C
cruiser
Gjest
Evt så kan man legge ned UP og alt mulig annet trafikksikkerhetsarbeid, hvorfor skal vi bruke masse penger på det når folk uansett dauer som fluer av røyking, kosthold osvosv
Men, med samme tiltak som Corona mot influensa - karantene, smittesporing, stenge ned litt skoler og forby aktiviteter som gjør at man ikke kan holde 1 meter avstand - så vil vi trolig spare 1000 liv årlig.Vi GJØR noe med det meste, OMF. Influensavaksine i mengder og null-visjon i trafikken.
Ja, vet du er redd for at det ikke blir plass til deg på sykehuset fordi det er fullt av friske unge mennesker som drukner i sitt eget slim alene.Skadepotensialet for en normal sesonginfluensa med R0=1,3 og 0,1 % dødelighet er tross alt nokså begrenset. Dette coronaviruset har R0 ca 3 uten smittevernstiltak og en dødelighet på ca 0,4-0,8 % hvis sykehusene greier å henge med, høyere når de går i metning. La oss fortsatt si 1 % for grovregningens del. Så vi har en sesonginfluensa som fører til ca 1000 døde i løpet av en vinter og covid med potensiale til å ta livet av 30000 i løpet av noen måneder med groteske scener på sykehusene.
Om man ikke forstår hvorfor man stenger ned samfunnet for å unngå det ene og ikke for det andre er det kanskje ikke så mye hjelp i å forklare det en gang til heller.
Du blander og mikser tall hele tiden for å blåse dette opp.Nei, jeg er ikke egentlig så redd for det. Dessuten tror jeg ikke helsedirektør eller helseminister lar seg påvirke nevneverdig av om jeg er redd eller ikke. Det vi diskuterte nå var vitterlig samfunnets beslutning om strenge smitteverntiltak for å slå ned covid, mens man ikke gjør tilsvarende tiltak mot sesonginfluensa. Og da tenker jeg at det skal en helt bestemt grad av vrangvilje til for ikke å ville forstå forskjellen mellom en sykdom som tar livet av 1000 uten spesielle tiltak vs en som vil ta livet av 30000 hvis man ikke gjør noe for å stoppe den. At strenge smitteverntiltak får ned dødstallene for covid til håndterbare nivåer betyr da ikke at det var feil å treffe tiltakene. De tiltakene tverrstoppet forøvrig også årets sesonginfluensa.
Jeg mener jeg har vært nokså konsekvent med å grovregne 1 % dødelighet og en Re som gjør at viruset brenner ut ved ca 60 % av befolkningen. Det gir ca 30000 døde på 5 millioner innbyggere hvis man ikke gjør noe for å stoppe det. Da er kanskje tallet for dødelighet litt høyt og tallet for «flokkimmunitet» litt lavt, men det går sånn omtrent opp i opp. Kanskje det skulle vært 0,8 % og 80 %, noe som gir 32000, men godt nok for dette formålet. Det er ikke så mye miksing der. Hva svenskene har gjort og ikke gjort påvirker ikke det scenariet.Du blander og mikser tall hele tiden for å blåse dette opp.
Det er ingen som har sagt man ikke skal gjøre noe - jeg har argumentert for at Svenskene har gjort rett. Så da er dødsanslaget ditt ca 10 ganger for stort. Men dette vet jeg jo at du vet.
Ja nettopp.Jeg mener jeg har vært nokså konsekvent med å grovregne 1 % dødelighet
Covid-19 er en langt mer alvorlig sykdom som man ikke har sett alle konsekvensene av enda. Jeg forstår poenget ditt, og jeg er enig i at Norge kjørte litt for harde tiltak. Men som du korrekt har påpekt mange ganger, vi er i en særstilling økonomisk og vi har råd til det. Den lange perioden med stengte skoler og barnehager + hytteforbud var muligens i overkant. Kanskje det hadde holdt med tiltak for å distansere folk, spesielt voksne, innendørs. Jeg ser også at Norge har en enklere jobb med å beskytte befolkningen fordi vi er færre og har mindre ghettoer med tett bebyggelse og folk som lever mange og tett og som heller ikke følger med på hva man bør gjøre under pandemien.Jeg har ingen håp om at du greier å se poenget - men om 3-4 måneder kommer sesonsinfluensa til Norge. Og det kommer vinteren 2020/2021 til å ta livet av ca 1000 nordmenn. Kanskje litt flere denne sesongen - siden Coronatiltakene har gitt oss lavere dødelighet enn normalt en god stund.
Skal vi slippe den løs og ofre livet til 1000 nordmenn? Eller skal vi stenge ned...?
Unødvendig fordi vi med stor sannsynlighet ikke kommer opp på en slik topp vi hadde i begynnelsen av pandemien. Det har jo aldri vært noen pandemi i Norge egentlig.Ja nettopp.
Og kritikken av Norge har ikke vært at vi gjorde tiltak - kritikken var mot stenging av skoler, barnehager og idretten og en del andre ting - som Regjeringen har sagt ganske tydelig at de ikke kommer til å gjøre igjen - noe som nok indikerer at det var unødvendig.
Det er vel ikke utenkelig at det kommer lettelser i smitteverntiltakene i Stockholm relativt kjapt. Det var en del snakk om det på siste pressekonferanse.IMen nettopp fordi det fortsatt er noen slike store smittereservoarer vil det være nødvendig med smitteverntiltak lenge ennå i Sverige. Tallene kryper fortsatt oppover. Størstedelen av befolkningen er like sårbare som før, men sjansen for å treffe på en smittebærer er fortsatt mye høyere enn i Norge.
Ja, det er av Regjeringen satt som undøvendig så lenge man har kapasitet i helsevesenet til å gi alle god behandling.Unødvendig fordi vi med stor sannsynlighet ikke kommer opp på en slik topp vi hadde i begynnelsen av pandemien. Det har jo aldri vært noen pandemi i Norge egentlig.
Beklager men jeg gir ikke regjeringen æren når de måtte holdes i ørene av opposisjonen for å gjøre de rette valgene. Hadde det vært opp til Høire så hadde Erna sittet med ubegrenset makt, helt frakoblet Stortinget i beslutningsøyeblikk ut 2021, og en rekke arbeidstakere ville ikke hatt tak over hodet eller mat på bordet, fordi de totalt manglet penger. Det var dette Høire så arrogant forslo i mars før de ble dratt kraftig i øret av Stortingsflertallet.Norge traff med tiltakene, flaks eller dyktighet, myndighetene og folket har så langt skapt en suksesshistorie i fellesskap, uansett om vi bør ta med oss visse lærdommer om beredskap.
Larsson takler ikke at Høire har fått til noe, men denne gangen gjorde de nå det, da. Kanskje den aller største driveren er det generelle norske tillitsnivået. Folk skjønner når det er alvor. Selv jeg, som er uttalt skeptisk til faregraden av Covid-19, gjør som jeg blir bedt om, + litt.
Og den offentlige skylden når tiltakene har vært upopulære, hvilket de også har vært. Samlet front og å snakke med en stemme var viktig. Smittevernloven gir beslutningsmyndigheten i slike saker til helsedirektoratet, men Guldvog sikret seg ryggdekning og brukte nok også regjeringen som sin kommunikasjonskanal fremfor å stå der selv.Regjeringen har også tatt den offentlige æren for noe som er bestemt i byråkratiet. Det var ikke Erna eller Høie som stengte Norge, det var direktøren for Helsedirektoratet.
Smittevernloven og helsedirektoratets myndighet til å treffe inngripende tiltak er krystallklar. Helsedirektøren har lovhjemmel til å forby møter, stenge skoler og arbeidsplasser, stenge veier, pålegge folk isolasjon, avlive husdyr, og kan om nødvendig gjennomføre påleggene for eiers kostnad og risiko. Den hjemmelen er i samme kategori som militære fullmakter ved angrep på riket. Jeg ser ikke helt hvordan den skulle være grunnlovsstridig. Hva tenkte du på der?Vi har i det minste lært at norsk grunnlov ikke er så mye verdt. Det kan man forsåvidt synes er greit nok, men da burde vi i samme omgang kvitte oss med den. Det nevnte hytteforbudet er i beste fall en gråsone men å delegere myndigheten til å stenge Norge til departementet er mørkesvart. Ikke at jeg er uenig i beslutningen per se, men det er i alle fall smått konsitusjonelt interresant. Hele poeget med en grunnlov er jo at den gjelder samme faen, ikke bare når det passer og ikke når det ikke passer.
Du skriver fine fortellinger Asbjørn, men Helsedirektøren fant vel ut dette alene på en kveldstur med kona, og de statsrådene som stod på scenen sammen med ham visste ingenting om hva som skulle skje noen timer før det skjedde. Og FHI var ikke involvert i det hele tatt.Det konstitusjonelt interessante her er hvordan regjeringen ble involvert på statsrådsnivå tidlig i prosessen og sto på scenen sammen med helsedirektøren da han trykket på knappen.