Rec Solar er et ganske godt eksempel på at storskalaproduksjon av commodity-produkter generelt sett har dårlige kår i Norge.Selvsagt riktig at andre også sliter. Utfordringen til tungindustrien er dog at Norge etter alle solemerker styrer mot energiunderskudd om få år. Da er et forbruk på 2Twh fordelt på 270 ansatte lett å ofre i spørsmålet om hvem som skal, eller ikke skal få energi.
Så har vi Paris-avtalen; en bedrift som slipper ut 10-12 ganger mer CO2 pr innbyggere enn øvrige innbyggere...den kan ofres med stor gevinst i CO2-regnskapet vårt.
På den annen side så kan man jo risikere at slike bedrifter bare flytter til et annet land med gunstigere vilkår, opprettholder sitt forbruk med tilhørende utslipp, og da er jo det eneste vi har oppnådd at et lokalsamfunn får problemer med fraflytting og vesentlig dårligere vilkår for annen drift osv.
Men om man driver en bedrift som er avhengig av strømpriser under 40 øre pr Kwt for å bære seg...da er det vel mer et spørsmål om når enn om det tar slutt.
Btw så meldte REC Solar nettop at de legger ned all virksomhet i Norge. De har virksomhet i Kristiansand og på Hærøya i Telemark.
I gamle dager, altså før gassprisene gikk bananas i 2021 så var prisen i hele Norden og forsåvidt i Europa generelt stort sett lik systemprisen og prisvariasjaonene mellom prisområdene i Norge var minimale men denslags har neppe den store tenker sagt siden rådende tese der i gården er at prisene i Norge var veldig lave, mens de var veldig høye i Europa og så fikk Norge slemme, europeiske priser i 2021 (ref grafen fra den store tenker du pleide å poste titt og ofte)systemprisen viser vel idealet; lik pris over alt i det store marked. hvorfor en sikter inn på noe slikt, er jo også en ubegripelighet.
Det er ingen ting i veien med Norges forsyningssituasjon nå. Norge har fortsatt normalt store kraftoverskudd og i år er vel av av de høyeste noensinne regner jeg med (18TWh eksport så langt i år). Det er masse forbruk som er planlagt og drømt om, men det har altså ikke utløst noe faktisk forbruk ennå og det ligger stort sett flere år frem i tid.Forskjellen på å ha et kraftoverskudd eller -underskudd bør ikke være veldig stor over tid, det styrer stort sett om man ligger litt over eller litt under omverdenen over tid. Eneste måten å ha varig betydelig lavere priser enn omverdenen er å ha et svært stort kraftoverskudd, men det vanskeliggjør igjen investeringer for å ha et slikt overskudd. I motsetning til hva som er populært å mene har kraftprisen i Norge de siste tiårene bare ligget litt under den tyske. Snittet for de 10 årene før Norge fikk kabel til tykland var 6 øre / kWh under om jeg husker korrekt.En ting som er helt sikkert er at regjeringens satsing på kraftkrevende industri (eller grønn industri som det kalles nå) er lite forenlig med den forsyningssituasjonen vi har nå. Hvis man kunne skrinllagt satsing på batterifabrikker og annen energikrevende produksjon som er lettere å få til andre steder i verden, så ville det i det minste kommet noe godt utav denne situasjonen.
Hovedpoenget mitt var at det det ville være bra om næringspolitikken ble dreid vekk fra batteriproduksjon, datasenter og andre energikrevende drifts-virksomheter …. og over på noe der kunnskap utgjør den viktigste innsatsfaktoren.Det er ingen ting i veien med Norges forsyningssituasjon nå. Norge har fortsatt normalt store kraftoverskudd og i år er vel av av de høyeste noensinne regner jeg med (18TWh eksport så langt i år). Det er masse forbruk som er planlagt og drømt om, men det har altså ikke utløst noe faktisk forbruk ennå og det ligger stort sett flere år frem i tid.Forskjellen på å ha et kraftoverskudd eller -underskudd bør ikke være veldig stor over tid, det styrer stort sett om man ligger litt over eller litt under omverdenen over tid. Eneste måten å ha varig betydelig lavere priser enn omverdenen er å ha et svært stort kraftoverskudd, men det vanskeliggjør igjen investeringer for å ha et slikt overskudd. I motsetning til hva som er populært å mene har kraftprisen i Norge de siste tiårene bare ligget litt under den tyske. Snittet for de 10 årene før Norge fikk kabel til tykland var 6 øre / kWh under om jeg husker korrekt.
Over tid- riktig nok lang tid - må man også anta at en envetuell strukturell fordel gradvis blir erodert siden det vil tiltrekke seg mer forbruk.
Vi var innom dette tror jeg da støtten kom i sin tid. 5000kWh / måned er ganske mye og spesielt når det ikke er vintertemperaturer, da skal man ha rimelig spesielle boforhold for å bruke i nærheten av det, men akkurat det utgjør neppe veldig mange.De som tjener best, fikk mest strømstøtte – Norge (nrk.no)
"Sissener er en av Norges mest profilerte investorer, og i 2021 hadde han en inntekt på 41,2 millioner kroner. Investoren mener at strøm ikke burde være en handelsvare på børs.
– Det er faktisk en samfunnsoppgave å tilby billigst mulig strøm, best mulig utdannelse og best mulig helsevesen. Det er det våre politikere burde holde på med."
Kan synes som om Sissener, i motsetning til høyrefolka + endel AP folk, ikke står til høyre for Djengis Khan....
ca 450.000 om man skal tro SSB. Og ja, strømforbruket er nok ganske skjevt fordelt. Jeg har hørt et par eksempler på jobben for årlig forbruk på et slikt moderne hyttepalass og jeg fikk lettere sjokk. Det var mer enn jeg bruker på huset hjemme.Hvor mange fritidsboliger har vi egentlig, og hvor mange av de er uten strøm?? Tror nok et lite mindretall forbruker størsteparten av de 2 TWh....
Det er noe med nettopp dét.De som tjener best, fikk mest strømstøtte – Norge (nrk.no)
"Sissener er en av Norges mest profilerte investorer, og i 2021 hadde han en inntekt på 41,2 millioner kroner. Investoren mener at strøm ikke burde være en handelsvare på børs.
– Det er faktisk en samfunnsoppgave å tilby billigst mulig strøm, best mulig utdannelse og best mulig helsevesen. Det er det våre politikere burde holde på med."
Kan synes som om Sissener, i motsetning til høyrefolka + endel AP folk, ikke står til høyre for Djengis Khan....
Det er jo ikke det Sissener sier. Han sier "billigst mulig". Vann og vei er heller ikke "billigst mulig" og som de fleste som har kjørt bil i Norge vet er heller ikke vei noe det bygges mest mulig av. Det er skrevet masse spaltemetere om hvor mye kommunale avgifter kommer til å øke i årene fremover og sist jeg sjekket så må man fortsatt betale bompenger og veiavgift i Norge. "Best mulig utdannelse" og "best mulig helsevesen" betyr i alle fall langt på vei også "dyrest mulig". Men "billig" er kanskje begrenset til strøm i hans verden? Tror du han er særlig hypp på å betale mye mer inn til det offentlige for å få "best mulig utdannelse" eller "best mulig helsevesen"?Og det er fortsatt lov å mene at strøm er en del av infrastrukturen, på linje med vann og vei, og ikke et middel for mest mulig inntekter hverken for stat eller andre.
Det var nå en gang du som mente at han sa noe fornuftig, jeg påpeker hvorfor det ikke henger på greip og spesielt ikke når det kommer fra han.Nå er ikke jeg så veldig opptatt av Sissener. Mer av det faktum at vi i et av verdens mørkeste og kaldeste land burde ha strøm tilgjengelig til en overkommelig, og ikke minst forutsigbar, pris. Tenk om vi måtte vurdere om vi hadde råd til å slå på vannkrana fra dag til dag - ikke for at vi mangler vann, men for at det er bestemt at et system som konkurranseutsetter vann og driver prisen på vann opp tjener oss godt. Høres merkelig ut, og jeg tror ikke vi hadde akseptert noe slikt. Men strømmen, den kan visst koste hva som helst.
Du diskuterer fremdeles med deg selv. Du ignorerer at strøm kan ses på som en viktig infrastruktur som ikke skal underlegges markedsspekulasjon, og skal være et produkt som prises ut fra produksjonskostnad som det meste annet. Men slik er det når man er markedsekstremist...Sammenligningen har ingen relevans.
Jg skjønner hva du mener, men poenget mitt er altså at om man massivt subsiderer dette for å få det billigst mulig så ender bare regningen opp et annet sted som gjerne er skatteseddelen. Ingen politiske vedtak kan endre på den faktiske verdien av knappe goder. Norge kunne - i teorien - klippe alle eller noen av forbindelsene til utlandet og være en energiøy. Det ville da medføre bygging av en bråte gasskraftverk for backup som et sted mellom nesten aldri og svært sjeldent faktisk var i bruk og regningen for dette ville også dukket opp et sted. Subsidiert gass for å fyre de ville fått sin motpost ved lavere offentlige inntekter fra salg av gass til markedspris. Og i et scenarie der Norge strukturelt hadde mye billigere energi enn omverdenen så ville det blitt en magnet på økt forbruk både fra private og industri og ingen ville giddet å bruke en krone på å redusere forbruket siden det uansett var kjempebillig. Og ingen vil ha mer produksjon eller mer overføringskapasitet internt i nasjonen.Du diskuterer fremdeles med deg selv. Du ignorerer at strøm kan ses på som en viktig infrastruktur som ikke skal underlegges markedsspekulasjon, og skal være et produkt som prises ut fra produksjonskostnad som det meste annet. Men slik er det når man er markedsekstremist...
Politiske partier som sitter med styringen av energipolitikken vi nå ser er dømt til massiv velgerflukt-
Jeg er litt usikker på når jeg sa direkte at han sa noe fornuftig, men okke som. Du er opptatt av teknikaliteter, jeg er opptatt av prinsippet om at strøm i kontakten er infrastruktur og ikke et knapphetsgode overlatt markedskreftene.Det var nå en gang du som mente at han sa noe fornuftig, jeg påpeker hvorfor det ikke henger på greip og spesielt ikke når det kommer fra han.
Vann i Norge er ikke et knapt gode, selv om vann av drikkekvalitet innimellom kan bli i det minste mildt rasjonert om det er veldig tørt veldig lenge eller andre problemer oppstår. Det er fryktelig enkelt å begrense sitt forbruk av vann om det noengang skulle bli nødvendig - mesteparten av vannet går til å skyllle ned i dass, bade/dusje og denslags. Om sommeren bruker folk mye mer vann på å vanne plenen sin enn hva de bruker for å få i seg den nødvendige mengden (2-3 liter / dag for en voksen, sleng på litt mer for å tilberede mat). Vi har et badebasseng til ungene som rommer 3500 liter vann, det tilsvarer ca den mengden drikkevann hele familien på 4 konsumerer i løpet av et helt år. Norges totale forbruk av ferskvann tilsvarer ca en meter vannstand på Mjøsa, når vårflommen kommer stiger Mjøsa 2-3 meter.
I motsetning til strøm kan vann veldig enkelt lagres. For å dekke ditt behov for drikkevann i en uke trenger du en plastdunk på 20 liter fra Biltema som du får for en hundrelapp eller to. For å dekke ditt ukesforbruk av elektrisk energi trenger du batteri til hundretusenvis, om ikke flere millioner kroner pluss ganske mye stæsj for å konvertere det til 230V vekselstrøm. Strøm må produseres i samme øyeblikk som den forbrukes, vann kan du fylle på enhver beholder som er godkjent for næringsmiddel og ikke det en gang om det er krise. Om du er misfornøyd med din lokale leverandør av vann kan du gå til nærmeste elv eller bekk å ta ut så mye du bare vil. Du kan endatil stjele fra det offentlige reservoaret om man tar turen opp dit det ligger. Det er ikke lov å bade der, men det er fritt frem å fylle fra det.
Sammenligningen har ingen relevans.
Prinsipper kolliderer som regel ganske hardt med faktiske forhold, fysiske realiteter, logiske konsekvenser og andre praktikaliteter. Det er en grunn til at det knapt er noen som faktisk har prinsipper utover i prosa og når det har få til ingen konsekvenser. Noen er modige nok til å ha de i andre sammenhenger også, men de tilhører et veldig lite midretall. Det krever abslutt ingen ting å knotte ned på et tastatur et prinsipp om at strøm skal være billig til enhver tid uansett hva som skjer. De som faktisk styrer med dette har gjerne et noe mer realistisk syn på hva konsekvensene av noe slikt ville være.Jeg er litt usikker på når jeg sa direkte at han sa noe fornuftig, men okke som. Du er opptatt av teknikaliteter, jeg er opptatt av prinsippet om at strøm i kontakten er infrastruktur og ikke et knapphetsgode overlatt markedskreftene.
Selvsagt er du sikker på det.Prinsipper kolliderer som regel ganske hardt med faktiske forhold, fysiske realiteter, logiske konsekvenser og andre praktikaliteter. Det er en grunn til at det knapt er noen som faktisk har prinsipper utover i prosa og når det har få til ingen konsekvenser. Noen er modige nok til å ha de i andre sammenhenger også, men de tilhører et veldig lite midretall. Det krever abslutt ingen ting å knotte ned på et tastatur et prinsipp om at strøm skal være billig til enhver tid uansett hva som skjer. De som faktisk styrer med dette har gjerne et noe mer realistisk syn på hva konsekvensene av noe slikt ville være.
Prinsippet ditt har relativt store konsekvenser som jeg antar du ikke har tenkt spesielt mye over. Jeg er ganske sikker på at du ikke ville like konsekvensene av de tankerekkene det da er naturlig å komme med.
Det prinsippet er vel og bra, og infrastrukturen fungerer jo siden det er strøm i stikkontakten til alle døgnets tider, men strøm som vare har den spesielle egenskapen at den må konsumeres i samme øyeblikk som den blir produsert. Produksjon og forbruk må matches kontinuerlig for at infrastrukturen skal fungere. Prismekanismen brukes som signal både til forbruker og til produsent, f eks om det er lurt å la vannet bli liggende i magasinene til en dag det er mer bruk for den, eller om det kanskje er smart å lade elbil på natten heller enn når alle lager middag.Jeg er litt usikker på når jeg sa direkte at han sa noe fornuftig, men okke som. Du er opptatt av teknikaliteter, jeg er opptatt av prinsippet om at strøm i kontakten er infrastruktur og ikke et knapphetsgode overlatt markedskreftene.
Nei, systemet er rigget for å til enhver tid dekke etterspørselen til lavest mulig (marginal) produksjonskostnad. Og bruke prismekansimen som singal på knapphet og dermed sørge for at det faktisk er mulig å ha nok produksjon til å dekke etterspørselen.Poenget er at hele systemet er rigget for mest mulig profitt, og det er prinsipielt feil på en vare som strøm.
Innpå 90% av strømproduksjonen eies av det offentlige. I tillegg må de 10% private betale masse skatter/avgifter. Det betyr at 90-95% av overskuddet tilfaller det offentlige. Vi snakker om +100 milliarder. Det som du foraktelig kaller "Profitt" er altså et viktig bidrag til velferdsstaten. NAV alene sluker 35% av statsbudsjettet.Poenget er at hele systemet er rigget for mest mulig profitt, og det er prinsipielt feil på en vare som strøm.
Takk for voksenopplæringen. Dette var helt nytt for meg, jeg har jo alltid trodd at det offentlige hadde helt ubegrenset med midler, og at ingen av oss trenger å bidra med noe som helst til fellesskapet.Innpå 90% av strømproduksjonen eies av det offentlige. I tillegg må de 10% private betale masse skatter/avgifter. Det betyr at 90-95% av overskuddet tilfaller det offentlige. Vi snakker om +100 milliarder. Det som du foraktelig kaller "Profitt" er altså et viktig bidrag til velferdsstaten. NAV alene sluker 35% av statsbudsjettet.
Hvis man er av de som ivrer for økte offentlige ytelser, må man akseptere at stat/kommune må inndra samme beløp fra befolkningen. Det offentlige kan ikke (over tid) bruke penger de ikke har. Velferdsstaten er et spleiselag. Hvor er solidariteten din, mann?
Det er relativt ubetydelig for sluttprisen til kunden, spesielt i disse tider hvor selve varen koster såpass mye. Uansett må noen gjøre den jobben som gjøres og det ville uansett ikke vært gratis (men sikkert billigere). Det er ikke i dette leddet prisene går til himmels, det er i det fysiske markedet på Nordpool. Ditt strømselskap byr "uendelig" for strømmen de regner med du kommer til å bruke siden de vet du kommer til å bruke den uansett og de er nødt til å få tilstrekkelig tilslag for faktisk å ha noe å levere deg. Av de få som er børsnoterte så er for øvrig aksjekursen til Elmera (tidligere Fjordkraft) ned ca 75% fra før kraftrprisene gikk til himmels.^^Det er et helt ledd i kjeden kun til for å fakturere oss for strømmen. De produserer ingenting, tilfører ikke noe av verdi for kunden, bare for aksjonærene.
Det gjorde jeg da heller ikke.Du burde slutte å sette politisk farge på folk du ikke vet så mye om.
Absolutt. Det er en markup på 3-5 øre pr kWh i de forskjellige spotpris-avtalene. Om nettselskap eller kraftselskap skulle gjøre jobben må du nok regne med et tilsvarende påslag eller fakturagebyr derfra. Om det er noen penger å spare på det for konsument er jeg ikke sikker på. Husk at nettselskapet gjerne har som formål å tjene penger til offentlige budsjettforlik, ikke å drive veldedighet ovenfor private.^^Det er et helt ledd i kjeden kun til for å fakturere oss for strømmen. De produserer ingenting, tilfører ikke noe av verdi for kunden, bare for aksjonærene.
Nettselskapet som allerede klarer å fakturere å fakturere oss for nettleie kunne kanskje klart å sende hele fakturaen, så kunne det ekstra leddet tas bort.