Jeg har en grei teori om Carlsen.
I tiår har sjakkstormestre o.a. spilt stormesterremiser, dvs de har spilt frem til teoretisk remis og så tatt hverandre i hånden. De kjenner teorien bak remisen, men har ikke praktisk erfaring med å realisere den over brettet. Det var greiere å gå i baren eller opp på rommet for å forberede mot neste dags motstander, enn å legge inn to-tre timer "teori."
Carlsen har spilt gjennom disse i hopetall. Der andre pugger åpninger, har han kjørt sluttspill i alle varianter. Og med sine kalkulasjonsevner har han en fordel: motstanderne må spille perfekt for å oppnå teoristillingene, og de spiller mot klokken.
Så det påstås at "Carlsen can grind out a win from nothing."
Ja, men det er ikke fra "nothing," det er bare heldig for ham at hans motstandere ikke har investert evigheter mot sterke sjakkprogram i sluttspill - det har han gjort.
Ellers mistenker jeg nå at Carlsen ikke har sekundanter i Chennai. Noen tanker om det?
Det var en deilig følelse å se at ballen gikk helt inn i dag. Jeg klarer ikke å fri meg fra følelsen av at Anand hadde en dårlig dag. Han har etter mitt skjønn spilt nærmest feilfritt i 4 partier, mens i dag virket spesielt sluttspillet litt planløst og la for lite motangrep i forsvaret.
I morgen er det klart for Anand å ta frem den beste åpningen og de skarpeste kombinasjonene. Rir Carlsen stormen av i morgen har jeg skikkelig trua på at dette kan gå helt inn.
Tør ikke vedde i mot at Carlsen ikke har sekundanter. Det finnes vel visse fordeler ved å klare seg med de aller nærmeste i teamet på lang sikt.
Vinner han uten sekundanter er det overlegent.
Reporter: Var det godt å ENDELIG få den første seieren etter fire remis?
Carlsen: Ja, det var bra at den kom såpass tidlig.
Greit oppsummert. Og greit å ha litt perspektiv, fire remis er ikke oppsiktsvekkende, en seier med hvit er ikke utslagsgivende. På mandag etter at Anand har spilt to partier med hvit vet vi nok mer om hvor ståa er.
Carlsens vei til VM var ikke gitt. Kandidatturneringen ble holdt i London og etter 13 runder hadde Carlsen og Kramnik begge 8,5 poeng, men Carlsen hadde flere gevinstpartier og ville vunnet på tie-break dersom han og Kramnik hadde lik poengstilling etter 14. og siste runde.
Carlsen møtte Peter Svidler, seks ganger russisk mester og vinner av seneste World Cup (hvor han kvalifiserte seg til kandidatturneringen). Kramnik skulle spille mot Ivanchuk fra Ukraina. Andre sjakkspillere kaller ham Planet Chucky, siden han er helt i sin egen verden. Av mange ansett som en utrolig sjakkspiller som kunne vært verdensener, men som sviktes av sine dårlige nerver. Ivanchuk kan spille fantastiske partier, og han kan skyte av seg føttene.
I kandidatturneringen tapte Ivanchuk en mengde partier, men da han møtte Carlsen med hvit i femte runde spilte han uavgjort. Og da de møttes igjen i 12. runde og Carlsen hadde hvit, så vant Ivanchuk. Det satte nerver i Carlsen, men han spilte et kjempeparti mot Radjabov i 13. runde (89 trekk) - og gikk altså til siste runde mot Svidler med utsikter til å kunne bli Anands utfordrer.
Kramnik fikk ingen lett runde mot Ivanchuk - mot alles spådommer så slo Ivanchuk Kramnik. Så Planet Chucky endte opp med å beseire eller spille uavgjort mot de to som fikk topp-plassering i Kandidatturneringen. Og da Kramnik tapte mot Ivanchuk gjorde det ikke noe at Svidler slo Carlsen i siste runde, etter at Carlsen mistet kontrollen over stillingen.
Han sier litt om dette her: http://www.newsinenglish.no/2013/04/02/carlsen-exhausted-after-latest-win/
Carlsen gikk videre på tie-break og ble Anands utfordrer. Dette var Kramnik og hans tilhengere dypt misfornøyde med, og det ga de uttrykk for.
Så da Carlsen og Kramnik møttes i Tal-Turneringen i Moskva, en stund etter, ga det Carlsen stor tilfredsstillelse å kunne banke Kramnik i et hyperpresist sluttspill. Så var tvilen ryddet av veien.
Daniel King har analysert det sluttspillet, og selv om spillet ligger høyt over mitt hode, så har jeg likevel utbytte av å få et innblikk i hvor utrolig dyktig Carlsen er ved brettet. Han posisjonerer seg for å få utbytte av minimale fordeler, og forbereder disse gjerne flere dusin trekk før de gir uttelling.
Og, ja, det er utmattende å spille sjakk. Her er Carlsen etter 14. runde i London. Hans manager i forgrunn.