Mat, drikke og røyk Hva lagde du til middag i dag?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Og gjerne grønne einebær, slik de er på buskene det første året. (De blir mørke år to).
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.168
    Antall liker
    4.669
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Kjøpte noe fårikålkjøtt og byttet ut kålen med rotgrønnsaker, kokosmelk og en spicy kashmir curry.

    (satt 20kg med kål til gjæring en par uker tilbake - kålen var på 0,90kr/kg og jeg kjøpte litt for mye. Det ble litt mye kål i alle varianter de siste dagene ;) )
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.168
    Antall liker
    4.669
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    slartibartfast, du har rett, kjøtt utbeining og slaktdeling generelt har jeg lite erfaring med.
    Whatever rocks your boat :) reslutatet er viktig og skarp må kniven være.

    Jeg for min del liker/bruker store kniver til det meste. Klarer ikke Global sine. Alt for smale grep og som regel for lett for mine store hender...

    Du merker fort om du har rett verktøy når du står og kutter 50 kg grønnsaker eller filleterer 100kg fjellørret om gangen. :cool:

    Av de japanske kniver liker jeg best Usuba typen

    image.gif

    Men har fått sans for den klassiske Deba som er kun slipt på en side og har en lett konkav bakside.
    image.gif

    Litt annen kutteteknikk da den kutter som en høvel.

    Kjøpte meg en slik en sist:

    image.jpg


    Kinesisk type kniv, men laget av 3 lags stål i Japan - knivene som em produsert i Kina er som regel av dårlig stål (ihvertfall de som jeg kom over)

    Viktorinox kniver er helt greie arbeidskniver med relativt myk stål som er grei å vedlikeholde.

    Tyske kniver som fex. Zwilling har veldig hart stål og trenger en god del TLC og er ikke så lett å holde vedlike.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.617
    Antall liker
    7.189
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Viktorinox kniver er helt greie arbeidskniver med relativt myk stål som er grei å vedlikeholde.
    Jeg kjøpte meg en stor Viktorinox kokkekniv for 16-17 år siden. Ved siden av dampkokeren er den det beste kjøkkekredskapet mitt...

    Johan-Kr
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.435
    Antall liker
    13.918
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    Årets pinnekjøtt fra Idsøe har ankommet jobben og jeg bare måtte ta en liten test. Kunne ikke dy meg.

    IMG_20151020_192445.jpg

    Dette smakte skikkelig godt og jeg kan garantere at dere som skal spise pinnekjøtt på Oslos restauranter i årets innspurt mot jul har noe godt i vente.

    B
     

    ottone

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.04.2008
    Innlegg
    14.327
    Antall liker
    11.601
    Sted
    Stavanger
    Torget vurderinger
    3
    Her blir det lammesteik idag.
    Utbeiningen av låret gikk som en drøm, med nytt verktøy i hus. Det gjorde forbausende forskjell.
    Skjermbilde 2015-10-24 kl. 10.35.38.png
    Jeg er svak for den klassiske serien til Victorinox, for meg er det sånn kniver skal se ut. Har noen av disse fra før, og kjenner at det er disse jeg griper til.
    Oppgradering, rett og slett.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Kan ikke lage ribbe eller kjöpe juleöl for fort...... Etter förste Taxfree båt skal ribbe og Akevitt kjöpes inn....

    Gleder meg til julen setter inn..
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.770
    Antall liker
    2.393
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Jeg stakk innom min faste trøffel-leverandør i går, https://www.google.it/maps/@41.5604...4!1sahVKUJeULhdw3rvygaVSyg!2e0!7i13312!8i6656, og her er det jeg kjøpte:

    trfa.jpg

    Da ble det min favoritt, trøffelpasta, til middag i dag:

    trfb.jpg

    Oppskriften er enkel. Kok tagliatelle i godt saltet vann. Hell av kokevannet og bland saltet smør inn i pastaen. Til slutt høvles det så mye trøffel over som man har råd til. (Jeg bruker heller penger på trøfler enn på kabler.:))
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.435
    Antall liker
    13.918
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    Fersk kokt krabbe fra Hitra-mat i dag.

    Forslag til glume du kan dryppe over krabbekjøttet etter det har havna på loffskiva;
    En teskje salt, 3 teskje sukker, en liten sterk chilli som kuttes i tynne skiver, en teskje nykvernet pepper og en halv presset lime.
    Bland godt, og øs over krabbekjøttet. Skyll ned med en iskald pale ale.................aaaahh, deilig.

    Forøvrig er jeg så lei av alle drittbrødene som tilbys i butikkene. Skal man ha godt brød nå tildags må man på disse trendy cafe-bakeriene og betale nesten 50-lappen for et skikkelig brød. Gjør et forsøk med å bake selv. Håper frokosten blir bra i morgen.

    IMG_20151105_222826.jpg
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.748
    Antall liker
    14.371
    Lang grillsesong i år - grillet et par entrecôter på terassen i går kveld. Grillet paprika fra eget drivhus. Påmmfri og peppersaus til.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.748
    Antall liker
    14.371
    Forøvrig er jeg så lei av alle drittbrødene som tilbys i butikkene. Skal man ha godt brød nå tildags må man på disse trendy cafe-bakeriene og betale nesten 50-lappen for et skikkelig brød. Gjør et forsøk med å bake selv. Håper frokosten blir bra i morgen.
    Ser bra ut det der - tips for ekstra sprø skorpe: Sleng i ca 1dl med kokende vann i bunnen av ovnen og smell igjen døra umiddelbart. Dampen gjør underverker.
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.435
    Antall liker
    13.918
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    IMG_20151113_192428.jpg
    IMG_20151113_194701.jpg

    Soyasaus for junior og den til høyre tar jeg.

    + jasmin ris.

    Rask, enkel og sunn mat.

    Kona dytter i seg tofu, den står jeg over.

    B
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.748
    Antall liker
    14.371
    En småbarnsklassiker:

    Kokt pasta
    En halv boks mutti tomatsaus
    4 gilde wienerpølser trekt ferdig skjert opp i biter
    Alt blandes i en ildfast form
    Revet jarlsberg over
    Gratineres til osten er smeltet og svakt gyllen.

    Gikk ned på høykant. Uforståelig for meg, men når barna først skal få bestemme så må man ta konsekvensene av det...
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.435
    Antall liker
    13.918
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    En småbarnsklassiker:

    Kokt pasta
    En halv boks mutti tomatsaus
    4 gilde wienerpølser trekt ferdig skjert opp i biter
    Alt blandes i en ildfast form
    Revet jarlsberg over
    Gratineres til osten er smeltet og svakt gyllen.

    Gikk ned på høykant. Uforståelig for meg, men når barna først skal få bestemme så må man ta konsekvensene av det...
    Lager lignende ting selv til husets 7-åring av og til når oppfinnsomhet stagnerer. Utrolig hva gratinert ost kan gjøre, selv med de simpleste råvarer.
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.435
    Antall liker
    13.918
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    Vinger marinert i fiskesaus og deretter fritert i olje.
    Med ris og agurk til. Det er bare sååååååå digg.

    IMG_20151202_180320.jpg
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.748
    Antall liker
    14.371
    Ytrefilet som gikk ut på dato for et par dager siden (best slik) på grillen.
    En halv pose påmmfri fra pose (å lage ordentlig påmmfri tar lengre tid enn jeg hadde)
    En klunk peppersaus fra Jacobs utvalgte piffet opp med konjakk og mer pepper (ditto latskap)
    Stekt sopp med litt hvitløk og frisk bladpersille på.

    Det har kommet ny butikksjef på den lokale Spar-butikken. Først trodde jeg det var en spøk da så ble hevdet, men en av kassafolkene sa at han var well connected i Gilde-systemet, og jeg må nesten tro det stemmer. De har mye rimelig kjøtt til salgs, og litt kyndig leting i stablene avdekker som regel noen pakker med potensielt gull. De har også hatt smakfulle, men rimelige stykningsdeler (bog, bibringe) til priser jeg ikke kan huske å ha sett i Norge noensinne. - type 50-70 kroner kiloen. Fint å braisere en 6-8 timer på en sløv søndag mens man gjør noe annet.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.825
    Antall liker
    7.891
    Vinger marinert i fiskesaus og deretter fritert i olje.
    Med ris og agurk til. Det er bare sååååååå digg.

    Vis vedlegget 351941
    Men med selveste djevelens eliksir til? Jeg skal innrømme at jeg har et nærmest patologisk forhold til Heineken. Om den første drikke tilbudt etter å ha krabbet fem dager gjennom Sahara hadde vært Heneken hadde svaret vært nei. Ikke bare fordi Heineken knapt fortjener å bli kalt øl gitt alle kjemikaliene tilsatt, men fordi de har ødelagt mer ølkultur i Europa enn hva den samlede internasjonale franchise-hurtigmatindustrien har gjort for vår europeiske matkultur. Nevnte jeg patologisk? Ja, med 150 reisedøgn i året så boykotter jeg alle hotellkjeder hvor jeg vet jeg bare finner Heineken eller ditto eide øl i (mini) baren.

    Men ellers så vingene utmerkede ut.
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.435
    Antall liker
    13.918
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    Ja, Heineken er ikke det beste jeg vet. Men er den virkelig så ille da?
    Av og til vil kona ha et lite glass, og hun liker kun Heineken.
    Selv foretrekker jeg en Pale Ale eller annet litt mørkere øl til både mat og kosedrikk.
    B
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.825
    Antall liker
    7.891
    Ja, Heineken er ikke det beste jeg vet. Men er den virkelig så ille da?
    Av og til vil kona ha et lite glass, og hun liker kun Heineken.
    Selv foretrekker jeg en Pale Ale eller annet litt mørkere øl til både mat og kosedrikk.
    B
    Det finnes kanskje enda dårligere øl der ute, skal ikke se bort fra det. Bortsett fra at det fortoner seg som komplett ubegripelig at noen med kjærlighet for mat og gode råvarer kan finne på å skylle det hele ned med Heineken så er mitt anliggende av mer kulturpolitisk natur. Heineken brukte sin formidable lobbykapasitet i Brussel til å få tillatt at man kan reklamere med at ølet oppfyller kravene til den tyske renhetsloven selv om de tilsetter kjemikalier som gjør at ølet holder seg klart og overlever et halvår i direkte sollys. Kjenner en som jobbet i den internasjonale delen av selskapet på 90-tallet, blant annet med ekspansjonen i Sentral og Øst-Europa. En ting er at de skviset ut, eller kjøpte for å legge ned lokale bryggerier. En annen er at de i de fleste land kjøpte opp ett av de største bryggeriene og så gradvis Heinikenifiserte ølet slik at det smakte mer og mer som Heineken. Ta polske Zywietz for eksempel. Det var en gang et utmerket øl. På de fleste utesteder i Warszawa kan man nå tilsynelatende velge mellom det "nasjonale" ølet og Heineken. I realiteten er det samme dritten og man har ikke lenger noe reelt valg.

    Ok, det var dagens lille utblåsning. Ikke mot deg eller madammen naturligvis, men mot et selskap og et øl jeg som sagt har utviklet et smått patologisk forhold til...
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.748
    Antall liker
    14.371
    Heineken er ikke akkurat på noen av mine topplister over øl, men "Reinheitsgebot" er stort sett noe tull uansett. Det er ikke en kvalitetsgaranti eller et kvalitetskrav. I den opprinnelige versjonen var det heller ikke lov å bruke gjær (for det hadde man ikke oppdaget ennå). Den ble innført først og fremst for å hindre konkurranse om hvete og rug mellom bakere og bryggerier for å sikre at det var mulig å lage brød for en betalbar penge. Bygg er som kjent lite brukt i baking.

    Svært mye strålende øl som brygges følger ikke renhestloven, og spesielt ikke den opprinnelige, puritanske versjonen av den. Det er helt vanlig å bruke andre kornsorter om dagen (Nøgne Ø bruker eksempelvis en god dæsj hvete i mange av ølene sine) og ganske mange belgiske stiler har aldri vært i nærheten av å følge noen versjon av renhetsloven. Det er også ganske vanlig i småskalebrygging å bruke gelatin for å få ølet klarere og det brukes også små mengder silikon eller hva det nå er for å hindre at vørteren koker over (den skummer noe helt forjævlig når den koker opp).


    Generisk pilsnerøl smaker stort sett ganske lite og konsumenter har et lettere komisk forhold til "sin" øl, noe som typisk følger av hvor man har vokst opp eller hvor man bodde da man begynte å drikke øl. I Oslo er det Ringnes, I Bergen er det Hansa og i Trondheim er det Dahls osv osv osv. Ingrediensene til pils er enkle og oppskriftene er svært enkle også. Pilsbrygging er først og fremst en konkurranse i å treffe smaken til massene og så er det bryggeteknisk perfeksjon på toppen av det. Rent teknisk er det ingen bryggerier som er i nærheten av de store pilsbryggeriene på konsistens i kvalitet. Spennede er det dog på ingen måte.

    Det er også en del stilistiske forskjeller på amerikansk pils, tjekkisk pils og tysk pils, men det dreier seg stort sett om alkoholstyrke og mengde bitter- og aromahumle som brukes. Når en øl i stilen "light american lager" er tilnærmet smakløs og svært lettdrikkelig er det ikke fordi bryggeriet ikke kan å brygge øl, men fordi det er slik den stilen faktisk er. Tjekkisk Budweiser er ikke bedre enn amerikansk budweiser fordi de er dårlige å brygge i USA, men fordi det er to ulike stiler. Amerikansk Budweiser er i stilen "American Lager", mens den typisk øl i stilen "Czech lager" har høyere alkoholinnhold og betydlige mer bitter- og aromahumle.

    Industribryggerier lager ikke dårlig øl, de lager øl folk vil kjøpe i store mengder.






     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.748
    Antall liker
    14.371
    For den som måtte være interessert i ølstiler (med kommersielt tilgjengelige eksempler på stilene) så er denne oversikten fin fra stilguiden for amerikanske øldommere
    http://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf

    (SRM er farge - jo høyere tall jo mørkere, IBU er bitterenheter der ca 10 er knapt merkbart og store IPA-er ligger på 100+)
    OG er et mål på sukkerinnhold i vørteren før gjæring, FG er sukkerinnhold etter gjæring. Grovt regnet kan man ta de to siste siffrene i OG/FG og dele på 4 for å få sukkerinnholdet i %. Om man skulle slumpe borti "plato" som måleenhet så sier det basically direkte hvor mange prosent sukker det er. Så en øl som har OG 1.060 og FG 1.012 har da ca 15% sukker før gjæring og 3% sukker etter gjæring. For å regne ut alkoholstyrken kan man ta (OG-FG)*131.25 = alkoholvolum i %. Det er denne måten hjemmebryggere og småbryggerier beregner alkoholinnhold på, måleutstyr som kan måle alkohol er veldig dyrt, men en oechselvekt som måler sukkerinnhold koster bare et par hundrelapper.

    (beklager digresjonen, men øl er jo mat...)
     
    Sist redigert:

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.825
    Antall liker
    7.891
    Heineken er ikke akkurat på noen av mine topplister over øl, men "Reinheitsgebot" er stort sett noe tull uansett. Det er ikke en kvalitetsgaranti eller et kvalitetskrav. I den opprinnelige versjonen var det heller ikke lov å bruke gjær (for det hadde man ikke oppdaget ennå). Den ble innført først og fremst for å hindre konkurranse om hvete og rug mellom bakere og bryggerier for å sikre at det var mulig å lage brød for en betalbar penge. Bygg er som kjent lite brukt i baking.

    Svært mye strålende øl som brygges følger ikke renhestloven, og spesielt ikke den opprinnelige, puritanske versjonen av den. Det er helt vanlig å bruke andre kornsorter om dagen (Nøgne Ø bruker eksempelvis en god dæsj hvete i mange av ølene sine) og ganske mange belgiske stiler har aldri vært i nærheten av å følge noen versjon av renhetsloven. Det er også ganske vanlig i småskalebrygging å bruke gelatin for å få ølet klarere og det brukes også små mengder silikon eller hva det nå er for å hindre at vørteren koker over (den skummer noe helt forjævlig når den koker opp).


    Generisk pilsnerøl smaker stort sett ganske lite og konsumenter har et lettere komisk forhold til "sin" øl, noe som typisk følger av hvor man har vokst opp eller hvor man bodde da man begynte å drikke øl. I Oslo er det Ringnes, I Bergen er det Hansa og i Trondheim er det Dahls osv osv osv. Ingrediensene til pils er enkle og oppskriftene er svært enkle også. Pilsbrygging er først og fremst en konkurranse i å treffe smaken til massene og så er det bryggeteknisk perfeksjon på toppen av det. Rent teknisk er det ingen bryggerier som er i nærheten av de store pilsbryggeriene på konsistens i kvalitet. Spennede er det dog på ingen måte.

    Det er også en del stilistiske forskjeller på amerikansk pils, tjekkisk pils og tysk pils, men det dreier seg stort sett om alkoholstyrke og mengde bitter- og aromahumle som brukes. Når en øl i stilen "light american lager" er tilnærmet smakløs og svært lettdrikkelig er det ikke fordi bryggeriet ikke kan å brygge øl, men fordi det er slik den stilen faktisk er. Tjekkisk Budweiser er ikke bedre enn amerikansk budweiser fordi de er dårlige å brygge i USA, men fordi det er to ulike stiler. Amerikansk Budweiser er i stilen "American Lager", mens den typisk øl i stilen "Czech lager" har høyere alkoholinnhold og betydlige mer bitter- og aromahumle.

    Industribryggerier lager ikke dårlig øl, de lager øl folk vil kjøpe i store mengder.






    For all del, den såkalte renhetsloven er ingen rettesnor for godt øl, like lite som det at Stabburet rent frossenpizzateknisk selvsagt holder en mye høyere kvalitetskonsistens på Grandisen enn den lokale pizzabakeren i Napolis bakgater noensinne skulle ønske å drømme om.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.415
    Antall liker
    110.037
    Torget vurderinger
    23
    I dag ble det enkelt - ovnsstekte kalkunvinger (!!) og rotgrønssaker. Gjør seg selv, veit du. Godt ble det også.
     
    6

    65finger

    Gjest
    oppvarmet lammebog med oppvarmede rotgrønsaker og saus type oppvarmet (rester)
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Noen lillefingertykke skiver sylte, rotfruktpuré og mandelpoteter.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.437
    Antall liker
    12.450
    Sted
    Smurfeland
    Kylling med Tandoori saus fra glass og wokgrønnsaker + ekstra krydder. Mettende og godt. Blir aldri lei indisk.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.415
    Antall liker
    110.037
    Torget vurderinger
    23
    Savner gubbens hjemmelagede sylte...:(
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.415
    Antall liker
    110.037
    Torget vurderinger
    23
    Kona hadde fri dag.
    Phoo er en av mine absolutte livretter.
    Dæven så godt, klarer ikke stoppe.
    Jeg sprekker...
    Godt det ikke staves Pooh... Det er godt ja, særlig hvis den er laget på skikkelig god oksekraft. Mye jobb å gjøre dette hjemme.
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.435
    Antall liker
    13.918
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    Kona hadde fri dag.
    Phoo er en av mine absolutte livretter.
    Dæven så godt, klarer ikke stoppe.
    Jeg sprekker...
    Godt det ikke staves Pooh... Det er godt ja, særlig hvis den er laget på skikkelig god oksekraft. Mye jobb å gjøre dette hjemme.
    Ja, dette tar 2 dager å lage.
    Krafta ble laget i går i en svær kjele med 3 kg haler i 4 timer. Hel kanel, stjerne anis, hel svidd løk, ingefær, pho-paste og litt andre greier.
    Fryser ned resterende i plastburker til flere herremåltider senere. Tror jeg stavet feil, skal være "Pho" .

    En annen vietnam rett som jeg synes er like god er "ba kha", veldig enkel med høyrygg, bibringe og gulrot i kraft tilsatt mange forskjellige urter og krydder.
    Spises med baguette m/masse smør ved siden av. Da også holder jeg på å sprekke.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.415
    Antall liker
    110.037
    Torget vurderinger
    23
    :D Nå skal det ikke så mye til før du sprekker heller.. tar ikke lang tid å fylle opp den magre skrotten din... heldig er du.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn