Det er jo rimelig klartMax- og min-rekordene er ikke lenger symmetriske.
Når trenden har flyttet middelpunktet av normalfordelingen din med f eks +1 vil sjansen for max-rekorder ha økt med 1 sigma og sjansen for min-rekorder avtatt tilsvarende.
Det er jo rimelig klartMax- og min-rekordene er ikke lenger symmetriske.
Ikke noe overraskende i det eksperimentet, men det skyldes jo at du har lagt opp forutsetningene til å passe ditt argument.OK, fordi jeg er nerd og fordi vi har diskutert opptil flere ganger hva det betyr når nye temperaturrekorder hagler inn lagde jeg en liten simulering i Excel. For enkelhets skyld er "værobservasjonen" normalfordelt med gjennomsnitt 0 og standardavvik 1. Det betyr at 99,7 % av alle observasjoner vil ligge mellom -3 og +3. Vi sampler den en gang om dagen i hundre år, dvs 36500 samples. For hver dag noterer vi også om dette var en rekordnotering den ene eller andre veien. Dessuten lager vi en annen dataserie med samme statistiske egenskaper som den første, men som i tillegg får en trend oppover med +0,075 pr år fra to tredjedeler inn i perioden. Det gjøres ved å la gjennomsnittsverdien øke lineært med det stigningstallet før hvert enkelt sample trekkes. Også her noterer vi om dagens måleverdi var en rekord eller ikke. Så plotter vi de "rekordnoteringene" i en graf:
Vis vedlegget 565563
Som forventet kommer både min- og max-rekordene tett og fort de første par årene etter at registreringen startet. Etter hvert kommer de sjeldnere og sjeldnere for den stasjonære fordelingen, og økningen fra en rekord til den neste blir mindre og mindre. Max- og min-rekorder oppfører seg symmetrisk. Men i fordelingen med en trend som slår inn fra år 67 kommer rekordene tett som hagl og beveger seg parallelt med den underliggende trenden etter at den har startet. Spranget fra en rekord til den neste tilsvarer omtrent stigningen i trenden mellom de to tidspunktene. Tidlig i trenden er forrige rekord kanskje 50-60 år tilbake, men så kommer de tett og slås ofte. Max- og min-rekordene er ikke lenger symmetriske. Absolutt alt jeg vet om statistisk prosesskontroll vil sette av alarmer når man ser noe sånt. Prosessen er ikke lenger i kontroll - noe har endret seg.
Har det noe med virkeligheten å gjøre? Tja, fra OMF's link tidligere i dag:
https://www.vg.no/nyheter/innenriks...t-vaer-ingenting-med-klimaendringer-aa-gjoere
[/nerdemodus]– Selve værsituasjonen vi har nå er ikke uvanlig på denne tiden av året, men vi ser at vi slår varmerekorder hyppigere. Det er i tråd med at vi har klimaendringer med en grad høyere temperatur, sier meteorolog Stig-Arild Fagerli ved GeoStorm.
Det settes ikke nye kulderekorder på samme måte, mens varmerekorder kommer stadig.
For klimahysterikerne er enhver tilfeldighet et tegn fra oven. Alt på værmeldingen tolkes som "klimaendringer". Det er jo ikke vanskelig å finne når man søker, så langt har vel jordskjelv og lett bris og tåke på Doggerbank gått fri men det er vel like før.Trur de at brannane i Australia har noko med klimaendringane å gjere, eller er det reint tilfeldig?
Behøver ikke å kikke så langt etter flyktninger. De vil komme nordover fra Polen, Frankrike og Tyskland. Folk flytter ikke på seg i veldig store antall over meget store distanser. Man er avhengig av kunnskap som er utviklet til landbruk for å kunne overleve og den lar seg ikke lett flytte fra sted til sted, spesielt ikke i en situasjon med stort sammenbrudd der det ikke er annet arbeid å få. (Bare å se på hvor nordmenn bosatte seg i større antall i USA, kystfolket i nordvest og jordbruksfolket i Minnesota og på tilsvarende områder).Men ukontrollerte mengder flyktningar til Europa m.m. frå dei folketette områda som får vatnet sitt frå Himmalaya kjem på ein god andreplass. Det kan bli vanskeleg å integrere eit par millonar kinesarar og indarar, sjølv om vi stort sett er gjestfrie her på landsbygda.
Se det som en måleserie fra en og samme målestasjon. Det er fortsatt ikke helt riktig med uavhengige samples, siden været i dag kommer an på været i går, men det illustrerer poenget. Som er at stadig nye temperaturrekorder på oppsiden hvor tidligere rekorder slås med store marginer er konsistent med en underliggende trend, men ikke med en stasjonær fordeling. Med en stasjonær fordeling vil man forvente at rekordene kommer sjeldnere og sjeldnere etter at målestasjonen har vært i drift noen år, med mindre og mindre margin fra en rekord til den neste, og med noenlunde symmetri mellom varme- og kulderekorder. Men siden vi tydeligvis er enige om dette - det er ingen tvil om at det blir varmere rundt oss - så tror jeg den modellen får ligge. Poenget er illustrert.Ikke noe overraskende i det eksperimentet, men det skyldes jo at du har lagt opp forutsetningene til å passe ditt argument.
1) Når det gjelder temperaturrekorder - så samples det ikke en gang hver dag i 100 år slik du har forutsatt. Hvor mange målestasjoner hadde man i 1919? Hvordan målte man temperaturen på noen av polene eller Grønnlandsisen i 1919. Hvor lenge har man hatt målestasjon på den forlatte slette man satte desemberrekord i Australia nå? Skal jeg gjette så har antall samplinger ihvertfall 10 doblet seg de siste 50 årene i forhold til de første 50 årene.
2) Virkelige temperaturrekorder er heller ikke uavhengige slik du forutsetter i dette eksperimentet - det er tross alt forskjell på om det settes temperaturrekord i Kina, Australia og USA på samme dag - enn om man får rekord i Belgia, Nederland og Tyskland. De er jo heller ikke uavhengig i tid da klima tidligere ihvertfall ble omtalt som variasjoner over 30 års perioder.
3) Jeg er også usikker på om rekordkriteriene har vært de samme hele tiden. Nå flagges høyeste august temperatur på en gitt målestasjon som ny rekord, eller høyeste gjennomsnittstemperatur over et land osv. Er vi sikker på at absolutt alle tilgjengelige måledata er gått igjennom for samtlige globale målestasjoner for samme kriterier. Og det er jo ingen som gjør motsatt øvelses - altså graver i gamle data for å lage rekorder - siden mange av de gamle rekordene fortsatt står - så vil det helt sikkert være mange andre kombinasjoner/varianter som ikke er oppdaget - men som ville telt som rekord i dag.
4) Skal vi ta klimadiskusjonen - så er det fra mitt ståsted ingen tvil om at det har blitt varmere. Min tvil er i hvilken grad oppvarmingen kommer fra våre CO2 ustlipp.
Ellers har jeg ikke kommentert din kommentar til avisartikkelen. Det er ganske tydelig i teksten at saken som fela linket til av klimaforskerne ikke ble forklart med global oppvarming. At det kommer flere rekorder hvis man legger til grunn at temperaturen stiger sier seg jo selv.
Du kan jo kjøre en simulering til hvor du øker antall samplinger med en dobling de første 50 årene, deretter et dobling til de neste 20 årene, så en dobling til de neste 10 årene, og ytterligere en dobling 10 år etter. Og da har vi ikke tatt høyde for flere rekordkategorier.
Garasjeforsker!Det var da som fanden - en forsker som ødelegger stemningen...Merkelig:Følgene av "å ha slått av kjøleanlegget i Arktis" blir tydeligere.
www.nrk.no/mr/varmerekord-pa-andalsnes-1.14843319?
Vis vedlegget 565493
Nathalie Schaller ved CICERO Senter for klimaforskning.Dette har ingenting med klimaendringer å gjøre. Det handler om et mønster for hvordan luftsirkulasjonene endrer seg over den nordlige delen av Atlanterhavet, sier Schaller.
Viktig å ikke la en mulighet gå fra seg til å skrike dommedag.
https://www.vg.no/nyheter/innenriks...a-gjoere?utm_source=vgfront&utm_content=row-1
Supervulkaner er tøffe, de liker jeg. Har sett noen programmer om de på Discovery. For øvrig går det dårlig med Discovery også - de er i ferd med å bli spist opp av Netflix og andre slemme streaming-leverandører. Dette er det også hvite slemme menn som står bak, på samme måte som de som ikke liker Greta, Microsoft og Google.Er nok litt kjedelig, har ingen tøff dommedagsprofeti. Supervulkaner, Neburu og kometer bekymrer meg lite. Men en pandemi med noen skumle virus er ikke helt usannsynlig. Automatisering og kunstig intelligens er et gode, men kan føre til økende ledighet, ikke bra. Det som uroer meg mest er hvordan vår moderne verden vil håndtere klimaendringene. Folkevandringer, stigende havnivå og matmangel. (Vi må øke matproduksjonen med 60% frem til 2050 for å opprettholde status quo) Dette krever politikere som vi ikke har i dag. En lystløgner i Washington DC og Brasil, en klimafornekter i Australia og andre gjør meg bekymret for andres fremtid, ikke min. Men nå skal det bli litt musikk. Fikk lyst til å høre litt på Imelda May i dag.
Dette er enkel fysikk. Alle forskere eller forskningsartikler som stiller spørsmål til en pre-definert og forhåndsbestemt bane er:Garasjeforsker!Det var da som fanden - en forsker som ødelegger stemningen...Merkelig:Følgene av "å ha slått av kjøleanlegget i Arktis" blir tydeligere.
www.nrk.no/mr/varmerekord-pa-andalsnes-1.14843319?
Vis vedlegget 565493
Nathalie Schaller ved CICERO Senter for klimaforskning.Dette har ingenting med klimaendringer å gjøre. Det handler om et mønster for hvordan luftsirkulasjonene endrer seg over den nordlige delen av Atlanterhavet, sier Schaller.
Viktig å ikke la en mulighet gå fra seg til å skrike dommedag.
https://www.vg.no/nyheter/innenriks...a-gjoere?utm_source=vgfront&utm_content=row-1
Garasjeforsker!Det var da som fanden - en forsker som ødelegger stemningen...Følgene av "å ha slått av kjøleanlegget i Arktis" blir tydeligere.
www.nrk.no/mr/varmerekord-pa-andalsnes-1.14843319?
Vis vedlegget 565493
Merkelig:
Nathalie Schaller ved CICERO Senter for klimaforskning.Dette har ingenting med klimaendringer å gjøre. Det handler om et mønster for hvordan luftsirkulasjonene endrer seg over den nordlige delen av Atlanterhavet, sier Schaller.
Viktig å ikke la en mulighet gå fra seg til å skrike dommedag.
https://www.vg.no/nyheter/innenriks...a-gjoere?utm_source=vgfront&utm_content=row-1
Konspirasjonsteorier er morsomme, det er noe mistenkelig med det meste egentlig. Alle har en skjult agenda. La fantasien løpe så blir ikke livet kjedeligSupervulkaner er tøffe, de liker jeg. Har sett noen programmer om de på Discovery. For øvrig går det dårlig med Discovery også - de er i ferd med å bli spist opp av Netflix og andre slemme streaming-leverandører. Dette er det også hvite slemme menn som står bak, på samme måte som de som ikke liker Greta, Microsoft og Google.Er nok litt kjedelig, har ingen tøff dommedagsprofeti. Supervulkaner, Neburu og kometer bekymrer meg lite. Men en pandemi med noen skumle virus er ikke helt usannsynlig. Automatisering og kunstig intelligens er et gode, men kan føre til økende ledighet, ikke bra. Det som uroer meg mest er hvordan vår moderne verden vil håndtere klimaendringene. Folkevandringer, stigende havnivå og matmangel. (Vi må øke matproduksjonen med 60% frem til 2050 for å opprettholde status quo) Dette krever politikere som vi ikke har i dag. En lystløgner i Washington DC og Brasil, en klimafornekter i Australia og andre gjør meg bekymret for andres fremtid, ikke min. Men nå skal det bli litt musikk. Fikk lyst til å høre litt på Imelda May i dag.
I tillegg så konspirerer regjeringen i mot Disovery ved å forby reklame om pengespill på nett - så det blir lite å se av supervulkaner framover (og slemme Nazier samt snille Haier). Uten Discovery blir vel fysikken rundt klimaforskningen enda enklere- til sist sitter vi igjen med reklameoverskrifter som får VG til å se ut som forskningsartikler.
Fenrisulven er kul da! Stem på ham.Ah - heller å tygge, harke og spytte før jeg melder meg inn i fanklubben til disse...
Vis vedlegget 565637
Tror dette stemmer. Jeg er såpass gammel at jeg husker vintrene på 60-tallet som kalde og med strålende solskinn og masse snø. Nå husker jeg selvfølgelig bare det jeg vil huske, men heromkring er det helt slutt på vinterdager med -35 til -40. -25 til -30 begynner også å bli sjeldent og den nye standarden til klare vinterdager ser ut til å være -15 til -20. Denne temperaturen har vi forøvrig ganske ofte i løpet av vinteren. Snø er det heller ingen problemer med. Kunne helt sikkert klart oss med halvparten. Når Åndalsnes og Sunndalsøra har +18 og +19 har vi -12 til -15 og må ut og hente ved for å holde varmen, blir vi jo litt misunnelige. Kanskje vi kunne klart oss med 3mnd vinter?Garasjeforsker!Det var da som fanden - en forsker som ødelegger stemningen...
Må løfte bilkket.
Kjøleanlegget i Arktis er slått av. Det fungerte tidligere som en stabiliserende faktor, som ga oss forutsigbare perioder vær, etter sesonger. Dette utjevnende elementet er nå blitt borte og konsekvensen er uforutsigbarhet, store variasjoner, atypisk vær i strid med sesongsnitt og store utslag -- det siste fra dag til dag.
Vinteren er nå 30 dager kortere enn på tidlig 1960-tall.
https://www.nrk.no/urix/ny-klimarapport_-en-maned-kortere-vinter-siden-60-tallet-1.14709913
Og den er mye varmere. På våre breddegrader går oppvarmingen dobbelt så hurtig som globalt snitt, det burde bekymre, siden det gir store utslag for ting vi er avhengige av: som fiskeslag utenfor våre farvann, invaderende arter, problemer med avlinger, og annet.
Først kom Åndalsnes i Romsdal med 18,6 grader, så høynet Sunndalsøra til 19,0 grader. Den forrige rekorden var 17,9 grader i 1989 .
– Selve værsituasjonen vi har nå er ikke uvanlig på denne tiden av året, men vi ser at vi slår varmerekorder hyppigere. Det er i tråd med at vi har klimaendringer med en grad høyere temperatur, sier meteorolog Stig-Arild Fagerli ved GeoStorm.
Det settes ikke nye kulderekorder på samme måte, mens varmerekorder kommer stadig.
– Rekorder kan komme av at to ting skjer samtidig. Vi har en grad varmere temperatur på grunn av global oppvarming, og så kommer denne varmere perioden med NAO på toppen av det, sier seniorforsker Schaller.
As a climate scientist, the thing that really terrifies me is that weather conditions considered extreme by today’s standards will seem sedate in the future. What’s unfolding right now is really just a taste of the new normal.
At this point I could restate all the lines of scientific evidence that clearly show the links between human-caused climate change and the intensification of extreme weather conditions not just in Australia, but all over the world.
To avoid sounding like a broken record, instead I will say that as a lead author on the forthcoming Intergovernmental Panel on Climate Change’s (IPCC) Sixth Assessment report of the global climate due out next year, I can assure you that the planetary situation is extremely dire.
It’s no exaggeration to say my work as scientist now keeps me up at night.
As I’ve watched the events of this summer unfolding, I’ve found myself wondering whether the Earth system has now breached a tipping point, an irreversible shift in the stability of the planetary system.
There may now be so much heat trapped in the system that we may have already triggered a domino effect that could unleash a cascade of abrupt changes that will continue to play out in the years and decades to come.
Rapid climate change has the potential to reconfigure life on the planet as we know it.
We know this because the geologic record contains evidence that these events have occurred in the past. The key difference is that we’ve never had 7.5 billion people on the planet, so the human species really is in uncharted territory.
The scientific community is acknowledging this by including new sections on abrupt climate change throughout key areas of the upcoming IPCC report. We now consider these “low probability, high impact” scenarios an increasingly critical part of our work.
At the risk of stating the bleeding obvious, adapting to climate change in the driest inhabited continent on Earth is going to take a bit of work.
Er det i det hele tatt noe som lover godt? Så langt jeg kan se, er det bare elendighet.Kombinasjonen av presidentane i USA og Brasil, og statsministeren i Australia, Kina sin vekstkåtskap, pluss manglande evne til omstilling i Russland, lovar ikkje godt. Sjølv om mange av desse vil forby klimakrisa....
Det toppet 48,9 grader i dag. Og så kom vind på over 100 km/t. Og 50 meter høye flammer. Og pyrocumulunimbus-skyer med tordenvær og tornadoer skapt av brannene.Ikke vanskelig å forestille seg hvordan det er å være brannmannskap i 45C.
Jeg har dessverre barn og barnebarn i ildlinjen. Det er blitt en god del "innedager" fordi luften utendørs er helseskadelig. Av egoistiske grunner ville jeg gjerne hatt dem her i Norge. Kanskje får jeg ønsket oppfylt før jeg aner.Et par år tilbake holdt jeg på med manus til en fortelling om hvordan ting ville være, "om noen år". Der la jeg inn nye årstider, blant dem "Ildtiden" der folk lot være å foreta reiser over land. Jeg la handlingen til slutten av dette århundret. Var optimist.
Lytter til Radio Illawarra.
Akkurat nå har de "Bushfire-melding". Den har vart i over ti minutter. "Follow bushfire survival guidelines", "know what to do", "listen to emergency warnings". "this fire is a monster", osv.
https://www.abc.net.au/radio/illawarra/live/
Det er sikkert mye som diskuteres på nettet, men det er ikke lenger noen vitenskapelig diskusjon. Det er overveiende sannsynlig at det aller meste av oppvarmingen vi faktisk ser skyldes menneskelig aktivitet i form av CO2-utslipp fra fossile energikilder. Punktum.Det er derimot mye på nettet som diskuterer driverne og samspillet mellom naturlige og menneskapte endringer. Dette er etter min mening et mer konstruktivt fokus for å komme videre.
Fråflyttinga frå utkantane gjev håp om overleving for dei attverande....Er det i det hele tatt noe som lover godt? Så langt jeg kan se, er det bare elendighet.Kombinasjonen av presidentane i USA og Brasil, og statsministeren i Australia, Kina sin vekstkåtskap, pluss manglande evne til omstilling i Russland, lovar ikkje godt. Sjølv om mange av desse vil forby klimakrisa....
Den har ingenting i denne tråden å gjøre og det vet du godt.Her er vel noe i trådens ånd. Litt vintage katastrofepornografi i farger og alt og det.
https://www.nrk.no/innlandet/20-ar-siden-asta-ulykken-pa-rorosbanen-1.14845070
20 år siden Åsta-ulykken: Folk ble bedøvet inn i døden
Fastklemt i de brennende togvognene satt det folk, i live. – Å gi dem bedøvelse var en god avgjørelse.
Vis vedlegget 565825