Mat, drikke og røyk Hvilken Vin har vi i glasset?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Oi, det var en munnfull.

    Ganevat Côtes du Jura Blanc 1988. Virkelig kompleks, som en gammel hetvin uten den forstyrrende sødmen. Denne er nok gull til ostefatet eller den aller beste spekeskinken på søltnemai.

    Vis vedlegget 540814
    Kjøpte inn en til 17. mai. Den var gått til hælvete; blaut og morken kork, flateste vinen jeg har hatt i et glass, og vel henimot alkoholfri.

    Fikk ny på statsbedriften. Håper på bedre lykke …
    Samma dritten nok en gang!
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.825
    Antall liker
    7.894
    En passe avkjølt Franz Hirtzberger Grüner Veltliner fra 2015.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.528
    Antall liker
    10.744
    Sted
    Trondheim
    Ah, flere somm har sansen for Wachau-viner. I går åpnet jeg en 2016 Steininger Seeberg Riesling Reserve. Den er riktignok fra Kamptal, men det får så være. SVJV er den ikke tilgjengelig på polet.


    Tok 2 glass i går og satte flasken i kjøleskapet. Det har den hatt godt av. Dette er massive viner som må luftes godt. Hvis du besøker gårdene i Wachau/Kamptal får du smaksprøver fra flasker som har stått åpne i kjøleskap i 2-3 døgn. Det har de godt av. Denne er vesentlig slankere og mer elegant i dag enn den var i går.
     
    Sist redigert:

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.825
    Antall liker
    7.894
    Ah, flere somm har sansen for Wachau-viner. I går åpnet jeg en 2016 Steininger Seeberg Riesling Reserve. Den er riktignok fra Kamptal, men det får så være. SVJV er den ikke tilgjengelig på polet.


    Tok 2 glass i går og satte flasken i kjøleskapet. Det har den hatt godt av. Dette er massive viner som må luftes godt. Hvis du besøker gårdene i Wachau/Kamptal får du smaksprøver fra flasker som har stått åpne i kjøleskap i 2-3 døgn. Det har de godt av. Denne er vesentlig slankere og mer elegant i dag enn den var i går.
    Absolutt, har blitt veldig glad i både området som sådan og vinene som produseres der.

    Evig enig i at disse trenger mye lufting. Jeg er ingenlunde noen vinkjenner men rett fra ny flaske til glass blir disse for overveldende for meg. Godt luftet er de blant mine absolutte favoritter hva gjelder hvitvin, og som jeg generelt har gått mer over til.

    Vet ikke om det er bare humbug og placebo men en bekjent fra dalen anbefalte meg en gang å åpne flasken en dag før konsum og la en sølvskje stå i flasketoppen mens den luftet seg i kjøleskapet et døgn.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.528
    Antall liker
    10.744
    Sted
    Trondheim
    Å la dem lufte seg en dag er i hvertfall lurt. Jeg var hos Nikolaihof i sommer og fikk servert GV fra 1986 og en Steiner Hund fra 1986. Selv de var luftet lenge!
    Wachau og Kamptal er fantastiske områder. Jeg er der hvert år. Har blitt fast kunde hos Prager. Toni og Ilse (Prager) Bodenstein er fantastisk hyggelige. Bodde hos Nikolaihof i år. I fjor bodde jeg hos Allram. I år stakk jeg opp i dalen bak Spitz (Spitzer Graben) og besøkte Högl. Alle snakker engelsk så det er lett å kommunisere. Og all den gode maten! Nikolaihof, Jamek, Bründlmayer, Bacher... Og Knolls Loibenhof. Og Loisium i Langenlois med vinmuseet og vinoteket er verdt et besøk. Fohringer i Spitz bør man vel også ha besløkt.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.137
    Antall liker
    4.550
    Har dere noen gode Gruner W anbefalinger som kan kjøpes i Norge? Min anbefaling heter Rabl og koster ca 220 kr.....
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.528
    Antall liker
    10.744
    Sted
    Trondheim
    Ingen konkrete, men hvis man holder seg til de store blir det sjelden feil. Loimer, Allram, Bründlmayer, Hirsch, Gobelsburg i Kamptal, Nikolaihof, Hirtzberger, Knoll, Prager i Wachau og Proidl og Nigl i Kremstal (for å nevne noen) gjør seg sjelden bort.
    Det spørs jo også på pris.
    Polet har Gobelsburg Renner 2016 til 330, Domäne Wachau Achleiten Smaragd 2017 til 320, Knoll Loibner 2016 til 304, Proidl Senftenberger Pellingen 2017 til 300, Bründlmayer Alte Reben 2016 til 300, Allram Renner 2017 til 275, Nikolaihof Im Weingebirge Federspiel 2018 til 275.
    Renner, Lamm og Grub er de beste vinmarkene for GV i Kamptal, og Achleiten er blant de beste vinmarkene i Wachau.
    I tillegg er det flere viner fra vinmarken Käferberg i Kamptal på polet. Rabl (som du nevner), Loimer (375), Bründlmayer (360), Jurschitsch (420) GV Käferberg er alle tilgjengelige.

    Nikolaihof lager en litt lettere stil, og Federspiel er jo det andre kvalitetsnivået i Wachau, så denne har noe mindre alkohol enn de andre.

    Jeg har ikke smakt alle disse, men kjenner produsentene, og du bommer ikke mye hvis du går for en av disse.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.092
    Antall liker
    10.745
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Om Federspiel er et lavere kvalitetsnivå enn Smaragd kan jo diskuteres. I varme årganger er jo Federspiel ofte å foretrekke. Smak, behag og bruksområde osv....
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.528
    Antall liker
    10.744
    Sted
    Trondheim
    Ja, men formelt er det jo det. Smaragd > Federspiel > Steinfeder. Forskjellen går vel helst på alkoholmengden (Smaragd minimum 12,5%, Federspiel mellom 11,5% og 12,5% og Steinfeder maksimum 11,5%). Smaragd-viner har ofte mer tyngde og kan i varme årganger bli litt massive. Nikolaihof lager vel sine Smaragdviner så nær 12,5% som de klarer, bl.a. ved å høste tidligere enn mange andre. Dermed får vel også vinene mer syre og blir mer lagringsvennlige (noe Nikolaihof tilstreber). Dessuten ligger GV-vinmarkene deres på sørsiden av Donau med en nordlig eksponering, så det blir ikke så varmt der (Im Weingebirge og Vom Stein).
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.092
    Antall liker
    10.745
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Joda. Det har jo pleid å være sånn i land der graden av druene modning er viktigere enn feks vi markens kvalitet. Men jeg vil nå fortsatt ha en Egon Müller Scharzhofberger Kabinett enn 99% av all Auslesde i Mosel..... Tiden har vel løpt en del fra den måten å tenke på og det ser vi jo etterhvert på mange tyske etiketter. GG, Spætlese trocken osv.....
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.528
    Antall liker
    10.744
    Sted
    Trondheim
    Ja, det er vel det de prøver å gjøre noe med med innføringen av DAC - Districtus Austriae Controllatus. Der er det andre krav enn bare alkoholinnhold, der vinene må inn til smaksprøve før de tildeles en DAC, men også her er alkoholinnhold sentralt - de må bl.a. ha minimum 13% alkohol for å kunne bli DAC Réserve.
    Hos Nikolaihof fortalte de i sommer at østerrikerne vil drikke vinene sine så unge som mulig, og det var vanskelig å selge gamle viner. De vil ha dem relativt alkoholsterke og med kraftig frukt. Det er kanskje derfor vi får slike smaksbomber fra de områdene. Så rådet når det gjelder Kamptal, Kremstal og Wachau-viner er: luft dem lenge og gjerne server dem kaldere enn du vil servere franske hvitviner. Det demper kraften i vinene. Jeg pleier drikke dem ved 7-8°.
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    IMG_2605.jpg

    OK. Klarte ikke dy meg. Den heter egentlig tourelles. Muligens et symptom på noe som feiler meg?

    Vinen var det ikke noe galt med. God, uten å koste en formue.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.119
    Antall liker
    18.403
    Torget vurderinger
    2
    Rimelig vin som kan lagres og som vil utvikle seg. Naturlig, uten tilsatte sulfitter. (Drakk 2015-årgangen)

    Herlig dyp rødbrun farge, mye frukt og blomster. Priset under hva man drikker og så lovende at det er verdt å sette en kasse et sted den kan glemmes i noen år.

    Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Merlot, Petit Verdot
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    Rimelig vin som kan lagres og som vil utvikle seg. Naturlig, uten tilsatte sulfitter. (Drakk 2015-årgangen)

    Herlig dyp rødbrun farge, mye frukt og blomster. Priset under hva man drikker og så lovende at det er verdt å sette en kasse et sted den kan glemmes i noen år.

    Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Merlot, Petit Verdot
    100% Merlot på linken jeg fant (2016)??
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.119
    Antall liker
    18.403
    Torget vurderinger
    2
    Rimelig vin som kan lagres og som vil utvikle seg. Naturlig, uten tilsatte sulfitter. (Drakk 2015-årgangen)

    Herlig dyp rødbrun farge, mye frukt og blomster. Priset under hva man drikker og så lovende at det er verdt å sette en kasse et sted den kan glemmes i noen år.

    Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Merlot, Petit Verdot
    100% Merlot på linken jeg fant (2016)??
    Stusset selv over at den ble påstått å være en blend da jeg googlet vinen, for slik smakte den ikke (var nok for kjapp med cut&paste).

    Og virker også mer logisk med tanke på at den ble anbefalt meg som lagringsverdig, at den er 100% Merlot. (Vinmonopolets er det).

    Verdt å prøve.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.092
    Antall liker
    10.745
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Nå er vel alle de andre druene nevnt i den opprinnelige linken (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, og Petit Verdot) ansett som mer lagringsdyktige enn den mer saftige og mindre strukturerte Merlot…..:rolleyes:
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.119
    Antall liker
    18.403
    Torget vurderinger
    2
    Nå er vel alle de andre druene nevnt i den opprinnelige linken (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, og Petit Verdot) ansett som mer lagringsdyktige enn den mer saftige og mindre strukturerte Merlot…..:rolleyes:
    Fra hva jeg har lest her inne, vet du langt mer om vin enn hva jeg gjør. Så jeg ser frem til hva du syns om La Perouse!
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.092
    Antall liker
    10.745
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Nuvel. Det var vel bare en antydning om ikke å overvurderte lagringsevnen til en 100% Merlot på et relativt grunnleggende nivå. Blend viner lagrer som regel bedre, og så er det alle unntakene som gjør vin så spennende. Ingen vil vel hevde at Petrus lagrer dårlig.....
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.528
    Antall liker
    10.744
    Sted
    Trondheim
    Jeg drakk for øvrig en 1990 Grand Puy Lacoste i går. Den var klart på vei ned, men veldig behagelig drikke. Nydelige bløte tanniner, men når man skulle beskrive smaken ble det vanskelig, for det var egentlig ikke så mye smak å beskrive. Lite bær, men man kjente jo antydningene av lær, blyant og cedertre som man jo skal ha i en god Bordeaux fra Médoc-området (i dette tilfellet Pauillac), men det var veldig svakt. Den var nok bedre for 5 år siden. Bra den ble åpnet nå og ikke fikk ligge lenger.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.927
    Antall liker
    14.519
    Dette er en av mine vante travere når vi skal være litt finere enn vanlig på det:

    protos.JPG

    En femtilapp billigere på taxfreen på Gardermoen for de som frekventerer den ofte. Fin til rødt kjøtt.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.092
    Antall liker
    10.745
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Har et lite barnerov på gang.

    Cras.jpg

    PS Øst-Europa er på gang. Spennende å følge med.
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.178
    Antall liker
    1.226
    Sted
    '
    2009 Michel Turgy Grand Cru, 100% Chardonnay.

    Like god til frokost som til kvelds.

    M883T108.jpg
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.178
    Antall liker
    1.226
    Sted
    '
    Kremet og saftig - Henriot er din venn:

    H345OT61.jpg
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.825
    Antall liker
    7.894
    Etter å ha brukt det meste av dagen på å gjøre klart for hjemmekontor for både madammen og meg på ubestemt tid så nyter jeg glass godt avkjølt og luftet Grüner Veltliner fra Pichler-Krutzler i Wachau.
     
    • Liker
    Reaksjoner: Bx

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.178
    Antall liker
    1.226
    Sted
    '
    I disse krisetider tar man det selvfølgelig litt rolig og ikke spretter den mest kostbare Champagnen, Bollinger Spesial er en gylden middelvei for en nøktern livsstil.

    B112OL34I82.jpg
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.178
    Antall liker
    1.226
    Sted
    '
    I følge Cellartracker kjøpte jeg inn en håndfull av disse i mai 2018. I følge samme nettsted ble forrige flaske skyllet ned i juni 2018 med kamskjell som unnskyldning. Nå, snart to år etter, er verden selvfølgelig en hel annen med unnabakke og greier, og nå er det det blinis og kaviar som gjelder.

    Tja, A D Coutelas vingtage skuffer aldri. Gode bobler!

    ADC3214012.jpg
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn