De fleste av oss som har holdt på med både selvbygg og kommersielle produkter har etter hvert oppdaget at teknologi og produkt ikke er det samme. Et produkt inneholder teknologi, men det er en ganske liten del av det hele, og noe forbrukere ikke altfor ofte tenker over.
Man kunne dratt paralleller til møbler. Alle som kan bygge en fin høyttaler kan bygge et fint møbel, og man kan fint bygge møbler uten å ha kompetanse om lyd og høyttalere. Allikevel er det stor forskjell på det å velge å bruke tid på å lage sine egne møbler, og det å kjøpe dem som produkter. Man ville helt åpenbart spart masse penger, men allikevel velger ikke folk å lage alle sine ting, dyrke sin egen mat, bygge sitt eget hus osv.
Jeg vet det er blitt populært blant folk uten folkeskikk å forsøke å henge ut produsenter for å ikke være oppfinnsomme nok eller lage sin egen kjerneteknologi, men om man visste litt mer om hvor liten variasjonen er mellom det som skjer inne i elektronikk er så ville man kanskje blitt flau og klappet igjen, for dette er ikke en bransje stappfull av innovasjon. Det er faktisk såpass begrenset at store deler av de som driver med produktutvikling ikke får med seg når det kommer ny teknologi, eller hvorfor den er bra eller nyttig. Det har dukket opp produsenter i high end klassen i store antall de siste 20 årene, og de færreste avviker fra for eksempel å bygge større strømforsyning til en forsterker som ble funnet opp på 70-tallet, eller å sette drivere av en type man vet allerede selger godt i et kabinett.
Ser vi på DAC-er for eksempel er det lite som avviker fra reference designs, og der kan man enkelt få tilgang på datafiler, mekke sitt eget kort som egentlig er nær identisk med alle andre, og vips så har man en topp DAC. Og det er jo i seg selv påfallende at ikke de få som lager egne ting klarer å overgå disse på annet enn pris.
Samtidig har vi fått en rekke godt tilgjengelige verktøy for produktutvikling. Vi kan i dag simulere en hel rekke ulike ting med høy presisjon. De største produsentene har mange som kan disse tingene, de har de dyreste og beste verktøyene og i tillegg de dyreste og beste fasilitetene for testing av ideer. Allikevel er det fint lite de kan gjøre som man ikke kan gjøre med gratis software, en laptop og utstyr for til sammen under 20000kr. Jeg har selv hatt ekkofritt kammer i 16 år, men det er nå 13 år siden sist det ble brukt fordi det gir meg egentlig ingen reelle fordeler. Sist det ble brukt ble det brukt av en gjeng unge musikere som ville teste ekkofri tracking.
Men på den andre siden av skalaen kommer innsatsen. For om man velger å bygge sin egen sofa kan man jo slå seg skikkelig løs og gjøre akkurat det man har lyst til å gjøre. Resultatet er kanskje en sofa som vanskelig ville latt seg selge som produkt fordi den ville blitt helt latterlig dyr, men som kanskje samtidig representerer det ultimate mht passform, komfort og design til akkurat den aktuelle plassen der den skal brukes. Det er her innsatsen kommer inn.
For det er påfallende at selv om vi i dag kan la en datamaskin foreslå helt nye ting vi ikke selv har tenkt på ved hjelp av intelligent design, så kommer det sjelden store nye ideer med mindre det menneske har tenkt ut en hypotese først, og disse nye teknologiene later til at menneskene snarere tenker mindre utenfor boksen enn noen sinne. Og når det først kommer en fullstendig ny ide for hvordan man bygger en høyttalerdriver så kommer den fra en som i følge ham selv er helt uten erfaring på området.
Så kanskje selvbyggere har en unik mulighet til å ta noen færre estetiske og produksjonstekniske hensyn, de kan bruke ufattelig mye tid, og de kan tenke milevidt utenfor boksen. Samtidig sitter det store produsenter som kjenner sin markedsandel og vet at om de beveger seg særlig langt unna fjorårets modell kommer aksjonærene trolig til å få dem henrettet om det ikke går bra.