Da er tiden kommet for fjellgrisene som har spist seg glade i Valdres. Fikk dette nyhetsbrevet i dag.
Stølsvidda AS - levering av kjøtt på døren Stølsvidda
I morgen er det 14 dager til vi begynner slakting av noen av årets fjellgriser. Nå i 2016 er det blitt enda flere, og i år er det 900 gris på 1000 meter. Dette hadde vi aldri kunnet tenke oss da vi fikk en gris i bryllupsgave i 2006. Men når produktet blir bra og vi synes det er moro å drive så er det jo bare å fortsette videre. Mye går riktig nå, og vi ser frem til høsten 2016 J
Grisene passe runde
Grisene ser veldig bra ut, vi har to puljer i år; En pulje som vi startet med i midten av mai, og pulje nummer to som vi har hatt siden begynnelsen av juli. Alle går på fjellet og vokser seg store og sterke. Foringa er som før, med ut- og innmarksbeite, vårt eget grisefor basert på norskproduserte råvarer og poteter. Vi har likevel endret litt på foringsopplegget slik at det ferdigproduserte griseforet inneholder noe mindre protein i sluttforinga. Fjellgrisen skal være godt satt med både kjøtt og fett, men det er viktig å unngå at de blir alt for runde. De største grisene vil vi også slakte direkte fra fjellbeite, mens de minste skal få gå ned igjen til høstbeitet slik som vi har gjort de siste årene.
Bufar 2016
Bufarshelga blir lørdag 8 oktober fra klokka 10.00 til vi er ferdige J. I fjor gikk vi med 452 griser i en pulje. Det ble krevende, noe ca 70 tobeinte deltakere kan bekrefte. Årsaken var at grisene spredte seg i et langt felt, ca 500 meter langt. De fremste la seg for å sove, og dermed bremset de opp resten av flokken. Dagen gikk mye ut på å vekke griser, og det viste seg å bli slitsomt. Vi går derfor ned på antallet i puljen og tar ca 200 gris på vandring. Det er ikke få det heller, men det går langt raskere. I 2014 gikk vi med 250 griser, det tok 7 timer, mot fjorårets 11 timer. Vi lover ingenting, men tror i alle fall at det blir litt enklere med halvparten så mange.
Mange har meldt at de ønsker å være med, og alle er selvsagt velkommen. En kan parkere ved heimebeitet, halvvegs til fjellet eller oppe hos grisene. I fjor samarbeidet vi om å skysse hverandre opp for å hente biler, det fungerte fint. Det blir matstasjon halvvegs ned, samt at de som blir med hele vegen kan avslutte dagen med majel & flatbrød – tradisjonell matrett med salta kjøtt og grønnsaker. Dersom dere ønsker å være med så send oss gjerne en
melding
Grisekjøring og resultater av dette
Fjoråret var et stort steg for oss, der vi både endret navn, design og mye mer. I tillegg til at vi kjørte ut varer selv, var opplegget vårt at vi skulle bruke Bring til å levere en god del av våre varer. En del av dere erfarte at varer var tint ved levering, og vi var ikke alltid fornøyde med kvaliteten på leveringene fra nevnte selskap. Samtidig drev Knut, som er den ene halvparten av Stølsvidda, med utkjøring med fjellgrisbilen. Under en leveringstur til Oslo der det i dobbel forstand ble grisekjørt, møtte han selvsagt på «purken». 15 minutter senere var han befridd for førerkort for de neste 6 mnd, og med fortsatt ca 1000 kasser igjen å levere. Tap av førerett ble likevel vår mulighet, for midt i misæren dukket det opp et lokal lite transportselskap som hadde fulldistribusjon på hele Østlandet m.m. De kjørte ut alle varer for oss, og jula ble reddet både for kunder og oss selv.
I ettertid ser vi at ingenting kunne vært bedre, og skal vel i grunnen takke onkel politi for tjenesten de gjorde oss og samfunnet. Knut er en bedre sjåfør i dag, og vi har et sikkert opplegg for transport av varer på plass. Enden på visa ble at transportselskapet flyttet inn i våre lokaler, og vi lever i dag side om side i stadig utvikling. Denne sesongen kjører vi alt ut med «våre» biler, så sant du ikke bor i de tre nordligste fylkene. I nord må fortsatt bruke Bring. Resten av landet vil få levering etter ruteplan angitt lenger ned i nyhetsbrevet.
Bestilling av julemat, hverdagsmat, hele og halv griser, lam, rein osv..
Når du legger inn en bestilling i nettbutikken vår, oppgi ønsket ukenummer for levering og så legger vi det inn i transportplanen. Vi vil kjøre ut alle varer med egne biler. Da har vi full kontroll med temperatur og leveringer. Utkjøring av varer starter ordinært fra uke 40, første uka i oktober, men det går selvsagt an å få levert før også. Hvis du har noen spesielle ønsker om levering eller annet, skriv dette i kommentarfeltet i bestillingen så tar vi kontakt.
Vi har også fått et bestillingssystem som vi mener skal fungere bra. Fra fjorårets lapper og ark med bestillinger nå alt på data, og dersom de fleste bestiller i nettbutikken blir det enda enklere for oss. De som ikke liker nettbutikken kan fortsatt sende oss en epost eller ringe, vi ordner selvsagt dette også. Utvalget av varer finner dere på
www.stolsvidda.com . Vi er også blitt litt raskere til å sende ut faktura, og de som som velger faktura fremfor å betale i nettbutikken får tilsendt denne på epost i god tid før levering. Unntakene her er hele og halve griser, eller andre produkt uten forhåndsdefinert vekt.
Utvalg og bestillingstider
Mht julemat og kassene med ribbe så regner vi med å ha julemat til godt inn i november. I år vil vi også ha en del pinnekjøtt og lam, men regner med at dette blir bortbestilt ganske tidlig. Vil dere lage eget pinnekjøtt så har vi klare hele sider til formålet. Ellers har vi mye forskjellig på lager, og dersom det er noe du ikke finner i nettbutikken så send oss en epost.
Mht bestilling så setter vi veldig pris på at dere som vet hva dere vil ha allerede nå sender bestilling tidlig. Erfaringsvis blir det ganske stort trykk på dette utover og jo mer vi kan forberede dess bedre er det.
Skinkehotell:
Vi omtalte skinkehotellet i vårt forrige nyhetsbrev i mai. Her har vi fått ganske mange påmeldinger, og vi kjører nå i gang skinkehotellet vårt i høst. Har du ikke allerede meldt din interesse så, kan du gjøre det
her. De som ikke har fått med seg hva dette går ut på:
Fra i år begynner vi å produsere skinker og spekemat selv, og bygger et eget spekehus på stølen nær 1000 m.o.h, ikke langt fra grisene. Her kan de som ønsker sin egen spekeskinke få saltet og hengt opp skinkene sine - et skinkehotell. Og så sjekker skinkene ut når kunden vil ha dem – etter ett, to, tre eller flere år. Årsaken til at det skal ligge så høyt til fjells er for å sikre god speking i tørr og kald luft. Ettersom vintrene er blitt varmere er det et større sjansespill å henge skinkene nede i dalføret. Det samme ser vi på de tradisjonelle spekepølsene, som de senere år kan bli veldig arbeidsomme å produsere. I varmt og rått vær kan det bli oppblomstring av mugg før spekepølsene har tørket tilstrekkelig. Da må hver enkelt pølse vaskes og skrubbes ren dersom ikke pølsene skal bli ødelagt.
Noen speker i spesialbygde klimarom og henger skinker og spekemat i disse. Da er det full kontroll på fuktighet og temperatur. Vi vil likevel fortsette med speking i friluft fordi ren fjelluft og variasjon gjennom fire årstider er med å gi karakter til spekeproduktet. Hvert år vil ha sine særmerker som vil gi skinkene sin egen historie.
«Rått levert»
Abonnementsordningen Rått Levert blir trolig en realitet over jul. Det begynte med at noen kunder har spurt om det går an å få til et kjøttabonnement. Og det går selvsagt an. Etter at vi luftet interessen for dette fikk vi tilbakemeldinger fra ca 30 personer. Vi trenger ikke mange abonnenter for å starte opp, vi har jo både varene, distribusjonssystemet og kassene klare.
Ordningen vi tenker oss er at vi sammen med andre produsenter i Valdres lager en kasse som i utgangspunktet er kjøtt i porsjonspakninger. Her vil det være kjøtt fra Fjellgris, lam og gressfora storfe (bla. Urfe), rein fra Filefjell reinlag, og filet av sik og abbor, eller hel ørret. Stykningsdetaljer vil variere fra måned til måned. Kassen kan kunden velge å motta en gang pr måned eller annenhver måned, og den inneholder ca 6-7 kg kjøtt. Vi lurer også på å lage en kasse for enkeltpersoner, dvs med pakninger tilpasset en person. Prisen er ikke fastsatt enda, men vil ligge mellom 1300 og 1500 kroner levert hos kunden. En kan evt også velge å få flere/andre varer levert (Valdreskassen med bearbeidede produkt som kurv, smør, rømme, ost, pålegg, lefser, spekemat og andre varer en ikke finner i butikkene). Vi satser på oppstart over jul. Er du interessert i dette så send oss en
epost
Distribusjon: Leveringsruter
Året 2016 vil bli ganske likt som 2015. Pr i dag har vi følgende faste leveringsruter med egen kjøl/frysebil:
Ukentlig:
Onsdager: Oslo/Akershus + Hedmark langs E6.
Mandager: Valdres, Hallingdal, Gudbrandsdal, Gjøvik, Toten, E6 til Oppdal og over til Sunndal, Elverum, Flisa, Kongsvinger- Våler
Månedlig:
Hedmark/Østfold/Vestfold/Buskerud samt Telemarkskysten og Agder til Kristiansand langs E18.
Sesong
Midt i oktober (uke 42) og i slutten av november (uke 47) vil vi også kjøre Indre Telemark, Sørlandet, Vestlandet, Nordvestlandet og Trøndelagsfylkene. Levering utenom disse ukene må gjøres v.hja Bring.
Festivaler:
Vi skal i år delta på flere festivaler. Dersom noen ønsker å møte oss, gjøre en storhandel, eller hente bestillingene sine på vår stand, treffes vi på:
Matstreif Oslo 2-4 september,
Dyrskun Seljord 9-11 september
Rakfiskfestivalen: 3-5 november
God høst,
Mvh
Knut Ødegaard og Ragnhild Mobæk.