Dette var også et av minister Aaslands sukk her om dagen. Det har vært mulig å inngå lange kontrakter på rundt det som anses som en "fornuftig" pris. Hvor mange som faktisk har gjort dette aner jeg ikke, men tipper det er ganske få som vanlig.
Noen har i det minste tenkt litt...
I januar 2023 hadde
80 bedrifter inngått fastprisavtale med Lyse. Ifølge kommunikasjonssjef energi i Lyse, Atle Simonsen, har om lag 500 bedrifter, både små og store, fastprisavtale med dem nå.
Aarbakke og Figgjo inngikk fastprisavtaler på strøm for to år siden. Det angrer de ikke på med dagens rekordhøye priser.
www.aftenbladet.no
– Det viktigste for oss var at avtalen ga oss forutsigbarhet hver måned. Det ser vi jo i dag at er en fordel, sier Håkon Oma som er administrerende direktør i maskineringsbedriften Aarbakke på Bryne.
Torsdag er det skyhøy strømpris i området NO2, Sørvest. Maksprisen blir rekordhøye 13,16 kroner kilowattimen. Mens vanlige husstander må betale drøyt 2 kroner etter strømstøtte, blir prisen høyere for bedrifter. De får ikke strømstøtte.
Derfor har noen bedrifter valgt å tegne fastprisavtaler for strøm. Det angrer ikke Oma på.
– Jeg er veldig glad for den beslutningen vi tok den gang. Det er vi glade for i dag.
– Slått positivt ut
Maskineringsbedriften inngikk avtalen i 2022. To år senere mener Oma at de har hatt en fordel av å inngå avtalen.
– Først og fremst handler det om forutsigbarhet. I totalen har vi hatt mange måneder på den rette siden, og noen som har gått andre veien. Jeg mener likevel at dette slått positivt ut i sum.
Figgjo bandt seg i 7 år
– Det er bra at vi har den avtalen. Jeg vet ikke hva vi hadde gjort uten i dag. Da måtte vi ha vurdert om vi bare skulle ha skrudd av den største ovnen, sier Anne Kristine Rugland Thulin, administrerende direktør i Figgjo AS.
I slutten av 2022 valgte Figgjo å signere fastprisavtale på strøm. Porselensfabrikken valgte å binde seg til en 7 år lang fastprisavtale på den 60 meter lange ovnen som brenner alt porselenet etter at det er glasert. Samtidig inngikk de også en 3 år lang avtale som går på de mindre maskinene.
– Det var de galopperende prisene i 2022 som fikk oss til å signere, sier Thulin.
Fra 3–4 millioner til 15–16
Figgjo bruker omtrent 12 millioner kilowattimer i året. Det er fordelt på 6 millioner kilowattimer elektrisitet og 6 millioner kilowattimer propan.
– Vi bruker mye energi. Tidligere har dette kostet oss 3–4 millioner kroner i året, men i 2022 femdoblet prisen seg til 15–16 millioner. Det kunne vi ikke leve med, sier Thulin.
– Kunne vært verre
Figgjo har bundet seg til en fastpris på i underkant av 70 øre per kilowattime på 70 prosent av forbruket. 30 prosent er fremdeles flytende.
– Vi blir også påvirket i dag, men det kunne vært mye verre, sier Thulin.
Ifølge Thulin har snittprisen i år ligget rundt det de har bundet seg til.
– Jeg tror ikke vi har spart så mye. Det var lave priser i sommer, men for oss handler dette om forutsigbarhet. På en dag som i dag sparer vi mye, men prisene har vært både null og negative. Jeg tror det går i null.
500 bedrifter
I januar 2023 hadde
80 bedrifter inngått fastprisavtale med Lyse. Ifølge kommunikasjonssjef energi i Lyse, Atle Simonsen, har om lag 500 bedrifter, både små og store, fastprisavtale med dem nå.
– Vi har ønsket å gi kundene våre valgfrihet, kontroll og forutsigbarhet i urolige tider. Reglene har vært slik at denne typen avtaler i praksis kun har vært mulig for industribedrifter. Vi har jobbet hardt for at vanlige bedrifter også skulle få disse og fått gjennomslag, først som et prøveprosjekt og fra og med nyttår har Stortinget gjort ordningen permanent. Vi mener at vanlige forbrukere også burde fått mulighet til å velge slike avtaler, sier Simonsen til Aftenbladet.
Solceller og led-lys
Samtidig som Figgjo bandt seg til fastprisavtalen, begynte de å gjøre tiltak for å spare energi. Blant annet har de gjort mye for å gjenvinne varme fra de store ovnene.
– Vi bruker ikke strøm i administrasjonen på å varme opp bygget.
De har også isolert dekorovnene i bygget, skiftet til led-lys og satt opp solcellepanel på taket.
– De lager ikke så mye strøm nå, men vi mener det er viktig å gjøre det vi kan utenom, sier administrerende direktør Thulin.