Mat, drikke og røyk De gode norske råvarer

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Jeg ble mer enn alminnelig glad da jeg så Mydland med bod på årets Rakfiskfestival. Det ble gjort drøye innkjøp. Om du skal til Tromsø, må du besøke denne forretningen. Det blir tung koffert hjem.

    Sirupsaltet fenalår ? Mydland
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.483
    Antall liker
    110.340
    Torget vurderinger
    23
    Det må da gå an å få sendt nedover et par slike lår? Ev. en pall
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Mydland sender i posten. Om jeg bare fikk Brudevoll Kjøtt i Ulsteinvik til å gjøre det samme ...
    Fordelen med skipsverft som går godt, mange har råd til ordentlige kjøttvarer.

    image.jpeg
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.483
    Antall liker
    110.340
    Torget vurderinger
    23
    Gi nå faen i slike bilder da, to timer før middag :mad:
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Meget miljøuvennlig pleier jeg ta to kjøreturer i året til Brudevoll for å laste opp. Utrolig kvalitet og utvalg.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.483
    Antall liker
    110.340
    Torget vurderinger
    23
    Du er en dyr mann å omgås, Harding - selv i cyberspace.. bestilte nettopp 2 stk. fenalår fra Mydland, carte blanche!

    Hallegaard er bare uberfet. Ser de har en skikkelig Ferrarirød Berkel oppskjærmaskin også! Må nok ta turen innom her ja.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Du er en dyr mann å omgås, Harding - selv i cyberspace.. bestilte nettopp 2 stk. fenalår fra Mydland, carte blanche!

    Hallegaard er bare uberfet. Ser de har en skikkelig Ferrarirød Berkel oppskjærmaskin også! Må nok ta turen innom her ja.
    Spent på hva du syns om fenalårene. Jeg har ett jeg går og skjærer i vel ofte. Varer ikke lenge! Er ikke Hallegaard simpelthen perfekt? La mange norske produsenter se lyset og ta etter.
     
    Sist redigert:

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.483
    Antall liker
    110.340
    Torget vurderinger
    23
    Ja, nettsidene til Hallegaard har allerede kostet meg et par hekto opp i vekt bare av å se bildene! De er gode på markedsføring, ingen tvil. Jeg har allerede stilt inn SGF'en (SLukets Gourmet Finder) og berammer et besøk før jul! Litt mer løft i dette enn bleikfeit ribbe til 39,90 overalt.
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.777
    Antall liker
    2.403
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Er ikke dette en tråd for gode norske råvarer? Da diskuterer man ikke lager/pils fra de store ølfabrikkene eller oppdrettslaks fra nærmeste supermarked. Ja det finnes godt norsk øl og god norsk oppdrettslaks, men du må lete etter dem og det koster.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Yngve Ekern på Facebook er ikke snill i beskrivelsen av oppdrettslaksens problemer:

    LAKSEN HAR HATT EN HELVETES-UKE. IKKE RART JEG KOMMER TIL UNNSETNING MED EN GOD KLUNK VODKA.
    En særdeles oppkvikkende og oppspritet lakseoppskrift følger, men først den sørgelige oppsummeringen av uka.
    Laksens omdømme er fra før av ikke mye å sprelle med halen for.
    Denne uken gikk det fra vondt til verre. Her er to lavmål:
    1. Åtte lakseoppdrettere på Mørekysten fikk beskjed om å halvere produksjonen. Mengden lakselus i anleggene er så grenseoverskridende at Mattilsynet måtte dra opp den største slegga de har i verktøykassa, altså beordring av masseslakt. Fra før har et 20-talls produsenter i det samme området fått samme beskjed, men disse åtte verstingene skiller seg ut med et særlig høyt forbruk av giftige lusebehandlinger og medfølgende resistensproblemer.
    I fjor brukte næringen fire ganger så mye lusegift som året før. Blant tiltakene er å bade fisken i hydrogenperoksid, som siden bare tømmes rett i fjordene. Hydrogenperoksid? Jepp, det vi ellers kjenner som hårblekingsmiddel. Kraftig kost.
    31 000 TONN hårblekingsmiddel ble pøst ut i fjor. Det er like lite bra for fisken som for lusa. Ofte dauer ikke lusa engang, de bare besvimer og slipper taket i laksen. Den toksiske effekten hos fisken er betydelig. I tillegg brukes såkalte kitinsyntesehemmere, og de knekker ikke bare lus, de heller. De bidrar ytterligere til å drepe skalldyr. Bruken ble fordoblet i fjor.
    By the way: Overvåkingen av lakselusproblemet er basert på selvrapportering fra oppdretterne. Nylig ble en av dem dømt til seks måneders fengsel for særlig grov underrapportering.
    Flere anlegg er blitt tatt for å ha mer enn 20 ganger så mye lakselus i merdene enn grensen Mattilsynet setter. Hva sier bransjen? Denne uken gikk en oppdretter ut og forlangte at grensene for lovlig lusenivå må høynes – fordi det nå blir brukt så mye skadelige lusemidler…
    2. Nå er det blitt 60 prosent mindre Omega-3 i oppdrettslaksen, meldte Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES). Dette skyldes at den vegetabilske andelen av fôret fisken får nå har passert 70 prosent.
    Det er derfor mange kaller laksen en svømmende maiskolbe. I 1990 besto laksefôret av 90 prosent marine råvarer, slikt som fisker egentlig skal spise.
    Som om ikke dette var nok, så… Nei, forresten! Jeg kunne sagt mye, mye mer om hvordan laksen nå kaver motstrøms, også når det gjelder næringsinnhold. Men fanden heller, nå tar vi heller en dram.

     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.483
    Antall liker
    110.340
    Torget vurderinger
    23
    Sluket møter opp med nyladet bankkort!! Og oppfordrer andre matglade som har tid/anledning til å gjøre det samme. Støtt opp om slike tiltak og etableringer som denne butikken. Støtt opp om kroppen din egentlig - tenk på hva du stapper i deg!
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.483
    Antall liker
    110.340
    Torget vurderinger
    23
    BTW, synd med den helsikes facefuck greia... hater det. Er det mulig med noe nyhetsmail etc. fra Sylvia?
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.064
    Antall liker
    12.690
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Mydland i Tromsø har mye snadder.... det er også en annen produsent i Tromsø, Aronmat, med mye godt. Eide Handel på Kvaløya er en fantastisk butikk med et fenomenalt utvalg i kjøtt og fisk... for de som måtte ha en tur til Tromsø.....
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    BTW, synd med den helsikes facefuck greia... hater det. Er det mulig med noe nyhetsmail etc. fra Sylvia?
    Om du ikke syns det blir masete, skal jeg sende deg PM med tips om ting.
    Snart kommer Martin Fjeld, som er medforfatter til boken om Surdeig, og gir tips og råd. Han vil også dele ut av sin surdeigstarter til dem som deltar. Folk som er aktive bakere setter pris på at de kan kverne korn på steinmøllen i butikken rett før de trenger mel - det gir gode resultater.

    https://www.norskeserier.no/_mat-og-drikke/kokebøker/surdeig-casper-andré-lugg-9788241911309

    9788241911309.jpg
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Martin Fjeld, surdeigsbaker, er innom Mølleren Sylvia førstkommende fredag, fra 16-18. Gir tips og råd til bakeinteresserte, men det er så mange som har meldt seg på at han kanskje må komme tilbake en annen gang.

    I år har jeg hatt gleden av å prøve fenalår fra mange ulike steder. De fra Haugen gardsmat anbefales sterkt. Han deler ut sin surdeigstarter til interesserte.

    L1020698b.jpg
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.868
    Antall liker
    14.488
    Tror det var Haugen Gardsmat jeg kjøpte ett fra i Mathallen for en tid tilbake. Gode var de i alle fall. Fyren som var der sa at de brukte en mer sør-europeisk salteteknikk ved å salte lenge, men med lite salt og så snu lårene en gang eller to i døgnet eller hva det nå var. Normal teknikk for salting er å begrave i salt i fra 0.6 - 1 døgn pr. kilo vekt på låret. Deretter bør det ligge så kaldt som mulig (men over frysepuntket) i to uket - to måneder for å få saltet jevnt fordelt i kjøttet, dette er det nok ikke alle som tar seg tid til.

    Lagde mine egne fenalår i fjor (ble ikke noe av i år) og synest resultatet ble svært så bra om jeg skal si det selv. Hang mine til tørk i kjelleren som var sånn passe kjøling og har stabil temperatur.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Tror det var Haugen Gardsmat jeg kjøpte ett fra i Mathallen for en tid tilbake. Gode var de i alle fall. Fyren som var der sa at de brukte en mer sør-europeisk salteteknikk ved å salte lenge, men med lite salt og så snu lårene en gang eller to i døgnet eller hva det nå var. Normal teknikk for salting er å begrave i salt i fra 0.6 - 1 døgn pr. kilo vekt på låret. Deretter bør det ligge så kaldt som mulig (men over frysepuntket) i to uket - to måneder for å få saltet jevnt fordelt i kjøttet, dette er det nok ikke alle som tar seg tid til.

    Lagde mine egne fenalår i fjor (ble ikke noe av i år) og synest resultatet ble svært så bra om jeg skal si det selv. Hang mine til tørk i kjelleren som var sånn passe kjøling og har stabil temperatur.
    Min far, sunnmøring, lærte meg å lage mine egne, etter hans "tried and true" metode. Etter at han flyttet til Spania hadde han et eget kjøleskap han lagde sine i, pga klimaet der nede.

    Haugen bruker teknikken du nevner, og det som særkjenner disse er at saltet er der, men at det kun er der som antydning, og slett ikke som ettersmak når man nyter disse. Imponert over hvor avmålt de har fått det til.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.483
    Antall liker
    110.340
    Torget vurderinger
    23
    BTW, synd med den helsikes facefuck greia... hater det. Er det mulig med noe nyhetsmail etc. fra Sylvia?
    Om du ikke syns det blir masete, skal jeg sende deg PM med tips om ting.
    Snart kommer Martin Fjeld, som er medforfatter til boken om Surdeig, og gir tips og råd. Han vil også dele ut av sin surdeigstarter til dem som deltar. Folk som er aktive bakere setter pris på at de kan kverne korn på steinmøllen i butikken rett før de trenger mel - det gir gode resultater.

    https://www.norskeserier.no/_mat-og-drikke/kokebøker/surdeig-casper-andré-lugg-9788241911309

    Vis vedlegget 352229
    En PM om slike viktige ting blir aldri mas eller feil! :D Appreciate it.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.685
    Antall liker
    8.081
    Torget vurderinger
    0
    Var i Oslo i dag og rakk innom "Julemarkedet" på Youngstorget. Mellom en del uinteressante greier var det faktisk noe mat som var interessant. Spesielle pølser, spekepølser, røkelaks, sylte og rull. Mulig dere har lett tilgang på slikt her nede men for en finnmarking var det faktisk ett og annet å finne. Speket hvalkjøtt blant annet! Snadder! Kan være verd å stikke innom om folk er i nærheten.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.868
    Antall liker
    14.488
    Jeg så ikke noe julemat på det bildet... med et lite unntak for sennepen,.smøret, fløten og klementinerene.
    Edit: Kålroten også, eller rabbe som det egentlig heter...
    2471366.jpg
     
    Sist redigert:

    POB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.09.2003
    Innlegg
    3.033
    Antall liker
    3.093
    Sted
    Kulturhovedstaden
    Torget vurderinger
    32
    Ang Nattmelk
    Viktig å tenke seg om før man kjører bil, kanskje ?
    Sakset fra NRK:
    Musene ble deretter satt på et roterende hjul i 20 minutter, for å teste hvordan de ulike tingene påvirket balansen deres. De som hadde fått vann og dagmelk, falt av to ganger i gjennomsnitt, de som hadde drukket nattemelk falt av fem ganger, mens de som hadde fått Diazepam falt av hele ni ganger. Både nattemelka og angstmedisinen gjorde altså at musene fikk dårligere balanse.
    Kanskje noe å gi utøverne i hoppsporten eller isdans for å gjøre det interessant å se på :rolleyes:
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.777
    Antall liker
    2.403
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Jeg så ikke noe julemat på det bildet... med et lite unntak for sennepen,.smøret, fløten og klementinerene.
    Edit: Kålroten også, eller rabbe som det egentlig heter...
    Vis vedlegget 353662
    Med unntak for mandelpotetene og sennepen er det ikke noe av dette jeg frivillig ville kjøpt. En ting jeg ikke forstår er posen med kålrabistappe når det ligger både kålrot og fløte på bordet. Er det ingen som kan lage mat lenger?
     

    POB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.09.2003
    Innlegg
    3.033
    Antall liker
    3.093
    Sted
    Kulturhovedstaden
    Torget vurderinger
    32
    I Eiker er det startet et konsept som heter Ekte Eiker.
    Dette er lokale eiker-bønder som har gått sammen for å selge kortreist og god mat.

    Har investert i "eplegris" tidligere i år, så ribbevalget er unnagjort.
    Etter oppsteking av medister og et par kotelettmiddager, må jeg si dette lover godt.
    Gilde og andre slakeriers utvannede kjøttvarer faller igjennom, på både smak, lukt, utseende og tyggeopplevelse.
    Til dere som bor i Oslo, så finnes grisen å smake hos Bølgen og Moi, de har fått levert 100 eplegriser.

    Mer om eplegris og Ekte Eiker her: Aker Gard
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.483
    Antall liker
    110.340
    Torget vurderinger
    23
    dustete så det holder... den er jo ikke laget hjemme slik vi definerer hjemmelaget. Skal liksom tilføre produktet et anstrøk av kvalitet og eksklusivitet... blæh. Og så syter man over kabelsvada her inne!
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Syns denne uttalelsen fra mattilsynet er fasinerende..

    Tilsynet skriver i brevet at det er ulikt fra ulike markeder hvordan folk flest oppfatter ordet «hjemmelaget». De mener det er stor forskjell på hvordan det oppfattes i blant annet England og hvordan det oppfattes her i landet. Mens England har en rekke småmarkeder som selger virkelige hjemmelagede produkter, har Norge kun Bondens Marked. Og mange av produktene her er også fremstilt med industrilignende metoder.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.483
    Antall liker
    110.340
    Torget vurderinger
    23
    Nettopp. Tenk om vi kunne hatt engelske tilstander hvor en kan gå og plukke rett fra bodene, ikke en sjelden gang men hver annen eller tredje uke....
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Kjenner mange småprodusenter som produsere i små batcher fra små kjøkken godkjent av mattilsynet, her er rett og slett ikke mattilsynet på ballen i det hele tatt
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.483
    Antall liker
    110.340
    Torget vurderinger
    23
    Imponert at de får godkjenning... skal du åpne en liten kafe så må du ofre gård & grunn (dvs. en mill. i rustfritt osv.) bare for å få lov å steke et egg!
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Min opplevelse, jeg har besøkt noen titalls av disse produsentene er at det holder med basis ting som egen håndvask, proff oppvaskmaskin av benketype samt internrutiner(dokumenterbare) på vaske og kjøletemperaturer. Men dette kan sikkert variere fra distrikt til distrikt.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.868
    Antall liker
    14.488
    "Hjemmelaget" kan betraktes som en form for idiotskatt. Dersom man kjøper noe fra Toro/Nora/whatever fra Orkla som det stårt "hjemmelaget" på og tror at det faktisk er "hjemmelaget" siden emballasjen kanskje har litt småruter og slikt så kan man strengt tatt bare ha det så godt.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Hadde vi sett hvordan mesteparten av maten i butikkene blir til ...
     
    C

    cruiser

    Gjest
    "Hjemmelaget" kan betraktes som en form for idiotskatt. Dersom man kjøper noe fra Toro/Nora/whatever fra Orkla som det stårt "hjemmelaget" på og tror at det faktisk er "hjemmelaget" siden emballasjen kanskje har litt småruter og slikt så kan man strengt tatt bare ha det så godt.
    Det er ikke poenget, poenget er at er at småprodusentene må ha en mulighet til å skille seg ut i forhold til industrimaten.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.483
    Antall liker
    110.340
    Torget vurderinger
    23
    En kamerat jobbet noen år hos en slakter/pølsemaker her i byen. Spiser konsekvent ikke pølser... Men han er nok litt picky spør du meg. EN moderne produksjonslinje hvor hygiene og utstyr er topp så er det ikke så galt. Det bare SER så brutalt ut med så store volum produsert... en BØTTE krydder, 40 kg. smør.... Det er litt rart å se matlaging så upersonifisert og kjønnsløst. Ingen romantikk med rødkinnede bakstekjerringer :D
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn