- Ble medlem
- 06.04.2019
- Innlegg
- 7.559
- Antall liker
- 11.665
Siden vi først er i god gang med mye fuzz i verden så spørs det om det ikke blir en streng vinter i år, lange kuldeperioder med rekord kulde og greier. Det meste slår inn samtidig.
Var oppe å tråkka litt i nysnøen for et par dager siden, måtte opp til sånn ca. 1450 for å finne den, forsvant igjen dagen etter. Satser på litt mer vann før den legger seg. Reserve brønnen min er forresten helt full og renner over så det har kommet mye siste uka for den var lav for noen uker siden.Men alle dråper bidrar. Snart begynner nedbøren å legge seg som snø og da er det slutt på tilsig i fjellet. NO1 er akkurat over 20-årsmin og NO2 er på 20-årsmin.
Jeg så på målestasjonen ved Gullingen Skisenter i Suldal, den ligger ikke så langt unna Blåsjø. Der var det kommet nesten 150mm nedbør på tre dager, nå er riktignok styrtregn ofte temmelig lokalt, men man må anta at det har kommet en pen slump vann som etter hvert finner sin vei inn i et kraftmagasin. Det skal også regne ganske mye neste uke ser det ut til så fyllingsgraden er fort et sted innenfor en slags normal om en ukes tid vil jeg tro.Var oppe å tråkka litt i nysnøen for et par dager siden, måtte opp til sånn ca. 1450 for å finne den, forsvant igjen dagen etter. Satser på litt mer vann før den legger seg. Reserve brønnen min er forresten helt full og renner over så det har kommet mye siste uka for den var lav for noen uker siden.
Tja, vi får se. De jobber vel med ett eller annet regelverk knyttet til minimumsvannstand i de store fleråsmagasinene men når og i hvilken form det evt kommer må foglarna veta. Som vi har vært inne på noen ganger har produsentene ikke særlig med incentiver for å tømme pungen så fort som mulig, i alle fall noe av grunnen til at det skjedde i fjor høst var at prisene var rekordhøye og forventet å falle mye etter vinteren. Det slo ikke til og man endte i praksis opp med å eksportere "billig" og importere dyrt og i tillegg ikke ha særlig med vann å produsere med grunnet lite tilsig inntil nå helt nylig. Det ser også ut som at regjeringens oppfordring om å spare på vann til vinteren har gjort susen, det har vært ganske mye nettomport til Sør-Norge de siste ukene.Det vil vel avhenge av om eksporten økes eller ikke. Når vinden løyer på kontinentet, vil det være store penger i å tappe ned for salg utenlands. Forsyningssikkerhet virker ikke til å være spesielt høyt oppe på listen over hensyn å vektlegge.
Tja det flyter jo frem og tilbake til en viss grad. Det er også derfor produsentene kan spare vann om dagen - en del av forbruket dekkes ved import og resten av produksjonen er vann som i liten grad kan lagres til vinteren.netto eksport på null er som om ikke en kabel lå der.
Nei, langt ifra. Pengemaskinen er å importere billig uregulerbar kraft når det er overskudd av slikt, og eksportere regulerbar kraft til høyere pris når det er underskudd. Om balansen går i netto null over tid er bra, men butikken forutsetter god kapasitet begge veier.netto eksport på null er som om ikke en kabel lå der.
he heNei, langt ifra. Pengemaskinen er å importere billig uregulerbar kraft når det er overskudd av slikt, og eksportere regulerbar kraft til høyere pris når det er underskudd. Om balansen går i netto null over tid er bra, men butikken forutsetter god kapasitet begge veier.
Er derfor det har vært stort sett gratis karft noen dager nå.he he
men er det slik det fungerer?
Det er slik det fungerer, og det er slik det har fungert i mange år. Det som er nytt er en serie politiske beslutninger om å stenge ned eksisterende produksjon og stoppe utbygging av ny produksjon, samtidig med storstilt politisk bestemt utbygging av nytt forbruk, både på kontinentet og i Skandinavia. Overskuddskraften fra atomkraftverk som ikke kan stenges på en femøring er ikke der lenger. Og så ble det tørt, og deretter stengte putin av gassen. Så snart det begynte å regne og blåse igjen gikk ting tilbake til normalen, så lenge det varer. Vindkraft er heller ikke regulerbar. Den kommer når den kommer.men er det slik det fungerer sett fra norsk strømforbruker.
Det er da ingen stråmenn. Der er bare noen som av en eller annen merkelig grunn tror at alt endrer seg da Norge etablerte to nye utenlandsforbindelser til England og Tyskland. At man ikke klarer å se at det er andre og mer fundamentale årsaker som forklarer strømprisen i sør-Norge får man nesten slite med selv.Synd at tråden blir dominert av flamebait & stråmenn. Hadde vært mer interessant å delta om man fikk opp nivået en del.
Det er da ikke noe nytthvor tar du dette eventyret fra. kapasitetsøking, system for prisfastsettelse, og ordre om å maksimere inntjening er faktorer som er uten relevans for absurditetene vi nå har. nesten ikke til å tro.
OK, hvis du sier det. Nå forklar hvorfor prisene falt som en stein denne uken, er du snill. Ingen av de faktorene du nevnte har endret seg.hvor tar du dette eventyret fra. kapasitetsøking, system for prisfastsettelse, og ordre om å maksimere inntjening er faktorer som er uten relevans for absurditetene vi nå har. nesten ikke til å tro.
Som Salen ville ha sagt: det er vanskelig da ingen utenlandsforbindelser har blitt kuttet.OK, hvis du sier det. Nå forklar hvorfor prisene falt som en stein denne uken, er du snill. Ingen av de faktorene du nevnte har endret seg.
hvorfor skulle de endre seg?OK, hvis du sier det. Nå forklar hvorfor prisene falt som en stein denne uken, er du snill. Ingen av de faktorene du nevnte har endret seg.
OK, da er vi enige om det. Den siste uken har gassprisen falt med litt over 4 %.hvorfor skulle de endre seg?
det fins, som tidligere sagt, ikke et menneske som benekter at gasspris har innvirkning på prisen…
Basert på det kartet så ser det som om Danmark er teppebombet med vindkraft mens det knapt finnes noen av sorten i Norge. Men det produseres årlig nesten like mye vindkraft i Norge som i Danmark (I 2021 ble det produsert litt over 16TWh i Danmark og litt under 12 TWh i Norge). Rigtik nok et rekordår i Norge, vet ikke om det samme var tilfelle for Danmark.Kombinere med kart for hvor vindkraftverk er plassert
Ser ikke så verst ut fremover foreløpig.
Omtrent på nivå med å vera vasskraftfantast tenkjer egJa, det er ganske oppsiktsvekkende tall - mtp på antall vindsnurrer.
Det får meg til å tenke på at det kan ikke være lett å være en brennende lidenskapelig vindkraftmotstander i Danmark
Potensialet for landbasert vindkraft er i praksis "uendelig". Det er imidlertid "kun" en diskusjon om bruk av natur og areal og infrastruktur til å transportere kraften ut på nettet. Norge har noen av de beste vindressursene i Europa og utbygginger er stort sett lønnsomme uten subsidier.Ifølge kartet kan det se ut som vi har et utbyggingspotensiale i Norge når det gjelder vindkraft.
Bilde tatt tidligere i høst fra damkronen på Zakkariassendammen i Tafjordfjellene. I bunnen av dalen går det en elv, men som man kan se er det ikke noe vann i den. Har ingen kjennskap til lokale regler og reguleringer, men man må nesten anta at denne elva kun er operativ når demningen renner over"Har du gått i et vassfar langs et vannkraftløp, fra fjell til fjord? Det er biologisk slagmark."
Foreslå kjernekraft neste gang, da blir naturen spart for omfattende inngrep og både fugler og ornitologer kan leve lykkelig videre.Fra en diskusjon med et sterkt engasjert og sentralt plassert medlem av miljøbevegelsen:
"Vi må stanse all utbygging av vindkraft på land."
"Men dere ønsker å avvikle produksjon av olje og gass, innen 2035." (Jeg ser vedkommende inn i øynene).
"Hva har det med vindkraft å gjøre?"
"Dersom vi skal elektrifisere som planlagt fremover, trenger vi elektrisitet. Hvor skal den komme fra?"
"Vi har masser av vannkraft og kraftverkene kan effektiviseres. Vi trenger ikke vindkraft på land."
"Vindkraft på land er kostnadseffektivt, vi har et enormt potensiale og vannkraftutbygging/-bruk er langt mer ødeleggende for naturmangfoldet enn hva vindkraft er."
"Hæææ? Faen er det du snakker om?"
"Har du gått i et vassfar langs et vannkraftløp, fra fjell til fjord? Det er biologisk slagmark."
"Hæææ? Har du sett hvor mange fugler som drepes av vindmøllene?"
"Ikke i nærheten av hvor mange fugler du finner under kraftlinjene. Og langt færre enn hva som drepes av høyhus av glass og villaer med store glassvinduer." (Høyhus av glass er et sårt punkt for vedkommende, som ivrer for fortetting vha høyhus i byer og tettsteder).
"Hæææ? Hvor har du dette fra?"
"Norsk ornitologisk forening, mengder av fagfellevurderte studier og det faktum at revene der jeg bodde sist likte å rusle langs kraftgatene for å plukke føde fra bakken, skogsfugl og annet som gikk i ledningene."
"Nei, nå altså, det viktige er at vi må stanse all utbygging av vindkraft på land."
"Da kan du glemme omstillingsmålene du ivrer for når det gjelder nedtrekk av CO2-utslipp i Norge."
"Tuller du?"
"Kan ikke være mer alvorlig. Energireduksjon etter redusert bruk av fossilt må erstattes, og vindkraft er midt i blink hos oss, alternativene er langt mer ødeleggende og kostnadskrevende."
"Jeg tror ikke jeg gidder snakke mer med deg, altså, jeg trodde du var naturverner."
osv.
Å få opp arbeidsledigheten er langt på vei et mål for tiden, men det er det ingen som er spesielt glade i å si høyt.Synes det er veldig mye av slikt å finne i lokalavisene i mitt område for tiden, ofte flere i hver avis - hver jævla dag.
Mulig det er "blue car syndrome" men det føles ikke bra i det hele tatt.