Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.173
    Antall liker
    3.334
    Torget vurderinger
    1
    Forslag - avslutt TINEs produksjon av Jarlsbergost i Irland og i Ohio, i USA. Der brukes det irsk og amerikansk melk for å lage "norsk" ost.
    Det både ødelegger merkevaren og opprinnelsesverdien. (Forsøk å fortelle en franskmann at en regionsost han lager også kan lages i USA).

    Det vil straks gjøre det nødvendig å bruke mer norsk melk for å lage norsk Jarlsbergost i Norge til å dekke etterspørselen i utlandet. Problemet er altså løst på finurlig vis!

    Nå gleder jeg meg til motinnlegg som skal forsvare at det produseres Jarlsbergost i Irland og USA.
    SÅ ikke denne før nå.

    Ingenting var bedre enn eksport av Jarlsberg på norsk melk og det gjøres også. Problemet er at den nevnte frihandelens høyborg (USA) har tak på import av ost basert på utenlandsk melk. All videre økning i Jarlsbergvolumet måtte derfor komme på innenlandsk melk. Litt som at Toyota måtte begynne å bygge biler i USA hvis de ville fortsette å vokse der.

    Tenk det du.
     

    W.Sand

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    3.260
    Antall liker
    4.943
    Sted
    moelv
    Torget vurderinger
    2
    1. Advent idag, - skal du kjøpe marsipan?
    Husk å støtte opp om Hval-fabrikken, de er nettopp dumpet hos Coop, men fås kjøpt de bl.a. hos Meny.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    Støttes - enda jeg ikke liker marsipan.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.249
    Antall liker
    10.837
    ^Hvorfor støtte en marsipanprodusent som ikke kan lage marsipan?
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    Sjokoladen er vel god?
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.249
    Antall liker
    10.837
    ^Ikke så veldig. Helt grei, men ikke noe mer. Det er ikke nødvendigvis god kvalitet selv om det er en liten produsent som kjemper mot de store.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.265
    Antall liker
    14.826
    Hval sjokolade/whatever godt??? Den var ny...

    Skal man først handle marsipan som er masseprodusert og mulig å få tak i ville jeg heller tatt Niedegger.
     

    W.Sand

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    3.260
    Antall liker
    4.943
    Sted
    moelv
    Torget vurderinger
    2
    Den er favoritten til flere, så hva en liker er opp til hver av oss.
    Greia er: Se bare hvordan kartellene/monopolistene tar inn en vare for å kopiere den og skylle babyen ut. Eks.: Seigmenn, lakrisbåter, pizzasaus, makrell i tomat, etc etc.
    Så surver vi etterpå at maten er billig og usmakelig mens kartellene fortsetter med ris/soyamix, utvanning med lake og skam-pruting.
    Frisk-skåret rent skinkepålegg, ny-sløyet fisk o.l. er en saga blott i et land hvor primærnæringen egentlig burde være for god til å levere råvarer kun for de forskjellige udugelige blandingsproduktene. Da bør vi bremse opp der vi har en mulighet.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    Bra innlegg, sandman
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Lagde marsipan i går. Naturligvis stor forskjell fra hva som er kommersielt tilgjengelig. Eldorados bud på samme burde være årsak til forvisning av alle ansvarlige til Bjørnøya, midtvinters, uten klær.

    Odense marsipan ... Vel, en klar forbedring fra melishelvetet til Eldorado.

    Gode mandler er dyre. De fleste kransekaker inneholder latterlig lite mandler og mye lureri, potetmel, for eksempel.

    Minst 60% mandler er en forutsetning. Woodshade bruker rørsukker, og får et akseptabelt resultat. 63% mandler.

    De beste konditorene i Wien ler selvsagt av marsipan med mindre enn 70% mandler, og ikke hvilke mandler som helst. For å få massen til å binde med så høy andel bruker de Tragant. Men det er ikke påkrevd, om man treffer rett forhold mellom eggehvite og sukkeret, og melisen avgjør det.

    Beste marsipan jeg har spist fikk jeg i Montenegro, men det kan ha vært et arbeidsuhell. Spanske, økologiske mandler anbefales.
     
    Sist redigert av en moderator:
    C

    cruiser

    Gjest
    Det viktigste er at flere begynner å lage mer selv istedenfor å kjøpe halvfabrikat.. jeg lager også min egen marsipan men klarer å holde meg for å kjøpe både tragant og mandler til 3-400 kroner kiloen
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    Det viktigste er at du/dere slutter å ha i dere denne søte dritten! De fleste selvmord skjer med kniv og gaffel, enda marsipan stort sett spises uten verktøy :cool:
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Det viktigste er at du/dere slutter å ha i dere denne søte dritten! De fleste selvmord skjer med kniv og gaffel, enda marsipan stort sett spises uten verktøy :cool:
    Og du er rette mannen til uttale deg om dette? :D
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    Ja for tenk at det er jeg!
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.086
    Antall liker
    4.356
    Torget vurderinger
    1
    Dette må vel kommenteres. Saken med Norge er- delvis som det sies her oppe- at vi har tre store aktører i dagligvare: Coop, Reitan og Norgesgruppen. Nordmenn begynner å bli prisbevisste nå, men den store synderen er bla det man i kokkekretser kaller MUK-maskinelt utbenet kjøttråvare. Se på Grandisen..jeg skjønner ikke hvordan det kan være Norges mest solgte "pizza". Det koster akkurat like mye-om ikke mindre- å lage en bedre versjon hjemme med det du har på kjøla. Og Norge er FULLT av produsenter som vet hva god mat er: Holte gård, Tine, Grøstadgris, Idsøe pølser, Gilde..you name them. Nøkkelen for å kunne spise godt er å vite hva du gjør på kjøkkenet, hvor du kan spare inn uten for store kompromisser og å velge ut nøkkelingredienser av MEGET høy kvalitet. Bruk fryser´n hvis du har, og bruk HELE dyret, fuglen, fisken eller hva det er snakk om. Ta inn basisvare- som kaffe feks- i storkvanta (jeg kjøper svensk, for et år av gangen) Så kan du spise som en konge. På lavbudsjett- uten nevneverdig helsefare. Før man spør: Jeg er IKKE kokk,men trives på kjøkkenet, og er MEGET kresen på råvare.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    17.102
    Antall liker
    13.905
    Sted
    Smurfeland
    Det viktigste er at du/dere slutter å ha i dere denne søte dritten! De fleste selvmord skjer med kniv og gaffel, enda marsipan stort sett spises uten verktøy :cool:
    Vanskelig å ikke være litt enig her, det får jo konsekvenser å være slepphendt med kosthold og trøkke i seg raffinert sukker og annen dritt i store mengder. Men spiser man fornuftig og er flink ellers må det jo være rom for å kunne unne seg litt julemarsipan og sjokkis innimellom også. Holder man seg i fysisk aktivitet vil det heller ikke gå altfor ille utover blodsukkeret og fettprosenten at man skeier ut litt innimellom.

    "Problemet" er bare at når man først er avvent fra sukker og spiser renere, så smaker det rett og slett litt søppel med sterkt sukkerholdig mat og drikke. Man blir kresen og foretrekker faktisk de tingene som er laget med gode råvarer, og hvor hovedingrediensen ikke er sukker, noe som er ganske vanlig i lavkvalitets produkter siden sukker er billig og gir mye "smak".
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.086
    Antall liker
    4.356
    Torget vurderinger
    1
    Bare for å ha sagt det, Rorscach..jeg er svært glad i sjokolade. Og det å vite hva du gjør på kjøkkenet er ikke det samme som å være kjedelig i matveien- eller avvent fra sukker. Langt derifra, og tvert imot! Søtsaker som honning, lønnesirup og sjokolade er tre av mine høykvalitative nøkkelingredienser. Derimot prøver jeg å bruke mindre hvitt sukker, og erstatter det ofte med feks demerara- og muscovadovarianten. Salt er noe som hos meg kommer i flak- , himalaya- eller kvernutgave. Margarin er feil hos meg, jeg bruker smør. Samt flere liter topp olivenolje/eddiker i året:rolleyes:. Pepperen er også hel..inntil Peugeoten har gitt den en omgang.
    For å nevne noe..Som i et Hi-Fi-anlegg er det hele en balansegang, og behersker du det, går det bra.
     
    Sist redigert:

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Motstander av MUK, men sier i samme innlegg at man skal bruke hele dyret. MUK er jo nettopp å bruke hele dyret, er det ikke?
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.086
    Antall liker
    4.356
    Torget vurderinger
    1
    Nix, Larson..det jeg mener er at du skal bruke råvaren best mulig (fileter, biff, bryst kraft ++). DET er god råvareøkonomi for dem som lever på lavbudsjett- eller hele verden forøvrig. MUK er intet annet enn industriens måte å tjene mest mulig- uten særlig kvalitativ tenking som basis. Det du får i deg da har svært lite med mat å gjøre.
     
    Sist redigert:
    C

    cruiser

    Gjest
    Motstander av MUK, men sier i samme innlegg at man skal bruke hele dyret. MUK er jo nettopp å bruke hele dyret, er det ikke?
    nei
    Så forklar meg hvorfor ikke. Er det ikke slik at man utvinner kjøtt som ellers knapt ville blitt utnyttet? Jeg spør for jeg er nysgjerrig.
    Fordi man endrer cellestrukturen og fordi mesteparten av innholdet i muk ikke stammer fra kjøtt. Det er også andre bruksområdet for skrog med kjøttrester som er mye bedre, men det betinger at man lager maten selv og ikke bare varmer opp halvfabrikat.
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Ja, man får gjerne med seg litt brusk o.l. MUK er langt fra noe kvalitetskjøttstykke. Men når alternativet blir at industrien kaster det i søppla så må vel MUK være å foretrekke?
     
    C

    cruiser

    Gjest
    og kan man gjøre det på industriell skala?
    Det er selvsagt fullt mulig, men det er jo slik at salt og fett er billigere så veldig sansynlig er det ikke. Idag er det slik at kraftben i frysedisken er dyrere enn ferskt kjøtt, det er jo et tankekors
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.086
    Antall liker
    4.356
    Torget vurderinger
    1
    Alternativet til MUK, Larson, er -som Cruiser og jeg påpeker - skikkelige råvarer og god bruk av dem i eget kosthold. Rett og slett å bestemme seg for å være kresen., og tenke på hva du legger penga i. Se Cruisers beskrivelse av hva MUK egentlig er. Poenget er å unngå MUK og andre halvfabs så godt det lar seg gjøre, ved å velge riktig når du går i butikken. Det er klart at også jeg kjøper First Price, men langt fra ukritisk..Skill mellom basisvare pg nøkkelingredienser, så kan du spise bra også i Norge. Eller skal vi si SPESIELT i Norge? Vi har verdens beste melk, lammekjøtt og fisk, for eksempel..du må bare vite hva du gjør med dem. For å få til det har jeg funnet ut at det lønner seg å være litt "foodie"..spør feks janfrt..han bør vite ett og annet om det.
     
    Sist redigert:
    C

    cruiser

    Gjest
    Det er også slik at 1 av 4 poser med matvarer vi drar i hus drar vi i ut igjen i søppelposen, dette er et mye større problem en å la bindevevet bli igjen på bena.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Fokuset på billig mat forundrer meg, vi betaler gladelig en hundrings for at noen skal strimle svinekjøttet vårt, eller panere fisken.. vi betaler også gladelig 20-30 kroner for at noen skal skylle spinaten og/eller salaten..
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    ah, men da betaler du for at folk skal gjøre jobben for deg, vet du. Man blir jo flasket opp med at en middag skal lages på kortest mulig tid. Så enkelt å bare smelle det direkte fra frysern og inn i stekeovnen. Man slipper brydderiet med å måtte tilegne seg ny kunnskap. :p
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    Nei, det er ikke enklere - det er minst like komplisert og tidkrevende å få ferdigfaenskapet UT av den pansrede emballasjen, som dessuten veier MER enn innholdet.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Kraft kan man lage selv. Er man lat, kan man kjøpe den av de fantastiske damene i Duggurd, som lager kraft til dem som skjønner hva det gjør med maten.

    kraft | Duggbloggen

    De begynte med kjøttabonnement og kokte kraft som en tilleggsaktivitet. Nå er etterspørselen blitt så stor at de også tilbyr kraftabonnement.

    https://duggurd.no/Shopping

    Det er så nytt at det ikke er på nettsiden.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.265
    Antall liker
    14.826
    Når jeg er lat (og det er jeg ganske ofte...) så kjøper jeg den innkokte kraften i den Jacobs-serien - finnes i okse, kylling, lam, vilt- og fiskevarianter og sikkert noen flere også. Fås stort sett på Meny/Spar/Kiwi - butikker. Funker helt fint. Kyllingkraft pleier jeg å koke selv siden vi spiser en del kylling så har normalt en del skrog i fryseren det kan kokes en stor batch på.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    MUK er da bare enda en måte å ødelegge potensialet i råvaren på.

    Maskinelt Utbenet Kjøtt - smak på det deilige uttrykket. Prior lanserte kylling- og kalkunpølser en del år tilbake. Etterhvert er andelen MUK i disse blitt økt. Om du har fått små "benkorn" i munnen når du spiser dem, er forklaringen MUK.

    "Det er jo så sunt!" sa en venninne. Hun ante ikke hva MUK var.

    "Råvaren" kjøres gjennom flere ekstraksjonstrinn. Damping, skraping, hakking og kverning, for å komme fram til det utbenede "kjøttet". Som nevnt tidligere ville man behandlet dette annerledes i gamle dager. En kyllingskrott ville vært godt grunnlag for en suppe; kraftben sier seg selv, osv.

    Rosa slim er et fint tilleggsprodukt fra MUK-prosessene.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    17.102
    Antall liker
    13.905
    Sted
    Smurfeland
    Det rosa slimet kan tilsettes jordbærsmak og rikelige mengder sukker, så kan det brukes til dessert også.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    17.102
    Antall liker
    13.905
    Sted
    Smurfeland
    Bare for å ha sagt det, Rorscach..jeg er svært glad i sjokolade. Og det å vite hva du gjør på kjøkkenet er ikke det samme som å være kjedelig i matveien- eller avvent fra sukker. Langt derifra, og tvert imot! Søtsaker som honning, lønnesirup og sjokolade er tre av mine høykvalitative nøkkelingredienser. Derimot prøver jeg å bruke mindre hvitt sukker, og erstatter det ofte med feks demerara- og muscovadovarianten. Salt er noe som hos meg kommer i flak- , himalaya- eller kvernutgave. Margarin er feil hos meg, jeg bruker smør. Samt flere liter topp olivenolje/eddiker i året:rolleyes:. Pepperen er også hel..inntil Peugeoten har gitt den en omgang.
    For å nevne noe..Som i et Hi-Fi-anlegg er det hele en balansegang, og behersker du det, går det bra.
    Ja, det høres jo bra ut det. Jeg mente aldeles ikke at å bli avvent fra sukker var en dårlig ting, tvert i mot.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    Kraft kan man lage selv. Er man lat, kan man kjøpe den av de fantastiske damene i Duggurd, som lager kraft til dem som skjønner hva det gjør med maten.

    kraft | Duggbloggen

    De begynte med kjøttabonnement og kokte kraft som en tilleggsaktivitet. Nå er etterspørselen blitt så stor at de også tilbyr kraftabonnement.

    https://duggurd.no/Shopping

    Det er så nytt at det ikke er på nettsiden.
    Bra blogg/nettside.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn