Mat, drikke og røyk Hva lagde du til middag i dag?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Så bra. Da må jeg dit når jeg reiser til Oslo en gang. Er ikke så ofte der så jeg har aldri besøkt mathallen.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.444
    Antall liker
    110.194
    Torget vurderinger
    23
    Aldri besøkt Mathallen? Gud bedre... Nå sank du mange hakk i min aktelse. Jeg er alltid innom Colonialen og Fisketorget og yter min skjerv til Norges beste by!
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Aldri besøkt Mathallen? Gud bedre... Nå sank du mange hakk i min aktelse. Jeg er alltid innom Colonialen og Fisketorget og yter min skjerv til Norges beste by!
    Har vel vært i Oslo 3-4 ganger de siste 10 årene. Ikke sikker på om den var åpnet en gang sist jeg var der.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.444
    Antall liker
    110.194
    Torget vurderinger
    23
    Litt tidlig for middag i dag, men gårsdagen sitter friskt i minne; langtidsstekt lammebog med rotgrønnsaker - aldri spist bedre og billigere lammekjøtt faktisk.
    Lammebog, godt med hvitløk, timian, rosmarin og mynte fra egen urtehage (endelig - slike lange kraftige rosmarinkvister som de engelske TV-kokkene alltid har...) salt og pepper samt litt allehånde, godt gnidd inn i kjøttet, så litt rødvin og olivenolje. Inn i ovnen på en seng av pastinakk, diverse beter, purre, sellerirot, gulrot og Amadine poteter. Folie oppå, ovnen på 110 grader og deretter lang tur i skog og mark. Totalt fikk nok kjøttet rundt seks timer, den siste halvtimen på 200 grader.

    Vanvittig mørt og godt kjøtt til den åndssvake pris av kr. 69,- /kg. Faustino I er bankers drikke til kraftig lam, funka i går også.

    Faktisk første gangen jeg prøvde langtidssteking av rimeligere kjøttvarianter - definitivt ikke siste.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.773
    Antall liker
    14.403
    Da er det genialt med sous vide. Med litt planlegging kan du spise spareribs på en ukedag. Og kan bruke det billigste, seigeste og mest smakfulle kjøttet som er tilgjengelig. Jeg baserer meg ganske mye på det til daglig. Null stress og utvider mulighetene enormt.

    Om du ikke har det så løp og kjøp. Og kjøp endelig ikke en av disse små tullemaskinene som finnes. Sirkulator er greia - da tilpasser du bare størrelsen på vannbadet etter mengden mat som skal tilberedes så 10 stk spareribs eller et fjell av kjøtt går helt fint. Den jeg har (kjøp hos Sous vide norge) kan betjene 40 liter vannbad.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.025
    Antall liker
    18.283
    Torget vurderinger
    2
    Langtidssteking er en fryd.

    Har selv fårikålet i det siste. Liker å bruke forskjellig som ikke inngår i den klassiske. En lammekrydderblanding jeg har fra Spania, hvitløk, og godt med tid. Bruker ikke mel. Norsk lam er det kvalitet over.
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.770
    Antall liker
    2.393
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Aldri besøkt Mathallen? Gud bedre... Nå sank du mange hakk i min aktelse. Jeg er alltid innom Colonialen og Fisketorget og yter min skjerv til Norges beste by!
    Hvorfor skal jeg dra til Mathallen når det er kortere vei til Marschmanns og kvaliteten er minst like bra? Dessuten har vi Fiskeriet i Sandvika hvor vi i forrige uke fikk tak i fersk makrellstørje eller bluefin tuna som den også kalles. (Se bilder av tilsvarende fisk tidligere i tråden.) En rask runde i grillpanna og århundrets hittil beste fiskemiddag var et faktum.
     
    Sist redigert:

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.444
    Antall liker
    110.194
    Torget vurderinger
    23
    Langtidssteking er en fryd.

    Har selv fårikålet i det siste. Liker å bruke forskjellig som ikke inngår i den klassiske. En lammekrydderblanding jeg har fra Spania, hvitløk, og godt med tid. Bruker ikke mel. Norsk lam er det kvalitet over.
    Hvitløk i fårikålen løfter sauen klar av bakken :D Prøv også lit hel Szechuan pepper i gryta....
     

    Tand

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.12.2002
    Innlegg
    1.245
    Antall liker
    1.481
    Da er det genialt med sous vide. Med litt planlegging kan du spise spareribs på en ukedag. Og kan bruke det billigste, seigeste og mest smakfulle kjøttet som er tilgjengelig. Jeg baserer meg ganske mye på det til daglig. Null stress og utvider mulighetene enormt.

    Om du ikke har det så løp og kjøp. Og kjøp endelig ikke en av disse små tullemaskinene som finnes. Sirkulator er greia - da tilpasser du bare størrelsen på vannbadet etter mengden mat som skal tilberedes så 10 stk spareribs eller et fjell av kjøtt går helt fint. Den jeg har (kjøp hos Sous vide norge) kan betjene 40 liter vannbad.

    Har selv en slik tullemaskin som du kaller det:

    SousVide Supreme Demi Black vannbad SVS09L - Kjøkkenapparater" - Lefdal

    og den fungerer godt for meg. Jeg kunne riktignok tenkt å supplert med en sirkulator når store stykker som bog/lår etc skal tilberedes. Brukte Demien til 5 kg indrefilet her forrige uke da jeg fikk ansvaret med å fore store deler av jobben i forbindelse med en messe - 57 grader i 2 timer, perfekt rosa gjennom hele med litt rask bruning før servering. Det ble helt konge!
     
    Ble medlem
    12.03.2012
    Innlegg
    4.390
    Antall liker
    8.274
    Sted
    Laksevåg - Bergen
    image.jpg
    Fiskegryte...... Blåskjell, reker, laks, torsk, asparges, blomkål, kremfløte, creme fresh.... og en god hvitvin. Blir jævla søvnig etter å ha spist. Får sette på noe musikk som trøkker. Bjørn Eidsvåg...... nei, bare kødder. Må bli Zeppelin eller Stones tenker jeg, eller Pink Floyd :cool:
     
    Ble medlem
    12.03.2012
    Innlegg
    4.390
    Antall liker
    8.274
    Sted
    Laksevåg - Bergen
    De beste oppskrifter begynner med: "Du tar en halv flaske vin og heller den i kokken..."[/QUOTE
    Min bedre halvdel er helt enig med en halv flaske vin til kokken. Hun er også en mer enn normalt flink med baking. Hun luer på om det er mulig å få oppskriften ? Hvis de smaker like godt som de ser ut, er hun i himmelen. Vin og brød er en fantastisk kombinasjon.
     

    ottone

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.04.2008
    Innlegg
    14.334
    Antall liker
    11.650
    Sted
    Stavanger
    Torget vurderinger
    3
    Noen bekjente avsluttet det korte men lykkelige livet til et lam av villsau idag, og bogen fant tilfeldigvis veien over til meg.
    Utbeining av vill lammebog, det var så langt jeg kom. Alltid noe å lære, og døde dyr virker stimulerende på meg.

    12118696_1020641654624462_8465118909012912552_n.jpg

    Når ikke youtube har instrukser går det typisk litt seint her. Det blir nok en middag av det til slutt.
     

    ottone

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.04.2008
    Innlegg
    14.334
    Antall liker
    11.650
    Sted
    Stavanger
    Torget vurderinger
    3
    Ikke klag. Har du prøvd å beine ut bogen av et lite vill-lam? Youtube er forresten et ypperlig verktøy.
    Forutsetningene tatt i betraktning er resultatet her eksemplarisk :cool:

    Men gode tips og konstruktive råd mottas med åpne armer.
    Hva er en god kniv til utbeining?
     
    Sist redigert:

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.299
    Antall liker
    6.665
    Pizza. Tipo 0 mel, salt, sukker, gjær. Like mengder av de tre siste.
    Mutti pizzasaus, hvitløkstekt spinat, kapers, miniplommetomat, noen store never basilikum, vegan strøost.

    I går lagde jeg dudefood, Chipotle-chilli med bønner, paprika og bakt søtpotet. Guacamole, salsa og tortilla-chips til!
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.025
    Antall liker
    18.283
    Torget vurderinger
    2
    Rett verktøy er viktig, og kunnskap. Helgens gjester ble forespeilet fårikål til kvelds. Da de så kjøttet og ingrediensene, kom det krav om at måltidet måtte bli lunsj. Så nå putrer det.

    Ønsker at det skal bli flere mobile slakterier i Norge. Dyrene slipper stressende transport, kjøttet blir bedre. På New Zealand er slikt en selvfølge. Elg- og hjortejegere kan ha interesse av filmen!

     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.169
    Antall liker
    4.670
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    De beste oppskrifter begynner med: "Du tar en halv flaske vin og heller den i kokken..."[/QUOTE
    Min bedre halvdel er helt enig med en halv flaske vin til kokken. Hun er også en mer enn normalt flink med baking. Hun luer på om det er mulig å få oppskriften ? Hvis de smaker like godt som de ser ut, er hun i himmelen. Vin og brød er en fantastisk kombinasjon.

    Du har pm :)
     
    S

    Syncrolux

    Gjest
    Planen min for i dag er lokalt fisket abbor, filetert, stekt i panne. Deilig! :)
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.442
    Antall liker
    13.930
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    Ottone; utbenings kniv.
    Kanskje litt høyt knivblad for lammebog, men de fåes i flere størrelser.
     
    Ble medlem
    12.03.2012
    Innlegg
    4.390
    Antall liker
    8.274
    Sted
    Laksevåg - Bergen
    De beste oppskrifter begynner med: "Du tar en halv flaske vin og heller den i kokken..."[/QUOTE
    Min bedre halvdel er helt enig med en halv flaske vin til kokken. Hun er også en mer enn normalt flink med baking. Hun luer på om det er mulig å få oppskriften ? Hvis de smaker like godt som de ser ut, er hun i himmelen. Vin og brød er en fantastisk kombinasjon.

    Du har pm :)
    Tusen takk for oppskriften ! Dette skal prøves neste helg :)
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.169
    Antall liker
    4.670
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Dette er en delingskniv og ikke en utbeningsknv :) den bruker du hvis du skal dele kjøttstykker.

    Kniven Cruiser viste er en utbeningskniv.

    Ottone; utbenings kniv.
    Kanskje litt høyt knivblad for lammebog, men de fåes i flere størrelser.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Man kan betale hvor mye som helst for japansk jåleri, det viktigste er at man har riktig kniv til riktig jobb og at den er nykvesset
     
    Ble medlem
    12.03.2012
    Innlegg
    4.390
    Antall liker
    8.274
    Sted
    Laksevåg - Bergen
    Fordelen med de japanske knivene er at det pr.dags dato ikke har vært nødvendig med sliping. De er fremdeles barberskarp etter ca. et års bruk. Og så er det fantastisk flotte kniver, med graveringer på bladet. Fenomenalt håndverk.
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.442
    Antall liker
    13.930
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    Ble veldig skuffet over en pen Masahiro kniv jeg kjøpte for noen år tilbake.
    Så kjøpte kona en proff arbeidskniv av samme merke som er i en helt annen liga.
    Over ett år gammel, fortsatt like skarp og god.

    Dagens hverdags middag, fersk smørflyndre filet fra Bjerrefisk i Danmark toppet med litt smør/lime glume og bacondryss.

    IMG_20151007_172639.jpg


    Lammegryte med rotgrønnsaker og piri-piri chilli i går.

    IMG_20151006_143136.jpg

    slartibartfast, du har rett, kjøtt utbeining og slaktdeling generelt har jeg lite erfaring med.
     
    Sist redigert:

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.442
    Antall liker
    13.930
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    IMG_20151007_211434.jpg


    Synes Victorinox og Global lager gode kniver til hjemmebruk. De er veldig gode helt til de må slipes, men det går lang tid om du behandler de riktig.
    Etter det, er det egentlig bare å kaste de og kjøpe nye. Koster ca. en frognertier, men er titt & ofte på 40% avslag i butikker rundt om.
    Grønnsak kniven er den som oftest byttes ut her i gården. (min jobb, assistent/kjøkken-slave)

    Betaler kun 5-600,- hver gang jeg trenger en ny grønnsak-kniv.
    Victorinox er alltid på 40% når jeg trenger ny....:D

    Tørr ikke låne konas arbeidskniv, sprøtt stål, lett å brekke eggen ved feil bruk.....


    B
     
    Sist redigert:

    palmaris

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.11.2002
    Innlegg
    1.710
    Antall liker
    1.201
    Torget vurderinger
    1
    Ovnsbakt torsk med serranoskinke, tomater og fullkornsbulgur. Omtrent same tid og kostnad som ein grandiosa, men kvifor eta boss når ein kan eta mat?
     

    Vedlegg

    VegardW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.02.2007
    Innlegg
    4.084
    Antall liker
    2.932
    Sted
    Kolsås
    Torget vurderinger
    4
    Idag blir det suppe
    kraften av sjøkreps ifra fryseren , en slant hvitvin og ymse krydder har putret og godtgjørelse seg i mange timer
    når schnuppa kommer hjem er det bare å lempe greens og kardinaler oppi gryta
    nam..
     

    Vedlegg

    ottone

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.04.2008
    Innlegg
    14.334
    Antall liker
    11.650
    Sted
    Stavanger
    Torget vurderinger
    3
    Uansett kniv, idag er vi velsignet med en hel ytrefilet av hjort.
    Ungdyr, kolle, og jeg blir andektig i møte med sånt kjøtt. Min første hjortestek.
    DSC_0505.jpg
    Tilbehør blir rotmos med min favorittgrønnsak persillerot, og sellerirot, poteter og løk.
    Saus med rømme og litt tyttebær. Godt norsk.
    Vinen er ikke helt bestemt men kona har funnet en Amarone......
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn