I lys av de siste innleggene er det et par ting jeg har lyst til å nevne. La meg foregripe det hele med en oppsummering:
1: Komponenter er blitt betydelig dyrere på grunn av økte materialpriser og vesentlig mer avanserte drivere.
2: Vi forventer (og får også) langt mer teknologi i en moderne høyttaler enn hva tilfellet var for 20 år siden.
1: Jeg har holdt på med høyttalere en stund, og kalkulert kostprisen på mange ulike konstruksjoner basert på mer eller mindre kjente komponenter. Jeg husker godt at man fikk et matchet par "top of the line" accuton mellomtoner for under 3000kr i utsalg, og som produsent kunne man få dem til omtrent halvparten av dette igjen. Valgte man Seas på den tiden ville man som selvbygger måtte ut med omkring 1000-lappen for det grommeste av bassmellomtoner, og omkring halvparten for en litt mer basic variant. Som produsent kunne man få en slik for rundt 250kr. Vifa og Peerless lå noe under Seas i pris, og Scan Speak, noe over. Man kunne på denne tiden få enkelte svært påkostede diskanter til over 1000kr pr stk, men i de fleste tilfeller slapp man unna med under 200kr for en diskant av svært anstendig kvalitet.
I dag er situasjonen en litt annen av to helt sentrale årsaker. For det første har drivere blitt noe mer avanserte. Man kan si det sånn at en top of the line-driver fra rundt år 2000 i dag regnes mer som en litt basic konstruksjon. Kortslutningsringer er blitt vanlig, og vi har hatt en viss inflasjon i slaglengde. Vi har også fått noen nye materialer. Beryllium er blitt vanlig, vi har enkelte aramidvarianter, karbon osv. I tillegg til dette har alle typer materialer blitt dyrere, spesielt neodym og i ekstrem grad alt som har med cobalt å gjøre. For kobber har vi samme situasjon. Skal man kjøpe en "basic" driver i dag koster det simpelthen mye mer enn top of the line-drivere kostet for 20 år siden. Skal man ha top of the line i dag så kan vi jo kikke på Accuton igjen. De har mellomtoner og basser uten spesielt eksklusive materialer til over 10 000kr/stk. De blir selvsagt heller aldri billige for produsenter. Som produsent betaler man i dag faktisk omtrent det samme for en ganske basic driver som DIY-erne måtte ut med, inkl MVA, for top of the line-drivere for 20 år siden.
2: Om vi ser på hva high end-kundene etterspør så er det selvsagt ikke klokkeklart hva de egentlig ønsker av drivere. Men vi vet at en del eksklusive materialer selger. Vi vet at om man for eksempel tar en påkostet høyttaler fra slutten av 90-tallet og sammenlikner med det vi i dag må kunne kalle tilsvarende modeller, så er ikke bare prisen økt eksponensielt, men det er også vesentlig mer teknologi i dem. Jeg husker B&W 801 kostet noe sånn som 34 800kr på hifiklubben, og jeg syntes det var hysterisk mye penger. Samtidig vet vi i dag at selv modellen under, som også på 90-tallet var vesentlig billigere enn 801, kan man i dag få til 240 000kr, altså omlag en 10-dobling. Men hvis vi sammenlikner detaljene i konstruksjonen begynner ett og annet å gi mening. På 90-tallet var det svært simple ferrittmotorer på disse driverne. 15-tommeren hadde en ganske basic papirmembran, og det mest eksklusive man kunne si om disse driverne var vel strengt tatt at de hadde støpt chassis. Bassene i de nyeste modellene er bygget opp på en helt annen måte. Om det forsvarer prisen får være opp til den enkelte å vurdere, men det er jo verdt å merke seg at et par diskanter fra dagens modell har en naturlig utsalgspris på linje med et par komplette 802 fra 90-tallet.
Jeg har nå selv sittet og kalkulert en rekke nye prosjekter for ulike aktører, og det er virkelig ikke lenger lett å lage høyttalere til under 50 000 uten at man føler man er ekstremt kjip på alt man putter inn. For la oss begynne bakfra. 50 000kr er det samme som 40 000kr pr par + MVA, eller 20 000kr pr stk, og det er ut fra forhandler. Så må nesten forhandleren få sine 37,5% om dette skal henge i hop. Distributøren må også ha sin 30% for den jobben de gjør er også svært viktig for at man skal kunne nå ut til hjørnene av markedet. Da betyr det at en høyttaler skal koste 8750kr ut fra produsent. Og produsenten bør ha 50% av dette i fortjeneste for å en gang være i nærheten av en sunn forretningsmodell. Dette gjør at høyttaleren, inkl arbeid, får lov til å koste 4 375kr, inkl kasse, drivere, filter, emballasje, brukermanual og alt. Sett av halvparten til kasse, og da har man ikke råd til noen ekslusiv kasse, og se hvor mye fancy innmat du har råd til, selv med gode OEM-rabatter. Og inni dette regnestykket er høyttaleren blitt transportert og fortollet, og transportert igjen. Mange har tatt risiko og ingen har vært i nærheten av å tjene så mye penger at det er noe å bli fet på.
Dette er ingen lett bransje å lykkes i. Det ligger enorm risiko i å tenke veldig nytt og oppsiden er relativt begrenset.
Når man kjøper en høyttaler så kjøper man vanligvis tilgang til kompetansen til en eller flere kloke mennesker. Man vil aldri ende med at komponentene isolert sett i en ferdighøyttaler blir rimelige sammenliknet med å kjøpe dem løst. Men det finnes tilfeller der man i stedet kjøper del i en merkevare og betaler veldig grovt for det. Det får være opp til den enkelte å vurdere. Produsentene bør i alle tilfeller kunne forklare hvorfor produktet deres koster akkurat det det gjør. Hvis forklaringen innebærer eventyr om norrøne guder, fjelluft og romforskning bør det ha ringt en bjelle for lenge siden.