faz-kommentar til bl.a. kutt i olje og gass. bak mur, men legger google trans
Der Westen muss sich auf eine lange Auseinandersetzung mit Russland einstellen. Auch Deutschland sollte sich dabei nicht selbst schwächen.
www.faz.net
Bare de som er sterke kan være harde mot Putin
EN KOMMENTAR AV BERTHOLD KOHLER -OPPDATERT 05.04.2022 07:09
Vesten må være forberedt på en lang strid med Russland. Tyskland bør heller ikke svekke seg i prosessen.
Grusomheten over krigen som Russland har ført i Ukraina de siste fem ukene har fått et nytt navn: Bucha. Det er å frykte at han ikke blir den siste som markerer Putins blodspor. De forferdelige bildene fra Kiev-forstedene, i likhet med rapportene fra Mariupol og andre ukrainske byer, viser at Moskva fører krig i nabolandet ikke annerledes enn i Tsjetsjenia, Georgia og Syria: med hemningsløs, målrettet brutalitet, blant annet mot sivilbefolkningen.
Bildene fra Bucha vil sannsynligvis påvirke debatten om hva Tyskland kan eller må gjøre for å stoppe Putin mer enn Zelenskyys appeller og ambassadørens utskjelling i Berlin. Selv fra trafikklyskoalisjonens rekker heves det nå stemmer som krever at Tyskland skal bruke det kraftigste våpenet i «den økonomiske krigen» (Habeck) mot Kreml og umiddelbart slutte å kjøpe gass, olje og kull fra Russland.
Det er ubestridt at av alle økonomiske sanksjoner vil en total energiembargo være den sanksjonen som ville ramme Russland mest smertefullt. Dessuten, med hver ny nyhet om grusomheter i Ukraina, blir det vanskeligere å bære tanken på at hundrevis av millioner hver dag blir overført fra Tyskland til den økonomiske basen til det kriminelle regimet i Moskva. Selv om disse midlene ikke går direkte til den invaderende hærens regimentkasser, styrker de Putins styre og gjør det lettere for ham å fortsette krigen i Ukraina.
Men ville tapet av disse midlene tvinge Kreml til å avslutte kampanjen? Putin kan ikke beregnes så nøyaktig. Det kan være at han vil intensivere krigen, der han også kjemper for å opprettholde sitt eget styre, mens han fortsatt har reserver til det, både i regnskapet og i våpenlagrene.
En fatal unnlatelse: ikke å forsyne Kiev med tunge våpen
En slik eskalering kunne bare motvirkes effektivt med soldater, stridsvogner, jagerfly og raketter. En av de fatale utelatelsene til Berlin og andre vestlige regjeringer er at de så langt ikke har klart å forsyne Ukraina med tunge våpen som avgjørende kan presse inntrengerne tilbake.
Men er det også feil å være nølende når man stenger bensinkranen? Er det ikke vår moralske plikt og også et imperativ for fremtidsrettet sikkerhetspolitikk å gjøre alt som står i vår makt for å få slutt på den kriminelle krigen i Ukraina? Som regel går ikke kravene så langt som å utplassere Bundeswehr – av forståelige grunner. Men selv med en energiembargo, må ansvarlig politikk vurdere og ta hensyn til de økonomiske, sosiale og (sikkerhets)politiske konsekvensene et så brå skritt ville ha for sitt eget land. Det vil mest sannsynlig være irreversibelt. Jada, som amen i kirken, da økonomien kollapset og inflasjonen galopperte, klagen på at regjeringen hadde ført landet inn i en så alvorlig krise med åpne øyne.
For tyske debatter er jevnlig preget av å ha visst bedre etterpå. For øyeblikket får man til og med inntrykk av at mangeårige feilvurderinger av Putin og rørledningene nå skal kompenseres for ved kompromissløs støtte til en energiembargo.
Men tysk politikk bør ikke falle fra den ene ytterligheten til den andre, til tross for "vendepunktet". Det var aldri noe galt med å være tøff mot Putin, og det trengs nå mer enn noen gang. Men bare de som er sterke kan være tøffe. Verken Tyskland eller EU ville blitt sterkere dersom kontinentets største økonomi kastet seg ut i resesjon. Mange andre europeiske land er ikke bare avhengige av russisk gass, men også av den tyske økonomiske motoren. Dette bør også vurderes i Warszawa.
Moskva kan bare holdes tilbake med militær makt
Vesten må være forberedt på en lang strid med Putin. Det er helt nødvendig å gjøre det vanskeligere for ham å finansiere sitt terrorvelde i Ukraina, som i Russland, så snart som mulig – men europeerne må ikke svekke seg i prosessen. Den eneste måten å virkelig inneholde Putin og hindre ham fra ytterligere aggresjon er med en troverdig avskrekking basert på ekte militærmakt. Men den nødvendige konvensjonelle og kjernefysiske bevæpningen koster penger, mye penger. Og det må også oppnås i Tyskland, selv om trafikklyskoalisjonen gir inntrykk av at det vil være nok å finne opp et «spesialfond».
Demokratiene i det frie Vesten vant den første kalde krigen, ikke minst takket være sin større økonomiske makt. Ikke glem det nå som du er midt i andre.