Arbeidstråd: Radionette Symfoni Luksus

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • mvno_subscriber

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.03.2020
    Innlegg
    1.129
    Antall liker
    2.089
    Sted
    Asker
    Torget vurderinger
    1
    Det er flere ting jeg har irritert meg over hjemme hos meg selv den siste tiden. Alle hyllene jeg skulle hengt opp, taklyset som har dødd, den umalte veggen bak kjøleskapet, plattingen ved inngangspartiet som er pill råtten (eller på vei til å bli det), ryggen, helsa og livet for øvrig.. listen er lang. Men først og fremst, det aller verste, er at det er helt elendig lyd på kjøkkenet! I alt for lang tid har jeg levd med kona sin Bose SoundLink II hver gang jeg skulle rydde eller gjøre andre ting der - hvilket vil si hver dag. Her i huset er jeg både kjevlemester og husøkonom, og bærer tittelen med det største alvor. Å ha god lyd - ja, det er rett og slett snakk om verdighet.

    Den tidligere eieren av bostedet var fryktelig stolt av å ha innfelt høyttalere i taket, slik at kona kunne høre radio. Det har fått meg til å tro at hun var halvdøv, for å kjøre bluetooth via dem er enda verre enn mobilhøyttaleren. God idé da, men ikke noe for et kresent sentralen-medlem. Så jeg har haltet, sukket og lidd med denna Bosen. Men jeg tenkte, hvorfor ikke finne en fin gammel rørradio? De nærmest gis jo bort, og med litt/mye/voldsomt engasjement kan de sikkert låte godt, og vel så det? Var jo staselige møbler i sin tid!

    Først tenkte jeg sånn en Kurér reiseradio eller lignende, men med en dytt fra kona havnet vi her vi er i dag:

    IMG_3723.JPG

    Radionette Symfoni Luksus. 200kr på Finn, inkl stempelavgift

    Er ikke den vakker?? Og DIGER da! Sømmer seg det! Ganske så strøken, alderen tatt i betraktning. Fire bølgeområder, trolløye og mulighet for å brukes som intercom (du kan koble til ekstern høyttaler eller mikrofon). Det var direktørens radio det her. Den het ikke "Luksus" for ingenting!


    IMG_3914.JPG megård1.png megård2.png

    Dette flotte eksemplaret ble kjøpt i Åndalsnes, hos H. Megård for den nette sum av 528 kroner - en gjennomsnittlig brutto månedslønn på den tiden. Antakelig skjedde handelen i 1949 eller 1950 (modellen kom ut i '49). Om det var i salongen på første (~1936-1940?) eller andre bilde (~1951-52) er usikkert. Noen lokalhistorikere her på forumet kanskje?

    Hvem det enn var som kjøpte den, så var han en holden mann, og den samme ære tilfaller nu derfor meg også. La oss inspisere den på benken!

    IMG_3903.JPG IMG_3904.JPG

    Her har vi både antenne og inngang for grammofon, samt utgang til eksterne høyttalere. Denne flotte fajansen ekspederes av to stk ECH21, en EF22 samt 7C5 effektrør. Alt dette tilført strøm av en fremdeles produsert 5Y3GT likeretter. For ikke å glemme trolløyet: EM34, om hvis det sies er vakrere enn nigerianske jomfruer og dyrere enn en fergebillett på vestlandet (dvs meget vakker + meget dyr).

    Høyttalerelementet; 10" fulltone, Moving Coil (fett og nytt den gang), omkranset av en fabelaktig kasse i heltre. På den tiden var det ikke noe DSP eller THD eller annet tøys når man skulle lage god lyd. Dette var et instrument! Og instrumentmakeren brukte øret. Låt det bra, så var det bra. Jeg er spent som en gris.

    IMG_3915.JPG IMG_3916.JPG
    Stoort element.. og custom made!

    Kobler den raskt opp til tonegeneratoren, og den virker den! Går fint opp til 15Khz, selv om det etter mitt øre høres ut som den begynner å slure litt etter passerte 12-13Khz. Men absolutt godt nok! Så hører jeg deg si - skal du høre på radio hele tiden da, eller? Skal du koble den til platespiller? Hæ??

    Jeg skal fortelle. Planen er som følger:

    1. Restaurere til original stand
    2. Legge til linjeinngang bak (i tillegg til grammofon)
    3. Lure inn en bluetooth-mottaker
    4. Ordne meg en ordentlig lang og fin radioantenne :)

    DA har vi noe som vil legge den teite, skingrende og brummende plastboksen til Bose i grus, for evig og alltid! Jeg vil gjerne også benytte anledningen til å lytte etter Moskva, London, Paris, Cape Town og Peking. Eller kanskje bare fiskeribølgen, og håpe på noen gode sjømannshistorier..

    Neste gang skal vi se på og måle komponenter. Følg med! :)
     
    Sist redigert:

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.106
    Antall liker
    9.412
    Morsomt prosjekt. Ikke regn med at Langbølge og Fiskeribølge er stappfulle av stasjoner, ganske stille der nå. Til og med The Russian Woodpecker er taus.
     
    Sist redigert:

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.091
    Antall liker
    4.345
    Torget vurderinger
    1
    The way forward = BT..
     

    ToreP

    Musikkinteressert
    Ble medlem
    01.05.2021
    Innlegg
    1.431
    Antall liker
    3.128
    Sted
    Trondheim
    Ja,gjett om jeg skal følge med når et nytt "klenodium" nøye skal undersøkes, måles og til slutt gjennomgå en grundig "spa - behandling"!! Skal bli moro, dette!😀 Mvh ToreP
     

    mvno_subscriber

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.03.2020
    Innlegg
    1.129
    Antall liker
    2.089
    Sted
    Asker
    Torget vurderinger
    1
    Før jeg begynner neste innlegg vil jeg gjerne rette opp i noe fra forrige. Jeg snakket veldig slemt om Bose SoundLink II, men faktum er jo at den har holdt meg levende frem til nå. Også på hjemmekontoret, før jeg fikk anlegg der (det må inn i tråden min, det er nemlig også en snasen gammel rørforsterker). Så jeg vil benytte anledningen til å si unnskyld til Bosse (som vi kaller ham).

    Nåh, tilbake til direktøren!

    IMG_3905.JPG
    Støv, støv, støv..

    På utsiden bærer den preg av at noen regelmessig har feid over med støvkosten. Direktøren må ha hatt en meget god kone (eller husholderske, kanskje). Hvem de enn er eller var, så sender jeg en vennlig tanke. Innvendig, derimot, hadde ingen vært på svært lenge. Ingen innvendinger mot det, altså, sånt kan man ikke forvente av eierne. Det kan virke som at alt her er originalt, med unntak av likeretteren (kanskje). Originale kontrollbånd fra Radionette -- har de byttet rør, har de ikke gjort det selv. Men det hadde kanskje ikke sømmet seg heller, for fine folk.

    Det er såpass støvete her at jeg må begynne med litt polish. Noe som virker som gammel hvitmaling som etter hvert har smuldret opp til pulver. Ikke særlig godt å puste inn - og hendene mine lukter ikke godt av dette her heller. Vi gnikker og gnir, og tenker på hvor fancy mikrofiberkluter faktisk er. Den tidligere nevnte husholdersken hadde gitt en arm og et bein for noen av disse.. og det går mange av dem her også!

    Vi vasker og vasker.. litt for mye, kanskje? For når jeg prøver å gni litt på rørene, går det galt. De har skrift på seg, som rett og slett er laget for å gå bort. Jeg holder meg unna den, men en våt klut kommer så vidt borti..

    IMG_3920.JPG
    Og her stod det "Mullard 5Y3GT"..

    Nuvel. Alt i orden, skriften var kjedelig uansett. La oss se på innmaten!

    IMG_3906.JPG

    Serviceluke i bunnen.. med kretsskjema! Enkelte ting var virkelig bedre før..

    IMG_3907.jpg IMG_3909.JPG IMG_3910.JPG
    Mmm... her lukter det ekte gamle dager. Håndsurrede spoler, italienske designerkondensatorer, kobber og impregnering..

    Denne radioen skal ha stått ubrukt siden ca 70-tallet, slik jeg forstod det på selger. Det er jeg veldig glad for. Det er ikke uvanlig at de som finner slike på loftet løper til nærmeste stikkontakt for å se hva som skjer hvis man skrur den på. Det er ikke alltid så veldig smart. Det kan fort bli dyrt. Gnistre, sprak, poff osv. Uansett hvor mye det frister, få noen til å ta en sjekk. Bildene over taler vel for seg selv :p

    IMG_3940.JPG
    Oida! ..og nå tar jeg på meg hansker

    IMG_3939.JPG

    Velkommen til en magisk verden.. :)


    Vi kartlegger landskapet og måler motstander. Det hender de endrer seg, særlig de med lavest motstand. Men her virker det stort sett ganske bra. Alle kondensatorene må byttes ut, med unntak av de aller minste.. de pleier som regel å holde.

    IMG_3946.jpg
    "Hunt's - for ekte menn"

    IMG_3948.JPG IMG_3947.JPG
    Disse her tror jeg holder.. bare jeg ikke rører dem, hehe

    IMG_3949.JPG IMG_3951.JPG
    Hunt's!! Hunt's!! Motstandene bærer preg av å være håndmalte, og fargene sitter ikke alltid like godt. Litt detektivarbeid må til.


    Det er en ting som er viktig for meg med denne restaureringen. Hver bidige gang jeg har et prosjekt, så ryker jeg på en tusenlapp hos Mouser eller Elfa for deler jeg ikke har, og som jeg bestiller ekstra av, pluss annet som er kjekt å ha. Delelageret vokser. Men en vakker dag må jeg vel ha nok til å fikse noe uten å ryke på enda en lapp? Så denne gangen tenkte jeg det skulle være litt mer plankekjøring. Jeg har et godt utvalg av komponenter, det da være mulig å fikse noe uten å måtte bestille hist og pist? Jeg vil det skal gå unna, og det skal være gratis!! Da blir jeg varm i gnierhjertet, og det er helt ærlig ikke så ofte med disse restaureringene.

    Freidig og med godt mot gikk jeg i gang, men nå kommer jeg over de største "Hunt's"-ene. 0,25µF, 250nF, hva du nå enn vil kalle det. Det har jeg.. ikke. Jeg har ikke alle delene jeg trenger! Men jeg jo det.. Jeg begynner å lage handlekurv på Mouser, som raskt kommer opp i 1000-1500-2000.. fordi kjekt og ha og free shipping osv.. også blir jeg sint. Vet du hva, hvis jeg ikke har det jeg trenger, så skal jeg pokker meg lage det!

    Det er en fin mandagskveld, og jeg finner frem følgende:

    IMG_3955.JPG
    2 x 100nF, 1 x 51nF = 251nF.. akkurat det vi trenger

    Hva om jeg moser disse sammen til én stor kondis?

    IMG_3958.JPG
    Ikke så pent.. men det fikser vi!

    Siden vi først er i gang, hvorfor ikke gjøre det med stil? Jeg ble veldig inspirert av "Hunt's". Disse gamle kondensatorene var av papir, dyppet i voks..

    IMG_3959.JPG
    Bomullspapir, for ekstra ekstravaganse

    IMG_3960.JPG
    Klar for hermetisering..

    IMG_3961.JPG
    ..ferdig!

    Må si dette ble ganske så stilig. Takk til kona for bivoksen, hun hjalp meg med dyppingen, så ble det litt penere.

    Nå skal det tørke til i morgen, så kjører jeg på videre. Jeg har et lite håp om å bli ferdig med innmaten denne uken. Deretter kommer linjeinngang, krets for å summe til mono, samt bluetooth etter hvert..

    Ble lang post dette her, håper dere holdt ut.
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    7.120
    Antall liker
    7.746
    Sted
    Oslo
    En standard stueradio til en vanlig månedslønn?
    Og folk syns hifi begynner å bli dyrt?
     

    ToreP

    Musikkinteressert
    Ble medlem
    01.05.2021
    Innlegg
    1.431
    Antall liker
    3.128
    Sted
    Trondheim
    Ja,du kan så si, Hønndjevelen! Men subscriber, ingen grunn til å frykte for at posten skal bli for lang, det er jo dette, ihvertfall jeg, gleder meg til! Du viser og forteller slik at selv jeg henger med! Dermed kan flere, og ikke bare ekspertene, skjønne hva du egentlig gjør! Og dette ser jo fra en "legmanns" øyne riktig bra ut!! Og så lage kondensatorer hjemme!?!? Ellers er du flink til å fotografere - bildene er jo så klare som jeg kunne sett det med brillepar nr 3! Det sier ikke lite IMHO! Stå på, subscreiber!☺ Mvh ToreP
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.091
    Antall liker
    4.345
    Torget vurderinger
    1
    Hønndjevelen: Norge bygde verdens beste mottagere en gang. Det var altså en grunn til prisene. De Ducatiene der, for eksempel..alt annet enn billige. Det var/er ikke engelske Mullards heller. Hvem bygde verdens første dynamiske høyttalerelement? Prototypen til det systemet vi kjenner idag, med svingspole, magnet og membran? Husker du det? Kan si såpass at han bygde de eneste apparater som på den tid kunne måle seg med disse på kvalitet. Den prototypen står forresten i en pen liten monter på NTNU, og den har jeg både sett og håndtert selv..Kunnskap koster. Og Norge visste det som var å vite om radio fra før krigen, og fram til 1980…ca..Selv om det da var signore Guglielmo Marconi i Italia som først oppdaga radiobølger..
     
    Sist redigert:

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    7.120
    Antall liker
    7.746
    Sted
    Oslo
    I 1958 før jeg ble født, kjøpte min far en Radionette radio til omtrent hans måneds lønn.
    Han var lærer. Mid hifi er egentlig utrolig billig for tiden.
    At eksotisk hifi kan være grisedyrt er en helt annen sak.
    Tror aldri faren min bytta rør i den radioen, og den spilte i 60 år
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.091
    Antall liker
    4.345
    Torget vurderinger
    1
    Hønndjevelen: Made In Norway…😎 Den tids Rega Brio…Om bare min 1948 Philips hadde latt seg reparere da jeg hadde den…
     
    Sist redigert:

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.091
    Antall liker
    4.345
    Torget vurderinger
    1
    Det er visst jeg og..Halvt dansk, halvt britisk😎 Skal vi kalle deg eksportmodell, HD?
     

    mvno_subscriber

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.03.2020
    Innlegg
    1.129
    Antall liker
    2.089
    Sted
    Asker
    Torget vurderinger
    1
    Vi monterer kondensatorer (og noen motstander her og der). En nøtt i så måte er denne Ducatien som lå på tvers over utgangstransformatoren:

    IMG_3963.JPG
    1000 V nominell, 3000(!!)V maks. Dette har jeg ikke liggende altså..

    Hvorfor denne er spekket så standhaftig kan man bare spekulere i. Kanskje det er for å beskytte utgangstrafoen mot noe. Inne i sånne superspoler (en trafo er jo i prinsippet en gigantisk spole) kan det bygge seg opp voldsomme spenninger i gitte situasjoner. Nåh, jeg tør ikke gi beng i det i hvert fall. Så hva gjør vi da? Husk regelen: vi får ikke lov til å bestille noe! Kun skuffen, hodet og hendene. Og litt verktøy. Nød lærer naken kvinne osv.. Vi finner frem:

    IMG_3985.JPG
    2 x 20nF, 630V

    Vi trenger en kondensator på 10.000 picofarad (eller 10 nanofarad om du vil) som tåler over 1000 V. Det mekker vi ved å koble to like kondiser i serie. Da halveres kapasitansen, og maks spenning dobles, siden de deler på lasten. Så nå har vi en 10nF kondis på 1260V. Det holder forhåpentligvis! Av en eller annen grunn tok jeg ikke bilde, så forestill deg at jeg tvinner de to sammen, ett bein hver.

    Jeg merker og danderer dem ikke inn som de andre, for jeg har egentlig en plan for å endre kretsen litt, og da kommer jeg ikke til å bruke dem lenger. Men hva og hvorfor, nei det fortelles i en senere post! :p

    IMG_3969.JPG
    Trenger avløser..

    Dette er koblingskondensatoren som leder til effektrøret. En koblingskondensator er veldig smart, for den lar svingningene i signalet passere fra én del av kretsen til den neste, uten å ta med en eventuell forspenning. Det har seg slik, at disse rørene rører rundt på nivåer som hverken bestemor eller lillegutt (eller deg selv) har så godt av å få kontakt med. Vi snakker 300-400V. Det er mye. Så danser signalet på toppen av denne høye spenningen, fordi det bare er sånn med rør. Koblingskondensatoren fjerner denne ekle høyspenningen og lar signalet passere.

    Når du nå vet hva den gjør, så er det kanskje ikke så rart å forestille seg at de blir slitne etter hvert. I hvert fall etter 70 år. Det er greit, det. Siden denne var svart og mystisk, putter vi inn noe annet som kanskje er like spennende (var også det eneste jeg hadde):

    IMG_3973.JPG
    Kamerat Kondis.. fra sovjetiske militæres overskuddslager

    Produsert på 70-80-tallet engang denne her. Hermetisk lukket oljekondensator, varer lenger enn du og jeg. Noen vil ha det til at disse låter ekstra godt, og der vi setter den er et fint sted å sette ting som skal låte ekstra godt.

    IMG_3988.JPG
    Hadde bare de fargene overlevd tidens tann..

    Så var det elektrolyttene, da. Deres jobb er hovedsaklig å filtrere / glatte ut strømmen, samt passe på at det er masse kraft å ta av når forsterkeren er utsatt for krevende passasjer. Er det noe som blir gåent over tid, så er det disse. I verste fall kan de gruse strømforsyningen din, eller si kabom.

    Voldsomt mye leksjoner i denne posten, sier du? Unnskyld, unnskyld... blir kanskje litt mye nå. Jeg bytter dem, i hvert fall - lar originalen stå til pynt, og ruter om ledninger til andre steder i kabinettet der det er plass. Såh, ferdig!

    IMG_3989.JPG





    Puuh.. det var noen timer, det! Skal vi teste rørene, da? Ja, la oss!

    IMG_3993.JPG
    Du dømmes herved..

    Det er ikke så uvanlig at rørene er i god behold, så jeg hadde egentlig krysset fingrene for det samme her.. men en ECH21 var dau, gitt. Ai, ai, ai.. What to do? Jeg liker å lage ting, men å mekke egne rør, der er jeg ikke helt altså. Men me juksar ikkje, og jeg har heldigvis et lite lager, som heldigvis har de rørene jeg trenger -- det er sant! Kors på halsen! Jeg har som bi-hobby å samle på gamle rør som ligger løst som ingen gidder ha, også katalogiserer jeg dem og ser om jeg kan gjøre noe med dem. Denne gangen var det flaks..

    IMG_3994.JPG
    Arnes rørhylle + moderate rørsamling. Kjekt å ha, osv..


    Da var det (snart) fredda.. talast!
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.091
    Antall liker
    4.345
    Torget vurderinger
    1
    Noe forteller meg at det er liv i denne boksen en gang i juli….🎶 Eksponerte rør har som oftest godt av å få påsatt rørdempere, MVNO..

    ToreP: Hvor mange vintage forsterkere/receivere har du, egentlig? 😎 og hvor mange av dem fungerer etter forskrift?
     
    Sist redigert:

    ToreP

    Musikkinteressert
    Ble medlem
    01.05.2021
    Innlegg
    1.431
    Antall liker
    3.128
    Sted
    Trondheim
    Glimrende Subscriber!😀Når du viser diverse komponenter, beskriver hva deres oppgave er og hvordan de fungerer på en måte som selv en "nykomling" fatter, ja da er det PEDAGOGIKK og intet annet! Fine bilder i tillegg, gjør at dette er glimrende tråd for den som gjerne vil lære noe, og helt sikkert andre som beundrer "håndverket"!! Kjempebra, Subscriber!! Mvh ToreP
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.091
    Antall liker
    4.345
    Torget vurderinger
    1
    Åpne, uten innkapsling, som ei dekorpære uten lampeskjerm.. Dempere kan ha sånn en form, ja. Men det blir imo litt for enkelt, MVNO. DUENDE CRIATURA bruker en kombinasjon av metall og keramisk materiale. EAT lager mine favoritter: CoolDampers ser ut som ei krysning av ei kjøleribbe og lenka til en Longines😎. De både demper mikrofoni radikalt og -nettopp- dissiperer varme. Kjøler ned røret effektivt. Er lik lenger rørliv😎 Kan tilpasses ulike rør, ligger rundt dem som et belte. Litt dyre, men bruk dem i utstyr du er ekstra glad i, så lar prisen seg forsvare. Og mer dertil. Det absolutt tøffeste er at firmaet drives av frua til Heinz Lichtenegger😍, så hvem som må ha de beste øra av de to, se DET er rimelig klart..Søk European Audio Team, du finner dem der. Tipper Mala har på lager, de koster ikke mer enn etpar sekker flaskepant heller..Løp og kjøp…

    Apropos sexy rør: Gir du Trafomatic Aries tre sånne, så..❤ DET er rørskulptur, om jeg noen gang har sett en..Kun tre rør, hvorav to er min gamle favoritt EL34-as used in my post-war Philips…
     
    Sist redigert:

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.691
    Antall liker
    7.929
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    I 1958 før jeg ble født, kjøpte min far en Radionette radio til omtrent hans måneds lønn.
    Han var lærer. Mid hifi er egentlig utrolig billig for tiden.
    At eksotisk hifi kan være grisedyrt er en helt annen sak.
    Tror aldri faren min bytta rør i den radioen, og den spilte i 60 år
    Far min kjøpte Philips. Stort beist, som ikkje verkar lenger. Men han var kjelda til mine fyrste seriøse musikkopplevingar. Vi hadde platespelar, og Tante Malfrid kjøpte både "Barnas plater" og Ingebrigt Davik til julegåver. Eg har radioen i mitt eige, og han står til pryd på eit eige radiobord med integrert lampett, slik han gjorde i min barndomsheim.
     

    mvno_subscriber

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.03.2020
    Innlegg
    1.129
    Antall liker
    2.089
    Sted
    Asker
    Torget vurderinger
    1
    @Auditor Skal innrømme de Cool Dampers var veldig lekre! Men ingen som selger i Norge virker det som. Skal måle tempen på utgangsrøret når alt er på plass, det kan bli spennende. Det er jo tross alt en klasse A forsterker, så er nok ikke kjølig..
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.091
    Antall liker
    4.345
    Torget vurderinger
    1
    MVNO: Ring Mala Audio.. de hadde dem for noen måneder siden. Jeg oppdaga dem selv hos Audio Art..
     

    mvno_subscriber

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.03.2020
    Innlegg
    1.129
    Antall liker
    2.089
    Sted
    Asker
    Torget vurderinger
    1
    F45AA340-0448-4D7E-900F-8B43DB800BED.jpeg
    Øyeblikksbilde fra kjøkkenet, der radioen skal stå. Det tomme kabinettet ser litt ensomt ut på plassen sin, men fatt mot - snart skal den leve igjen 🙂
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.091
    Antall liker
    4.345
    Torget vurderinger
    1
    Puss opp utsida og, du…Hvis ikke Mala har, hent direkte fra EAT…eller ei nettside de anbefaler.. Bogen er vel litt liten, reint fysisk, vel?
     
    Sist redigert:

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.909
    Antall liker
    11.300
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Artig prosjekt.... har en liten samling som foreløpig er stuet vekk...... ad priser... midt på 60-tallet kosta sn S/H- TV ca 2500kr, også det godt over ei månedslønn for vanlige folk.... og en Tandberg CTV-1 fargetv kosta over 7000 i -69...
     

    geirendre

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    27.12.2017
    Innlegg
    598
    Antall liker
    704
    Sted
    Bodø
    Har du sjekket hvordan glødingen til rørene er kablet?
    At de er tvinnet godt og rutet slik at de ikke ligger nært lydførende kabler og pinner på rør.
    Bør jo helst ligge inntil kantene inne i kassen på sin vei fra rør til rør.
    For å unngå 50Hz brum på utgangen.
    Nettledningen er vel også moden for utskifting.
     

    duc916

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    21.09.2005
    Innlegg
    2.287
    Antall liker
    2.476
    Sted
    Vestfold
    Torget vurderinger
    3
    Før jeg begynner neste innlegg vil jeg gjerne rette opp i noe fra forrige. Jeg snakket veldig slemt om Bose SoundLink II, men faktum er jo at den har holdt meg levende frem til nå. Også på hjemmekontoret, før jeg fikk anlegg der (det må inn i tråden min, det er nemlig også en snasen gammel rørforsterker). Så jeg vil benytte anledningen til å si unnskyld til Bosse (som vi kaller ham).

    Nåh, tilbake til direktøren!

    Vis vedlegget 727803
    Støv, støv, støv..

    På utsiden bærer den preg av at noen regelmessig har feid over med støvkosten. Direktøren må ha hatt en meget god kone (eller husholderske, kanskje). Hvem de enn er eller var, så sender jeg en vennlig tanke. Innvendig, derimot, hadde ingen vært på svært lenge. Ingen innvendinger mot det, altså, sånt kan man ikke forvente av eierne. Det kan virke som at alt her er originalt, med unntak av likeretteren (kanskje). Originale kontrollbånd fra Radionette -- har de byttet rør, har de ikke gjort det selv. Men det hadde kanskje ikke sømmet seg heller, for fine folk.

    Det er såpass støvete her at jeg må begynne med litt polish. Noe som virker som gammel hvitmaling som etter hvert har smuldret opp til pulver. Ikke særlig godt å puste inn - og hendene mine lukter ikke godt av dette her heller. Vi gnikker og gnir, og tenker på hvor fancy mikrofiberkluter faktisk er. Den tidligere nevnte husholdersken hadde gitt en arm og et bein for noen av disse.. og det går mange av dem her også!

    Vi vasker og vasker.. litt for mye, kanskje? For når jeg prøver å gni litt på rørene, går det galt. De har skrift på seg, som rett og slett er laget for å gå bort. Jeg holder meg unna den, men en våt klut kommer så vidt borti..

    Vis vedlegget 727806
    Og her stod det "Mullard 5Y3GT"..

    Nuvel. Alt i orden, skriften var kjedelig uansett. La oss se på innmaten!

    Vis vedlegget 727807
    Serviceluke i bunnen.. med kretsskjema! Enkelte ting var virkelig bedre før..

    Vis vedlegget 727808 Vis vedlegget 727809 Vis vedlegget 727810
    Mmm... her lukter det ekte gamle dager. Håndsurrede spoler, italienske designerkondensatorer, kobber og impregnering..

    Denne radioen skal ha stått ubrukt siden ca 70-tallet, slik jeg forstod det på selger. Det er jeg veldig glad for. Det er ikke uvanlig at de som finner slike på loftet løper til nærmeste stikkontakt for å se hva som skjer hvis man skrur den på. Det er ikke alltid så veldig smart. Det kan fort bli dyrt. Gnistre, sprak, poff osv. Uansett hvor mye det frister, få noen til å ta en sjekk. Bildene over taler vel for seg selv :p

    Vis vedlegget 727812
    Oida! ..og nå tar jeg på meg hansker

    Vis vedlegget 727815
    Velkommen til en magisk verden.. :)


    Vi kartlegger landskapet og måler motstander. Det hender de endrer seg, særlig de med lavest motstand. Men her virker det stort sett ganske bra. Alle kondensatorene må byttes ut, med unntak av de aller minste.. de pleier som regel å holde.

    Vis vedlegget 727816
    "Hunt's - for ekte menn"

    Vis vedlegget 727818 Vis vedlegget 727817
    Disse her tror jeg holder.. bare jeg ikke rører dem, hehe

    Vis vedlegget 727819 Vis vedlegget 727820
    Hunt's!! Hunt's!! Motstandene bærer preg av å være håndmalte, og fargene sitter ikke alltid like godt. Litt detektivarbeid må til.


    Det er en ting som er viktig for meg med denne restaureringen. Hver bidige gang jeg har et prosjekt, så ryker jeg på en tusenlapp hos Mouser eller Elfa for deler jeg ikke har, og som jeg bestiller ekstra av, pluss annet som er kjekt å ha. Delelageret vokser. Men en vakker dag må jeg vel ha nok til å fikse noe uten å ryke på enda en lapp? Så denne gangen tenkte jeg det skulle være litt mer plankekjøring. Jeg har et godt utvalg av komponenter, det da være mulig å fikse noe uten å måtte bestille hist og pist? Jeg vil det skal gå unna, og det skal være gratis!! Da blir jeg varm i gnierhjertet, og det er helt ærlig ikke så ofte med disse restaureringene.

    Freidig og med godt mot gikk jeg i gang, men nå kommer jeg over de største "Hunt's"-ene. 0,25µF, 250nF, hva du nå enn vil kalle det. Det har jeg.. ikke. Jeg har ikke alle delene jeg trenger! Men jeg jo det.. Jeg begynner å lage handlekurv på Mouser, som raskt kommer opp i 1000-1500-2000.. fordi kjekt og ha og free shipping osv.. også blir jeg sint. Vet du hva, hvis jeg ikke har det jeg trenger, så skal jeg pokker meg lage det!

    Det er en fin mandagskveld, og jeg finner frem følgende:

    Vis vedlegget 727823
    2 x 100nF, 1 x 51nF = 251nF.. akkurat det vi trenger

    Hva om jeg moser disse sammen til én stor kondis?

    Vis vedlegget 727825
    Ikke så pent.. men det fikser vi!

    Siden vi først er i gang, hvorfor ikke gjøre det med stil? Jeg ble veldig inspirert av "Hunt's". Disse gamle kondensatorene var av papir, dyppet i voks..

    Vis vedlegget 727826
    Bomullspapir, for ekstra ekstravaganse

    Vis vedlegget 727827
    Klar for hermetisering..

    Vis vedlegget 727828
    ..ferdig!

    Må si dette ble ganske så stilig. Takk til kona for bivoksen, hun hjalp meg med dyppingen, så ble det litt penere.

    Nå skal det tørke til i morgen, så kjører jeg på videre. Jeg har et lite håp om å bli ferdig med innmaten denne uken. Deretter kommer linjeinngang, krets for å summe til mono, samt bluetooth etter hvert..

    Ble lang post dette her, håper dere holdt ut.
    Flott tråd ! Dette blir et flott lyd-møbel !
    Byttet du ut den/de Ducati kondisen(e) ?
    Hvis ja, kunne du tenke deg å skilles med de (?) Er nok litt over gjennomsnittet interessert i Ducati, da motorsykklene. Men saken er at familien Ducati var ute av bedriften da motorsykklene "tok av". Men som elektronikkinteressert, så har historien før MC'tiden interesse. Ducati var som dere kanskje vet en betydelig elektronikkbedrift, med ganske mange ansatte. De lagde også fotoapparater, jakter på slikt også, men prisene har tatt av for å si det slik. Så hvis noen har liggende Ducati komponenter, så er jeg interessert...(behøver absolutt ikke fungere...)
     

    mvno_subscriber

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.03.2020
    Innlegg
    1.129
    Antall liker
    2.089
    Sted
    Asker
    Torget vurderinger
    1
    Har du sjekket hvordan glødingen til rørene er kablet?
    At de er tvinnet godt og rutet slik at de ikke ligger nært lydførende kabler og pinner på rør.
    Bør jo helst ligge inntil kantene inne i kassen på sin vei fra rør til rør.
    For å unngå 50Hz brum på utgangen.
    Nettledningen er vel også moden for utskifting.
    Har ikke rørt de kablene, de er som originalt. Generelt pent arbeid der inne, men vi får se når vi får den i gang..

    Nettledningen er i overraskende god stand, myk og smidig og hel uten noen form for sprekker. Så lar den bli værende.
     

    mvno_subscriber

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.03.2020
    Innlegg
    1.129
    Antall liker
    2.089
    Sted
    Asker
    Torget vurderinger
    1
    @ToreP : Dette er til dels din skyld. Samtidig er det også en liten avsporing, for å holde alle (inkludert meg selv) på pinebenken litte grann før vi gjør Den Store Prøven ved å sette strøm på radioen og fyr på huset.

    Hvorfor er det Tore sin skyld? Da jeg mekket disse "MVNO"-kondisene, så sa han at jeg lagde egne kondensatorer. Jeg følte meg litt som en juksemaker da, fordi jeg jo egentlig bare kombinerte noen eksisterende kondensatorer som andre hadde laget, og tok en fin etikett på dem.

    Så er det også slik, at "superkondisen" fra tidligere post (den Ducatien som @duc916 så gjerne ville ha, og som jeg nettopp klarte grave ut av søppelkassen), som jeg erstattet med en duett - den ønsker jeg å endre litt på. La oss spole tilbake:

    IMG_3909.JPG fiksfakserier.jpg IMG_3985.JPG
    Denna kammeraten her... som forøvrig satt der... ble erstattet med disse to

    Det er bare ett aber med hele opplegget. Det er mulig den har en spesiell og annen funksjon, siden den tåler så høye spenninger. Men det kan også være, at Radionette valgte en overspesifisert del, rett og slett fordi kvaliteten var bedre. Det som i hvert fall er sikkert, er at den kondensatoren sørger for å strupe frekvensresponsen til hele maskineriet. Litt utregninger basert på det 7C5-utgangsrøret tilsier at stort over 8Khz får du ikke.

    Så tenker du kanskje, hææææ?? Hvorfor gjorde de noe slikt? Dårlig gjort! Svindel!! Men nei, det var nok både bra og gjennomtenkt den gang. Med unntak av spesiell bredbånds-radio og enkelte tidligere kortlevede formater, så fikk du ikke stort mer ut av hverken radio eller grammofon. Det vil si, alt over var støy og knitring. Så ved å filtrere ut øvre frekvenser låt det rett og slett bedre.

    Nå er vi derimot i 2021, og vi har High Fi på alle bauger og kanter. Jeg trenger ikke 20Khz, men 15 hadde vært supert? Eller litt mer enn 8? Høyttaleren klarer det i hvert fall, det har vi sjekket! Men for å få til det... trenger vi nye kondensatorer, med høy toleranse for høye spenninger.

    Bland dette inn med min dårlige samvittighet og "laga sjæl", så skal vi gjøre det ordentlig. Slik at jeg kan si at ja, jeg lagde det selv. Så vi lager våre egne kondensatorer, fra bånn! Dette blir moro!

    Det skal sies, at dette er noe jeg har puslet med og forberedt i lang tid. Mye research og litt prototyper her og der, så jeg er ikke helt grønn. Men den kommentaren til Tore gjorde at jeg fikk en tupp bak.

    IMG_3995.JPG
    Fire lag; to til hver pol

    I dette designet har jeg brukt fire lag med kobber, som er isolert fra hverandre med polypropylenfilm. Her er lagene for hver pol koblet sammen med rent kobber, og igjen en hovedleder ut av kondensatoren som er 1mm belagt kobber.

    IMG_3998.JPG
    Ferdig innmat!

    Dette vikles og kobles sammen. Kapasitansen avgjøres av total overflate, hvor langt unna lederne er hverandre, og selvfølgelig materialene som er inne i bildet. Alt dette kan regnes ut, men siden det er håndarbeide er det alltid lurt å teste litt! :) Så må vi ha finish også:

    IMG_4018.JPG
    Tada!

    Det er to varianter her, nr 0 og nr 1. Jeg har eksperimentert med ulik vikling og mønster i kobberet, men grunnstrukturen er ellers lik. Gjennomtrukket med voks -- ikke bare for stilens skyld, men også for å isolere bedre under høye spenninger.

    Så nå har jeg to varianter jeg kan teste med for ulik frekvensrespons! Hadde disse vært i butikken hadde de nok vært temmelig dyre. Bare materialkostnadene er 40kr per stykk, og mesteparten av det er kobber. Denne oppskriften kalte jeg for "Fyrrig flamme", nettopp på grunn av alt kobberet. Også har jeg noen små triks inni der, som gjør at de ikke kommer til å låte sterile, men ha en liten egenlyd -- om det er positivt eller negativt gjenstår å se. Litt moro må man ha.

    Dette blir stas!
     
    Sist redigert:

    ToreP

    Musikkinteressert
    Ble medlem
    01.05.2021
    Innlegg
    1.431
    Antall liker
    3.128
    Sted
    Trondheim
    Jeg ligger "langflat" under støvet, mvno_subscriber, i dyp og ektefølt skam for å ha skaffet deg "ekstraarbeid" i denne glimrende tråden! Håper du tilgir en "fan" for hans vel frimodige utsagn!🙂🤐(Hvis du tar en halv VW boble og setter den sammen med en halv Rolls Royce og faktisk får et brukbart kjøretøy ut av det, da har du laget en fungerende bil! Skjønner du min enkle tankeverden?) Forøvrig er jeg like spent som Pink Panter på fortsettelsen!!😀 Mvh Tore
     

    mvno_subscriber

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.03.2020
    Innlegg
    1.129
    Antall liker
    2.089
    Sted
    Asker
    Torget vurderinger
    1
    Jeg ligger "langflat" under støvet, mvno_subscriber, i dyp og ektefølt skam for å ha skaffet deg "ekstraarbeid" i denne glimrende tråden! Håper du tilgir en "fan" for hans vel frimodige utsagn!🙂🤐(Hvis du tar en halv VW boble og setter den sammen med en halv Rolls Royce og faktisk får et brukbart kjøretøy ut av det, da har du laget en fungerende bil! Skjønner du min enkle tankeverden?) Forøvrig er jeg like spent som Pink Panter på fortsettelsen!!😀 Mvh Tore
    Åh, det var da bare stas å lage kondiser. Det er egentlig noe jeg har puslet med lenge, og har lyst til å gjøre mer av. Har allerede flere oppskrifter planlagt, og ulike materialer jeg vil prøve ut. Så får vi se om vi finner noen på dette forumet som tør å teste dem. Men det er for en annen tråd..
     
    Sist redigert:

    ToreP

    Musikkinteressert
    Ble medlem
    01.05.2021
    Innlegg
    1.431
    Antall liker
    3.128
    Sted
    Trondheim
    Og for meg er det stas å se deg holde på med restaureringer av gammelt utstyr! ☺Jeg begynte som 11åring å interessere meg for slike ting, og sammen med 3 kompiser begynte vi å plukke på gammelt, defekt radioutstyr! Da jeg var 13 ble det innkjøp av loddebolt, loddetinn osv og "loddet" i vei! Uheldigvis var det en risikosport - etter tre skikkelige "karameller," fant min grumme fader ut at dette ikke var noe for husets junior! Dette var altså etter en del sprengte sikringer, overledninger, kraftige støt ol!☹Etter det avtok interessen for å grave dypt ned i det ukjente! Tenk, det er nesten 50 år siden! Trøsten får være at en av denne gjengen, ble en meget habil elektroingeniør som stadig pusler med elektro!😀 Og jeg er like nysgjerrig på dette spennende som kalles elektro! Mvh Tore
     

    mvno_subscriber

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.03.2020
    Innlegg
    1.129
    Antall liker
    2.089
    Sted
    Asker
    Torget vurderinger
    1
    Ja det må jeg si 🙂 Hvor langt unna stikkontakten havnet du i voksenlivet? Virker ikke som det gikk ut over hifisamlingen i hvert fall..?
     

    ToreP

    Musikkinteressert
    Ble medlem
    01.05.2021
    Innlegg
    1.431
    Antall liker
    3.128
    Sted
    Trondheim
    Jeg lærte en lekse som har fulgt meg i alle år; alle kontakter trekkes ut av stikkontakter når vi skal være borte en stund! Ingen vifter i gang når vi feks er på butikken osv!🙂 I det hele tatt en dyp og ekte respekt for elektrisitet i alle former!
    I voksenlivet havnet jeg bak kateteret, foran tavla med kritt i hånd!😀 For det aller meste i ungdomsskolen, og jeg trivdes veldig godt med det!
    Når det gjelder "hifisamling" så er nok det å ta sterkt i! Jeg har en del gamle radioforsterkere, platespillere, høyttalere ol som er pakket ned i esker og stuet bort "der det er plass"! Mange vil nok si "gammelt rask", men for meg er det "gamle minner", hvis du skjønner hva jeg mener?😀
    Men nå er jeg selvsagt veldig spent på hvordan det går med "Luksus'en"! Mvh Tore
     

    mvno_subscriber

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.03.2020
    Innlegg
    1.129
    Antall liker
    2.089
    Sted
    Asker
    Torget vurderinger
    1
    Skru på strøm?? Er vi klare?? JA!!

    Plugger i kontakten og kjører på.


    Skrur opp spenningen..



    Ingenting skjer. Holder høyre hånd på hjulet til autotrafoen så jeg kan styre nettspenningen, og øynene fiksert på multimeteret som måler likestrømmen inni boksen.


    Tikk..takk..


    Skrur opp spenningen litt til, til 150V. Helt stille.



    Så, saaaaaakte men sikkert begynner spenningen fra likeretterrøret å klatre oppover. Som en kjempe som har ligget i dvale i skogen, hvor mose og trær for lengst har vokst over som et teppe. Dette er rett og slett fascinerende. Vi øker nettspenningen og fortsetter vekkelsen. Og der, nesten et minutt etterpå, er alt stabilt og fint.

    Menneh.. er det lyd da?

    IMG_4019.JPG
    Ja!!

    Den er ikke koblet til høyttaler nå, men en 8 ohms motstand. Eller fast last, som man kaller det. Det funker!! Hurra!! Skrur den av igjen.

    IMG_4080.jpg IMG_4081.jpg
    Bytter endeplugg fra gammel til ny

    Ser ut som den nye pluggen er jordet, men den er ikke det. Dette apparatet trenger ingen jording. I verste fall hadde det bare skapt dårlig lyd og støy.

    Vi skrur på igjen -- denne gangen kommer vi raskt opp på riktig spenningsnivå, selv om alt har rukket å kjøle seg ned i mellomtiden.

    På tide å teste litt kondiser??

    IMG_4095.JPG IMG_4085.JPG IMG_4088.JPG
    10nF vs "Fyrrig flamme 1" (8,2nF) vs "Fyrrig flamme 0" (4,7nF)

    For å måle frekvensrespons hadde jeg bassen på 1/3 og diskanten på 3/3. På lavere diskant er det tonekontrollene som struper frekvensresponsen.

    IMG_4084.jpg IMG_4087.jpg IMG_4090.jpg
    Hver rute er 1Khz

    Det var som forventet det her - ingen ubehagelige overraskelser i hvert fall. Så vi vet de fungerer, og vi kan bytte og høre senere, når alt er koblet sammen inne i chassis. Men frekvensresponsen er langt lavere enn jeg hadde håpet. Uansett - lytting er eneste måte å finne ut av dette på! Er ikke sikkert det låter bedre med de andre kondisene, men det får tiden vise.


    Nå blir neste å vaske skalaplaten, bytte skalalampe (én funker, men aner meg det er to av dem), samt polere kassa. Også må vi ha linjeinngang, da! Og bluetooth!
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.909
    Antall liker
    11.300
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Hvis jeg tolker dette riktig, så viser siste bildet at du har opptil ca 4-5 kHz?? Hvis det er riktig, så tror jeg du skal være svært fornøyd med det på en gammel dampradio...:cool: Artig prosjekt.....
     

    ToreP

    Musikkinteressert
    Ble medlem
    01.05.2021
    Innlegg
    1.431
    Antall liker
    3.128
    Sted
    Trondheim
    Godt å høre at ingen av de relativt "tilårskomne" delene ikke brøt sammen ved første forsøk!☺ Det var en del gamle komponenter som fikk forbli "urørte", så vidt jeg skjønte! Er det noen "deler" i en slik radio som nærmest er "uslitelige/evigvarende", eller er det tilfeldigheter som spiller inn! Er uansett spent på den videre utviklingen i dette prosjektet!! Dette er spennende - hvordan få Bluetooth til å fungere i en radio fra 1940-tallet??☺ Mvh ToreP
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn