Yngve Ekern på Facebook er ikke snill i beskrivelsen av oppdrettslaksens problemer:
LAKSEN HAR HATT EN HELVETES-UKE. IKKE RART JEG KOMMER TIL UNNSETNING MED EN GOD KLUNK VODKA.
En særdeles oppkvikkende og oppspritet lakseoppskrift følger, men først den sørgelige oppsummeringen av uka.
Laksens omdømme er fra før av ikke mye å sprelle med halen for.
Denne uken gikk det fra vondt til verre. Her er to lavmål:
1. Åtte lakseoppdrettere på Mørekysten fikk beskjed om å halvere produksjonen. Mengden lakselus i anleggene er så grenseoverskridende at Mattilsynet måtte dra opp den største slegga de har i verktøykassa, altså beordring av masseslakt. Fra før har et 20-talls produsenter i det samme området fått samme beskjed, men disse åtte verstingene skiller seg ut med et særlig høyt forbruk av giftige lusebehandlinger og medfølgende resistensproblemer.
I fjor brukte næringen fire ganger så mye lusegift som året før. Blant tiltakene er å bade fisken i hydrogenperoksid, som siden bare tømmes rett i fjordene. Hydrogenperoksid? Jepp, det vi ellers kjenner som hårblekingsmiddel. Kraftig kost.
31 000 TONN hårblekingsmiddel ble pøst ut i fjor. Det er like lite bra for fisken som for lusa. Ofte dauer ikke lusa engang, de bare besvimer og slipper taket i laksen. Den toksiske effekten hos fisken er betydelig. I tillegg brukes såkalte kitinsyntesehemmere, og de knekker ikke bare lus, de heller. De bidrar ytterligere til å drepe skalldyr. Bruken ble fordoblet i fjor.
By the way: Overvåkingen av lakselusproblemet er basert på selvrapportering fra oppdretterne. Nylig ble en av dem dømt til seks måneders fengsel for særlig grov underrapportering.
Flere anlegg er blitt tatt for å ha mer enn 20 ganger så mye lakselus i merdene enn grensen Mattilsynet setter. Hva sier bransjen? Denne uken gikk en oppdretter ut og forlangte at grensene for lovlig lusenivå må høynes – fordi det nå blir brukt så mye skadelige lusemidler…
2. Nå er det blitt 60 prosent mindre Omega-3 i oppdrettslaksen, meldte Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES). Dette skyldes at den vegetabilske andelen av fôret fisken får nå har passert 70 prosent.
Det er derfor mange kaller laksen en svømmende maiskolbe. I 1990 besto laksefôret av 90 prosent marine råvarer, slikt som fisker egentlig skal spise.
Som om ikke dette var nok, så… Nei, forresten! Jeg kunne sagt mye, mye mer om hvordan laksen nå kaver motstrøms, også når det gjelder næringsinnhold. Men fanden heller, nå tar vi heller en dram.