Mat, drikke og røyk De gode norske råvarer

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    5.004
    Torget vurderinger
    2
    Hei

    Godt utvalg i frø.De driver også med bevaring av gamle sorter.
    Må få nevne Amish folkenes bifftomater.Usedvanlig gode,opp mot 750g

    Runåbergs fröer - Frökatalog

    Svært gode oster

    I de siste årene har vi satset på ysting fra mars/april og frem til november/desember, dette for å unngå å måtte lage ost av silomelk

    Hogganvik: Ysteriet


    Geitost fra Haukeli.

    OBS. inderste bruk

    Lager landets beste geitost - Nyheter - Haugesunds Avis


    VIERVAND OG MARIAHAND

    Viervand og Mariahand
    og Turt`e uoopnde`lio,
    det sko du røykje kyri gi mæ,
    fe vonde vette og fri ho.

    Viervand og Mariahand
    og ommundlauvet det gode,
    det sko du røykje kyri di mæ,
    så sko ho mokke fro`e

    Trad frå Vinje etter Brita Bratland
     
    Sist redigert:

    Bjørn.H

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    03.07.2004
    Innlegg
    24.284
    Antall liker
    9.215
    Torget vurderinger
    1
    Stort sett spiser jeg norsk mat. Eller stort sett produsert i Norge, og kjøpt ved de lokale butikker. Men, jeg handler en del i Finland når jeg kan, og Sverige hvis jeg kjører forbi. Melk og andre meierivarer, kjøtt, finsk surbrød osv.

    Det er ingenting ved norskproduserte varer som er bedre enn det man får kjøpt der. Kanskje med unntak av mat som bare produseres i Norge, som f.eks. brunost.
     
    Sist redigert:

    realist

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.01.2005
    Innlegg
    3.245
    Antall liker
    294
    En tråd for de gode norske råvarene og matvarene.

    Har du noen tips du vil dele? Funnet en fantastisk ost, et slakteri som lager de beste pølser, spekemat eller posteier. Hvem baker det beste brødet, eller sylter det beste syltetøyet. Pinnekjøttet eller boknafisken, lutefisken eller de beste leverandørene av lam til fårikål. Speket elghjerte, griselabber eller skorsonnerot?

    Hvor kan man kjøpe en gris i oppal, eller få de spesielle stykkene med kjøtt som ikke finnes i vanlige butikker. Hvem lager den beste konfekten, pralinene og sjokoladen her i landet?

    Ingen import, politikk, tollmurer, kjedemakt eller slikt i denne tråden. Kun de gode norske varene, hvor vi får tak i dem og hva de brukes til.
    På Steinkjer er det noen som lager verdens beste morrpølser av rein! Har selvfølgelig ikke smakt alt i denne verden, men er det noen som kan faget sitt, så er det Thoresen Slakterforretning AS
     

    Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    10.911
    Antall liker
    10.352
    Torget vurderinger
    2
    Sist redigert:

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.685
    Antall liker
    8.081
    Torget vurderinger
    0
    Har kjøpt endel tomat og agurk i Russland, det er "kortreist", les fersk, mat og kvaliteten er himmelvid bedre enn tilsvarende som er kjørt hele Norge på langs! Og om sommeren er det grønntmarkeder der lokale småprodusenter selger frukt og grønt som de har dyrket selv på små parseller i utkanten av byene. Men etter som velstandsutviklingen når også disse områdene blir det nok slutt på slik dyrking.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.961
    Antall liker
    8.377
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Jeg vil slå at slag for Sotralaks. Røkelaks som selges på Rema1000 på Sola. Den er nydelig ,alt brunt kjøtt er skåret vekk, og aldrig ben, god smak. Har aldri funnet noen finere eller bedre uansett prisklasse.. Har desverre klart å få i den i Oslo og deromkring...

    PS det er ikke bare jeg som synes denne er den beste...
    Sotra Fiskeindustri AS ? Nominert til Norges beste kaldrøkt laks 2013
    Eg er einig i at Sotralaksen er god, men han kan bli endå betre, dersom du har eit gammalt kjøleskåp med god plass. Heng laksen opp utan plast, og med ei skål under. Lat han henge to-tre dagar ekstra, og prøv smak og konsistens ein gong til....

    [/QUOTE]
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Speket sideflesk, fås kjøpt noen ganger hos Kvamme Kolonial og Fetevarer på Strandkaien.

    Kvamme Kolonial & Fetevarer

    DSC_0003.jpg

    Flott produkt med passe forhold mellom fett/kjøtt. Akkurat dette stykket har jeg tenkt å bruke i en Bucatini all'Amatriciana som et eksperiment. Brukes ellers som Bacon/Pancetta/Guanciale.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Norske lam kastet til ulvene - Ytring

    Ett lite innspill i debatten om liberalisering av landbruket ala New Zeeland
    Fremskrittspartiets omfavnelse av New Zealand, nå som partiet skal i gang med å rasere norsk landbruk, vitner om at partiets strateger er ekstremt dårlige i geografi.

    New Zealands sydspiss er på 46 grader sør - det er en relativt liten øy i forhold til hovedøyene.
    46 grader nord i Europa - hvor er det? Vel, den som har hatt gleden av å gli i cabriolet langs bredden av Lago Como i Italia, har befunnet seg ved 46 grader nord. Det er kun 1900 kilometer som skiller jordbruksområdene i Trøndelag fra Lombardiet i Italia. Pytt, pytt.

    Fordi det er gode vekstforhold på slike breddegrader, spesielt når fuktig vann står inn fra havet og avgis, har New Zealand fått dyp og rik matjord. Ganske andre forhold enn her i Norge.

    Problemet i norsk landbruk er ikke størrelsen på brukene, men organiseringen, selve overbygningen. Det er denne som utarmer bøndene og som sikrer oss et gjengrodd Norge, i rasjonaliseringens og effektivitetens navn. Når man i fullt alvor mener at det å bedrive norsk melk og kjøttproduksjon basert på importert kraftfôr er gangbart, da har man skutt av seg ikke bare foten, men tatt med seg avkommet i slengen.
     
    Sist redigert:

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    5.004
    Torget vurderinger
    2
    Lundal

    og denne spesielt.Blir nevnt med hvit saus.
    Anbefaler da stekt, med timian i sausen.

    302_301_kerring-1523.jpg

    En Frode Aga favoritt
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Er i gang med planlegging av egen kjøkkenhage. Da er det greit å ha en ekspert like i nærheten. På Slidreøya ligger et fengsel, og der dyrker de grønnsaker som holder gourmet-nivå, i slik utstrekning at de har avsetning til restauranter. Var der for en orientering i fjor, og får en ny i år, med tanke på egen satsing. Og det er bare å svinge innom når de har utsalg i sesongen.

    Helt utrolig hva som kan dyrkes selv på 500-600 meters høyde oppe i norsk steinrøys, om man bare bruker noen greie knep.

    Ja, så bra er kvaliteten at gourmetstedet Danebu kongsgaard kjøper grønnsaker og urter fra fengselet.
    – Kvaliteten er utrolig bra. Det går ikke an å få noe bedre kvalitet enn dette her, sier kokk, Erling Theodorsen.

    Fengsel lager gourmetgrønnsaker - Hedmark og Oppland

    Årets avling på gang:

    http://www.avisa-valdres.no/bildeserier/article7381354.ece
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Stilig. Vreden, sjekk ut Impecta.se De fungerer som en frøbank for mange gamle kultursorter, og man kan få tak i grønnsaker som ikke ellers er i handelen.

    Forøvrig:

    "Hei! For å lese denne artikkelen må du være abonnent på Avisa Valdres"
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Takker for tips. Jeg har allerede sikret meg en del. Tenkte ikke på det med abonnement. Her er noen bilder:

    Hvitløken allerede 30 cm høy; innsatte tomatplanter bl.a.; humle som kryper opp veggen; gassbrenner for å ta ukrutt.

    Oppe i lia bak fengselet kan man se en vei i skogen, som stiger slakt fra høyre mot venstre. Min gård ligger like bak venstre del av den veien. Kort vei til grønnsakene.
     

    Vedlegg

    N

    nb

    Gjest
    Vi, eller først og fremst samboeren min, har etablert litt småskala heløkologisk matauk i hagen. Mitt bidrag har stort sett vært å snekre kasser som er 1,2 meter brede og lengde fra 2.3 til 4 meter. Totalt har vi i disse ca 14 kvadratmeter dyrkningsareal, altså ikke rare plassen det tar. Det ble sådd tidlig i våres og salaten har nå virkelig begynt å komme opp, den kan dyrkes mellom andre ting som gulrøtter, redikker og annet som trenger mer tid.

    Dette er kort og greit kanskje den beste salaten jeg har spist. Den blir høstet 5-10 minutter før den spises, har aldri vært nedkjølt, pakket i pose eller lignende. Smaken er mer intens og sprøheten en ganske annen enn hva man er vandt til. Det dyrkes salat på kun en liten del av området, men likefullt har vi nå mer salat enn vi klarer å spise selv om salatforbruket har gått dramatisk opp etter hvert som avlingen kommer opp.

    Anbefales på det sterkeste om man har en liten flekk tilgjengelig. Det har også en fin terapeutisk effekt å spasere ut og plukke litt salat rett fra plantene til et lite måltid.

    Frø er nesten gratis, jord har man sikkert allerede - vi skulle ha en del av sorten så jeg fikk tilkjørt ca 11 tonn jord, noe som kom på ca 4000 inkludert frakt, hvorav frakt utgjorde ca 1200 kroner av totalprisen. Ville ikke bruke impregnert plank så endte opp med å lage kassene i sibirsk lerk, noe som koster en del pr. meter så det gikk materialer for ca 5000 kroner, kan gjøres mye billigere om man bruker impregnerte terassebord eller bare forskalingsmaterialer.

    Kassene er ca 30 cm høye og jorden under er løst opp og vendt før den kjøpte jorden fylles i. Litt kumøkk, kompost eller annen jordforbedring er fint å ha i.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.483
    Antall liker
    110.340
    Torget vurderinger
    23
    Tøft! En ting jeg har lurt på, bifftomater....kommer det da biff også? :cool:

    Skulle gjerne hatt en kjøkkenhage, men det som er av ledig tomteareal her egner seg ikke da det er enten bratt skråning mot naboer, eller flatt areal ut mot vei. Dessverre. Må nok begrense meg til krydderurter etc. i krukker inne i atriumet.
     
    N

    nb

    Gjest
    eller flatt areal ut mot vei. Dessverre. Må nok begrense meg til krydderurter etc. i krukker inne i atriumet.
    Vi har vår på en flat plass ut mot veien (dog en vei med svært lite trafikk). Krydderurtene skal etter hvert i egene kasser like utenfor kjøkkendøra.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.483
    Antall liker
    110.340
    Torget vurderinger
    23
    Har plass utenfor kjøkkenet, der kommer sola fra den står opp og til ca. 12.00 - lurer på om det er tilstrekkelig for krydderurter? Kunne tenke meg å bygge opp et stativ for å få de opp i arbeidshøyde. Hele området har belegningsstein så det må bli i krukker.
     
    N

    nb

    Gjest
    Har plass utenfor kjøkkenet, der kommer sola fra den står opp og til ca. 12.00 - lurer på om det er tilstrekkelig for krydderurter? Kunne tenke meg å bygge opp et stativ for å få de opp i arbeidshøyde. Hele området har belegningsstein så det må bli i krukker.
    Jeg tror det burde holde uten å være noen autoritet på saken. Vi har forkultivert våre innendørs i vinduskarmen så de er godt i gang når de plantes ut. Det funker ganske greit å ha de permanent i vinduskarmen også tror jeg. Ikke rare plassen de trenger, så noen store krukker burde dekke behovet, de kommer jo nye blad hele tiden og i motsetning til de man kjøper på butikken så dauvver de ikke bare man stirrer litt hardt på de.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.483
    Antall liker
    110.340
    Torget vurderinger
    23
    Har dere kjøpt skikkelige hardføre planter fra hagesenteret, eller har dere sådd? BTW, en kvadratmer bare med basilikum er ikke ueffent, den det går mest av. Samt kruspersille.
     
    N

    nb

    Gjest
    Har dere kjøpt skikkelige hardføre planter fra hagesenteret, eller har dere sådd? BTW, en kvadratmer bare med basilikum er ikke ueffent, den det går mest av. Samt kruspersille.
    Litt begge deler så vidt jeg vet - mesteparten er sådd, i alle fall det vi hadde i fjor på disse tider, men ene basilikumen (har litt ulike typer) er en slik sak fra hagesenteret og den levde i alle fall fortsatt i går når jeg var ute og plukket. Ellers kan du spørre deffeknotten (Gjestemedlem altså) om råd, han har ganske bra peil på dyrking og slikt.

    Du kan jo også slenge opp et lite drivhus på den stenlagte plassen din. Jeg har et flatpakket fra www.willabgarden.no i sine minste bestanddeler i garasjen jeg skal få satt opp når en del andre mer pekære ting er unnagjort. Fås i mange størrelser. Chili og en del andre ting må være i drivhus så vidt jeg har forstått.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.483
    Antall liker
    110.340
    Torget vurderinger
    23
    Bra link, nb - fikk lyst på et slikt lite drivhus, koster ikke all verdens og kan enkelt tas ned/flyttes hvis utnyttelsesgradpolitiet skulle banke på..
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Man trenger ikke store plassen. Her er huset jeg bodde i noen år tilbake - i den "lille" L'en dyrket jeg salat, grønnsaker, krydderplanter, basilicum -- enkelte fortsetter bare å produsere gjennom sesongen. Plassen var skjermet mot vind, og fikk veldig mye sol i løpet av dagen, perfekte vekstforhold.

    Mest for å illustrere hvor lite plass som er nødvendig om man vil nyte selvdyrket. (Bilde fra våren da huset ble solgt - uten grønnsaks-L i full vekst.)

    Skjermbilde 2014-06-02 kl. 15.19.20.jpg
     
    Sist redigert:

    noen

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    24.03.2008
    Innlegg
    147
    Antall liker
    29
    Førstemann som kommer over hel lammebog i Oslo\Lillestrøm må si ifra.

    Jeg har sett lam i nær sagt alle varianter unntatt hel lammebog, noe som i seg selv er ganske bemerkelsesverdig mtp hvor enkelt det er å tilberede og hvor godt det smaker.
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.455
    Antall liker
    13.978
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    Årets pinnekjøtt fra Idsøe er ankommet Oslo. Like godt, om ikke bedre enn i fjor.



    Mvh. B
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    ^Fjernet kunstige og tilsatte naturlige aromastoffer.
    "kunstige" og "tilsatte" .... so?

    Folk drikker ikke brus for at det skal smake noe annet enn brus.

    Vil de ha noe som smaker naturlig drikker de melk, juice, øl eller vin.
     

    samlanes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2008
    Innlegg
    2.463
    Antall liker
    551
    Sted
    Hordaland
    Torget vurderinger
    1
    Lundal

    og denne spesielt.Blir nevnt med hvit saus.
    Anbefaler da stekt, med timian i sausen.

    Vis vedlegget 262306

    En Frode Aga favoritt
    Lundalpølsa er knallgod,men sundepølsa er enda litt fyldigere/kraftigere og meir smakfull,min favoritt::https://www.google.no/url?sa=t&rct=...eSQKPdwWBczR1NDOGe1Pc7g&bvm=bv.80642063,d.bGQ
    vestlansdpolse-780x420.jpg

    Vossakorv kjøpt på bystasjonen Bergen(R.Birkeland) smaker pyton sammenlignet med Lundal og sundepølsa.
    Den beste pølsa kjøpt hittil i Bergen,er uten tvil Solheim kjøtt sin vossakorv,(danmarksplass)men det finst nok fleire i Bergen eg ikkje har smakt.
    Den passer feks perfekt til komlemiddag(raspeballer)
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Handler ikke om bare norske råvarer, selv om en og annen har funnet veien til Jiros sushibar i Tokyo.

    Nå ligger dokumentaren Jiro Dreams of Sushi på Netflix. Stedet har tre stjerner i Michelin.

     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.973
    Antall liker
    10.480
    Ubrukelig side. Skal man opprette en slik side må man ha noe å tilby. 5 søk på storfekjøtt gav null resultat.
     
    Ble medlem
    12.03.2012
    Innlegg
    4.390
    Antall liker
    8.274
    Sted
    Laksevåg - Bergen
    Vi har noen sære matvaner her til lands. Vi dypper fisk i lut, vi graver fisk ned og lar den råtne, vi svir av smalahover og spiser til og med øyeeplene, vi lager noen kleime boller av potet (raspeballer), vi spiser det simpleste kjøttet av sau på julaften (pinnekjøtt), vi henger opp sauelår og fisk til tørk. Mye er jo sabla godt, men ikke rart at utlendinger er litt skeptisk med å prøve ut norsk, tradisjonell mat.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Tradisjonell norsk mat er preservert overlevelsesføde - tørket, saltet, røkt, gravet, osv - så man hadde mat gjennom vinteren da matforsyning var usikkert, på grunn av is, snø, kulde og uvær. Ikke noe rart ved det, simpelthen veldig klokt.
    I tillegg var forholdene så skrinne at man lærte seg å spise absolutt alt på dyret. Som man pleier å si det: alt på grisen kan spises, med unntak av nøffet.
     

    Joppe

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.06.2003
    Innlegg
    1.514
    Antall liker
    705
    Sted
    Sydpolen
    Torget vurderinger
    2
    Vi har noen sære matvaner her til lands. Vi dypper fisk i lut, vi graver fisk ned og lar den råtne, vi svir av smalahover og spiser til og med øyeeplene, vi lager noen kleime boller av potet (raspeballer), vi spiser det simpleste kjøttet av sau på julaften (pinnekjøtt), vi henger opp sauelår og fisk til tørk. Mye er jo sabla godt, men ikke rart at utlendinger er litt skeptisk med å prøve ut norsk, tradisjonell mat.
    og når noen nevner å spise bille i thailand så brekker de seg. ha ha ha ha ha
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.973
    Antall liker
    10.480
    Vi har noen sære matvaner her til lands. Vi dypper fisk i lut, vi graver fisk ned og lar den råtne, vi svir av smalahover og spiser til og med øyeeplene, vi lager noen kleime boller av potet (raspeballer), vi spiser det simpleste kjøttet av sau på julaften (pinnekjøtt), vi henger opp sauelår og fisk til tørk. Mye er jo sabla godt, men ikke rart at utlendinger er litt skeptisk med å prøve ut norsk, tradisjonell mat.
    og når noen nevner å spise bille i thailand så brekker de seg. ha ha ha ha ha
    En venninne av meg hadde med seg en engelskmann på julebord. Det gikk stort sett greit å forklare hva de forskjellige retten var, inntil de kom til lutefisken. Hun fikk stotret frem "Dryed fisk loaded in....in.....in....paintremover"
    Engelskmannen smakte ikke på lutefisken.
     
    Sist redigert:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn