Mat, drikke og røyk MAT

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.782
    Antall liker
    3.301
    Hvordan smaker hvitløken i forhold til den vanlige man kjøper i butikken? :)
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Hvordan smaker hvitløken i forhold til den vanlige man kjøper i butikken? :)
    Dufter og smaker som den skal, men er veldig intens i smaken. Ett lite fedd har mer hvitløksmak i seg enn en hel butikkhvitløk og det er ingen overdrivelse. Vi advarer dem som kjøper om å smake seg frem i forhold til oppskrifter de ellers bruker (en fikk kruttsterk hummus da hun brukte det antall fedd som var oppgitt i oppskriften).
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.782
    Antall liker
    3.301
    Hvordan smaker hvitløken i forhold til den vanlige man kjøper i butikken? :)
    Dufter og smaker som den skal, men er veldig intens i smaken. Ett lite fedd har mer hvitløksmak i seg enn en hel butikkhvitløk og det er ingen overdrivelse. Vi advarer dem som kjøper om å smake seg frem i forhold til oppskrifter de ellers bruker (en fikk kruttsterk hummus da hun brukte det antall fedd som var oppgitt i oppskriften).
    Ha ha ha...herlig! :)
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.825
    Antall liker
    7.891
    Mente å huske at disse kom fra Hviterussland, spennende!

    Har ikke hatt tid denne sommeren men gleder meg alt til neste år og å lage kjøkkenhage på rundt 100 kvadrat.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.751
    Antall liker
    14.375
    Spiste kanskje det beste som finnes til kvelds i dag:
    - nystekt surdeigsbrød
    - rørossmør
    - stekt kantarell dagsfersk fra Østmarka
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Sylteagurk, ass!

    Var en liten tur innom Istanbul, som dere vel vet ligger på Hauketo. På rent innfall græbba jeg til meg en snau kilo sylteagurker, og kom i snakk med damen som som plukka agurker fra kurven ved siden av om oppskrift.

    Hun hadde etter det jeg forstår en veldig enkel variant med saltlake og krydder (løk og dill).

    Jeg endte med å lese en del oppskrifter på nett, og ikke følge noen av dem, sånn som jeg er.

    Endte med knivprikking og ca. halvannet døgn i saltlake, 100g på en liter.
    Så skylling og over på glass.
    Kokte opp lake med litt salt, slumpa i relativt lite sukker og eddik (i forhold til oppskriftene jeg leste), masse tørka dill og sennepsfrø, en del pepper, litt tørka chili, laurbærblader, noen halve hvitløksfedd og en løk i båter.
    Helte ny lake kokvarm over agurkene i glasset og skrudde på lokket.

    Tenkte at dette blir stas til pörkölt eller paprikash neste gang jeg har lyst på det.

    Men, så smakte jeg på en, sånn av nysgjerrighet, og jeg har bare et glass igjen. Faen, de ble gode!

    IMG_2559.jpg

    Dette skal jeg gjøre mer av.
     
    Sist redigert av en moderator:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.751
    Antall liker
    14.375
    Sylting er gøy. Det meste av grønnsaker egener seg til det - spesielt de harde - og så er det fint at det holder leeeeenge i romtemperatur så lenge glassene ikke åpnes. Du kan også leke deg litt med å dra laken i retning asia med ting som ingefær, chili, hvitløk, sitrongress osv som aromater. Vi sylter ganske mye siden ting har en tendens til å bli modent samtidig i hagen. Rødbeter, neper (veldig godt til svineknoke for ekesempel), agurker, reddik, paprika og chili funker alle fint.

    Du kan også se på fermentering. Det er faktisk enda enklere og krever enda mindre utsyr (trenger kun salt). Dama (kona?) til Fela selger noen fine fermenteringskrukker, men det funker fint med vanlige glass også.

    Om du finner et forhold mellom vann, sukker og eddik som funker for deg så er det stort sett bare å holde det konstant uansett hva du sylter og så bare justere smakstilsetningene. Det er - som du har gjort - greit å holde litt tilbake på eddiken, det kan lett bli mest surt og lite smak av det som er syltet.
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Men eddiken har kanskje en konserverende effekt også?

    Sukker holder jeg som regel langt under det oppskriften sier i alt jeg finner av oppskrifter. Jeg tror rett og slett sukker er 'toleransedannende', og at man ender med samme opplevelse av sødme uansett hvilken vane man legger seg til i den forbindelse.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.751
    Antall liker
    14.375
    Eddiken har definitivt en konserverende effekt, ja. Den gir lav pH som basselusker ikke er glade i. Uten eddik er det jo ikke sylting, men hvor mye man bruker er en del etter hva man liker. Jeg brukte før 1 del eddik, 1 del sukker og 2 deler vann, men bruker noe mindre eddik nå (det er den 7% fra Idun)
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.415
    Antall liker
    110.039
    Torget vurderinger
    23
    Skal prøves til helgen!
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.825
    Antall liker
    7.891
    Gulasjsuppe er snadder, og spesielt i tiden vi nå går inn i. Det fine når man har laget det noen ganger er jo at man kan tweake på skalaen mellom søtlig til skarp som man liker best.

    Selv foretrekker jeg min gulasjsuppe fyrrig.

    Når jeg lager gulasj som hovedrett heller jeg mer mot en søtlig og kremet paprikasmak, sammen med den fingerrullede ungarske «makaronien» jeg nå ikke kommer på hva heter...

    PS helt siden jeg slang innom Budapest første gang på slutten åtti-tallet har jeg sørget for å være oppsatt med et glass Eros Pista i kjøleskapet. Kan brukes til så mangt, men den tiden jeg var mer aktiv på uteliv/konsertfronten og gjerne tok meg noen glass så var det perfekt for dagen derpå frokost lørdag og/eller søndag morgen. En skive ferskt brød, godt lag Pista i stedet for smør, salatblad, agurkskiver og med et speilegg på topp drysset med litt gressløk. Det hele skylt ned med ferskpresset tomatjuice med nykvernet pepper. Kickstarter.
     

    Rudi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.05.2004
    Innlegg
    8.116
    Antall liker
    9.629
    Sted
    Ute i skauen i Våler i Østfold.
    Torget vurderinger
    39
    Ofte når jeg lager Gulasch så lager jeg Nokkedli ved siden av...... minsta og kona forlanger det. Nokkedli er en form for pasta som man bare blander hvetemel og egg til en tykk røre og så enten bruker en nokkedlimaskin eller man bare tar en kniv og lar røren være ytterst på kanten av tallerkenen også vipper man småbiter oppi kokende vann og koker det til det flyter opp.



    Jeg har aldri prøvd Erøs piszta på brødskiven som smør.... men tror på at det vil være en kickstarter på morran ja.... frister ikke meg i allfall ;).
     
    Sist redigert:

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.825
    Antall liker
    7.891
    Ofte når jeg lager Gulasch så lager jeg Nokkedli ved siden av...... minsta og kona forlanger det. Nokkedli er en form for pasta som man bare blander hvetemel og egg til en tykk røre og så enten bruker en nokkedlimaskin eller man bare tar en kniv og lar røren være ytterst på kanten av tallerkenen også vipper man småbiter oppi kokende vann og koker det til det flyter opp.



    Jeg har aldri prøvd Erøs piszta på brødskiven som smør.... men tror på at det vil være en kickstarter på morran ja.... frister ikke meg i allfall ;).
    Nokedli var hva det het ja. Lærte oppskriften/teknikken på kjøkkenet til en ungarsk ambassadør som ikke bare var en god representant for sitt land før Orban kom til makten, da han gikk av med pensjon, men også Ungarns gastronomiske og kulinariske bidrag til vårt felles og rike europeiske kjøkken.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    2 svære gryter med sørlandskomper på blussen, gleder meg et barn. *drool*
     
    Sist redigert av en moderator:

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    Rødt kjøtt er ikke så farlig allikevel, det står i avisa så da er det sant :)
    https://www.fvn.no/norgeogverden/i/Op0bvO/kontroversiell-studie-roedt-kjoett-ikke-saa-farlig-likevel

    Kontroversiell studie: Rødt kjøtt ikke så farlig likevel
    En fersk studie som involverte flere millioner mennesker, skal vise at å kutte inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt har få, om noen helsebringende effekter.


    NTB
    OPPDATERT: 01.OKT.2019 10:48PUBLISERT: 01.OKT.2019 10:47

    Funnene er helt motsatt av hva helse- og ernæringstrendene og -rådene de siste årene, og vekker umiddelbare reaksjoner fra mange eksperter, ifølge Reuters.

    De fleste personer kan fortsette å spise rødt og bearbeidet kjøtt som normalt, det vil si tre til fire ganger i uka for voksne i Nord-Amerika og Europa, ifølge forfatterne bak studien, som ble publisert i Annals of Internal Medicine mandag.

    – Basert på forskningen kan vi ikke si med sikkerhet at å spise rødt eller bearbeidet kjøtt forårsaker kreft, diabetes eller hjertesykdom, sier førsteamanuensis Bradley Johnson ved Dalhousie University i Canada, som har vært med å lede studien.

    – Trekk artikkelen
    En gruppe leger fra blant annet Harvard, Yale og Stanford, inkludert en av forfatterne i studien, ber i et brev til Annals of Internal Medicine om at magasinet helst trekker saken om studien inntil videre. Dette i påvente av videre vurdering. I brevet heter det at reviderte retningslinjer som kan føre til økt forbruk av rødt og bearbeidet kjøtt, ville være uforsvarlige.

    Reuters har videre sett en uttalelse fra fagleder for ernæring ved Harvard, Frank Hu, som skriver at det «fra et folkehelseperspektiv er uansvarlig og uetisk å gi kostholdsråd som er ensbetydende med å fremme økt kjøttkonsum, selv om det skulle være noe usikkerhet rundt hvor sterkt det er bevist.»

    Kontraster
    Verdens helseorganisasjons (WHO) kreftforskningsavdeling IARC og World Cancer Research Fund (WCRF) har begge lenge framholdt at rødt og bearbeidet kjøtt kan føre til kreft, og plasserte begge på lista over kreftfremkallende faktorer i 2015.

    I EAT-Lancet kommisjonens rapport fra januar kom de første vitenskapelige målene for et sunt kosthold fra bærekraftig matproduksjon innenfor planetens tålegrenser. Der ble det anslått at et sunt og bærekraftig kosthold har et totalt inntak på omtrent 14 gram rødt kjøtt per dag per person.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Kan ikke huske sist jeg spiste rødt kjøtt 4 ganger på en uke. Stort sett 1 gang i uka, noen ganger 2.
     

    fluefiskern

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    26.12.2013
    Innlegg
    199
    Antall liker
    57
    Rødt kjøtt, kunne ikke klart meg uten. Spiser vel det 7dager i uka, mye viltkjøtt og svært mye som røykes. Skulle vel vært dau jeg :p
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Taste Testing the Latest Food Trend Products Vol. 3

     
    Sist redigert av en moderator:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Dansk mat handler slett ikke lenger bare om fløte og bacon.


    Torvehallerne og Reffen skal jeg definitivt få meg meg neste gang jeg er i byen.
     
    6

    65finger

    Gjest
    Torvehallerne er fett. På kveldstid er det fantastisk å rusle rundt med etglass vin eller fem og smake på småretter. Dansker er ikke så nøye med hvor du har kjøpt vinen så lenge du hygger deg. Skal bo et stenkast unna i desember og gleder meg. reffen må prøves
     

    fluefiskern

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    26.12.2013
    Innlegg
    199
    Antall liker
    57
    Det kommer litt ann på størrelsen på fisken og skade etter kroking.

    Kakker små sjøørret opp til 1.5kg, alt over er catch & release. Hvis de blør endel så hjelper Farris mot blødninga og kan settes ut igjen :) Men hvis jeg for eks har feilkroka den i ett øya så blir det kakking

    På laks så slipper jeg alle hu fisk (uansett størrelse) og hannfisk over 5kg ut igjen. Er ikke så gira på laksefiske, men det er kundene og de betaler godt for ett skikkelig opplegg. Så ofte man må ordne hytte, være kokk, være guide og instruktør, ofte må man gjerne være litt psykolog også, være litt historiker (for eks: ved den hvite malingsflekken der, sto det alltid en kar og fiska på 50-70tallet og han fikk 7laks over 20kg der) hvis ikke kunden får fisk så må man ofte skaffe en fisk de kan ta ett skrytebilde med.

    Knallmorsom og variert jobb. Men det går jo i sesong.
     
    Sist redigert:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn