Søndag morgen publiserte VG det som etterhvert skulle bli et svært mye omtalte intervju med Molde-ordfører Torgeir Dahl. Høyre-ordføreren fra «rosenes by» serverte kritikk mot Oslos coronahåndtering, som han var «svært lite imponert over». Han fant grunn til å spørre om byrådet gjorde jobben skikkelig.
Han la også til noe mer, som skulle falle særlig i dårlig jord. Han spurte om det også var slik at «innbyggerne ikke klarer å følge reglene».
VAKSINEN: Mange har uttrykt skepsis til vaksinene, og Erna Solberg sier at de ikke har villet ta noen snarveier grunnet dette. Reporter: Mats Rønning. Video: Emilie Rydning.Vis mer
Stormen lot ikke vente på seg. I løpet av søndagen vokste kritikken mot Molde-ordføreren i sosiale medier, etterhvert også i intervjuer, debattinnlegg og kommentarartikler. Moldes bysbarn, forfatteren og influenceren Linnéa Myhre, fyrte løs mot ordføreren i hjembyen. «SPAR MEG, Molde. Dere har én restaurant og to innbyggere. Stikk tilbake på Egon and stop harassing us, du veit ikkje ka du snakka om.»
Hun var ikke den eneste som rettet skytset mot Molde by. Ordfører Dahl hadde ikke bare lykkes med å gjøre seg selv til et slags hatobjekt, men tilsynelatende dratt med seg hele byen i dragsuget.
Var dette bare en toskete Høyre-ordførers alenegang? Spekulasjonene gikk i sosiale medier utover søndagen. Det sto mellom dem som mente dette luktet iscenesatt og «typisk Høyre», og de som nærmest latterliggjorde tanken om at noe slikt kunne være tilfelle.
Men kritikken fra Moldes Torgeir Dahl lød ganske gjenkjennelig. Høyres nyslåtte gruppeleder i Oslo bystyre, Anne Haabeth Rygh, var intervjuet i NRKs politiske kvarter allerede 11. februar, hvor hun framførte noe av den samme kritikken. Hun mente Oslos byrådsleder Raymond Johansen kommuniserte dårlig og lite konsekvent, og anklaget ham for å «politisere» coronahåndteringen. Og sannelig dukket også Molde-ordfører Torgeir Dahl opp i sendingen. Han var med mot slutten av kvarteret, i en to minutters snutt med kritikk av Raymond Johansens ønske om flere vaksinedoser til Oslo.
Da saken vokste seg større ut over søndagskvelden denne helga, pekte VG-kommentator Astrid Mæland i en kommentar på noe mange politiske journalister nok ble litt slått av. Argumentene til Torgeir Dahl i VG-intervjuet liknet veldig på frustrasjon og irritasjon som Høyre-folk har gitt uttrykk for på bakrommet.
I løpet av et knapt døgn gikk det fra tampen brenner til full fyr. I går kveld kunne NRK avsløre at Torgeir Dahl hadde vært i kontakt med statssekretær Peder Egseth ved Statsministerens kontor før det famøse VG-intervjuet. Det var også Egseth som hadde satt VG i kontakt med ordføreren. Egseth er ikke en hvemsomhelst. Han har vært en av Erna Solbergs aller nærmeste medarbeidere gjennom mange år, og har overtatt rollen til Sigbjørn Aanes som tidligere var statssekretær og «sjef-spinndoktor» ved Statsministerens kontor.
Denne saken lukter ikke godt. Faktisk er det sjelden det lukter så vondt i gangene i norsk politikk.
Raymond Johansen og helseminister Bent Høie (H) har vært i tottene på hverandre tidligere i vinter om coronahåndteringen. Etter noen prøvende, innledende runder har likevel Høie tonet ned betydningen av konflikten, og tilsynelatende lagt den helt død. Regjeringen har ikke ønsket noen åpen krangel med Oslo.
Eller?
Peder Egseth sier til NRK at ingen i ledelsen i Høyre eller Bent Høie visste om VG-intervjuet før det kom. Forsøkene på det som framstår som unnamanøvre har likevel vært svært lite elegante i denne saken. Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen sa til NRK i går at ingen i Høyres kommunikasjonsavdeling hadde vært i kontakt med ordfører Dahl før utspillet i VG. Peder Egseth er ikke en del av kommunikasjonsavdelingen, han jobber ved Statsministerens kontor. Ordfører Dahl snakket rett og slett usant da han overfor NRK i går, mandag morgen, nektet for å ha vært i kontakt med noen i regjeringsapparatet før intervjuet med VG.
Og Erna Solberg? Verken hun eller Bent Høie ville søndag gå inn på noens side i konflikten mellom Molde-ordføreren og byrådet i Oslo. Bent Høie uttalte via sine folk at han ikke ville «blande seg inn». Dette altså samtidig som Erna Solbergs nære medarbeider hadde vært med på å legge opp til konflikten.
I går, mandag, kom likevel Erna Solberg med kritikk av Molde-ordføreren, gjennom en Facebook-oppdatering rundt klokka tre. Og tidslinjen er interessant. Solbergs innlegg ble lagt ut før NRKs avsløring, men etter at NRK var kommet på sporet av kontakten mellom spinndoktoren hennes og Molde-ordføreren - og var begynt å be om innsyn i korrespondansen deres.
Nå etterlyses Erna Solbergs fulle svar. Hun var ikke tilgjengelig for intervju i går kveld. Solberg kan gjøre to ting: Hun kan enten kraftig irettesette sin egen medarbeider, eller stille seg bak ham. I så fall må hun mene at det er greit at sentrale medarbeidere ved Statsministerens kontor koordinerer politiske angrep fra hennes eget parti, og at det rettes mot den mest smitteutsatte byen i landet - som tilfeldigvis styres av det viktigste opposisjonspartiet. Hun må også synes det er greit at det har foregått i skjul, mens regjeringen selv ikke har ønsket å fronte den samme kritikken.
Det er gode grunner til at regjeringen ikke har villet kritisere Oslo. Kritikk av Oslo hovedstaden ville framstått urimelig, og politisk motivert. Den ville dessuten sannsynligvis mangle gode, håndfaste argumenter.
Det bar i alle fall ordfører Dahls kritikk preg av. Den besto av generelle, sveipende anklager om for lite testing, dårlig informasjon og rotete kommunikasjon.
Den litt for svakt funderte irritasjonen Høyre-folk hadde båret på, og som hadde piplet ut i NRK tidligere i februar, ble Molde-ordføreren sendt ut i krigen med. Det endte stygt. Etter denne saken er det ikke bare Raymond Johansen, Arbeiderpartiet - og Oslo-folk - som har grunn til å være sur for spillet ved Statsministerens kontor. Ordføreren i Molde må føle seg litt svimmel etter å ha blitt latt i stikken av Erna Solberg, når han først var blitt manøvrert fram i lyset av hennes statssekretær.
«It's not the crime, it's the cover-up», lyder et kjent mantra om politiske skandaler. Det er ikke noe prinsipielt galt i at Moldes ordfører kritiserer Oslo, selv om innholdet traff dårlig. Det er heller ikke noe galt i at Statsministerens kontor bidrar til å sette ordføreren opp mot Oslo, hvis de tør stå for det selv.
Ironisk nok rammer nå dette Høyre på samme måte som de anklaget Raymond Johansen for å drive på i Oslo. De blir anklaget for å drive politisk spill med en pandemi. Det rammer dessuten mye verre. Nå ser det ut til at Høyre har forsøkt å iscenesette et politisk hevntokt, i skjul, styrt fra et av de øverste hold ved Statsministerens kontor.
Slike ting tåler ikke politiske partier. Høyre har nå mistet et kort å spille i valgkampen. Og sannsynligvis enda verre; de har vist fram en snikete og lite sympatisk side.