Mat, drikke og røyk MAT

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    Jeg tror ikke kokken vår, cruiser, har skjønt helt poenget med ferdig kokt avkjølt ris :) :)
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Joda, jeg har bare ikke skjønt hvorfor jeg må betale noen andre til å gjøre det :)
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Joda, jeg har bare ikke skjønt hvorfor jeg må betale noen andre til å gjøre det :)
    jeg kan tenke på flere forslag:

    1. Man har ikke kjøkken tilgjengelig der man skal spise.
    2. Personen som skal spise har dårlig helse, hvor det å koke ris faktisk er for mye for vedkommende på dette tidspunktet.
    3. Personen er så i tidsklemma at de 20-30 minuttene med riskoking ikke går.
    (4.) Alternativet å koke ris om morgenen, gå på jobb, og komme tilbake til lunken ris er helsefarlig.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Som Ropstad ville sagt det.. Klarer man å dra på meny klarer man å koke ris :)
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.750
    Antall liker
    14.372
    1. Man har ikke kjøkken tilgjengelig der man skal spise.
    2. Personen som skal spise har dårlig helse, hvor det å koke ris faktisk er for mye for vedkommende på dette tidspunktet.
    3. Personen er så i tidsklemma at de 20-30 minuttene med riskoking ikke går.
    (4.) Alternativet å koke ris om morgenen, gå på jobb, og komme tilbake til lunken ris er helsefarlig.
    Om man ser prinsipielt på det så er stort sett all "innovasjon" innen dagligvarehandel forsøk på å ta ut merverdi fra kundene ved å ta over en del av jobben fra råvare til en rett / noe spiselig. Det utnyttes at folk mener å ikke ha tid til / ikke kan / ikke vil lage sin egen mat. Det er også derfor det finnes 10-15.000 varelinjer i store butikker. Om man faktisk lager maten sin forholder man seg til en liten brøkdel av disse.

    Det er derfor matvareindustrien og dagligvarebransjen kan knekke og piske eggene for deg, lage pannekakerøre for deg, lage pannekaker og steke de for deg om det ikke holder med ferdig røre, koke risen for deg, skrelle løken og evt skjære den for deg, tilby deg ferdigretter (her tipper jeg mye av motivasjonen også er å redusere svinn), bake brødet for deg osvosvosv.

    Klaging på prisnivået på mat i Norge må også forsås med bakgrunn i dette. Når man velger å outsource store deler av jobben til andre i et land med et av verdens høyeste generelle kostnadsnivåer så blir nødvendigvis ting dyrere. Om pengepungen er slunken er det null problem å lage middag til under en hundring pr. person for en familie på fire, men da kan man sjelden la Orkla gjøre jobben for en med mindre man da mener at Toro Tomatsuppe med ekstra makaroni i og lignende kvalifiserer som adekvt menneskeføde.
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    1. Man har ikke kjøkken tilgjengelig der man skal spise.
    2. Personen som skal spise har dårlig helse, hvor det å koke ris faktisk er for mye for vedkommende på dette tidspunktet.
    3. Personen er så i tidsklemma at de 20-30 minuttene med riskoking ikke går.
    (4.) Alternativet å koke ris om morgenen, gå på jobb, og komme tilbake til lunken ris er helsefarlig.
    Om man ser prinsipielt på det så er stort sett all "innovasjon" innen dagligvarehandel forsøk på å ta ut merverdi fra kundene ved å ta over en del av jobben fra råvare til en rett / noe spiselig. Det utnyttes at folk mener å ikke ha tid til / ikke kan / ikke vil lage sin egen mat. Det er også derfor det finnes 10-15.000 varelinjer i store butikker. Om man faktisk lager maten sin forholder man seg til en liten brøkdel av disse.

    Det er derfor matvareindustrien og dagligvarebransjen kan knekke og piske eggene for deg, lage pannekakerøre for deg, lage pannekaker og steke de for deg om det ikke holder med ferdig røre, koke risen for deg, skrelle løken og evt skjære den for deg, tilby deg ferdigretter (her tipper jeg mye av motivasjonen også er å redusere svinn), bake brødet for deg osvosvosv.
    Men enda har de ikke klart å lage produktet jeg vil ha: tørr vaffelrøre på melkekartong hvor man bare tilsetter vann og rister og steker :)
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    1. Man har ikke kjøkken tilgjengelig der man skal spise.
    2. Personen som skal spise har dårlig helse, hvor det å koke ris faktisk er for mye for vedkommende på dette tidspunktet.
    3. Personen er så i tidsklemma at de 20-30 minuttene med riskoking ikke går.
    (4.) Alternativet å koke ris om morgenen, gå på jobb, og komme tilbake til lunken ris er helsefarlig.
    Om man ser prinsipielt på det så er stort sett all "innovasjon" innen dagligvarehandel forsøk på å ta ut merverdi fra kundene ved å ta over en del av jobben fra råvare til en rett / noe spiselig. Det utnyttes at folk mener å ikke ha tid til / ikke kan / ikke vil lage sin egen mat. Det er også derfor det finnes 10-15.000 varelinjer i store butikker. Om man faktisk lager maten sin forholder man seg til en liten brøkdel av disse.

    Det er derfor matvareindustrien og dagligvarebransjen kan knekke og piske eggene for deg, lage pannekakerøre for deg, lage pannekaker og steke de for deg om det ikke holder med ferdig røre, koke risen for deg, skrelle løken og evt skjære den for deg, tilby deg ferdigretter (her tipper jeg mye av motivasjonen også er å redusere svinn), bake brødet for deg osvosvosv.
    Men enda har de ikke klart å lage produktet jeg vil ha: tørr vaffelrøre på melkekartong hvor man bare tilsetter vann og rister og steker :)
    https://www.luckyvitamin.com/p-736094-birch-benders-organic-pancake-and-waffle-mix-original-14-oz

    021D745F-EDCE-440A-A429-0B5D14A16DC1.jpeg
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Galskapen vi ingen ende ta! Nå kan man få kjøpt FERDIGSTEKTE brød også på butikken for late idioter som ikke evner å steke dem selv. Hvilke lavpanner kan finne på å kjøpe noe slikt?

    brød.png
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Ikke vet jeg, de er ofte ikke engang bakt innenfor den siste måneden engang, men et fryst bakeoff produkt som bare er stekt i nærheten av kjøpstidspunkt. At noen betaler en 50lapp for et slikt produkt er for meg en gåte. Ikke nok med det, man skjærer det opp i butikken og legger skivene i en lufttett plastpose. Grøss..
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    Så fryktelig tett er vel ikke posen, akkurat. Det er ikke snakk om vakuumering :)

    Frosne rundstykker ala Hatting er vel heller ikke akkurat bakt innenfor siste mnd........
    Eller hjemmebakte som man velger å fryse ned........
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Ikke vet jeg, de er ofte ikke engang bakt innenfor den siste måneden engang, men et fryst bakeoff produkt som bare er stekt i nærheten av kjøpstidspunkt. At noen betaler en 50lapp for et slikt produkt er for meg en gåte. Ikke nok med det, man skjærer det opp i butikken og legger skivene i en lufttett plastpose. Grøss..
    Det er tydeligvis marked for forbedringer. Her er det rom for forretningside
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Så fryktelig tett er vel ikke posen, akkurat. Det er ikke snakk om vakuumering :)

    Frosne rundstykker ala Hatting er vel heller ikke akkurat bakt innenfor siste mnd........
    Eller hjemmebakte som man velger å fryse ned........
    De fleste jeg har observert hvertfall knytter igjen denne posen.. Det var den skorpa..
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    problemet med skorpe er at den skorpa så altfor ofte er for hard. Man nærmest ødelegger gommen med den. Da er det bedre med ingen skorpe.

    Blasfemi roper cruiser.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Ferdigmat er jo gunstig mtp matsvinn, ikke minst for husholdninger med bare én person. En rapport fra Østfoldforskning viste feks at ferdig skivet ost er mer miljøvennlig enn hel ost på grunn av langt mindre svinn, selv om det er mer emballasje per vektenhet.

    Der jeg bodde før hadde jeg ikke fryser, da var konsekvensen av å lage noe fra bunnen av at jeg måtte spise det samme fire dager på rad. Eller kaste en betydelig andel av maten. Ferdigmat derimot kommer i porsjonspakker.
     
    • Liker
    Reaksjoner: 2xJ
    C

    cruiser

    Gjest
    Åpenbart et stort marked dette, single slagpasienter uten tenner og hvitevarer :)
     
    • Liker
    Reaksjoner: ePi

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    Ferdigmat er jo gunstig mtp matsvinn, ikke minst for husholdninger med bare én person. En rapport fra Østfoldforskning viste feks at ferdig skivet ost er mer miljøvennlig enn hel ost på grunn av langt mindre svinn, selv om det er mer emballasje per vektenhet.

    Der jeg bodde før hadde jeg ikke fryser, da var konsekvensen av å lage noe fra bunnen av at jeg måtte spise det samme fire dager på rad. Eller kaste en betydelig andel av maten. Ferdigmat derimot kommer i porsjonspakker.
    Kjære venn, Slubbert.
    Det er jo ingenting i vegen for å fryse ned mat man lager, i porsjoner, for så å nyte det ved en senere anledning? :)
    Og ikke er det akkurat mye jobb heller.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.750
    Antall liker
    14.372
    problemet med skorpe er at den skorpa så altfor ofte er for hard. Man nærmest ødelegger gommen med den. Da er det bedre med ingen skorpe.

    Blasfemi roper cruiser.
    De fleste husholdninger i Norge spiser svært mye brød. På butikken koster de en 30-40 kroner for et brød på 750 gram som ser stort ut men i all hobedsak består av luft (det selger visstnok bedre). Holdbarheten er svært dårlig. Prouksjonskostnaden ved å bake selv med samme næringsinnhold (dvs like mye mel brukt) ligger på ca 5 kroner i råvarer. Baker man selv er tre brød om gangen en typisk hjemmebatch. Arbeidet består i å helle alt i en bolle og slå på maskinen. Så kan man gjøre noe annet de minuttene det tar. Så dekker man til og hever. Dette kan gjøres om morgnen før man går på jobb eller hva man nå driver med.

    Når man kommer hjem er første heving ferdig, så er det å slå opp eller legge i former. Tar fem minutter. Så er det å vente på ny på heving så steke til de er ferdige.

    Total aktiv innsats kanskje 15 minutter, så timelønnen er ganske bra på å gjøre dette selv. Er man ekstra lat eller mener ekstra inneklemt i tidsklemma kan man lage eltrefrie brød. Eller kjøpe en brødbakemaskin.
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    Amen! (Brødbakemaskin koster fra kr 650 og oppover - en grei maskin rundt 1200,- som da betales ned etter 40 brød - say no more)
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Jeg har kjøpt to brød siden nyttår, så jeg kan leve med at de koster førti kroner. Har et halv et i fryseren ennå, rekker nok noen uker til.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Så enkelt går det an å gjøre det. Hvordan lage sjokolademousse med kun to ingredienser... sjokolade og vann. Ser ut som trolldom.


    350g mørk sjokolade, 70% min
    270ml varmt vann
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.415
    Antall liker
    110.039
    Torget vurderinger
    23
    Stalltips;

    Var innom Meny nettopp for å handle litt kinakål og kruska kli :rolleyes: og observerte noen bakker med nykvernet flott oksekjøtt (Angus ble det påstått..) i burgerutgave, fire i pakka - ca, 520 gram til 59,60 !!! Nasket med meg en og skar avgårde hjem for å teste...
    Ingen feil på dette nei! Blir 10 pakker i morgen tidlig!


    1550777203608_PART_1550777203566.jpg
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.009
    Antall liker
    12.648
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Av alle tullete oppfinnelser er brødbakemaskiner i øverste klasse......bittesmå fjottbrød, -de fleste med hull i midten...
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Tja de fleste lager vel brød nok til frokost og matpakke til en familie på 4. Med de fjongere variantene slipper man også hull i brødet ettersom de har krok som legger seg ned etter elting. Må man spise brød til to måltider om dagen og ønsker en lettvint og bedre løsning enn butikkbrød, så er det jo helt kurant.
     

    gwh

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    01.04.2006
    Innlegg
    872
    Antall liker
    689
    Sted
    Oslo
    Dagens kortreiste mat var pinnekjøtt som hadde tilbakelagt totalt 75 meter etter nedslakting.
    Meget godt😃
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.952
    Antall liker
    8.362
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    problemet med skorpe er at den skorpa så altfor ofte er for hard. Man nærmest ødelegger gommen med den. Da er det bedre med ingen skorpe.

    Blasfemi roper cruiser.
    De fleste husholdninger i Norge spiser svært mye brød. På butikken koster de en 30-40 kroner for et brød på 750 gram som ser stort ut men i all hobedsak består av luft (det selger visstnok bedre). Holdbarheten er svært dårlig. Prouksjonskostnaden ved å bake selv med samme næringsinnhold (dvs like mye mel brukt) ligger på ca 5 kroner i råvarer. Baker man selv er tre brød om gangen en typisk hjemmebatch. Arbeidet består i å helle alt i en bolle og slå på maskinen. Så kan man gjøre noe annet de minuttene det tar. Så dekker man til og hever. Dette kan gjøres om morgnen før man går på jobb eller hva man nå driver med.

    Når man kommer hjem er første heving ferdig, så er det å slå opp eller legge i former. Tar fem minutter. Så er det å vente på ny på heving så steke til de er ferdige.

    Total aktiv innsats kanskje 15 minutter, så timelønnen er ganske bra på å gjøre dette selv. Er man ekstra lat eller mener ekstra inneklemt i tidsklemma kan man lage eltrefrie brød. Eller kjøpe en brødbakemaskin.
    Vi har brukt brødbakemaskin sidan 2001, og er no i ferd med å slite ut vår tredje. Eit brød kostar alt frå 9 (kneipp) til 50 kr, med brødbakemaskina kostar det ca 4 kr. Går vi får to brød i veka (vi er to i hushaldninga for tida), har vi vel spart inn eit godt stereoanlegg. Og då har brødbakemaskina også produsert rundstykke, pizzadeig og anna bakst svært rimeleg.

    Det går fint med vanleg kjøkkenmaskin også, men då må du vaske opp. Brødmaskina treng sjeldan reinhald.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Et par tips til dem som har en vakuumpakker. Foruten vakuumere mat i poser for oppbevaring eller vannbad kan man bruke den på andre måter.

    De fleste av dem kommer med en slange og mulighet for å koble til en boks med ventil. Slik som dette:

    45_0.jpg


    Man kan hurtigmarinere mat. Kjøtt for eksempel.



    Man kan også sylte grønnsaker som agurk på få minutter og etter behov.



    Man kan forsegle åpnede glass med f.eks. syltetøy eller oliven. (Greit for ting man ikke bruker så ofte og som kan mygle om det har vært åpnet.


    Man kan også forsegle åpnede flasker med f.eks. vin om man vil ha en flaske stående noen dager.

     
    Sist redigert av en moderator:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Tja de fleste lager vel brød nok til frokost og matpakke til en familie på 4. Med de fjongere variantene slipper man også hull i brødet ettersom de har krok som legger seg ned etter elting. Må man spise brød til to måltider om dagen og ønsker en lettvint og bedre løsning enn butikkbrød, så er det jo helt kurant.
    Jeg liker brødbakemaskiner og har ikke en som automatisk bretter ned eltekroken.

    ... Men en stund lurte jeg fælt på hvorfor maskinen pep som et knipedyr etter en halvtime... what? Men det er da man skal åpne lokket og ta bort kroken. Da har den gjort jobben sin og kan fjernes. Virker ikke om man setter den på timer til frokosten så klart, men er man våken når man baker så slipper man hullet i brødet.

    Greien også med disse er å finne oppskrifter som passer og holde seg til dem, og gjerne oversette fra volum til vekt siden mel kan ha høyst forskjellig vanninnhold. Jeg har laget noen snadder brød, og også noen helt ubrukelige forsøk. Men er man nøye så kan man gjenskape det som virker og det er en sytalaus måte å lage nystekt brød på.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Ett tips kan være å laste ned oppskriftsboken til Sage by Heston(som egentlig er en breville) sin maskin.
     

    gwh

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    01.04.2006
    Innlegg
    872
    Antall liker
    689
    Sted
    Oslo
    Tenkte å prøve meg på en cassoulet til helgen, med andeconfit.
    Noen som har noen versjoner å anbefale?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Tenkte å prøve meg på en cassoulet til helgen, med andeconfit.
    Noen som har noen versjoner å anbefale?
    Denne. Man må kanskje bruke andre bønner og pølse, men det er en fin beskrivelse av hvordan man lager den.

     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det er ikke noe i veien for å selge produkter med lavere kvalitetssortering for en rimeligere pris. Det hindrer matsvinn. Men det som er stor mangelvare i Norge er merking av råvarene. Laks, og annen fisk burde vært merket med superior, standard eller produksjon. Slik ville kundene selv kunne velge om de vil handle rimelig eller av høy kvalitet.

    I USA har det et godt system for klassifisering av kjøtt. Her er storfekjøtt klassifisert etter marmoreringsgrad, noe som også gjenspeiles i prisen. (I tillegg til disse har man også Standard and Commercial som som oftest vil selges umerket eller går til industrien).

    usda.jpg

    Her er en mer utfyllende liste over produktmerking.

    https://www.ams.usda.gov/publications/content/understanding-food-quality-labels

    I Norge har vi ingenting slikt, og det er helt opp til kundene selv, eller en fagmann man stoler på, å klassifisere varene og vurdere om de er verdt prisen eller ikke. Et slik manglende merkings- og graderingssystem fører også til at det bli mindre fokus på kvalitet og mer prispress.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn