Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.086
    Antall liker
    4.356
    Torget vurderinger
    1
    @weld77: Nettopp! Det lønner seg å være litt "foodie", som jeg sa!
    @Aurora: Nordpå veit man hva god fisk er, og hvordan den skal tilberedes! Lammekjøttet er bedre i Lofoten enn på Hallingskarvet.
    @Hardingfele: Jeg er som sagt ostefreak, og M. Baudonnel fortjener all den ære og ros hun kan få! 90% av min ost er upasteurisert. Kresen, ser du8)
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.550
    Antall liker
    13.222
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Bare for ordens skyld, så ble navnet Norvegia introdusert etter en disputt med Holland over navnet Gouda som ble brukt til innpå 50-60 tallet.
    At den er smakløs ( ikke stygg) er jo fordi den som Folkets Favoritt skal være slik........etter altfor kort lagring. Det var og er betydelig mer smak i typen vellagret, som produseres i store runde hjul.... før a 20 kg... ( Jeg hadde fast sommerjobb som meieriassistent gjeom hele gymaset og studietida...)
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    Jo, du er vanskelig - på grensen til kverulerende. MEN - det er ok, det er for en god sak og da må vi tåle såpass ;) Men i virkelighetens verden (de som ikke har tid og anledning til å drive forskning i din skala) så er det litt av en fremgang og gevinst bare det å kjøpe en ORDINÆR pose med mel og få noe utav det...
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.550
    Antall liker
    13.222
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Den største framgangen er å vel å få hekken i gear og komme seg i gang på kjøkkenet! Gjerne med "vanlig" mel og gjær først....
    "Sukker-og -gjær"-sport er vel nesten en utdødd kunstform....
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.249
    Antall liker
    10.837
    Bah...alle vet at god kvalitet på råvarene og det ypperste av kjøkkenredskaper er det som skal til for å lage et godt måltid.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Kan lage godt brød med et tretrau og en åpen peis, om så skal være. Og jeg har spist mange måltid der "ypperlige råvarer" er blitt grundig ødelagt i fjonge kjøkken. Så jeg tviler på at det du kommer med er en regel. ;D

    Har sett millionkjøkken der mikroen går i tung rotasjon.

    Men om noen kødder ikke gnåler om bedre matkvalitet, så blir ikke maten bedre. Mye godt har skjedd på noen korte år, og bedre skal det bli.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.550
    Antall liker
    13.222
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Bah...alle vet at god kvalitet på råvarene og det ypperste av kjøkkenredskaper er det som skal til for å lage et godt måltid.
    Jooo-men det hjelper ikke hvis ingen er hjemme på kjøkkenet......

    Forøvrig er jo kjøkkenet blitt "the statement of the home" - jo større og fjongt å se på, jo bedre. Segway blir snart det nye kjøkkeredskapet.. Har iikke stått mye ved grytene, de fleste av disse "designere"...
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Ett aspekt man skal ta med seg når det gjelder økologisk kornproduksjon er at avlingene krymper med ca 40% kontra sprøytemiddelbasert
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.086
    Antall liker
    4.356
    Torget vurderinger
    1
    @Aurora: Forsiktig nå..:rolleyes: Finansminister Jensen kan høre deg, og legge avgift på de tankene der..På den annen side..det er lov å bruke sukker til å få kullsyra opp i en annen gjærholdig væske hvis tilblivelse er nært knyttet til mennesket og dets eksistens..ØL!!
    @Pink Pamther: Det hjelper en hel del, ja..hehe
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.816
    Antall liker
    2.450
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Bare de ikke begynner å vanne ut syltelabbene også... bokstavelig talt. Spiste akkurat årets første, nykokte, perfekt saltet. Med gummifersk mandelpotetlefse ved siden av. Finnes dette i noe annet land?
    Ferske syltelabber har de overalt i Italia. Det har ligget i alle kjøtt-diskene jeg har observert og det er en del. (Lefsa slipper vi heldigvis.) For øvrig sender RAI Peppa Pig i barnetv og min lokale slakter som tydeligvis har småbarn hjemme har blitt drevet nærmest til vanvidd. Her om dagen lå det en bunke syltelabber i disken med følgende skilt "Peppa Pig siste episode."
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    ;) ;) Good one! Men rå syltelabber fåes worldwide for så vidt - men er det da syltelabber? Ikke egentlig, i norsk tradisjon, kokt og lagt ned i saltlake.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.919
    Antall liker
    9.860
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Forslag - avslutt TINEs produksjon av Jarlsbergost i Irland og i Ohio, i USA. Der brukes det irsk og amerikansk melk for å lage "norsk" ost.
    Det både ødelegger merkevaren og opprinnelsesverdien. (Forsøk å fortelle en franskmann at en regionsost han lager også kan lages i USA).

    Det vil straks gjøre det nødvendig å bruke mer norsk melk for å lage norsk Jarlsbergost i Norge til å dekke etterspørselen i utlandet. Problemet er altså løst på finurlig vis!

    Nå gleder jeg meg til motinnlegg som skal forsvare at det produseres Jarlsbergost i Irland og USA.
    SÅ ikke denne før nå.

    Ingenting var bedre enn eksport av Jarlsberg på norsk melk og det gjøres også. Problemet er at den nevnte frihandelens høyborg (USA) har tak på import av ost basert på utenlandsk melk. All videre økning i Jarlsbergvolumet måtte derfor komme på innenlandsk melk. Litt som at Toyota måtte begynne å bygge biler i USA hvis de ville fortsette å vokse der.

    Tenk det du.
    Og det har Toyota gjort i mange år......
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.816
    Antall liker
    2.450
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Det er ikke akkurat så vanskelig å salte dem selv et par dager før koking. Du kjøper vel ikke ferdig kokte labber her heller?
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Ytterligere bevis på Jarlsbergostens byttingstatus. Nå fases eksportstøtten ut, det vil berøre 8% av norsk melkeproduksjon og føre til at dette ostepåfunnet heretter skal produseres i utlandet, når det skal "eksporteres". Man må være godt utdannet idiot for å finne på noe så dumt.

    Nationen.no - Eksportstøtten til ost fjernes

    Her kan man selvsagt forestille seg at regjeringen ønsker å få bondeorganisasjonene på glid med tanke på handelsbarrierene mot utenlandske landbruksprodukter. Men det illustrerer bare denne ostens rolle som politisk og landbruksøkonomisk kasteball fremfor kvalitetsprodukt.
     
    Sist redigert av en moderator:

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    God timing Harding - skal kjøpe inn til julens begredeligheter nå til helgen, ville normalt handlet Grøstad men nå skal jeg sanneligh prøve Spekeloftets!
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Som nevnt skal Duggurd-jentene tilby sine funn på Mølleren Sylvia, på lørdag. Men det skal mye til å overgå Spekeloftets Ekstra Kjøtt variant. Jeg tar ubeskjemmet imot skryt om "beste pinnekjøtt jeg har spist" fra gjester som ikke vet at når utgangspunktet er så godt, skal det mye til å ødelegge resultatet.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    Er ikke det litt fint da? nesten all heilnorsk festmat er uhyre enkelt å tilberede og ditto vanskeligere å ødelegge.

    Fårikål er vel suverent det greieste, vann, kål, pekker lammekjøtt, passer seg sjøl.
    Pinnekjøtt, vanne ut - sørge for nok vann ikjelebunnen til enhver tid, passer seg sjøl.
    Ribbe - såre enkelt, paser seg sjøl.
    Torsk - salt nok vann, ikke trekke for lenge, passer seg sjøl!
    Lutefisk; salte etter eget ønske, slå av vannet, inn oi langpanne med folie på, paser seg sjøl.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Er noen småtriks man kan bruke på hver rett ...

    Jeg vanner ut pinnekjøtt i opptil ett døgn, og bytter vann dersom det er hardt saltet. I stedet for å bruke pinner for å skille kjøtt og kokvann, bruker jeg en høy dampkjele. "Vannet" består av vann, øl og vin, samt noen krydder o.a. Blant pinnekjøttet har jeg hvitløksfedd og oppskåret løk, samt rosmarin. Vannet i bunnen heller jeg over pinnekjøttet minst én gang i løpet av den tre timer lange damptiden. Fettet skal disse når retten er klar. Jeg bruker sætersmør, selvsagt. ;D
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    Vi bruker asiatisk "etasjedampkjele" - stor type! Suveren til formålet. Einerkvister i bunn sammen med vann, hvitløk og et par tre stjerneanus :D
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.265
    Antall liker
    14.826
    Det funker også fint å koke pinnekjøttet (så eksempelvis Hellstrøm gjøre det på TV, han kokte i grønnsakkraft). Men det må da vannes ut mindre enn om det skal dampes. Første gang jeg lagde smalahove ringte jeg til Fleischers hotell på Voss og snakket med kjøkkenet - de var rimelig bastanta på at smalahove skal kokes, ikke dampes, og forksjellen til pinnekjøtt er vel ganske begrenset sånn sett. Har prøvd begge deler og begge deler funker.

    Pare pass på å dampe lengre enn de to timene som står på pakken. Tre er som regel ok for lam. Brukes det sau (vanskelig å få tak i, men veldig godt) kan det godt få 5 timer.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    Slukets Matvettregel # 237; nesten alt som skal kokes smaker bedre dersom det dampes! :D

    Her er ett av de verktøy vi har til formålet;

    steamer.jpg
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Slukets Matvettregel # 237; nesten alt som skal kokes smaker bedre dersom det dampes! :D

    Her er ett av de verktøy vi har til formålet;

    Vis vedlegget 352054
    Jo.. tenkte nesten at du sverget til en slik:

    chen_steamer_1.jpg

    Men de gjør vel samme nytten.

    .


    Men alt blir så grått og trist når man damper det. Spes kjøttvarer.

    Damp + grill eller fres derimot er en annen greie. (for kjøtt)

    Damp er litt en primitiv sous vide på en måte, et bra utgangspunkt med sjelden ferdig vare.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    For en gangs skyld passer trådens overskrift.

    http://www.vg.no/forbruker/mat-og-drikke/julen/vill-priskrig-i-kjedebutikkene-dumper-prisene-paa-julevarer/a/23573129/

    Det er noen underlige priser på endel varer for tiden. Her er det litt fokus på julevarer, men det har en tid nå vært svært lave priser på endel perifere varer som noen torogryter, tunfiskbokser, annen hermetikk.

    Eksemplene fra artikkelen:

    Rekordlave priser på julevarer i lavprisbutikkene



    Kiwi:
    Bjørken pepperkaker: 1,50 pr eske/5,-kr kg
    Tomtegløgg mørk, 0,5 l kr 3,- + pant/ 6,- kr pr l
    Tomtemix kr 5,- pr pose / 28,57 pr kg
    Eldorado rødkål kr 1,- pr pk/2,22 kr pr kg
    Nora surkål kr 1,- pr pk/2,22 pr kg
    Marsipan 500 g kr 1,- / 2 kr pr kg

    REMA 1000:
    Nordfjord Julepølse ukokt, kr 3,- /7,50 pr kg
    Nordfjord vossakorv kr 4,50 /12,86 pr kg
    Fjordland risgrøt 450 g kr 2,- /kr 4,44 pr kg (ikke bilde)
    Rema Rødkål kr 1,- pr pk/ 2,22 pr kg
    Rema Surkål kr 1,- pr pk/ 2,22 pr kg
    Nora Surkål kr 1,- pr pk/ 2,22 pr kg
    Marsipan 500 g kr 1,. pr pk / 2,22 pr kg
    Pepperkakeboks Bjørken, kr 1,-
    Tomtegløgg mørk 0,5 l kr 2,- + pant

    Coop Extra:
    Berthas pepperkaker kr 1,50 pr boks
    Coop marsipan 0,5 kg kr 1,-
    Tomtegløgg original mørk 0,5 l kr 2,50 + pant /kr 5,- pr l
    Xtra surkål 450 g (Smart 3659 kr 1,- /2,22 pr kg
    Xtra rødkål 450 g (Smart 365) kr 1,- / kr 2,22 pr kg
    Nora surkål 450 g kr 1,- / kr 2,22 pr kg
    (Prisene sjekket 03.12.2015)

     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    Dette må være noen ekstraslemme tilfeller av "Loss Leaders" - ikke noe annet. Og da funker det selvsagt med sesongvariable varer, det handler om å få folk INN i butikken hvor smart display tactics og annen god markedsføring skal sørge for at du som kunde plukker med deg nok annet til at handelen totalt sett er lønnsom nok for forretningen. De som KUN plukker disse ekstremtilbudene og ikke kjøper noe annet er normalt i ekstremt mindretall. Unntaket er eiere av små kafeer etc. som kjøper i store kvanta langt billigere enn hos sin grossist. men det blir stadig mindre av den typen også; mye strengere kontroll nå og krav til ettersporing av varer osv. for denne type serveringssteder.

    BTW, Deph - jeg har aldri "grått" pinnekjøtt selv om det dampes og ikke kokes ihjel..... har nok mer med kvaliteten på kjøttet å gjøre. Som kjent så vil gjerne vestlendinger ha knusktørt ramsalt fælt pinnekjøtt, gjerne litt harskt og fint også, med gulnet fett..:rolleyes: - mens andre vil ha en litt ferskere variant!

    Den bambusdamperen du viser til er helt ok til SMÅ porsjoner av mer tradisjonelle ting for damping. Når vi damper f.eks. fisk, kylling osv. så ser dette både mer naturlig ut og langt mer delikat enn dersom du koker det. Og smaken - den kan IKKE sammenlignes!
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.265
    Antall liker
    14.826
    Tipper det gjør seg klar til at kvalitetspressen skal ha test av hvor man handler julematen billigst.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    De fikk pes da de kriget om å selge ribbe til under 19 kroner kiloen, så nå kaster de seg over andre ting. De er livredde varebørsen til VG og bedriver derfor bensinstasjonprising for å ikke komme dårlig ut der. Kan lønne seg å lese innholdsfortegnelser før man kjøper.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    Kvalme greier. Kjøp Q produkter alle sammen - smaker faktisk bedre enn Tine også.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Tinemafia i praksis?

    "Nå opplever odelsjenta å bli hetsa i sosiale medier og via telefon. Spesielt reagerer ho på at enkelte har ringt til foreldra hennar for å skjelle ut dei fordi ho har skifta beite til Q-meieriene."

    Gudbrandsdølen Dagningen - Odelsjenta Therese Rudi tek eit oppgjør med bygdedyret
    Q har hatt orienteringsmøte i dalen her, for å lodde interessen for å levere til dem. Det er en del melkebønder i Valdres og etter at TINE la ned meieriet på Røn har disse sett etter alternativer. Men slikt mislikes, og eventuelle utbrytere behandles som forrædere.

    Bent Myrdal, sjef for Q, måtte rykke ut da "overløperne" ble anklaget for svik:

    Samvirket best uten konkurranse?


    Gunnar Breivik fra Slidre anbefaler melkeprodusentene i Valdres og Hallingdal ikke å forlate «Huset»; samvirket. Han skriver at det vil være «tankelaust, historielaust, og ansvarslaust» at de små melkeprodusentene i Valdres flytter ut fra samvirkefamilien. At Breivik slår et slag for samvirket synes jeg er helt greit. Jeg har selv arbeidet 12 år i og for bondesamvirket, og kan bekrefte at samvirke har vært og er en utmerket forretningsmodell.

    Den norske samvirkemodellen ble etablert i 1908 av gårdbruker og meierieier Søren Berg fra Hoff i Solør. Formålet var at: «oppkjøpernes monopol skulle sprænges», slik at bøndene slapp å selge slaktet sitt billig ved hjelp fordyrende monopol av «kreaturopkjøpere», for å få varene ut på markedet. På samme måte som stifterne av samvirket mislikte monopol i deler av verdikjeden, ønsket Stortinget i 1996 på vegne av norske forbrukere å løse opp meierimonopolet i Norge. Jeg velger å tro at de fleste her i landet, mener det var en klok beslutning og at «Huset» samvirket har kommet styrket ut av at det ble konkurranse i meierisektoren i Norge.

    Selv om jeg har mye sans for Breiviks flammende forsvar av «Huset», skriver han et par ting som jeg bare må imøtegå:

    For det første skriver han at «ingen rådgiverstab kan måle seg med den Tine har bygd opp» og så antyder han at våre rådgivere ikke kan hjelpe om bonden får problemer med melkekvaliteten. Breivik har nok rett i at TINE har dyktige ansatte, men jeg vil nå påstå at mine folk fint kan måle seg med rådgiverapparatet til TINE. At Breivik snakker nedsettende om mine medarbeidere, finner jeg meg rett og slett ikke i. Mange TINE-bønder kan kanskje også bekrefte at konkurransen i primærleddet har skjerpet TINEs stab.

    For det andre skriver Breivik at Q-Meieriene mottar tilskudd som betales av melkeprodusentene og så konkluderer han med: «dette er ikkje konkurranse på like vilkår, men vert derimot ein kostnad alle mjølkeprodusentar har for å konkurrere med seg sjølve». Ja, det er korrekt at Q-Meieriene, på lik linje med andre aktører, mottar tilskudd fra prisutjevningsordningen. Også TINE mottar tilskudd, blant annet subsidie på 160 mill kroner til eksport av Jarlsberg til USA og ca 500 mill kroner per år for fri frakt av melk fra gård til meieri. Det Breivik tydeligvis ikke har fått med seg, er at Q-Meieriene er netto innbetaler med ca 100 mill kroner per år til prisutjevningsordningen, og at systemet finansieres ved avgifter og tilskudd for de forskjellige meieriproduktene. Ingenting av dette belastes melkeprodusentene. Hvem er det da som betaler for prisutjevningssystemet om det ikke er bonden som betaler? Prisutjevningsordningen finansieres som sagt av avgifter som inngår i kalkylene for konsummelk, fløte, yoghurt, fersk ost og SKYR®, så da blir det til syvende sist forbrukerne som betaler regningen.

    Er det så «tankelaust, historielaust, og ansvarslaust» at noen melkeprodusenter leverer melken sin til Q da? Nei, jeg tror ikke det, fordi jeg mener at «Huset» samvirket ikke er på sitt beste uten en reell konkurrent. Som en tidligere samvirkeansatt, samvirkevenn og samvirkekonkurrent gir jeg derfor dette rådet: «Ikke gjeninnfør melkemonopolet i Norge!» Hvorfor ikke? Fordi det betyr starten på slutten for nytenking og forbedring i meierisektoren i Norge, og derved ytterligere reduksjon i produksjonsgrunnlaget for norsk melk.

    Til slutt må jeg si at jeg liker engasjerte folk som brenner for noe, og vil gjerne invitere Gunnar og andre på en kopp kaffe med ekte Q-helmelk (Q skummer ikke fløten av helmelka) og et wienerbrød. Jeg tar gjerne en snakk om hvordan vi sammen kan øke produksjonsgrunnlaget på melk fra Valdres.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Ellers er Rørosmeieriets melk i ulike varianter å få i et stadig større antall butikker ... også i Oslo.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    11.033
    Antall liker
    3.582
    Ang priskrigen på julevarer:

    Får håpe de lokale kjøpmennene som eier butikkene holder seg vekk fra kassa nå om dagen. En god del kjøpmenn strever hardt og har røde tall i regnskapet. Og da se at folk fyller opp handlekurven med surkål, julepølser, pepperkaker og marsipan for en sluttsum på 20 kroner, og ser at en må ta 130 kroner av sin egen lomme og gi til kunden, det kan jo fort være med på å fremkalle et hjerteinfarkt.

    Før i tiden var poteter, julepølse og surkål et lite festmåltid i seg selv. At du i dag kan handle et festmåltid for 2 til kr 15,-, sier meg at noe er riv ruskende galt.
     

    decibelius

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.12.2007
    Innlegg
    7.865
    Antall liker
    1.678
    Sted
    Bislett
    7 kroner for en pakke Gilde sylte på Kiwi i dag. Dette sklir helt ut folkens - hva blir det neste? Billig øl?
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.686
    Antall liker
    111.537
    Torget vurderinger
    23
    Noen drømmer går aldri i oppfyllelse. Tror dessuten det er ulovlig på en eller annen måte å ha tilbud på alkoholholdige drikkevarer i butikk.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Var innom to butikker i dag og handlet litt.

    Felles for dem begge var at alle disse varene de skulle ha som var så billige .. bare tomme hyller.

    Så det handler egentlig bare om å ha noen få varer av hvert slag og når de er tom kan de bare la hyllene stå tomme slik at de kan late som om de har billige varer.

    Det er med andre ord bare svindel, og man skal være godt heldig om man faktisk finner noen av disse "tilbudene".
     

    decibelius

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.12.2007
    Innlegg
    7.865
    Antall liker
    1.678
    Sted
    Bislett
    Noen drømmer går aldri i oppfyllelse. Tror dessuten det er ulovlig på en eller annen måte å ha tilbud på alkoholholdige drikkevarer i butikk.
    Det får vi for Guds skyld håpe på. Vi får "hamstre" videre før kl.18 på lørdager, selv om de fleste jeg kjenner drikker øl etter kl.18. Stem Krf, så er vi på den sikre siden.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Kvalme greier. Kjøp Q produkter alle sammen - smaker faktisk bedre enn Tine også.
    Særlig lettrømmen til Q smaker veldig godt.
    Røros har Tjukkmjølk, Syrnet mjølk og Heilmjølk av kvalitet. Som hos Q skummer de ikke fløten av H-melken, slik Tine gjør. Sammenslutningen Rørosmat tilbyr et fint utvalg. Som lederen for Rørosmeieriet er glad i å si: hver dag er vi takknemlige fordi Tine la ned meieriet her. Tines kjedelige produkter ble for dyre å produsere på Røros, så de la ned. Lokale melkebønder overtok, satset økologisk og effekten har vært en rakett på bunnlinjen, med opptil 50% vekst i året.

    God dokumentar om dette her, siste post:

    https://radio.nrk.no/serie/ekko-hovedsending/MDSP25023415/24-11-2015#t=1h27m35s
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Stor oppslutning om Mølleren Sylvias julematdag, sammen med Duggurd. Folk bar tungt hjem av fenalår, ribbe, morrpølser, sylteflesk og andre godsaker.
    Slikt er oppmuntrende. Nye og økologiske butikker som Lokal Kolonial i Borre, Reindyrka utenfor Bergen, Lille Tøyen Kolonial, Duggurd og Mølleren Sylvia dekker en ny etterspørsel, skaper muligheter for småskalaprodusenter og gir arbeidsplasser som byr på mer enn supermarkedenes endeløse reoler med industrimat.

    Butikkene er i kontakt med bønder som oppmuntret av dette nye omsetningsleddet er i ferd med å utvide produksjonen. Sylvia gleder seg bl.a. til å selge grasfôret kjøtt fra neste år. Dette har flere bønder sett som en flott mulighet og med god grunn. Tittelen er misvisende, det er ikke "trendy", men sunt og mye bedre:

    Nationen.no - Satser på trendy gressfôrede kyr
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Var innom to butikker i dag og handlet litt.

    Felles for dem begge var at alle disse varene de skulle ha som var så billige .. bare tomme hyller.

    Så det handler egentlig bare om å ha noen få varer av hvert slag og når de er tom kan de bare la hyllene stå tomme slik at de kan late som om de har billige varer.

    Det er med andre ord bare svindel, og man skal være godt heldig om man faktisk finner noen av disse "tilbudene".
    Evt så hamstrer nordmenn når noe er billig, jeg var innom ræva 1000 igår og da hadde de alle disse produktene inne, men det kan ikke ha vart særlig lenge da folk hadde både 10 og 20 pakker med sylte i vogna
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn