Medisin og helse Corona

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.698
    Antall liker
    9.564
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Camilla Stolteneberg fra FHI melder at det aldri har vært noe mål om å oppnå flokkimmunitet, gudskjelov la hun til. De er svært usikre hvor lenge en immunitet fungerer.
    jeg så ikke seansen, men leser i aftenposten:

    16.49 «Direktør i Folkehelseinstituttet (FHI) Camilla Stoltenberg sier at de kan ikke slippe opp på tiltakene. Det er ikke mulig før man har flokkimmunitet i tilstrekkelig grad.»

    senere: «Under regjeringens pressekonferanse mandag sa direktør i Folkehelseinstituttet (FHI) Camilla Stoltenberg at det aldri har vært et mål å oppnå flokkimmunitet i Norge og at det aldri kommer til å bli det.»

    jeg synes ikke dette er klar tale…

    https://www.aftenposten.no/verden/i/pL54lE/direktestudio-koronaviruset
    Det er forsåvidt konsistent om man ser for seg å holde på slik som nå frem til flokkimmunitet oppnås gjennom vaksinering om et års tid, men det kommer ikke til å skje. Det er allerede diskusjoner om hva som skal slippes opp på når og hvor - å holde på som nå særlig lenge etter påske er neppe på listen over realistiske alternativer.
    Mitt inntrykk er at de blir mer og mer usikre på om flokkimmunitet og vaksine er mulig å få til.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.169
    Antall liker
    9.279
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Jeg skjønner snart ingen ting av noen kommunikasjon fra det offentlige lengre.

    Og nå begynner jeg oppriktig å bli bekymret for at man faktisk skal gå for en eller annen undertrykk strategi som i det store og hele vil knele alt - økonomien, helsevesenet, psyken til folk - i løpet av de neste 6 månedene.

    På andre siden blir svenskene i all hovedsak ferdig med dette til sommeren. Og jeg er ganske sikker på at en undertrykk strategi på sikt tar livet av flere. Fordi man greier ikke å stoppe smitten til de som er mest utsatt.
     

    Hi-rex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.05.2012
    Innlegg
    2.545
    Antall liker
    784
    Sted
    Etne
    Torget vurderinger
    4
    HØje var højt oppe, tror det vil være en god ide at lige ta dette m en grand salt, så lenge vi ikke tester mere en vi gjør.

    Test raten i den seneste tid har bare gåte ned, og vi har ingenting, som siger nogen som helst om generel smitte udbredelse i blant befolkningen.

    Som Bill Gates, siger DETTE ER IKKE OVRE FØR VI HAR EN VAKSINE SOM VIRKER.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.698
    Antall liker
    9.564
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Munnbindene kommer, bu-hu.
    Nrk.no:
    Verdas helseorganisasjon sa måndag at oppfordringar frå styresmaktene til å bruke maske mot koronaviruset kan vere rettkomne i område der handvask og avstand mellom folk er vanskeleg å få til, på grunn av vassmangel eller at folk bur veldig tett.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    da har vi den ØKONOMISKE fasiten på faenskapet

    Er gevinsten av sparte liv stor nok til å forsvare et nedstengt Norge? SSB-forskere har funnet et svar.

    Fire økonomer anbefaler kort prosess og strenge tiltak for å eliminere koronaviruset. Gevinsten av sparte leveår mer enn oppveier de store økonomiske kostnadene.


    En gruppe forskere i Statistisk sentralbyrå (SSB) har laget den første samlede samfunnsøkonomiske analysen av kampen mot korona.
    Den prøver å veie verdien av sparte leveår opp mot kostnadene ved å stenge ned store deler av økonomien. Pluss en rekke andre gevinster og kostnader.
    – Vår konklusjon er at resultatene støtter bruken av strenge tiltak som prøver å utrydde viruset i løpet av få måneder. Konklusjonen styrkes jo mer sannsynlig det er at det kommer en vaksine i løpet av to år, sier SSB-forskerne Geir Bjertnæs og Erling Holmøy.
    Sammen med kollegene Roger Hammersland og Birger Strøm har de prøvd å sette priser på gevinster og kostnader i de ulike strategiene for å bekjempe viruset.
    Stengt økonomi forsvarer prisen
    Konklusjonen er basert på en rekke forutsetninger som ifølge forskerne «nødvendigvis er usikre»:
    Verdien av sparte leveår og redusert sykdom mer enn oppveier de store økonomiske kostnadene. Virkemidlene bør være strenge og inngripende.
    Dette er ikke et SSB-prosjekt. Men de «står fullt og helt ansvarlige for innholdet som privatpersoner».

    Et utvalg under ledelse av professor Steinar Holden er i disse dager i sluttspurten av en lignende rapport til Helsedirektoratet.
    Ser på tre alternativer
    Forskerne sammenligner tre strategier:
    • Bremse spredningen av viruset (B). Hensikten er å unngå at kapasiteten ved sykehusene blir sprengt. Mindre strenge tiltak enn det Norge innførte fra 12. mars. Ligner på det Sverige har gjort. 42 prosent av befolkningen blir smittet, flere dør, flere blir immune, økonomien klarer seg bedre og behovet for tiltak er nesten borte etter to år.
    • Undertrykke viruset (U). Strengere tiltak. 7,5 prosent blir smittet, færre dør, færre blir immune, de økonomiske kostnadene blir svært store og epidemien kan avsluttes med at det kommer en vaksine etter to år.
    • Eliminere viruset (E). Svært strenge tiltak. En blanding av kinesisk og sørkoreansk strategi. Bare litt under 2 prosent blir smittet og få dør. De økonomiske kostnadene blir kortvarige og dermed mindre enn i B- og U-alternativene. Målet er å eliminere smitten i løpet av fem måneder. Deretter svært strenge restriksjoner på innreise til Norge. Etter to år vaksineres hele befolkningen.
    De fire økonomene sammenligner de to siste alternativene med det første. Det siste er best, viser beregningene.
    Setter verdien på ekstra leveår
    I analysen tråkler forfatterne seg gjennom en rekke ulike effekter ved koronabekjempelsen. Alt må få prislapper.
    Særlig sentral er verdien av ekstra leveår for dem som blir reddet.
    – Vi kommer ikke unna å verdsette at folk reddes fra død og lidelse. Dette er selvsagt kontroversielt, mange regner det som ufølsomt og umoralsk å gjøre dette. Men tallene er laget av myndighetene, og de blir brukt i en rekke sammenhenger, sier Holmøy.
    Tallene fra forskningen spriker og derfor gjør SSB-forskerne sine beregninger med to ulike verdier av et spart leveår: 575.000 kroner og 1,25 mill. kroner.
    Usikkert hvordan koronaen slår ut
    Tallet for døde som prosentvis andel av antall smittede er helt sentralt i en samfunnsøkonomisk analyse.
    Også her regner forskerne på to alternativer. Ett er Folkehelseinstituttets (FHI) anslag, som tolkes som 0,24 prosent. Det andre er et anslag på 0,9 prosent, som benyttes i en rapport fra Imperial College i London.
    Forskerne har også prøvd å sette verdier på en rekke andre effekter som i utgangspunktet er ikke-økonomiske.

    Rasert økonomi
    En rekke økonomer har de siste ukene vært svært bekymret for det store antallet permitteringer. De fire forskerne har prøvd å anslå produksjonstapet ved ulikt antall permitterte i de tre alternativene.
    Dette er i utgangspunktet litt enklere enn å verdsette liv. Det er mye statistikk for lønninger og verdiskaping i ulike næringer. Disse kan brukes som et utgangspunkt.
    Summerer til slutt
    Til slutt er alt summert. Strategien med å prøve å eliminere (E) viruset er samfunnsøkonomisk bedre enn de to andre.
    Det gjelder med begge de alternative verdiene av et spart leveår og med forutsetningene om dødelighet både fra FHI og Imperial College.
    – Vi sparer flere liv, færre blir syke og permitteringene og ledigheten blir mye mer kortvarige enn i alternativet med å bremse. Det blir større kostnader ved karantene og grensekontroll, men disse er mye mindre enn de ekstra gevinstene, sier Holmøy.
    Han mener dessuten det er bedre å være føre var enn etter snar.
    – Det er lett å slippe opp på strenge tiltak som er satt inn tidlig, mens det vil ha liten effekt å skjerpe tiltakene etter at smittespredningen er blitt eksplosiv, sier han.
    Også strategien med å undertrykke (U) viruset er mer lønnsom enn bremsestrategien (B), unntatt i alternativet der verdien av et spart leveår blir satt til 575.000 kroner og FHIs relativt lave tall for dødelighet benyttes.
    Trenger vaksinen
    Men både strategien med undertrykkelse (U) og eliminering (E) trenger en vaksine for å avslutte epidemien. Mange nok blir ikke syke og deretter immune. Koronaen dør ikke ut av seg selv.
    Hvis myndighetene vurderer det som usannsynlig at det kommer vaksine, så er bremse-strategien (B) med mange smittede og immune den beste. Det er den som ligner på svenskenes strategi.

    Uten vaksine havner Norge før eller siden der uansett.
    – Basert på det forskere sier, anser vi sannsynligheten for at det kommer en vaksine i løpet av to år som relativt høy, sier Holmøy.
    Den forventede ekstra kostnaden ved å måtte gå over på bremse-strategien er dermed så lav at eliminering er å foretrekke også når denne usikkerheten trekkes inn.
     

    Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    10.892
    Antall liker
    10.319
    Torget vurderinger
    2
    Jeg skjønner snart ingen ting av noen kommunikasjon fra det offentlige lengre.

    Og nå begynner jeg oppriktig å bli bekymret for at man faktisk skal gå for en eller annen undertrykk strategi som i det store og hele vil knele alt - økonomien, helsevesenet, psyken til folk - i løpet av de neste 6 månedene.

    På andre siden blir svenskene i all hovedsak ferdig med dette til sommeren. Og jeg er ganske sikker på at en undertrykk strategi på sikt tar livet av flere. Fordi man greier ikke å stoppe smitten til de som er mest utsatt.
    Lurer av og på det samme , hvor mange liv skal ødelegges midlertidig evt overskuelig framtid for å redde noen midlertidig ?
    Fasiten får vi ikke før Evt vaksinen er klar og distribuert om 2 år, men hvor mange år varer krakket i verdensøkonomien....?
    Husk at det ikke bare er jobbene som forsvinner men også pensjonene til folk går med i det økonomiske dragsuget
    Skal man likefremt la 10% av befolkningen dø fortidlig? I den store sammenhengen truer det ikke menneskeheten som overlevde værre ting med svartedauden .
    At det kapitalistiske systemet ikke tåler 2mnd pause er i det hele ganske skremmende, mens kommunistregimer som Kina klarer seg greit!!

    For egen det vil jeg ha undertrykking av ren helsemessig egeninteresse, men er usikker på om det totalt er bedre enn den svenske flokkimmunitet strategien
     
    • Liker
    Reaksjoner: MML

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Dominic Raab, som måtte innrømme at han ikke kjente til hvor viktig vareforbindelsen mellom Calais og Dover var, til tross for sin innbitte og mangeårige motstand til EU, har ikke snakket med Johnson siden lørdag. Raab er nr. 2.

    Skjermbilde 2020-04-06 kl. 20.21.33.jpg
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Sist redigert:

    Hi-rex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.05.2012
    Innlegg
    2.545
    Antall liker
    784
    Sted
    Etne
    Torget vurderinger
    4
    Til tider, fornemmer man nesten, at en del debattanter indeher , kunne ha ønsker sig at tallene var høyere, så de kunne se at de fik lidt mere valuta, for pengene og savnet, deres.

    Og til dem av dere , som tror de er utenfor risiko gruppen, kan det kanskje være lurt at huske på at Virus mumifisere sig, hvilket kan bevirke at de selv, står i frontlinjen, når 2 og 3 og 4 bølge ankommer.

    Bare så det er sagt før eller siden banker det på døren.
     
    Sist redigert:

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.698
    Antall liker
    9.564
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Blir Afrika som en branntomt i løpet av året så kan vi kanskje takke neandertalerne for at vi fikk litt DNA for 50.000 år siden.

    Oppsiktsvekkende funn: Neandertalere hjalp mennesker å bekjempe livsfarlige virus | National Geographic
    Bl.a.
    Det vet vi fordi nær sagt alle mennesker, med unntak av afrikanere, har noen få prosent av deres DNA i seg. Det kan for eksempel forklare noen av dagens forskjeller i immunsystemene til europeere og afrikanere.
    Interaksjon med en annen menneskeart var imidlertid ikke ufarlig. Neandertalere hadde en rekke virus som Homo sapiens ikke var vant til, inkludert eldre former for influensa, herpes og HIV. Siden Homo sapiens ikke hadde utviklet et immunforsvar mot virusene, kunne epidemier herje fra familie til familie og stamme til stamme.
    Likevel overlevde de ferske migrantene. En ny studie, publisert i det biologiske tidsskriftet Cell, viser at mens neandertalerne smittet oss med nye virus, beskyttet genene deres våre forfedre mot de samme livsfarlige virusene.

    – Moderne mennesker og neandertalere var så genetisk like at det var ikke en stor overgang for virusene å hoppe fra art til art. Men denne likheten gjorde også at neandertalerne kunne gi oss beskyttelse mot de samme virusene, sier medforfatter og evolusjonsbiolog David Enard i en pressemelding.
     
    • Liker
    Reaksjoner: Bx

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Etter dagens reportasje om Sverige i Dagsrevyen tror jeg vi skal la være å gjøre som dem.

    Sinnssvakt. Tegnell: vi må se nærmere på hva som har skjedd i aldershjemmene. (Ja, kanskje sette folk i fengsel).
     
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    de neste bølgene kan bli slemmere. utdrag fra https://sml.snl.no/spanskesyken. ikke nødvendigvis sammenlignbart men mutasjonene kan bli slemmere


    Spanskesyken kom i tre til fire bølger og spredte seg raskt fordi store deler av verdens befolkning hadde lite eller ingen immunitet mot det nye viruset. Den første bølgen med sykdom, som kom i løpet av våren og sommeren 1918, ga relativt lav dødelighet. Høsten 1918 oppsto imidlertid en mer alvorlig bølge, og både da og under den tredje bølgen, som bredte seg fra juletider 1918 og utover vinteren 1919, var dødeligheten mye høyere. To av tre som døde i Norge bukket under for viruset i perioden oktober–desember 1918. En siste og fjerde bølge oppsto første halvår 1920. Denne rammet stort sett de som levde isolert og som derfor ikke var rammet i 1918–1919. For eksempel døde om lag tre prosent i Arjeplog i Nord-Sverige og om lag ti prosent i Enare i Nord.
    Spanskesyken er godt dekket tidligere. Vi hadde en annen hygiene den gang og den herjet overlappende med WW1. Idag har vi også gode vaksiner - så å se tilbake på 100 år gammel historikk gir sannsynligvis dårlige prognoser for 2020 og 2021.
     
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    Idag har vi også gode vaksiner
    Du er nok et par-tre år forut for din tid mht corona-vaksine, RRR.
    Tidsestimatet på vaksine For Covid-19 er i løpet av 2021. Det er vel godt dekket i media og her. Det er sogar spekulert i at den kommer tidligere grunnet endringer i utviklings- og produksjonsfasen (men da dyrere).

    Tipper at dette blir en årlig vaksine da viruset har kommet for å bli. Det er urealistisk at vi klarer å slå det helt ned. Hvis Italia og andre vestlige land ikke klarer det - så klarer ikke India og Afrika det...
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.751
    Antall liker
    14.374
    da har vi den ØKONOMISKE fasiten på faenskapet

    En gruppe forskere i Statistisk sentralbyrå (SSB) har laget den første samlede samfunnsøkonomiske analysen av kampen mot korona.
    Den prøver å veie verdien av sparte leveår opp mot kostnadene ved å stenge ned store deler av økonomien. Pluss en rekke andre gevinster og kostnader.
    – Vår konklusjon er at resultatene støtter bruken av strenge tiltak som prøver å utrydde viruset i løpet av få måneder. Konklusjonen styrkes jo mer sannsynlig det er at det kommer en vaksine i løpet av to år, sier SSB-forskerne Geir Bjertnæs og Erling Holmøy.
    Sammen med kollegene Roger Hammersland og Birger Strøm har de prøvd å sette priser på gevinster og kostnader i de ulike strategiene for å bekjempe viruset.
    Det er i alle fall lite å si på tiltroen til sitt fag og seg selv når man i løpet av en ukes tid har beregnet hva effektene er å stenge ned Norge i noen få måneder versus mildere nedstengning over to år. Husk på at dette essensielt er samme fag som normalt sliter med å beregne kostnaden til og verdien av en veistump eller en tunell.
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Enda godt at National Health Service nå får 350 millioner GBP i uken som de ellers ville gitt til EU!

    Ønsker ham alt godt (kryss på hjertet og garantert), men Karma is a bitch.

    "I shake hands with everybody" -- hans gravide kone har også hatt symptomer.

    Skjermbilde 2020-04-06 kl. 21.18.43.jpg

    Boris-Johnson-1130972.jpg
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.169
    Antall liker
    9.279
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    da har vi den ØKONOMISKE fasiten på faenskapet

    En gruppe forskere i Statistisk sentralbyrå (SSB) har laget den første samlede samfunnsøkonomiske analysen av kampen mot korona.
    Den prøver å veie verdien av sparte leveår opp mot kostnadene ved å stenge ned store deler av økonomien. Pluss en rekke andre gevinster og kostnader.
    – Vår konklusjon er at resultatene støtter bruken av strenge tiltak som prøver å utrydde viruset i løpet av få måneder. Konklusjonen styrkes jo mer sannsynlig det er at det kommer en vaksine i løpet av to år, sier SSB-forskerne Geir Bjertnæs og Erling Holmøy.
    Sammen med kollegene Roger Hammersland og Birger Strøm har de prøvd å sette priser på gevinster og kostnader i de ulike strategiene for å bekjempe viruset.
    Det er i alle fall lite å si på tiltroen til sitt fag og seg selv når man i løpet av en ukes tid har beregnet hva effektene er å stenge ned Norge i noen få måneder versus mildere nedstengning over to år. Husk på at dette essensielt er samme fag som normalt sliter med å beregne kostnaden av og verdien til en veistump eller en tunell.
    Har skummet rapporten nå, og hele analysen styres jo (ikke overraskende) av forutsetningene. Og, ingen stor overraskelse, så vil strategien eliminer lønne seg. Da har man tiltak i 5 mnd, er kvitt viruset og kan leve normalt etter det med litt grensekontroll.
     

    WayAhead

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.12.2017
    Innlegg
    14.625
    Antall liker
    3.441
    Sted
    Sky No Limit....
    Torget vurderinger
    0
    Passer vel like greit her....


    Geniet strikes again... Obamas skyld alt sammen....


     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.472
    Antall liker
    39.571
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.259
    Torget vurderinger
    2
    Asbjørn ønsker å fremstille dette som russisk rulett hvor det er en like stor sjanse for alle som blir smittet for å bli veldig syke. Det er det selvfølgelig ikke.
    Boris Johnson er 55, forresten. Og innlagt på intensiven nå i kveld. Brrrrrrr, sier revolvertønnen. Eller de trillende terningene, om man foretrekker den metaforen. Tumblin’ Dice.

    https://www.theguardian.com/uk-news...ad-up-to-boris-johnsons-admission-to-hospital
    Klarer simpelthen ikke å fatte hva det er OMF forsøker å si.
    I USA er det mengder av ungdommer som blir alvorlig syke (noe som kan gi støtte til antibiotikaresistensteorien).
    Her er det folk med og uten underliggende sykdommer som blir tatt hardt.

    https://edition.cnn.com/2020/04/05/health/young-people-dying-coronavirus-sanjay-gupta/index.html

    Boris Johnson, med Nr. 10s leger og bistand, ble også tatt.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.751
    Antall liker
    14.374
    Han er vel også et godt stykke inn i overvekten? 2/3 eller hva det nå er av de som blir innlagt på intensiven er kraftig overvektige (obese) - noe det er påfallende stille om når det snakkes om risikogrupper. I oversikten fra FHI over risikofaktorer er det ikke nevnt en gang så vidt jeg vet. Av de unge som blir lagt inn i England er det ofte ingen "preexisting conditions" men påfallende mange av de er overvektige. Det er også meldt som en kilde til bekymring i USA som har mange av den sorten.
     
    Sist redigert:

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.169
    Antall liker
    9.279
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Asbjørn ønsker å fremstille dette som russisk rulett hvor det er en like stor sjanse for alle som blir smittet for å bli veldig syke. Det er det selvfølgelig ikke.
    Boris Johnson er 55, forresten. Og innlagt på intensiven nå i kveld. Brrrrrrr, sier revolvertønnen. Eller de trillende terningene, om man foretrekker den metaforen. Tumblin’ Dice.
    Og hva skulle det bevise..?

    Skal vi anta at Boris har hatt en av verdens mest krevende jobber de siste ukene og at han muligens er fullstendig utslitt, og ikke var i spesielt god form i utgangspunktet heller. Skadefryden bobler jo over her hos dommedagspredikantene.

    Men fortell meg gjerne - hvilken endringer synes du FHI og det norske helsevesenet skal gjøre i sine prognoser basert på at Boris Johnson nå er innlagt..?
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.472
    Antall liker
    39.571
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Ingen. Hele poenget er at for en gitt aldersgruppe, i dette tilfellet en litt overvektig mann på 55, finnes det en viss sannsynlighet for at smitte utvikler seg til alvorlig sykdom. Boris trakk tydeligvis ett av taperloddene selv om han statistisk bare hadde noe sånt som 7 % sjanse for å havne på intensiven etter å ha testet positivt. Det er tilfeldighetenes spill. Eller russisk rulett, om du vil, her med ca en kule på 14 kamre.

    Jeg har ingen skadefryd over at mannen er syk, men det er jo en glimrende illustrasjon av poenget. Det er hensynet til oss menn mellom 50 og 70 som gjør at vi ikke kan overbelaste sykehusene og i stedet velger å stenge ned stort sett hele samfunnet for å unngå at det skjer.
     
    Sist redigert:
    C

    cruiser

    Gjest
    Det er vel mer en illustrasjon på hvor gæli det har blitt når man "savner" bush. Ganske overbevist om at donalden har lest rett i underkant av 0 bøker.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.062
    Antall liker
    3.143
    Torget vurderinger
    1
    Ingen. Hele poenget er at for en gitt aldersgruppe, i dette tilfellet en litt overvektig mann på 55, finnes det en viss sannsynlighet for at smitte utvikler seg til alvorlig sykdom. Boris trakk tydeligvis ett av taperloddene selv om han statistisk bare hadde noe sånt som 7 % sjanse for å havne på intensiven etter å ha testet positivt. Det er tilfeldighetenes spill. Eller russisk rulett, om du vil, her med ca en kule på 14 kamre.

    Jeg har ingen skadefryd over at mannen er syk, men det er jo en glimrende illustrasjon av poenget. Det er hensynet til oss menn mellom 50 og 70 som gjør at vi ikke kan overbelaste sykehusene og i stedet velger å stenge ned stort sett hele samfunnet for å unngå at det skjer.
    Nå snakker mange forbi hverandre her. Når det framstilles som tilfeldig (russisk rulett) hvem som blir livstruende sjuk av viruset eller ikke så er det jo egentlig bare et tegn på at vi ikke kjenner alle faktorene som påvirker patogeniteten til viruset. Det som dermed framstår som tilfeldig nå vil virke konsekvent når disse faktorene er klarlagt. Der er vi ikke nå. Så i tillegg til de kjente faktorene (alder, kjønn, overvekt etc) så har vi altså noen vi ikke kjenner foreløpig. Derfor ligger det et element av uforutsigbarhet over sjukdomsforløpene. Russisk rulett er dekkende, på det viset at det ikke er gitt hvem som får kula, men det er en risiko ute og går for alle som blir smittet.

    Når vi nå har klart å flate ut kurvene bør vi øke intensiteten, ikke redusere den. Aggressiv testing og jakt på virusbærere. Det er det eneste logiske gitt kostnadene og innsatsen vi allerede har bak oss.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Når vi nå har klart å flate ut kurvene bør vi øke intensiteten, ikke redusere den. Aggressiv testing og jakt på virusbærere. Det er det eneste logiske gitt kostnadene og innsatsen vi allerede har bak oss.
    den testingen tenker jeg også; det jeg ikke helt har forstått er 1) hvorfor testingen så langt ikke har vært fokusert på sporing og isolering av kilder – se flytskjema jeg postet litt tidligere –, og 2) hvorfor antallet tester har blitt mindre i de siste dagene – kapasitetsproblem?.

    uansett må vi ha gjort noe veldig riktig her til lands med tanke på å få ned R
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.062
    Antall liker
    3.143
    Torget vurderinger
    1
    Når vi nå har klart å flate ut kurvene bør vi øke intensiteten, ikke redusere den. Aggressiv testing og jakt på virusbærere. Det er det eneste logiske gitt kostnadene og innsatsen vi allerede har bak oss.
    den testingen tenker jeg også; det jeg ikke helt har forstått er 1) hvorfor testingen så langt ikke har vært fokusert på sporing og isolering av kilder – se flytskjema jeg postet litt tidligere –, og 2) hvorfor antallet tester har blitt mindre i de siste dagene – kapasitetsproblem?.

    uansett må vi ha gjort noe veldig riktig her til lands med tanke på å få ned R
    Det er nå ekstremt viktig å ikke lene seg bakover fordi en har klart å få R til å dippe under 1. Den skvetter veldig fort over 1 igjen hvis man øker kontaktpunktene mellom folk. R må ned mot 0,5 slik at den aktive smittemengden raskt reduseres og spredningspotensialet blir så lite som mulig. Etterhvert skjer ny smitte stort sett kun fra klinisk friske smittebærere. Disse detekteres med hard testing/sporing rundt de (få) som utvikler sjukdom i sluttfasen. For å få til dette må folk fremdeles holde seg rimelig i ro og ikke fare rundt overalt.
     
    Sist redigert:
    • Liker
    Reaksjoner: Bx

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    en interessant sak om veien videre – “suppress and lift” strategy. (endelig!)

    Lockdown Can’t Last Forever. Here’s How to Lift It.
    We need to hit and release the brakes on physical distancing, again and again, until we safely get to immunity.

    By Gabriel Leung
    Dr. Leung is an infectious disease epidemiologist and dean of medicine at the University of Hong Kong.


    tillegg av noe innhold fra artikkelen:

    I Utgangsposisjon
    Allowing the first option to happen, unmitigated, would be a humanitarian catastrophe: It would mean very many deaths, mostly among the elderly and poor people with limited access to health care. The second option — developing a safe, effective vaccine and making enough of it for everybody — is a goal at least one year, perhaps two years, away. Massive lockdowns and distancing measures cannot be sustained that long.

    II derav følger:
    And so to see us through the next year or more, we must all prepare for several cycles of a “suppress and lift” policy — cycles during which restrictions are applied and relaxed, applied again and relaxed again, in ways that can keep the pandemic under control but at an acceptable economic and social cost.

    III overordnet løsning:
    Here is a formal framework for how governments could monitor the state of this pandemic much more accurately than many seem to be doing now, and how then, acting on the evidence, they could tune their interventions quickly enough to stay ahead of the outbreak trajectory.

    IV forutsetter kunnskap om den aktuell R (uten forsinkelse)
    However, it is possible to bring the daily count of reported cases closer to the real-time Rt thanks to both statistical adjustments and digital analytics.

    V allerede på vei i hong kong
    The School of Public Health at the University of Hong Kong has been estimating, and publishing, the real-time Rt for Hong Kong since early February. The chart is based on the epidemic curve corrected by established statistical methods to reduce the time lag between the onset of infection symptoms and the official reporting of new cases. (The result is called “nowcasting.”) We hope to soon be able to further enhance these estimates by incorporating location-based data from the Octopus card that many Hong Kongers use to pay for public transport or to shop.

    VI dette lar seg generalisere
    With a bit of ingenuity, existing digital tools can quickly be turned into epidemic-monitoring instruments — and without intruding into people’s lives. Those who, as a general matter, worry about invasions of privacy (and rightly so) need not in this case: The idea is to only study aggregate, and therefore anonymous, numbers — to look at big data, not at personal information or anyone’s identity.

    VII og muliggjpr
    Then, having determined what the Rt actually is, decision makers could more precisely adjust their interventions to keep that number at what is, for them and their constituencies, an acceptable level.

    VIII oppgaven
    In other words: Each community must determine the real-time effective reproductive number it can accept given its own circumstances, in particular the stage of the epidemic it is at.

    Still, for all communities that determination essentially requires doing the same thing: Figuring out the number of new daily infections that their health system can handle without imploding.

    IX som altså innebærer rent generelt
    After achieving a sustained decline in the Rt and bringing the number of daily new cases down to an acceptable baseline thanks to stringent physical distancing, a society can consider relaxing some measures (say, reopen schools). But it must be ready to reimpose drastic restrictions as soon as those critical figures start rising again — as they will, especially, paradoxically, in places that have fared not too badly so far. Then the restrictions must be lifted and reapplied, and lifted and reapplied, as long as it takes for the population at large to build up enough immunity to the virus.

    grunnleggende er her: metoder for å finne R slik den er i nåtid, dvs. uten noe særlig etterslep. datainnsamling uten overvåkning av individet.

    tillegg: nærmer vi oss muligheten til å gjennomføre balansegangen?
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.751
    Antall liker
    14.374
    Men immunitet er ikke et mål har vi lært i dag.

    Stat tuned for maks forvirring i tiden fremover.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    vi har hatt litt diskusjon om hvordan tilfeldigheten spiller inn når det gjelder virusets angrep. noe av den diskusjonen har vel vært preget av å snakke litt forbi hverandre, slik jeg ser det.

    uansett; det er ingen grunn til å snakke om tilfeldigheter når det gjelder hvem som treffes – like lite som om biologien til den enkelte ikke også er avgjørende for hva som skjer når en først er truffet, eller hva samfunnet har å tilby av behandling. der kanaliseres virusets tilfeldige veier inn i strukturelle sluser. disse strukturelle slusene er ikke «tifeldige» på samme måte.

    til dømes:
    People like to say that the coronavirus is no respecter of race, class or country, that the disease Covid-19 is mindless and will infect anybody it can.

    In theory, that is true. But, in practice, in the real world, this virus behaves like others, screeching like a heat-seeking missile toward the most vulnerable in society. And this happens not because it prefers them, but because they are more exposed, more fragile and more ill.

    What the vulnerable portion of society looks like varies from country to country, but in America, that vulnerability is highly intersected with race and poverty.

    […]

    The idea that this virus is an equal-opportunity killer must itself be killed. (min uth.)

    […]

    If you touch people for a living, in elder care or child care, if you cut or fix their hair, if you clean their spaces or cook their food, if you drive their cars or build their houses, you can’t do that from home.

    Staying at home is a privilege. Social distancing is a privilege.

    The people who can’t must make terrible choices: Stay home and risk starvation or go to work and risk contagion.

    And, this isn’t just happening here, it is happening with poor people around the world, from New Delhi to Mexico City.

    https://www.hifisentralen.no/forumet/off-topic-hja-rnet/97918-corona-100.html#post3052302
     
    Sist redigert:
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    en interessant sak om veien videre – “suppress and lift” strategy. (endelig!)

    Lockdown Can’t Last Forever. Here’s How to Lift It.
    We need to hit and release the brakes on physical distancing, again and again, until we safely get to immunity.

    By Gabriel Leung
    Dr. Leung is an infectious disease epidemiologist and dean of medicine at the University of Hong Kong.


    tillegg av noe innhold fra artikkelen:

    I Utgangsposisjon
    Allowing the first option to happen, unmitigated, would be a humanitarian catastrophe: It would mean very many deaths, mostly among the elderly and poor people with limited access to health care. The second option — developing a safe, effective vaccine and making enough of it for everybody — is a goal at least one year, perhaps two years, away. Massive lockdowns and distancing measures cannot be sustained that long.

    II derav følger:
    And so to see us through the next year or more, we must all prepare for several cycles of a “suppress and lift” policy — cycles during which restrictions are applied and relaxed, applied again and relaxed again, in ways that can keep the pandemic under control but at an acceptable economic and social cost.

    III overordnet løsning:
    Here is a formal framework for how governments could monitor the state of this pandemic much more accurately than many seem to be doing now, and how then, acting on the evidence, they could tune their interventions quickly enough to stay ahead of the outbreak trajectory.

    IV forutsetter kunnskap om den aktuell R (uten forsinkelse)
    However, it is possible to bring the daily count of reported cases closer to the real-time Rt thanks to both statistical adjustments and digital analytics.

    V allerede på vei i hong kong
    The School of Public Health at the University of Hong Kong has been estimating, and publishing, the real-time Rt for Hong Kong since early February. The chart is based on the epidemic curve corrected by established statistical methods to reduce the time lag between the onset of infection symptoms and the official reporting of new cases. (The result is called “nowcasting.”) We hope to soon be able to further enhance these estimates by incorporating location-based data from the Octopus card that many Hong Kongers use to pay for public transport or to shop.

    VI dette lar seg generalisere
    With a bit of ingenuity, existing digital tools can quickly be turned into epidemic-monitoring instruments — and without intruding into people’s lives. Those who, as a general matter, worry about invasions of privacy (and rightly so) need not in this case: The idea is to only study aggregate, and therefore anonymous, numbers — to look at big data, not at personal information or anyone’s identity.

    VII og muliggjpr
    Then, having determined what the Rt actually is, decision makers could more precisely adjust their interventions to keep that number at what is, for them and their constituencies, an acceptable level.

    VIII oppgaven
    In other words: Each community must determine the real-time effective reproductive number it can accept given its own circumstances, in particular the stage of the epidemic it is at.

    Still, for all communities that determination essentially requires doing the same thing: Figuring out the number of new daily infections that their health system can handle without imploding.

    IX som altså innebærer rent generelt
    After achieving a sustained decline in the Rt and bringing the number of daily new cases down to an acceptable baseline thanks to stringent physical distancing, a society can consider relaxing some measures (say, reopen schools). But it must be ready to reimpose drastic restrictions as soon as those critical figures start rising again — as they will, especially, paradoxically, in places that have fared not too badly so far. Then the restrictions must be lifted and reapplied, and lifted and reapplied, as long as it takes for the population at large to build up enough immunity to the virus.

    grunnleggende er her: metoder for å finne R slik den er i nåtid, dvs. uten noe særlig etterslep. datainnsamling uten overvåkning av individet.

    tillegg: nærmer vi oss muligheten til å gjennomføre balansegangen?
    Dette virker veldig logisk og spm en sannsynlig farbar veg.

    Det eneste som er BS er aggregeringen som skal gi anonymitet. Når man samler inn bevegelsesmønster til individer kan man alltid berike dataene til å identifisere disse / regne seg tilbake grunnet mange datapunkter. Dataene må beholdes for å avgjøre hvem som skal varsles og evt settes i karantene. Appen til FHI som skal dekke dette behovet i Norge har som eks denne funksjonaliteten der Datatilsynet har sagt at det er OK grunnet unntakstilstand. Begrensningen er noen uker lagring.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.698
    Antall liker
    9.564
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    C19 setter sine varige spor, Spania ser ut til å være først ute;

    https://www.dn.no/utenriks/spania/b...ker-permanent-losning-etter-krisen/2-1-788774
    Bl.a.
    Spanske myndigheter planlegger nå å innføre en form for borgerlønn. Det sier landets finansminister Nadia Calviño i et intervju med tv-kanalen La Sexta.

    Borgerlønn forstås vanligvis som en universell utbetaling til et lands borgere, ment til å sikre et grunnleggende livsopphold uavhengig av arbeidssituasjon, og uten å behovsprøves som andre trygdeordninger. Ministeren er tilbakeholden med detaljene, men sier at regjeringen er enige om å innføre dette i inneværende periode i nasjonalforsamlingen.

    Men: Ordningen skal innføres så fort som mulig, sier Calviño på spørsmål om den kan komme på plass før sommeren.

    – Vi skal gjøre det så fort som mulig. Slik at den er nyttig, men ikke bare for denne eksepsjonelle situasjonen, men at det er noe som fortsetter permanent, sier finansministeren.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn