Russlands Präsident sieht seine Rolle darin, Gebiete „zurückzuholen“. Er gibt dem Feldzug in der Ukraine damit ein neoimperialistisches Ziel – und stellt sich in die Tradition eines vor 350 Jahren geborenen Zaren.
www.faz.net
(googletrans)
Russlands president ser på sin rolle som å «ta tilbake» territorier. Dermed gir han kampanjen i Ukraina et nyimperialistisk mål – og plasserer seg i tradisjonen til en tsar som ble født for 350 år siden.
Faktisk innrømmet Vladimir Putin å føre en erobringskrig i Ukraina og plasserte seg i tradisjonen til tsar Peter den store (1672-1725). Ifølge Kreml snakket Russlands president på et møte med «unge entreprenører, ingeniører og forskere», som vil delta på International Economic Forum i St. Petersburg neste uke. Møtet fant sted på et symbolsk sted, på VDNKh-komplekset i Nord-Moskva; «Utstillingen om nasjonaløkonomiens prestasjoner» presenterte i sovjettiden i idealisert form hva enkeltsektorer og sovjetrepublikker som den ukrainske angivelig oppnådde. Området er nå et populært reisemål, og tiltrekker seg besøkende med blant annet et stort akvarium og midlertidige utstillinger.
Putin sa i begynnelsen av møtet at vi lever «i en tid med endring» og «geopolitisk, vitenskapelig, teknologisk informasjon». Det ble klart at presidenten ikke er opptatt av deltakende samarbeid og utveksling for gjensidig nytte, men av «ledelse». For å kunne kreve dette, må hvert land «garantere sin suverenitet», sa Putin. Det er ingen nyanser, «enten er et land suverent eller en koloni». Russland har kjent tider «da du måtte trekke deg tilbake, men bare for å samle krefter og avansere». Putin sa at «ytre sikkerhet» kun kan oppnås gjennom «teknologisk suverenitet», og nevner «supersoniske våpen» som et eksempel, hvor han for tiden ser en fordel fremfor sine amerikanske motstandere, og berømmer Russlands forsvarsindustri. Men "grunnleggende verdier for de nasjonale kulturene til folkene i Russland" er også viktige, ellers ville det ikke være noen "konsolidering av samfunnet", uten hvilken "alt ville falle fra hverandre".
"Tatt ingenting, brakt tilbake!"
I denne stemningen vendte Putin seg til Peter den store, fordi han nettopp hadde besøkt en utstilling på VDNKh-området dedikert til "imperiets fødsel" under tsaren, som ble født for 350 år siden. «Nesten ingenting» har endret seg siden den gang, ifølge Putin, «forbløffende!». Så henvendte han seg til den store nordlige krigen for overherredømme i den baltiske regionen, som varte fra 1700 til 1721. På den tiden var Russland i stand til å erobre viktige områder i blant annet Finland og de baltiske statene, og oppnå marineoverherredømme i Østersjøregionen; Peter hadde St. Petersburg grunnlagt under krigen og endret offisielt tittelen fra "Tsar" til "Imperator".
I fjor skapte Putin oppsikt fordi han i en samtale med studenter hadde forvekslet den store nordkrigen med syvårskrigen (1756 til 1763), og en av studentene påpekte dette. Nå la presidenten spesielt vekt på at Peter den store hadde «kjempet den store nordkrigen i 21 år». Peter "tok ikke fra seg noe. Han brakte tilbake! Slik var det, sa Putin. Da tsaren grunnla St. Petersburg på tidligere svenskdominert territorium, «kjente ikke et eneste land i Europa det territoriet som russisk, alle anerkjente det som svensk», sa Putin. I tillegg til finsk-ugriske folk, bodde også "slaver" der.
Det var det samme med Peters kampanje mot Narwa (i dagens Estland): «Han brakte tilbake og styrket, det var det han gjorde.» (Faktisk først senere opprettet) selvbestemmelsesrett for folket i dag identisk med skikkene for 300 år siden : "Til alt å dømme faller det på oss i dag å bringe tilbake og styrke. Og hvis vi antar at disse grunnleggende verdiene er grunnlaget for vår eksistens, så vil vi komme langt i å løse oppgavene vi står overfor.»