede når disse løses.
Men nå er det meste av "research" ryddet av veien, og dermed kan jeg i større grad konsentrere meg på bygging og tilvirking av nødvendige deler for de neste tre vaskerne.
Og er interessen stor nok, og prisen spiselig for allmenheten, så kan det jo hende jeg lager flere.....
Jeg har faktisk et par bestillinger allerede, og disse er
ikke fra OVK's medlemmer....
--
Ellers tror jeg at du temmelig sikkert engster deg unødig hva skader angår.
Nå har jeg selvsagt ikke noe eksakt tall på dette, men vil tro at det er vasket tusenvis av plater i ultralydbad omkring i verden?
Om det hadde vist seg å være et uttalt problem omkring denne prosessen i form av skader på struktur, så tror jeg ganske sikkert at dette hadde kommet for dagen!
Joda, jeg
vet at det innimellom heves en advarende pekefinger fra en og annen skeptiker, men de er vel i hovedsak relatert til teoretiske betraktninger omkring prosessen, og hvordan den fungerer.
Jeg har i alle fall fortsatt tilgode å lese om konkrete tilfelle hvor skade på vinylen har oppstått gjennom vaskeprosessen.
"Audiomix" her på HFS, og som vel på mange måter kan kalles ultralydvaskerens far hva vask av vinyl angår her på berget, har jo gjennomført noen solide eksperimenter omkring dette, ved å "langtidsvaske" vinyl. Uten å avdekke noe negativt, også vurdert gjennom mikroskop.
"Eksplosjonene", eller rettere sagt
implosjonene, forårsaker IKKE luftbobler i vinylen!
En implosjon er det motsatte av en eksplosjon, og skaper ikke noe trykk mot mediet / vinylen.
Det som i stedet skjer, er at det skapes et undertrykk i flatene som eksponeres for ultralydbølgene. Undertrykket er svært godt egnet til å fjerne smuss og støv, ved at dette bokstavelig talt løfter smuss og skitt vekk fra flatene.
Implosjonene / undertrykket fra de bittesmå luftboblene som oppstår, sørger for dette. Og selvsagt; om denne effekten blir kraftig
nok, så kan man i verste fall oppleve en kavitasjon / erosjon av flatene, ved at partikler fra flatene rives løs.
Dette gjelder i særlig grad for harde materialer som eksempelvis båtpropeller, eller såkalt "våte" sylinderforinger. Sistnevnte spesielt for dieselmotorer, hvor forbrenningstrykket er langt høyere og mer momentant enn hva tilfellet er for bensinmotorer. (Ja, jeg kan litt om dette, og har erfart det).
En pussighet, og som definitivt taler til "vår" fordel i denne sammenheng, er at myke(re) materialer (som vinyl), er mye mer motstandsdyktige mot prosessen.
Første gang jeg benyttet et ultralydbad var i begynnelsen av 70-tallet, og jeg var ikke sen om å eksperimentere med litt av hvert hva den innretningen angikk.
Av den grunn tør jeg si det, selv om vinylvask ikke var inkludert i mine eksperimenter......
Hva effekt og frekvens angår, så tror jeg heller ikke at man skal engste seg i unødig grad.
det finnes ultralydbad som opererer med forskjellig frekvens, alt fra 25 og opptil langt over de 45kHz som "våre" bad bruker, endatil finnes det løsninger med variable frekvenser i prosessen. Jo høyere frekvens, jo mindre "bobler".
Hva som er best egnet tør jeg ikke si noe om, men i allmenhet opererer de fleste vaskere med 45kHz.
Antakelig har dette sammenheng med vannet's / væskens viskositet?
Bruker man andre typer væske, så kan det godt hende at en annen frekvens enn "standard", kan vise seg mer effektiv.
Summa summarum: Jeg tror neppe du behøver å engste deg, selv ved vask av dine dyrebare japanpressinger! Det tør jeg rett og slett vedde på!