Aurora
Æresmedlem
HFS som kjedebrev?? Det skulle ta seg ut med farta til postverket..La oss avvikle alt som krever Bits, da løser vi for all framtid kraftproblem og digital terrorisme.
HFS som kjedebrev?? Det skulle ta seg ut med farta til postverket..La oss avvikle alt som krever Bits, da løser vi for all framtid kraftproblem og digital terrorisme.
Nei, dommen sier at det ikke er Acer som bestemmer de store samfunnsmessige tingene her i landet som kraftprisen eller om det skal bygges flere utenlandsforbindelser (dette er Nei til EU forsåvidt enig i). Kraftprisen settes i et marked Norge allerede er medlem av og innføringen av tredje energipakke endrer ikke vesentlig på dette - domstolen mener eventuelle vedtak i Acer har marginal betydning sammenlignet med de andre faktorene som avgjør kraftprisen i Norge, hvorav vi vel har vært innom de vesentligste opptil flere ganger i denne tråden.det er ikke slik som nteu hevder at vi har gitt bort noen styringsrett; derfor sier retten at vi har styringsrett; altså kan ikke regjeringen si at de er bundet på hender og føtter; det er bare den politiske vilje som avgjør om vi kan endre det systemet vi har i dag. (vi har vel allerede i tråden vært innom det.)
Det er vel ikke helt det den sier, som weld77 også presiserer, men hvis dommen kan bidra til å få bort uskikken med å skylde på EU/EØS hver gang man helst vil slippe å stå til ansvar for en beslutning eller ikke-beslutning vil det unektelig være en god ting. UK og brexit er et skrekkeksempel på hvor det fører hvis «it’s all EU’s fault!» får bli toneangivende for alt som er trist og leit.er kortversjonen av dommen følgende:
det er ikke slik som nteu hevder at vi har gitt bort noen styringsrett; derfor sier retten at vi har styringsrett; altså kan ikke regjeringen si at de er bundet på hender og føtter; det er bare den politiske vilje som avgjør om vi kan endre det systemet vi har i dag. (vi har vel allerede i tråden vært innom det.)
det må da være et greit utfall. da vet vi hvem som til enhver tid er ansvarlig, upåaktet kriger, priser på annet og værguder.
Det har kommet en ganske lang rekke med fikse ideer for hvordan man skal ha lave, stabile priser innenlands og så kunne eksportere dyrt ved behov og importere billig ved anledning / dyrt når man må. Fellesnevneren for disse er, så langt jeg har sett i alle fall, at ingen som kommer med disse ideene i særlig, om noen grad har tenkt over bivirkningene av noe slikt og de er det ganske mange av. Bare noe såpass banalt og grunnleggende som at det eksisterer store flaskehalser i det norske nettet nå og at det ikke er noe samsvar mellom ønske om økt forbruk og prduksjon er ting som har blitt mer eller mindre alment kjent i nasjonen omtrent ene og alene grunnet prissignalene som har kommet. Før dette var kraft noe som bare kom ut av veggen og det var bare å kjøre på med grønn industri, nye arbeidsplasser, dataseneter og alle varianter av den nye vinen.Det er jo likevel interssant om man da faktisk har muligheten til å etablere et toprissystem for innenlands forbruk og eksport, - men bare finner det betimelig å la være... Unnskyldningen så langt har jo vært at ACER ikke tillot noe slikt....
Det har vel sjelden blitt så mye bråk om kraft som da regjeringen forsøkte å sette opp en nasjonal rammeplan for vindkraftutbygging. Det ville hverken kommuner eller stortingsopposisjon ha noe av. Her skulle det bare være grønne arbeidsplasser og kraften for å forsyne dem skulle bare være der av seg selv. Noen sentral regi ville man ihvertfall ikke ha. Til slutt ga selv Erna opp.diskusjonen om en samordnet energipolitikk trenger seg på.
høyremann, denne gangen.
Det burde ikke være noen stor overraskelse at en høyremann mener det samme i 2023 som Høyre mente i 2018. Dessverre var opinionen rykende uenig, godt oppildnet av din store tenker Salen og lignende figurer. Jeg tillater meg fortsatt å fundere på hvem som hadde interesse av å fyre opp under dette akkurat da.Statsminister Erna Solberg og regjeringen går bort fra en nasjonal rammeplan for vindkraft etter over 5000 høringssvar, der de fleste var negative.
– Det var aldri en plan om å bygge ut vindkraft, det var en plan om hvor det var best å ha vindkraft hvis det kom søknader om det, og det legger vi også vekk, sier Solberg.
– Men vitner ikke dette om dårlig politisk håndverk at dere ikke har forutsett dette?
– Dette var jo et eksplisitt spørsmål som vi stilte i høringen. Synes dere en sånn ramme har noe for seg eller ikke? Nå har vi fått svar som viser at det ikke har noe for seg. Så dette var en reel høring om et spørsmål hvor vi ba om folks tilbakemelding, og vi har hørt på det, sier hun.
Samtidig varsler statsministeren at det vil komme innstramminger på konsesjonsreglene.
Dette var tenkerens høringsuttalelse til rammeplanen:salen er da ok, selv om du ikke liker ham. han er da i det minste argumentativ. har kanskje noe med tenking å gjøre.
det gjør jo ikke at problemet med en plan forsvinner. og det var poenget, ikke salen.
Konklusjonen er at ikke bare må nasjonal ramme forkastes, men alle gitte konsesjoner må stanses mens lovligheten vurderes av en uavhengig instans. Ingen konsesjoner kan få utsatt oppstartsfrist før rettsgrunnlaget er avklart.
Vi ønsker at høringsinnspillet skal bli en del av Stortingets behandling av rammeplanen, og at alle konsesjoner og utbygginger stanses inntil dette er gjort.
Det er ingen som "gir fra seg" noen strøm, enhver aktør som etablerer seg i Norge kjøper kraft på markedsmessige vilkår.....
fra en av kommentarene på fb-sida til forfatteren:
...
er kortversjonen av dommen følgende:
det er ikke slik som nteu hevder at vi har gitt bort noen styringsrett; derfor sier retten at vi har styringsrett; altså kan ikke regjeringen si at de er bundet på hender og føtter; det er bare den politiske vilje som avgjør om vi kan endre det systemet vi har i dag. (vi har vel allerede i tråden vært innom det.)
det må da være et greit utfall. da vet vi hvem som til enhver tid er ansvarlig, upåaktet kriger, priser på annet og værguder.
Med forbehold om at jeg har skjønt greiene riktig så surrer og går kraftmarkedet i Frankrike som før. Det Frankrike har gjort er relativt omfattende priskontroll i det innenlandske sluttbrukermarkdet (husholdninger og små bedrifter, uten at jeg vet hvor liten man er for å være små i denne sammenheng). For Frankrike var dette forventet, som det forsåvidt kunne vært for Norge, ganske grei skuring - prisen på fransk elektrisitetsproduksjon i form av atom-, sol-, vind- og vannkraft er upåvirket av prisen på gass til liks med Norge. Frankrike er også normalt en stor eksportør av kraft, men i 2022 ble landet noe uforutsett en betydelig importør grunnet lite nedbør og store problemer med kjernekraftverkene - også delvis grunnet den samme manglende nedbøren. Dette er så vidt jeg husker også mye av grunnen til at EdF ble nasjonalisert, de måtte kjøpe inn dyr kraft i markedet fra utlandet og selge den billig innenlands og de tapte et fjell av penger. Med normal drift ville ikke dette vært nødvendig da de ville produsert alt de trengte og mere til. Staten eide allerede 84% av EdF fra før.
Målet har faktisk vært å få opp strømprisene, men det var for å øke utbyggingstakten av fornybar energi. Derfor måtte man også bygge mer eksportkapasitet for å bli kvitt det antatte overskuddet og gjøre investeringene lønnsomme. Mer en kraftsosialistisk femårsplan enn en turbokapitalistisk blodtåke. Streken i regnestykket var at opinionen ikke ville ha utbygging av hverken fornybar produksjon eller innenlands overføringskapasitet, jfr «monstermaster!». Men alle ville ha «grønne arbeidsplasser». Og da er vi her.Har sagt det før; våre politikeres mål er dyrest mulig strøm over hele landet, basert på turbokapitalistisk ideologisk blodtåke som har ingenting i et sosialdemokratisk parti å gjøre. Så er da også hele ledelsen i AP gode høyrefolk...
Tror kanskje moen av oss allerede har sagt det ca hundre ganger allerede, at norske myndigheter står fritt til å konstruere det innenlandske prisregimet de måtte ønske, også med en maksimalpris eller prisutjevning mellom regioner. Kunsten er bare å la Vedums statskasse innkassere eller utbetale differansene til markedspris. Det er faktisk egen politisk vilje det kommer an på, ikke slemme EU/EØS/ACER. Det argumentet er bare ansvarsfraskrivelse og røykteppe.Tydelig går det på viljen, ikke på muligheten. Høyesterett har talt: Acer er ingen hindring.
Det var noe med det. Acer og EU kan ikke lenger forklare hvorfor man ikke er villig til noe særlig annet enn å følge situasjonen nøye.
«Ranet i Røldal» - noen prøver seg fram med bokstavrim for å finne slagord som fenger i propaganda. Det er hvertfall slik jeg leser det.Hvor er egentlig dette ranet? Krafta forvaltes av våre folkevalgte og alt overskudd pløyes inn i stat og kommune
ikke aller er enig i det.Setter av tomt til kjernekraftverk, men veit ikkje om det kan byggjast
Aure og Heim kommune har saman sett av ei tomt for å byggje eit kjernekraftverk, men regjeringa seier det ikkje er aktuelt i Noreg no.www.nrk.no
Dette var litt spenstig, tykkjer eg.
Det er jo litt søtt når politikere som vil ha bøtter og spann av industri i landsdelen sin og i all hovedsak sier nei til mer kraftproduksjon i området blir sure. Hadde de fått det som de ville (altså om ikke Statnett eller lokal netteier hadde sagt "no can do - fysisk umulig") så hadde det vært veldig mye verre. Det er en endeløs kø av aktører som vil kobles til der som andre steder i Norge.Kommentar overflødig... men jeg er redd jeg vet hva løsningen blir...