Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Pøh. Pølse kan være godt det...
    Men ikke kyllingpølse.
    Fuglepølse er trass alt betre enn eit produkt eg var med på å lage gjennom ei elevbedrift; fiskepølse. Det var pyton, det.
    Men Fiskeburder kan vere veldig bra. Unngå desse søte burgerbrøda du får kjøpt. bak heller grove rundstykkeaktige ting.
    Coop har et eget burgerbrød. grovt med tilsatt surdeig. jeg synes de er ganske så gode. kjøper aldri disse standard burgerbrødene.
    Grovt? Bare tilsatt litt farge, du blir lurt. Surdeig er deigrester fra i går.
    Forresten så skal et rundstykke/burgerbrød være fint. Skal du på død og liv ha noe grovt rundt burgeren så bruk et par grove brødskiver.
    Du... Det er lenge siden man tolket fargen som grovhet. Nå bruker vi merkingen på pakken. 2/4 til 3/4 fungerer bra. Surdeig er _ikke_ bare deigrester fra i går, det handler om bakteriekultur.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    I Senterparti-land er problemet med kjedene at de tar inn andre varer fra andre produsenter enn samvirkebedriftene:

    Solidaritet med bøndene i Gudbrandsdalen starter ved at folk velger varer fra samvirkebedriftene. - GD.no

    Still spørsmålet om hvem som kontrollerer sisteleddet mot forbrukerne! Svaret ligger hos for tiden tre kjeder som styrer hvilke varer som kommer i butikkhyllene. Det har for dem vært strategisk og langsiktig viktig å benytte enhver anledning til å skvise bondesamvirket, dels med å kreve store rabatter, dels med å plassere inn konkurrerende varer. (...) Vel framme ved pølser, spekemat og pålegg – hva ser jeg der? Jo, merkevarer fra private slakterier, Finsbråten, Stranda, Fatland, danske Tulip, italienske Serranoskinker og andre, – Gilde-produkter henges i utkanten og er fåtallige – sist en enslig skogsbacon mot over én løpemeter med andre. Om jeg av og til drister meg til å spørre etter spesialiteter som fleskepølse fra Gilde – nei, det føres ikke. Og kundene, også kjøttprodusenter, plukker private merker som henger i front. (...) Solidariteten med bøndene på Otta og ellers i Gudbrandsdalen starter ved at folk velger varer fra samvirkebedriftene – det er her som ellers forbrukermakten som rår, og den er det eneste språket de tre monopolistiske matvarekjedene forstår.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.292
    Antall liker
    13.817
    Tja, jeg bor like ved en Meny og en Rema. Menyen bruker jeg kun når jeg skal ha bestemte ting, ellers finner jeg butikken relativt uinteressant. De har hundrevis av hyllemetere med halv- og helfabrikata som for min del er fullstendig uinteressante og på de grunnleggende tingene det tross alt går mest av så er dens viktigste egenskap å være dyrere. Jeg er ikke villig til å betale en hel del ekstra for pen emballasje eller at noen har trykt "Jacobs utvalgte" på høyst ordinære produkter. Grønnsaker kjøper jeg på en innvandrerbutikk som for det første har MYE større utvalg i denslags enn hva Meny har og er veldig mye rimeligere. Jeg trenger ikke 20-30 sorter ferdig tomatsaus på glass. For tomatsaus trenger man hermetiske tomater, hvitløk, løk, salt, pepper og kanskje litt basilikum. Det får man tak i stort sett over alt.

    De faller jo fort mellom to stoler: På dagligvarer selger de i stor grad de samme produktene til en høyere pris og for den delen av befolkningen som bruker en del tid på å lage sin egen mat så er de fleste varelinjene ikke spesielt interessante nettopp fordi man lager sin egen mat.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.176
    Antall liker
    10.123
    Sted
    Trondheim
    Jeg har den samme oppfatningen som deg, weld. Hvorfor kjøpe noe standardvarer på Meny når du kan få det samme med litt annen innpakning 15% billigere på nabobutikken? Jeg trenger ikke 15 typer tomatsaus på glass.
    Men det virker som om folk trenger det. Det ble jo fullstendig opprør i fjor (eller for 2 år siden?) da REMA sa at de ville redusere antall like produkter i butikken sin for å gi plass til lokale leverandører. Hvorfor ha samme type te fra 5 forskjellige produsenter, når man kan tilby bare den ene og så bruke hylleplassen på andre produkter? Det ville ikke Ola Nordmann ha noe av. Så der måtte REMA snu. Heldigvis fikk de inn noe nytt som de fortsatt har.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.176
    Antall liker
    10.123
    Sted
    Trondheim
    Det finnes da mange butikker der du kan få tak i forskjellige typer øl. Man behøver jo ikke kjøpe absolutt alt på den ene butikken? Nå snakker jeg selvfølgelig om større byer - det kan jo være et problem på mindre steder, men hvor godt ølutvalg er det f.eks. på et sted der det bare finnes f.eks. en KIWI-butikk? Jeg ser ikke det store problemet med at man f.eks. ikke får kjøpt Mack-øl på en REMA-butikk i Trondheim.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.292
    Antall liker
    13.817
    hvem trenger vel 30 forskjellige typer øl…
    Ulike ølsorter er i det minst en meningsfull produktdifferensiering. Eksakt samme produkt fra de samme leverandørene er det ikke. For meg ser det ut til at en betydelig del av forretningsideen til Meny er å henvende seg til folk med relativt god råd og som gjerne vil fremstå som over snittet sofistikerte i matveien men ikke aner hva de driver med. Om man lager sin mat selv så er det tross alt ganske få produkter man faktisk bruker. Den siste grønnsaken av en viss betydning som ble domestisert var Kiwien, og det skjedde en gang på 60-tallet. Det skjer over hodet ingen innovasjon innen basisvarer, eneste differensiering går på "storyen" bak - om man er opptatt av at noe skal være økologisk, biodynamisk og den slags kan man alltids ta et valg basert på det, men det skjer ikke noe magisk ved en gris sluset gjennom Notrura-systemet bare fordi den havner i hylla på Meny fremfor på Rema.

    Om man baserer sitt kosthold på hel- eller halvfabrikata kan jeg se et større poeng med å handle mye på Meny for eksempel, men for råvarer ser jeg personlig relativt lite poeng i det.

    Jeg synest valget mellom en Entrecôte til 400 kroner kiloen i fin, svart emballasje med "Jacobs utvalgte" på pakken, men fullstendig uten fettmarmorering og en "Prima" fra Rema til 1/3 av prisen med fin fettmarmorering er ganske enkelt i alle fall. Premium-markedet i Norge i den grad det eksisterer er i stor grad en illusjon som ikke er backet av innholdet og man får ikke hva man betaler for stort sett. Det finnes selvsagt en del unntak, men i det store og hele er min mening at det eneste man oppnår er å betale veldig mye mer enn nødvendig.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Syns meny er veldig variert fra butikk til butikk. Er en butikk her i byen som er ganske bra på ferskvare og råvare(fortsatt mye å gå på) , mens resten rett og slett er dårlige.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.580
    Antall liker
    17.517
    Torget vurderinger
    2
    Fint når næringslivet tar ansvar. Appelsinene blir litt dyrere, men sunnere.

    I stedet for at vente på, at politikerne forbyder fødevarer med rester af insektmidlet chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl, der er mistænkt for at skade arveanlæggene og hjernens udvikling hos børn og fostre, tager Fazer sagen i egen hånd og erstatter alle konventionelle citrusfrugter med økologiske. Citrusfrugterne bliver importeret via Fazers egen frugt- og grøntleverandør, Duo Frugt.
    www.nyheder.okologi.dk/mad-og-marked/det-er-slut-med-konventionelle-citrusfrugter-i-fazers-kantiner
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.580
    Antall liker
    17.517
    Torget vurderinger
    2
    Det forunderlige er selvsagt at man innbiller seg at man kan bombe jorder og landskap med insekt- og ugressmidler i noen tiår uten at det får konsekvenser.
    Man har til og med testet teorien om at moderne biler var så aerodynamiske at færre insekter treffer dem. Det viser seg at flere insekter treffer disse bilene enn eldre modeller.

    The survey of insects hitting car windscreens in rural Denmark used data collected every summer from 1997 to 2017 and found an 80% decline in abundance. It also found a parallel decline in the number of swallows and martins, birds that live on insects.
    https://www.theguardian.com/environ...eter-tests-reveal-huge-decline-number-insects
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.292
    Antall liker
    13.817
    Her er vårens 500 nyheter hos Meny

    https://www.vg.no/annonsorinnhold/meny/nyheter-2020/

    Jeg kan omtrent garantere at ikke et eneste av disse produktene er nødvendig. Det må være jævlig vanskelig å finne på 500 produkter pr. lanseringssesong.

    Her finnes mellom annet godbiter som "mørkere sjokolade" fra Freia for de som tror at Freia lager god sjokolade, woksaus for de som ikke kan å lage saus selv, melk med smak av ymse for de som, om de ønsker, ikke klarer å tilsette smak til melk selv, nye pizzavarianter for de som ikke klarer å lage en pizza, tacoprodukter for folk som ikke klarer å lage noe som minner om taco, halvstekte bakevarer for folk som ikke kan å bake, Norvegia på tube for folk som ikke synest at Norvegia er døll nok i utgangspunktet, grønnsakfries for de som ikke klarer å skjære opp grønnsaker selv og så videre og så videre. Vegansk sjampo kommer de med endatil.

    Og så lurer noen på hvorfor ikke Menybutikkene blir nedrent av kunder?
     
    C

    cruiser

    Gjest
    De aller fleste lager vel ikke stort av maten sin selv, skal ikke se bort fra at dette blir innertier.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.458
    Antall liker
    3.008
    Her er vårens 500 nyheter hos Meny

    https://www.vg.no/annonsorinnhold/meny/nyheter-2020/

    Jeg kan omtrent garantere at ikke et eneste av disse produktene er nødvendig. Det må være jævlig vanskelig å finne på 500 produkter pr. lanseringssesong.

    Her finnes mellom annet godbiter som "mørkere sjokolade" fra Freia for de som tror at Freia lager god sjokolade, woksaus for de som ikke kan å lage saus selv, melk med smak av ymse for de som, om de ønsker, ikke klarer å tilsette smak til melk selv, nye pizzavarianter for de som ikke klarer å lage en pizza, tacoprodukter for folk som ikke klarer å lage noe som minner om taco, halvstekte bakevarer for folk som ikke kan å bake, Norvegia på tube for folk som ikke synest at Norvegia er døll nok i utgangspunktet, grønnsakfries for de som ikke klarer å skjære opp grønnsaker selv og så videre og så videre. Vegansk sjampo kommer de med endatil.

    Og så lurer noen på hvorfor ikke Menybutikkene blir nedrent av kunder?
    Sist jeg var innom en Meny butikk var det en hel vegg med Freia store melkesjokolade-plater med 8-10 ulike smaker.
    Syns dem burde komme med en ny variant; melkesjokolade med taco, ville sikkert passet ganen til den gjennomsnittlige nordmann helt utmerket 😀
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Her er vårens 500 nyheter hos Meny

    https://www.vg.no/annonsorinnhold/meny/nyheter-2020/

    Jeg kan omtrent garantere at ikke et eneste av disse produktene er nødvendig. Det må være jævlig vanskelig å finne på 500 produkter pr. lanseringssesong.

    Her finnes mellom annet godbiter som "mørkere sjokolade" fra Freia for de som tror at Freia lager god sjokolade, woksaus for de som ikke kan å lage saus selv, melk med smak av ymse for de som, om de ønsker, ikke klarer å tilsette smak til melk selv, nye pizzavarianter for de som ikke klarer å lage en pizza, tacoprodukter for folk som ikke klarer å lage noe som minner om taco, halvstekte bakevarer for folk som ikke kan å bake, Norvegia på tube for folk som ikke synest at Norvegia er døll nok i utgangspunktet, grønnsakfries for de som ikke klarer å skjære opp grønnsaker selv og så videre og så videre. Vegansk sjampo kommer de med endatil.

    Og så lurer noen på hvorfor ikke Menybutikkene blir nedrent av kunder?
    Si følgende setning til deg selv 100 ganger, så kanskje den sitter til slutt:

    "På seg selv kjenner man ikke andre."

    Det er bare som barn at man kjenner andre på seg selv. Som voksen så har alle så ulik bakgrunn og livserfaring at man faktisk må spørre. Flesteparten har faktisk helt andre betingelser.


    At du er flink til å lage mat fra bunnen av, og har tid, kunnskap og ressurser til dette, betyr _ikke_ at alle andre har det slik.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.292
    Antall liker
    13.817
    At du er flink til å lage mat fra bunnen av, og har tid, kunnskap og ressurser til dette, betyr _ikke_ at alle andre har det slik.
    Det var heller ikke poenget. Det er bare hvor tåpelig det er å skulle innovere 500 proukter pr. sesong (det kommer kanskje 500 til om høsten for alt jeg vet) i en sfære hvor alt allerede er oppfunnet for lenge siden. Som nevnt tidligere ble er den siste domistiserte vekst av betydning Kiwien, og det skjedde på 60-tallet. Grunnleggende skjer det zip, niks, nada på råvarefronten. Denne "innovasjonen" er lite annet en stadig mer far-fetched forsøk på å lure unna en større del av matbudsjettet til folk.

    "Tid, kunnskap og ressurser" ? Hva skal det bety? Det er helt fritt frem å lære seg å lage mat fra bunnen av. Det tar ikke lang tid, er ikke vanskelig og er fantastisk mye billigere, sunnere og bedre enn å outsource virksomheten til halv- og helfabrikatindustrien. Om man har lite å rutte med er noe av det viktigste man kan lære seg å lage mat og å handle dagligvarer på en rasjonell måte - det er en kostand man ikke kan komme seg unna med mindre man driver med 100% selvberging, hvilket vel ingen gjør i disse tider. Det representerer en helt risikofri inntekt på noen tusenlapper i måneden resten av livet kontra å gjøre det på en dum måte. Du synest jo, ref tidligere diksusjoner, at SIFO-budsjettet er stramt på daglivarefronten. Jeg synest det er ekstremt romslig og bruker en god del mindre enn det på mat i måneden for vår famile på fire. Det er ingen som tvinger en til å kjøpe pizzabunn på rull eller ferdigkuttet løk eller å betale noen for å rive osten for deg.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.547
    Antall liker
    12.161
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Tildels nokså enig her... Som et annet eksempel fra den nærmeste matbutikken, hvor det nå omtrent kun er hvitost og brunost som finnes i bit, - resten er ferdig skivet-- til ca dobbel kilopris. Nå er det vel forresten det folk vil ha, - ost med minst mulig smak.....
    Folk er forskjellige, det får man ta hensyn til, men jeg "tror" at mange bruker "tidsklemma" som unnskyldning, - man har rett og slett ikke tid til å lage mat fra bunnen..... tror man. Nå er jeg definitivt blitt en rusten herre, men jeg har da hatt småbarn sjøl, i tillegg til fast jobb med mye irregulær arbeidstid, og bijobb i tillegg. Men det er klart, - nå far skal trene til Birken, og mor må på Sats for å trene rumpa, i tillegg til vin og lattetid på byen med jentene, ungene skal fraktes til og fra 8-10 forskjellige aktiviteter, - i tillegg til alle TV-seriene som "må" sees, så er det ikke tid igjen til matlaging. Da blir det heller ikke tid til å lære seg matlaging...... Jeg tror faktisk i fullt alvor at hysteriet med alt man skal delta på kanskje er hovedårsaken, - folk evner ikke å sette grenser for egen adferd. Da har jeg heller ikke engang nevnt den tida som er nødvendig til Haifai og musikk........:cool:
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Merkelig myte det der, at det skal ta så lang tid og være så dyrt å lage den sjæl
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.600
    Antall liker
    10.073
    Nah...det er ikke alle som har tid til å følge barna til skole/barnehage, sykle ned til jobben og jobbe et par-tre timer for å ha en god lønn, sykle innom diverse billige matbutikker på veien hjem til 20 millioners villaen for deretter å hente ungene. Når det er gjort så lages det et gourmetmåltid til hele familien av råvarer til en pris av 100 kroner.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Jaja, noe må de ubrukelige trøste seg med, matlaging.. Det er kun for eliten det..
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.789
    Antall liker
    7.800
    Her er vårens 500 nyheter hos Meny

    https://www.vg.no/annonsorinnhold/meny/nyheter-2020/

    Jeg kan omtrent garantere at ikke et eneste av disse produktene er nødvendig. Det må være jævlig vanskelig å finne på 500 produkter pr. lanseringssesong.

    Her finnes mellom annet godbiter som "mørkere sjokolade" fra Freia for de som tror at Freia lager god sjokolade, woksaus for de som ikke kan å lage saus selv, melk med smak av ymse for de som, om de ønsker, ikke klarer å tilsette smak til melk selv, nye pizzavarianter for de som ikke klarer å lage en pizza, tacoprodukter for folk som ikke klarer å lage noe som minner om taco, halvstekte bakevarer for folk som ikke kan å bake, Norvegia på tube for folk som ikke synest at Norvegia er døll nok i utgangspunktet, grønnsakfries for de som ikke klarer å skjære opp grønnsaker selv og så videre og så videre. Vegansk sjampo kommer de med endatil.

    Og så lurer noen på hvorfor ikke Menybutikkene blir nedrent av kunder?
    Si følgende setning til deg selv 100 ganger, så kanskje den sitter til slutt:

    "På seg selv kjenner man ikke andre."

    Det er bare som barn at man kjenner andre på seg selv. Som voksen så har alle så ulik bakgrunn og livserfaring at man faktisk må spørre. Flesteparten har faktisk helt andre betingelser.


    At du er flink til å lage mat fra bunnen av, og har tid, kunnskap og ressurser til dette, betyr _ikke_ at alle andre har det slik.
    «Alle andre» kan da vel formodentlig lese og de fleste har sågar tilgang til Internett, skal man tro statistikken.

    I ditt dystopiske Norge så virker det som vi har hundretusener av utslitte fattiglemmer uten råd til annet enn usunn halvfabrikata og dyr ferdigmat. Men ikke råd til å kjøpe eller ork til å bruke en pent brukt kopi av Ingrid Espelid Hovigs lille rutete kokebok for en femtilapp på et gjengs antikvariat.

    Det får da være måte på å stakkarsliggjøre folk inntil det hensynsløse; som i at det å slippe en høne opp i en stor kjele med vann og dertil kunne skrelle og kutte noen rotgrønnsaker skulle være over smertegrensen for hva voksne mennesker er i stand til å få greie.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.547
    Antall liker
    12.161
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Det tar egentlig ikke så lang tid å lage mat, men det fordrer "litt" kunnskap, og ikke minst litt enkel planlegging. Om man står i butikken kl halv fem og ikke vet hva man skal finne på , så blir det fort halv- eller helfabrikata. Det skjer i "de beste familier.." :cool:
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.789
    Antall liker
    7.800
    Det tar egentlig ikke så lang tid å lage mat, men det fordrer "litt" kunnskap, og ikke minst litt enkel planlegging. Om man står i butikken kl halv fem og ikke vet hva man skal finne på , så blir det fort halv- eller helfabrikata. Det skjer i "de beste familier.." :cool:
    Joda, var ikke så nøye på det selv da jeg ikke hadde andre å tenke på. Så jeg har konsumert min andel av ferdigpizza og den slags gjennom studenttiden, og take-away på vei hjem etter lang dag på jobb den tiden vi var to og ikke fire.

    Men det koster vitterlig ikke mye i verken tid eller kroner å bruke litt av helgen på planlegge ukens måltider, selv om, eller kanskje nettopp fordi man er i en tidsklemmefase av livet.

    Med mindre man er kokk av yrke så skal man heller ikke kimse av den terapeutiske verdien av å bruke noen maskuline timer for seg selv med godt redskap og sesongens råvarer.

    Kokkekunst er nettopp det, kunst. Som på de fleste andre områder er det noen som både har håndlag og evner til å løfte det ordinære til det ekstraordinære.

    Samtidig trenger man heller ikke være rakettforsker på noe område for å lage minst like god, om ikke bedre, mat hjemme som det man får på en gjennomsnittlig restaurant.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.292
    Antall liker
    13.817
    Nah...det er ikke alle som har tid til å følge barna til skole/barnehage, sykle ned til jobben og jobbe et par-tre timer for å ha en god lønn, sykle innom diverse billige matbutikker på veien hjem til 20 millioners villaen for deretter å hente ungene. Når det er gjort så lages det et gourmetmåltid til hele familien av råvarer til en pris av 100 kroner.
    Jeg handler stort sett på REMA. De har det jeg trenger. Grønnsaker hovedsaklig fra en innvandrersjappe. Det trengs intet fancy eller spesialbutikker for å få et velsmakende måltid på bordet. Vi bruker rundt 8k på dagligvareri måneden. Det inkluderer å spise ute for en 7-800 en gang med familien samt handlingen på polet. Øl lager jeg selv. Om jeg og samboeren har «date night» og går på en fancy restaurant kommer det i tillegg.

    I følge Æ brukte jeg 45k på REMA i 2019.
     
    Sist redigert:

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.583
    Antall liker
    7.119
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Det hjelper stort på budsjettet med en innvandrerbutikk i nabolaget.

    Vi spiser ganske mye grønnsaker for tiden, og et par handlenett med mest grønnsaker drar fort 3-4-500 spenn på en vanlig dagligvarebutikk her i nord.

    En tyrkisk bekjent av meg sa det slik - Når vi var hjemme i Tyrkia og var blakke og skulle spare penger, handla vi grønnsaker og laga vegetarmat. Her er det nesten det dyreste du spiser...

    Johan-Kr
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Her er vårens 500 nyheter hos Meny

    https://www.vg.no/annonsorinnhold/meny/nyheter-2020/

    Jeg kan omtrent garantere at ikke et eneste av disse produktene er nødvendig. Det må være jævlig vanskelig å finne på 500 produkter pr. lanseringssesong.

    Her finnes mellom annet godbiter som "mørkere sjokolade" fra Freia for de som tror at Freia lager god sjokolade, woksaus for de som ikke kan å lage saus selv, melk med smak av ymse for de som, om de ønsker, ikke klarer å tilsette smak til melk selv, nye pizzavarianter for de som ikke klarer å lage en pizza, tacoprodukter for folk som ikke klarer å lage noe som minner om taco, halvstekte bakevarer for folk som ikke kan å bake, Norvegia på tube for folk som ikke synest at Norvegia er døll nok i utgangspunktet, grønnsakfries for de som ikke klarer å skjære opp grønnsaker selv og så videre og så videre. Vegansk sjampo kommer de med endatil.

    Og så lurer noen på hvorfor ikke Menybutikkene blir nedrent av kunder?
    Si følgende setning til deg selv 100 ganger, så kanskje den sitter til slutt:

    "På seg selv kjenner man ikke andre."

    Det er bare som barn at man kjenner andre på seg selv. Som voksen så har alle så ulik bakgrunn og livserfaring at man faktisk må spørre. Flesteparten har faktisk helt andre betingelser.


    At du er flink til å lage mat fra bunnen av, og har tid, kunnskap og ressurser til dette, betyr _ikke_ at alle andre har det slik.
    «Alle andre» kan da vel formodentlig lese og de fleste har sågar tilgang til Internett, skal man tro statistikken.

    I ditt dystopiske Norge så virker det som vi har hundretusener av utslitte fattiglemmer uten råd til annet enn usunn halvfabrikata og dyr ferdigmat. Men ikke råd til å kjøpe eller ork til å bruke en pent brukt kopi av Ingrid Espelid Hovigs lille rutete kokebok for en femtilapp på et gjengs antikvariat.

    Det får da være måte på å stakkarsliggjøre folk inntil det hensynsløse; som i at det å slippe en høne opp i en stor kjele med vann og dertil kunne skrelle og kutte noen rotgrønnsaker skulle være over smertegrensen for hva voksne mennesker er i stand til å få greie.
    Det er ikke alle som har interesse for eller talent for matlaging. Hva som er enkelt for noen er vanskelig for andre.

    Nasjonalretten i Norge er ikke selvlagd kjøttkaker med ertestuing. Den er grandiosa. Deal with it.

    Det er jo en smal sak å lage pizza fra bånn av. Likevel er det frossenpizza som vinner.

    På seg selv kjenner man ikke andre.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.547
    Antall liker
    12.161
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    DEt er mye mulig at Grandisen er Norges nye nasjonalrett, men det borger ikke akkurat for gode matvaner for kommende generasjoner...
     
    6

    65finger

    Gjest
    det er ikke noe hokuspokus å lage "vanlig" mat. latskap er hovedgrunnen for grandis og det andre mølet. 20 min av en halvtime greier de fleste
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.292
    Antall liker
    13.817
    Nasjonalretten i Norge er ikke selvlagd kjøttkaker med ertestuing. Den er grandiosa. Deal with it.

    Det er jo en smal sak å lage pizza fra bånn av. Likevel er det frossenpizza som vinner.

    På seg selv kjenner man ikke andre.
    Det er helt fritt frem å Velge annerledes. Om noen vil, gjennom et liv, betale et par millioner i idiotskatt så er det deres eget problem, det er ikke et samfunnsproblem. At folk flest er inkompetente bak grytene er helt og fullt deres egen feil, en følgefeil av det er å betale altfor mye for mat. Å lære seg å lage mat selv er noe av det mest lønnsomme en kan gjøre. Ditto å vite hva ymse råvarer bør koste. Det er penger på gata. Det er bare å plukke de opp. Jeg har god råd men lever ganske billig, de to tingene henger sammen. Man betaler hva man må, men ikke særlig mer. Vi spiser godt på langt under SIFO-budsjettet. Hvemsomhelst kan gjøre det om man gidder.

    En normal husholdning kaster 20% av mat. Det er ganske dumt.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.292
    Antall liker
    13.817
    Hvem sin feil er det da at folk flest bruker altfor mye penger på mat og spiser dårlig? De blåblå?

    Hel- og halvfabrikat er en ganske ny introduksjon. Mamma brukte der aldri, kanskje med unntak av noen fiskeboller på boks hun piffet opp med litt karri i den hvite sausen.

    Det er ikke synd på folk. Folk er late og inkompetente. Mat må man ha flere ganger om dagen. Det er plenty av muligheter til å lære seg hvordan om man vil og gidder.
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Folk er forskjellige weld. Folk har ulike kunnskaper, ulike interesser, ulik tid, ulike ressurser, ulik tidsklemme, ulik butikktilgang, ulik familieoppbygging, ulikt energinivå. Folk er ulike.

    Ikke alle vokste opp i et hjem hvor det var kokkeglede, slik du tydeligvis gjorde.

    Mange hater å lage mat. Det er et ork. Mange elsker å kokkelere, ikke alle. Flere er også enslige, noe som gjerne går utover mat-inspirasjonen.

    På seg selv kjenner man ikke andre
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.292
    Antall liker
    13.817
    Hva er så din løsning? Øke skattene og la folk få maten levert på døra? Siden dette er en umenneskelig utfordring og individet ikke har noen mulighet til å komme seg ut av tidsklemma og matvarebaronenes klamme grep?

    Å lage mat er lett. Man kan lære det eller la være og betale prisen for inkompetanse. Det er fritt frem. Om man ikke vil, gidder eller synest at skal vi danse på TV er viktigere enn å fø familien så får man ta konsekvensene av det. Det er veldig dyrt.
     
    Sist redigert:

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Ikke vær dust.

    Løsning? Løsning på hva? Folk ønsker å spise grandiosa. Så da får de spise grandiosa.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Da kan man hvertfall ikke klage på matvareprisene eller utvalget i butikken
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.292
    Antall liker
    13.817
    Det er Larson. Det er alltid en grunn til å klage. Vil folket spise halvfabrikat søppel så må regjeringen senke prisen på søppel.
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    ^ Har Larson sagt det?
    Jeg har ikke nevnt regjeringen med et eneste ord. Ei heller har jeg nevnt pris på mat. Weld fantaserer stråmenn.

    Alt jeg har gjort er å påpeke at folk er forskjellige, og man ikke kan bruke seg selv og sine erfaringer som målestokk. På seg selv kjenner man nemlig ikke andre.

    Weld er flink i mat. Han har god økonomi og er ressurssterk. For han var det enkelt å lære seg kokekunster da han vokste opp i et hjem hvor det var matglede og mat ble laget fra bunnen av. Dette gjør at han gjennom god planlegging av uken kan spare tid og penger ved å lage maten fra grunnen. At weld er i stand til dette, betyr ikke at det er lett for alle å få dette til.

    Alle har ikke like stor matglede. Flere vokste opp i et hjem der moren høyt og tydelig sa at hun hatet å lage mat og faren knapt kunne steke et speilegg. Mange vet ikke hvordan de skal ordne rotgrønnsaker, for all erfaring med grønnsaker er fra frossendisken på kiwi og vassen amerikansk blanding. Selvsagt er det mulig å lære seg nye kunster, men folk har forskjellig bakgrunn. Det finnes besteforeldre i Norge som ikke klarer å skrelle poteter skikkelig, da de skjærer av skallet med masse potet. Uhørt ikke sant? Nei, ikke egentlig.

    På seg selv kjenner man ikke andre.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn