Mat, drikke og røyk De gode norske råvarer

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Alle vet da at det ser slik ut på produksjonslinjen til Nora. Jeg er enig med cruiser, men her er det også opp til forbrukerne å vite hva de spiser og hvordan det er blitt til.

    Heldigvis langt enklere enn før, pga internett, osv.

    image.jpg
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.868
    Antall liker
    14.488
    Det er ikke poenget, poenget er at er at småprodusentene må ha en mulighet til å skille seg ut i forhold til industrimaten.
    Som om noen som kjøper noe fra Orkla fordi det står "hjemmelaget" på emballasjen ellers ville ha kjøpt småskalaprodukter til tredobbel pris...
    Kunder som er kvalitetsbevisste klarer nok å se forskjell uansett hva som måtte stå på pakken.


    Jeg ser poenget ditt, det er ikke det. Men som vi har vært inne på er problemet egentlig at forbukere flest kun er opptatt av pris og fint lite annet, så jeg ser ikke helt hva det løser. Dersom man ikke på egen hånd klarer å se forskjell på "Nora hjemmelaget" og "Indre Hobbødal gårdsmat" eller whatever så er man neppe en kunde uansett.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Det er ikke poenget, poenget er at er at småprodusentene må ha en mulighet til å skille seg ut i forhold til industrimaten.
    Som om noen som kjøper noe fra Orkla fordi det står "hjemmelaget" på emballasjen ellers ville ha kjøpt småskalaprodukter til tredobbel pris...
    Kunder som er kvalitetsbevisste klarer nok å se forskjell uansett hva som måtte stå på pakken.


    Jeg ser poenget ditt, det er ikke det. Men som vi har vært inne på er problemet egentlig at forbukere flest kun er opptatt av pris og fint lite annet, så jeg ser ikke helt hva det løser. Dersom man ikke på egen hånd klarer å se forskjell på "Nora hjemmelaget" og "Indre Hobbødal gårdsmat" eller whatever så er man neppe en kunde uansett.
    Jeg er nok enig at det ikke løser stort. Er vel kanskje opphengt i prinsippet om å fortelle folk hva de faktisk kjøper :)
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Hentet årets pinnekjøtt igår, satser på en ny produsent i år. Fagermyr gård på Oppdal prøver seg for første gang i år med "masseproduksjon" med en liten besettning på 25 lam av spælsau. De er foret opp på kun det naturen har å by på lokalt.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.685
    Antall liker
    8.081
    Torget vurderinger
    0
    Det er ikke poenget, poenget er at er at småprodusentene må ha en mulighet til å skille seg ut i forhold til industrimaten.
    Som om noen som kjøper noe fra Orkla fordi det står "hjemmelaget" på emballasjen ellers ville ha kjøpt småskalaprodukter til tredobbel pris...
    Kunder som er kvalitetsbevisste klarer nok å se forskjell uansett hva som måtte stå på pakken.


    Jeg ser poenget ditt, det er ikke det. Men som vi har vært inne på er problemet egentlig at forbukere flest kun er opptatt av pris og fint lite annet, så jeg ser ikke helt hva det løser. Dersom man ikke på egen hånd klarer å se forskjell på "Nora hjemmelaget" og "Indre Hobbødal gårdsmat" eller whatever så er man neppe en kunde uansett.
    Jeg er nok enig at det ikke løser stort. Er vel kanskje opphengt i prinsippet om å fortelle folk hva de faktisk kjøper :)

    Dessverre finnes det ganske mange "dumme" mennesker der ute, og enkelte er nok dumme nok til å la seg lure av slik markedsføring. Dog tror jeg ikke at disse bryr seg filla uansett, de går nok kun etter pris uansett!
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.973
    Antall liker
    10.480
    Hvis folk flest får noe billig og det attpåtil står "Hjemmelaget" på etiketten så er nok lykken nådd.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.627
    Antall liker
    7.220
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Laget hjemmelaga marsipankuler og mintkuler, fyllte på glass og ga bort som firmagave til de faste kundene mine - det ble veldig populært :)

    Johan-Kr
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Tipser om Johan Swärd, som driver Aschim Vestre, og som har lagt sjelen i å bevare norske urkornarter. Han har egen mølle, og selger urkorn malt på steinmølle. Er du glad i å bake, har du lyst til å prøve hans mel fra virvelmølle.

    Herlig film fra gården her:


     
    C

    cruiser

    Gjest
    Tullebransje. Skjønner ikke at Synnøve finden og q gidder å konkurere først å fremst på pris i et marked som er så til de grader gjennomregulert. Synnøve og q har vel knapt kommet opp med egne produkter, kun klipp og lim fra andre produsenter.. nå sist med kongsgård
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Tullebransje. Skjønner ikke at Synnøve finden og q gidder å konkurere først å fremst på pris i et marked som er så til de grader gjennomregulert. Synnøve og q har vel knapt kommet opp med egne produkter, kun klipp og lim fra andre produsenter.. nå sist med kongsgård
    Q syns jeg ikke skal sammenlignes med SynnøveF. Q lanserte kortreist melk, med gårder som måtte ligge mindre en femti kilometer fra meieriet, og lager H-melk med korrekt fettandel, i stedet for den reduserte til Tine. Tine har forsøkt å slutte med å kjøre melk landet rundt, som konsekvens.

    Rørosmeieriet er jo et annet, godt bud på at det er bra med alternativer. Som en av eierne uttalte det: det beste som kunne skjedd oss, var at Tine la ned meieriet. Nå er Tine inne på logistikk og kjører kurs for flere økologiske melkebønder, pga eksplosiv økning i etterspørsel på en råvare Tine har sabotert i mange år.

    Men Synnove Finden ble bare tøys.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Tilfeldigvis ble sabotasjen av økologisk diskutert i går, på facebook. Det på et åpent forum og ingen personer henges ut, så jeg gjengir. En person delte sine erfaringer med økologisk produksjon.
    Ikke langt fra hvor jeg bor drev en bonde med økologisk melkeproduksjon i 22 år, melken ble pumpet over i samme tank som konvensjonell, hver dag bilen kom.

    På fem år har Rørosmeieriet firedoblet omsetningen, kjøpt enda et meieri "det ikke var bruk for" og skapt et større antall arbeidsplasser - i et område der Tine ikke anså det som økonomisk forsvarlig å produsere meierivarer.

    image.jpg
     
    Sist redigert:
    C

    cruiser

    Gjest
    Rørosmeieriet driver egen produktutvikling og kan selvsagt ikke sammenlignes med Synnøve og q
     

    samlanes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2008
    Innlegg
    2.463
    Antall liker
    551
    Sted
    Hordaland
    Torget vurderinger
    1
    Fekk nettop 7kg med div mjøl i posten frå swedjerug.Byggmelet til graut ilag med havre smaker heilt nydelig.
    Så blir det brødbaking,ein vakker dag.

    Og den videoen har eg sett gang på gang,jordnær og fiin.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Virvelmøllemelet til Johan Swärd er fantastisk. Har fått til noen riktig gode brød med svedjerug og Dala landhvete. Kjøpte du fra ham eller Urkorn?
     

    samlanes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2008
    Innlegg
    2.463
    Antall liker
    551
    Sted
    Hordaland
    Torget vurderinger
    1
    Spesialkorn.no kjøpte eg frå.
    Link her:https://www.google.no/url?sa=t&rct=...sg=AFQjCNFEi5QXgbLvpjjZL4lBXogVASPnlQ&cad=rjt

    Skal sjekke ut urkorn også.
    Setter pris på dine tips i tråden,Harding og såklart alle andre også.

    Meir godsaker i kriker og kroker,enn ein skulle tru.

    Og skaarapylsa er nettop smakt på,knallgod.
    Og begge som driv gården der kjem frå heimbygda mi,nesten flau som ikkje har sjekka det ut før.
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Har du noen gang stått og hørt kveg som rauter og stamper i panikk i slaktebilen, skjønner man fort at det er uheldig for kvaliteten på kjøttet. Selheim er et sjeldent unntakstilfelle og egentlig er det en skandale at et fylke som Hordaland ville stått uten eget slakteri, om det ikke var for dette private initiativet.

    På Bornholm hadde de samme problem. Etter en sesong på utegang (friland i Danmark) måtte dyrene fraktes på bil og ferge til Sjælland, for å slaktes der. Bornholms eget slakteri var blitt rasjonalisert vekk. Hallegaard aksepterte ikke dette og fikk en uventet partner med på laget, dansk dyrebeskyttelse. Sistnevnte etablerte Velfærdsdelikatesser og avsatte midler til etablering av lokale og mobile slakterier, slik at slaktingen kan foregå tettest mulig på hvor dyrene går.
    Dette har enormt å si for dyrevelferd og for kjøttkvalitet. Danskene er realister - et levende landbruk er nødvendig, men da kan alltids dyrebeskyttelsen samarbeide med bønder som vil gjøre en ekstra innsats.

    Dyrene går på friland og avslutter livet med et minimum av stress og frykt. Kjøttet blir fantastisk og tiltaket er reservert økologisk landbruk, slik at bønder som drar fordel av ordningen får motivasjon til å få dyrene ut av driftsbygninger og inn i naturen.

    Velfærdsdelikatesser® er en nyudvikling inden for dyrevelfærdskød. Det har til formål at fremme naturligt og alsidigt husdyrhold på mindre, økologiske bedrifter. Dette gøres for at bevare og udnytte den biologiske mangfoldighed, herunder husdyrracer, der er tilpasset det danske og nordiske klima og tradition. P.t. er der producenter af Jersey græskalv, sortbrogede velfærdsgrise og gotlænder får og -lam med i ordningen.
    Read more at Velfærdsdelikatesser® | Dyrenes Beskyttelse


    Det arbeides heldigvis med tilsvarende i Norge, men det går trått. Vårt eneste mobilslakteri har hatt problemer med økonomien, fordi det ikke har vært tilstrekkelig brukt og fordi det er en utfordring med kjølekapasitet etter slakt: skal det etableres på den enkelte gård? Kan man ha mobile kjølecontainere til formålet?
    Knut Ødegaard, som driver Fjellgris fra Valdres, har kjøpt en slaktelinje fra et nedlagt slakteri og ønsker å få den reist på sitt bruk - samtidig er det tiltak på gang for å få åpnet slakteri lokalt igjen, av hensyn til kjøttkvaliteten og opprinnelsesgaranti.

    Slagteri skal give liv | Dyrenes Beskyttelse

    Det går rett vei, men det går sakte.

    Også oppmuntrende at mye skjer innen kjekjøtt! Dessverre sett på som fattigmannskost i Norge, men nå er vi i ferd med å forstå. Går med kjekjøtt som det gjorde med steinbiten, som gikk fra ufæsk til delikatesse.

    kjekjøtt dn.no


     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Mirakelet inntraff. Endelig en perfekt, norsk yoghurt - surmelken og ferskosten derfra er også utrolig gode. Men yoghurten som Skutshødn lager er hinsides. Har smakt noe tilsvarende i Syd-Europa en gang, men det er lenge siden. Kanskje Tine kan slutte med sukkerklisset sitt og satse på sånt?


    12795283_994252820665441_4384538779425410275_n.jpg
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Neppe, til og med rødvinen Ola nordmann kjøper skal inneholde mest mulig sukker :)
    Det har nok mest med å gjøre hvordan mange folk drikker vin. De fleste drikker ikke vinen til noe, så det handler ikke om at den skal passe sammen med andre smaker og mat. Man drikker for kos, og man vil kunne nyte vinen i seg selv.

    Mange liker da runde fløyelsmyke koseviner. Men gode slike får man ikke i de aller laveste prisklassene. Ikke noen som jeg har funnet i alle fall, og da er det nærmeste de fleste kommer noen røde med litt sødme og fylde. Jeg er sikker på at de fleste ville kost seg mer med en Cline enn en Doppio Passo.

    Hadde mest mulig sukker vært det hele hadde vel det vært Maderia og Cassandra som hadde vært mest populært.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Vel, som DN avslørte, er viner som Falling Feathers o.l. populære pga et sukkerinnhold på 18%. Enda godt det er druesukker de har tømt i vinen. ;)

    Åtte av ti av de mest populære vinene på polet er sukkerbomber.

    Sukkerinnhold i rødvin - DN.no

    Skjermbilde 2016-03-26 kl. 12.42.05.jpg
     
    Sist redigert:
    C

    cruiser

    Gjest
    Fra artikkelen..

    Det foretrukne for en stor og viktig målgruppe med tanke på volum har en god stund nå beveget seg vekk fra vin og mer i retning leskedrikk.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Fra artikkelen..

    Det foretrukne for en stor og viktig målgruppe med tanke på volum har en god stund nå beveget seg vekk fra vin og mer i retning leskedrikk.
    Ja det kan vel ikke være så mange som drikker de boksene der fordi de smaker så fabelaktig.

    Man blir litt beruset av å drikke dem, og man slipper å belme store mengder butikksØl for å få samme effekten.

    Det er ikke vanskeligere enn som så.

    Det er behagelig å være litt beruset, og da må man drikke noe som ikke krever for mye anstrengelser og som ikke flår deg mer enn allerede lovpålagt.

    Det kan fort bli skrekkelig dyrt å bli beruset på høykvalitetsdrikke.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.685
    Antall liker
    8.081
    Torget vurderinger
    0
    Har du noen gang stått og hørt kveg som rauter og stamper i panikk i slaktebilen, skjønner man fort at det er uheldig for kvaliteten på kjøttet.

    Det der er utrolig merkbart på reinkjøtt. Rein som sendes med bil til slaketriet har en helt klar urinsmak sammenlignet med rein som er "skutt i gjerdet".

    Det som likevel er ganske greit er at uvitende folk nede i sør/øst ikke fatter dette og tror det er "viltsmak" når de kjøper "slakterislaktet rein. Vi som har mulighet til å kjøpe "skattefri" rein får en helt annen kvalitet.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.484
    Antall liker
    110.342
    Torget vurderinger
    23
    Hva med "Ostmark" -som Hitler etter hvert kalte Østerrike..
     

    JCP

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.04.2014
    Innlegg
    780
    Antall liker
    368
    Sted
    Moss
    Jämtland og Härjedalen er den østlige delen av Republikken Trøndelag.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Må le. Var i Den internasjonale avdelingen på en større butikk i Spania, i delikatesseseksjonen. Der er det mat fra ulike land. Fra andre land er det gode råvarer, eller bearbeidede ting som er spesielle og krever kunnskap. Delikatesser.
    Den norske hyllen er et ferdigmat og suppeposehelvete.

    Dette i et land der ingrediensene er tilgjengelige i originalversjon, til lave priser, innen en radius på tyve meter i butikken.

    Merkelig at Nora får lov til å kalle det Surkål/Rødkål. De er ikke melkesyregjæret - kålen er bare lagt i eddik/sukkerlake.

    Nå skal vi kose oss!


    image.jpg
     
    Sist redigert:

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.064
    Antall liker
    12.690
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Det komme vel av at det er dette Ola etterspør der nede :) Jeg kjenner folk som tar med seg både brunost, kaviar og boknafisk.... ukjent mat er fali det....
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Vel, rett ved siden av kan man få ekte Sauerkraut fra Tyskland. Utrolig utvalg fersk leverpostei i kjøttdisken. Spania er et praktland når det gjelder fiskedisker og jeg ville nok enten laget ulike sauser fra grunnen av eller kjøpt lokal tomatsaus, før jeg helte vann i Toros kjemieksperiment.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.973
    Antall liker
    10.480
    Fastboende-Ola i Spania er vel mer redd for utlendinger og alt utenlandsk forøvrig enn Fastboende-Fritz i Spania.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Ågot Lian er konkurs -adressa.no

    Hun forteller at de hadde gjort grundige markedsundersøkelser og sjekket trender før åpningen.

    - Vi fant ut at det var 56 steder i Midtbyen hvor man kunne kjøpe pizza. Derfor vurderte vi det slik at det også ville være behov for en fiskerestaurant, sier Morkemo, som legger til at det ofte tar tid før man klarer å etablere noe nytt i markedet.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.113
    Antall liker
    18.394
    Torget vurderinger
    2
    Tok med skinn- og beinfri klippfisk til Spania. De lokale i ekstase over kvaliteten og nå skapes det bacalao.

    Gode norske råvarer, kombinert med lokale. Legges opp i tre lag, med olivenolje i bunnen. To timer på svak varme.

    image.jpg image.jpg
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn