weld77
Æresmedlem
- Ble medlem
- 19.09.2014
- Innlegg
- 21.773
- Antall liker
- 14.403
Du er klar over at det aldri har vært slik i Norge?lik pris over hele landet, oversiktlighet, overkommelighet.
Du er klar over at det aldri har vært slik i Norge?lik pris over hele landet, oversiktlighet, overkommelighet.
Det var ikke nødvendigvis lik pris, men det var pristak.Du er klar over at det aldri har vært slik i Norge?
Du er klar over at det aldri har vært slik i Norge?
Du har vel over lang tid vist en unik evne til å betale mer enn det burde være mulig å betale og bygge hus billigere enn det burde være mulig å bygge.Jeg har aldri skjønt dette lave strømpriser i nord. Betalte 85 øre kwt i Januar + 47 øre pr brukte kwt i nettleie. Omtrent gratis er det ikke....
Industrien har først og fremst fritak fra elavgifter som konkurransefortrinn. Med noenlunde normale gasspriser har marginalprisen på elektirsk energi i Europa ligget rundt 40 øre / kWh. Det er ikke så langt unna prisen i Norge før offentlige avgifter.Men vi hadde billig strøm som konkurransefortrinn. Nå drives det utstrakt avindustrialiseringspolitikk.
Du har vel over lang tid vist en unik evne til å betale mer enn det burde være mulig å betale og bygge hus billigere enn det burde være mulig å bygge.
Snittprisen i Nord-Norge i januar var ca 26 øre eller 32.5 øre inkl mva. Om du på en eller annen måte har klart å betale nesten tre ganger så mye så må du nesten finne ut av det selv. Om du egentlig mener desember så var snittprisen 74 øre inkl mva. I tillegg kommer påslagene fra leverandøren.
Strømrpisen i Nord-Norge er hva den er uansett hva du måtte påstå.
Hvorfor det er den "dyreste", eller mer presist den marginale produsenten som setter prisen i markedet.
Tydeligvis. Kraftprisen for januar i Nord-Norge har vært ca 1/3 av hva du har betalt for januar. Hvorfor må du nesten finne ut av selv. Du har betalt ca det samme som jeg har (etter støtte) i Oslo.Da må jeg ha blitt lurt av strømmafiaen.
Hvorfor det er den "dyreste", eller mer presist den marginale produsenten som setter prisen i markedet.
Dersom du mener at vi skal ha Moxnes-prising så er det i praksis det samme som å si at all prduksjon har samme verdi. Om det blåser mye og er flom i elvene, om magasinene er neseten tomme eller renner over så spiller det ingen rolle, prisen er gitt av Moxnes et al. Det skjer ingen optimering av vannressursene og både produksjon- og forbrukssiden kan stort sett gi faen for inntektene og kostnadene er de samme uansett siden prisen er fast.
Vindkraft (og elvekraft og solkraft) representer produksjon til kroner 0, men den er ikke på marginalen her i landet stort sett. Det ligger i sakens natur at om man ikke kan regulere kan man heller ikke optimere. Da er man på statisikken og gjennomsnittene.eller er resten bare prat. hvor har du i idag optimering av noe som helst når en skal satse på vindkraft ute i havet. hva er det som optimeres da?
S.k. Variabel strømpris er en relativt dårlig avtale. Dvs - den avtalen er ikke i "sortimentet" til Polarkraft lengre. Jeg vil sterkt anbefale deg å bytte til enten Spot eller å vente til sommeren og tegne en flerårig fastprisavtale (avhengig av hvor du bor - i Nord-Norge er ikke fastprisavtalene så veldig lønnsomme)Da må jeg ha blitt lurt av strømmafiaen. Ser at nettleia har gått ned til 39 øre kwt.
Vis vedlegget 791891
Trodde SO4 og SO3 der jeg holder til hadde lik pris? Her var prisen 34 øre kwt + 47øre i nettleie + fast 3000.- i året. 1500 kwt = 1500 kr.Jeg har aldri skjønt dette lave strømpriser i nord. Betalte 85 øre kwt i Januar + 47 øre pr brukte kwt i nettleie. Omtrent gratis er det ikke....
2424 kwt = 3485 kr....
Du må komme deg over på spot, den avtalen du har er dårlig.Da må jeg ha blitt lurt av strømmafiaen. Ser at nettleia har gått ned til 39 øre kwt.
Vis vedlegget 791891
Du vil ikke være med på at strøm er å anse som infrastruktur og en nødvendighet som ikke burde behandles som en vare som f.eks. gull eller kakaobønner. Om du ser gjennom slike briller er dette ikke så komplisert. Det er bare for politikerne å ta styring.Hvorfor det er den "dyreste", eller mer presist den marginale produsenten som setter prisen i markedet.
Dersom du mener at vi skal ha Moxnes-prising så er det i praksis det samme som å si at all prduksjon har samme verdi. Om det blåser mye og er flom i elvene, om magasinene er neseten tomme eller renner over så spiller det ingen rolle, prisen er gitt av Moxnes et al. Det skjer ingen optimering av vannressursene og både produksjon- og forbrukssiden kan stort sett gi faen for inntektene og kostnadene er de samme uansett siden prisen er fast.
Jeg fatter ikke hvordan folk klarer å velge slike variabel avtaler, det er ikke rart at selskapene kan le hele veien til banken. Unnskyld Voff, men… kom deg ut av den avtalen med en gang.Du må komme deg over på spot, den avtalen du har er dårlig.
Jeg skjønner jo selvsagt hvor sentralt elektrisk energi er både for husholdninger og industri i Norge. Politikeres rolle burde være å sørge for at det er tilstrekkelig tilgjengelig av det, noe de i all hovedsak har sluttet med. Det kommer realisitisk ikke noen norsk utbygging som monner inn i det norske systemet før i 2030. Det samme gjelder vesentlig økning av innenlands overføringskapasitet. Samtidig med dette vil politikere bruke opp stadig mer av dette stadig knappere gode på ymse formål det skal leves av etter oljen osv. Vinkraft på land er inntil videre fullstendig stoppet og havvind er dyrt og ligger langt frem i tid.Du vil ikke være med på at strøm er å anse som infrastruktur og en nødvendighet som ikke burde behandles som en vare som f.eks. gull eller kakaobønner. Om du ser gjennom slike briller er dette ikke så komplisert. Det er bare for politikerne å ta styring.
Jeg fatter ikke hvordan folk klarer å velge slike variabel avtaler, det er ikke rart at selskapene kan le hele veien til banken. Unnskyld Voff, men… kom deg ut av den avtalen med en gang.
Når man ser hvor mye staten håver inn er det åpenbart at noe kan gjøres.Jeg skjønner jo selvsagt hvor sentralt elektrisk energi er både for husholdninger og industri i Norge. Politikeres rolle burde være å sørge for at det er tilstrekkelig tilgjengelig av det, noe de i all hovedsak har sluttet med. Det kommer realisitisk ikke noen norsk utbygging som monner inn i det norske systemet før i 2030. Det samme gjelder vesentlig økning av innenlands overføringskapasitet. Samtidig med dette vil politikere bruke opp stadig mer av dette stadig knappere gode på ymse formål det skal leves av etter oljen osv. Vinkraft på land er inntil videre fullstendig stoppet og havvind er dyrt og ligger langt frem i tid.
Politikere kan ikke vedta størrelsen på produksjonen eller svingninger i etterspørselen, begge deler er stort sett drevet av vær og vind. De kan heller ikke koble Norge fra omverdenen av grunner vi har vært innom noen ganger. Og siden en stadig større del av kraftsystemet er væavhengig så forventes det at prisene blir stadig mer volatile, her som ute.
Det mest deprimerende med det hele er strengt tatt ikke hva kraftprisene har vært i vinter, det er hvor mye utyggingen i Norge har stoppet opp og hvor seint det går. Norge kommer fort til å bli liggende håpløst langt etter - det skjer masse ute i verden men stort sett ingen ting i Norge.
Problemet er at man ser ut til å tro at politikere kan vedta seg bort fra disse realitetene og pakker det inn i pene slagord som "politisk kontroll over krafta" og "å ta strømmen tilbake". Men det er visstnok det som er substans i disse dager. Å påpeke det skrikende åpenbare problemet er "bare prat". Det er nye tider.
Ja, det er et fordelingsspørsmål som man evt kan løse politisk om, man vil men interessen ser ut til å være sånn passe. Men det gjør forsåvidt ikke noe med det underliggende problemet som er at elektrisk energi blir en stadig kanppere ressurs som er mer og mer avengig av en volatil faktor (været). Ei heller at fremtidig kraftutbygging har en kostnad pr kWh som ligger godt over det som allerede finnes og noen må ha lyst til å bygge ut denne. Ellers så må den subsidieres og det må til sist folk flest betale for uansett på den ene eller andre måten.Når man ser hvor mye staten håver inn er det åpenbart at noe kan gjøres.
Strøm var gratis i perioder i fjor. Det er nok strøm. Men markedet har utspilt sin rolle. Nå må det styres. Dessuten er det uheldig at Rødt sanker stemmer på dette. Omtrent som bompengepartiet.Ja, det er et fordelingsspørsmål som man evt kan løse politisk om, man vil men interessen ser ut til å være sånn passe. Men det gjør forsåvidt ikke noe med det underliggende problemet som er at elektrisk energi blir en stadig kanppere ressurs som er mer og mer avengig av en volatil faktor (været). Ei heller at fremtidig kraftutbygging har en kostnad pr kWh som ligger godt over det som allerede finnes og noen må ha lyst til å bygge ut denne. Ellers så må den subsidieres og det må til sist folk flest betale for uansett på den ene eller andre måten.
Poltikere er altså ikke villige til å vedta det de faktisk kan vedta som er mer utbygging. Som sagt kommer ingen norsk ny kraft av betyning inn før tidligst rundt 2030, det er det relativt stor enighet om. Det er svært langdryrge prosesser med utredninger og analyser og konsesjonsbehandling og klagerett og ny behandling før man i det hele kan starte å bygge.
Man må altså anta en relativt høy sannsynelighet for at nåværende situasjon vil vedvare lenge - altså at prisene kan bli (svært) høye om vinteren om den hydrologiske balansen er dårlig, mindre så om det er våte (og vindfulle) år.
Mitt stalltips er at det ikke kommer til å skje allverden og at støtte når politikere føler for at det er behov for det kommer til å bli normalen innimellom. Mye av det som skjer nå tolker i alle fall jeg som spill for galleriet og at det ikke finnes noen reell vilje til å tukle med selve systemet.
Ja, det er jo et poeng. Polarkraft eies forøvrig av Yve AS, som i sin tur eies av diverse lokale kraftlag og kommuner.Jeg har ikke valgt noe som helst. Jeg har arvet huset og strømavtalen. Snakket nettopp med Polarkraft og får nå spotprisavtale tilbakedatert til 1/2. Fikk beskjed at denne avtalen jeg hadde ikke var så ugunstig før i høst da kraftprisene begynte å bli høye og ustabile.
Sier litt om denne bransjen at man må være våken for å ikke betale tre ganger for mye for strømmen.....
Det er vel bare å takke deg for dine store bidrag til fellesskapets kasser.Yve er et strømsalgskonsern med selskapene og merkevarene Kraftriket og Polar Kraft. Begge selskapene er et resultat av fusjoner av en rekke lokale virksomheter. Yve er eid av 12 lokale og regionale energiselskap; Nordkraft, Salten Kraftsamband, Lofotkraft, Orkland Energi, Valdres Energi, Midt-Telemark Energi, Stange Energi, Ringerikskraft, Midtkraft, Nord-Østerdalen Kraftlag, Krødsherad Energi og Lærdal Energi. Nærmere 80 ansatte er fordelt på kontorer på Myre, Sortland, Narvik, Ballangen, Harstad, Svolvær, Fauske, Bodø, Fagernes, Ulefoss, Stange, Hønefoss, Vikersund, Tynset, Rødberg, Noresund, Fannrem og Lærdal.
Problemet er at det er umulig å vite hva "resten" faktisk er og til en viss grad også hva som er forbruket i Norge. Det som skjedde i fjor f.eks var at regnet som "alltid" kommer om høsten ikke kom. Man vet heller ikke hvor mye vindkraft som blir produsert i løpet av et år. I store deler av fjordåret var vindproduksjon under normalen og så var den bra på slutten av året. Hittil i år er den rekordhøy og langt over det normale for årstiden.Så hva er samfunnet, AS Norge, mest tjent med ?
- Strøm til fornuftig forutsigbar pris til norske kunder
- Resten selges grisedyrt worldwide
Og så?Nå er det vel påpekt flere ganger at det ikke er produsentene som tjener de store pengene på denne galskapen, men "han Stat" som stikker av med det meste...
Kan du utdype mer hva det skulle væreProblemet er at det er umulig å vite hva "resten" faktisk er
Det er jo uinteressant, all den tid staten opptrer som en hardbarket kapitalist. Poenget er at staten først må sørge for at norske forbrukere får den strømmen de trenger, til en forutsigbar og overkommelig pris. Det innbefatter bla at det til en hver tid skal være tilstrekkelig fylligsgrad, ikke nedtapping for salg til utlandet. Overskuddskraft, ved tilstrekkelig fyllingsgrad, kan selges til utlandet.Nå er det vel påpekt flere ganger at det ikke er produsentene som tjener de store pengene på denne galskapen, men "han Stat" som stikker av med det meste...
Tilsig, produksjon og forbruk varier mye fra år til år.Kan du utdype mer hva det skulle være
hvorfor skulle mer vindkraft gi billigere strøm, når billigere vannkraft ikke gjør det?Presentasjon på jobben i dag tidlig om kraftutbygging i Norge. Om de skal oppsummeres i en setning så er den
Man vil ha billig strøm men man vil ikke ha vindkraft på land. Det går ikke.
Og konklusjonen hva strømmen skal være i samfunnet blir da ?Tilsig, produksjon og forbruk varier mye fra år til år.
Det trengs stadig mer av den og vind på land er billigst.hvorfor skulle mer vindkraft gi billigere strøm, når billigere vannkraft ikke gjør det?
Tilsig, produksjon og forbruk varier mye fra år til år.