Om det kan være av interesse, siden det snakkes om krigsforbrytelser og ansvar for samme.
Hverken Russland eller USA er signatarer til Roma-vedtektene som er grunnlaget for Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Deri en viss ironi, siden USA og Sovjetunionen var pådrivere for å få domstolen etablert, i forbindelse med straffeforfølgelse av Hitler-regimets ulike ledere.
123 land har signert og er såkalte "States Parties" til Roma-vedtektene. Disse anerkjenner fire forbrytelser mot menneskeheten: Krigsforbrytelser, aggresjon (urettmessig angrep i strid med folkeretten), folkemord (forsøk på å utslette en gruppe), forbrytelse mot menneskeheten (umenneskelige handlinger mot individer i sivilbefolkningen).
Før forkjøpsangrepet på Irak i 2003 sikret USA seg gjennom
American Service-Members' Protection Act. Denne ga den amerikanske presidenten utvidet fullmakt til å gjøre alt som stod i dennes makt til få få satt fri amerikanske militære eller medlemmer av administrasjonen som stod anklaget av ICC – "with all means necessary and appropriate". Man forutså, med rette, at det man var i gang med var i strid med Roma-vedtektene.
Russerne har, såvidt jeg vet, ingen tilsvarende lov, men vil garantert motsette seg på tilsvarende vis.
En "morsom" ting fra ASMPA: The act also prohibits U.S. military aid to
countries that are party to the ICC. However, exceptions are allowed for aid to
NATO members,
major non-NATO allies,
Taiwan, and countries that have entered into "
Article 98 agreements", agreeing not to hand over U.S. nationals to the ICC.
Merk -- amerikansk militærhjelp kan ikke ytes til nasjoner som anerkjenner forbrytelsene mot menneskeheten. Unntaket om at land må ha forpliktet seg til å ikke overlevere amerikanere til ICC sier vel sitt.
Det er aldri svart-hvitt i relasjoner mellom land og interessesfærer ...