FORSØK PÅ FORELØPIG KONKLUSJON
Det er gledelig å se at tråden vekker engasjement. 8 sider med diskusjon over en helg er storveis.
La meg forsøke en oppsummering av hvor jeg står nå. Er flere enige i dette enn før tråden ble startet opp, eller er oppsummeringen bare tull og tøys?
==> Mange tror at veien til god lyd går via en forhåndsdefinert romkurve. Implisitt håper mange at ved å gjøre målinger i rommet, og manipulere inputsignalet slik at romkurven matcher denne forhåndsdefinerte målkurven, så måler og retter man opp defekter i uspesifiserte høyttalere og uspesifiserte rom.
Tror at veldig få tror dette. Her tror jeg du lager en stråmann.
==> Dessverre vil utjevning av romkurven ødelegge høyttalerens eneste gode egenskap, nemlig den iboende frekvensresponsen slik den måles på aksen. Utjevning kan ikke endre høyttalerens direktivitet; løsningen er en bedre høyttaler. Tilstrekkelige anekoiske data om høyttaleren ville ha avslørt problemet i forkant av målinger eller lytting.
Ikke nødvendigvis. Å EQ-e lyd for å tilpasse rom har blitt gjort på de fleste PA-er og mikrofoner live opp gjennom tidene. Det er akkurat samme konseptet med treble/bass/loudnessknapp og kalibrering av Hi-Fi og tweaking med tradisjonelle elementer som endrer litt på responsen (les kabler og strøm) Man endrer ikke høyttalerens direktivitet, men tilpasser frekvensbalansen. Godt gjennomprøvd.
==> Samlet sett kan utjevning av frekvensavvikene, som identifiseres på noen få målesteder, tilføre nye spektrale variasjoner til den samlede lyden ut fra høyttaleren som sendes til alle steder i rommet. Det er dermed en betydelig risiko for å ødelegge gode høyttaleres iboende ytelse.
Ja, man kan skru seg helt bort både i Hi-Fi og proff
==> Det er gode grunner til å utvise stor forsiktighet ved bruk av romkorreksjon for å oppnå en forhåndsdefinert romkurve basert på konvensjonelle målinger i rommet. Det er likevel en fordel å bruke slik EQ ved lavere frekvenser.
De fleste høyttaleres iboende egenskaper er å måle jevnt on-axis så forhåndstilt gating er absolutt en fordel. Det er i bassen utfordringene ligger ved å ikke ta bort energien og ikke lage preringing på grunn av lange og bratte filtre både med IIR eller FIR. Hvor mye og hvilken energi kan man heve, og hva bør man la være.
Enig, det er stort sett en fordel med frekvensjustering.