C. Alshus skrev:
WOTG.
Har du noen gode tips på litt bedre og mer smaksrike typer? Synes Braastad XO er for søtt og for kjedelig i smaken. For mye tresmak (eller er det dette som er fat?) med en gang cognacen kommer i munnen.
Jeg liker de cognacene som lar opphavet og foredlingsprosessen skinne gjennom.
Mange gode merker å ta av, de fleste desverre på bestillingsutvalget.
De små produsentene som holder til i Grande Champagne området har mulighet til å holde høyere standard og et jevnere produkt enn f.eks Hennessy som er avhengig av å kjøpe inn druer eller ferdig destilert sprit fra hundrevis av bønder spredt over hele cognac området.
Leopold Gourmel er et ungt merke grunnlagt i 1977, de dyrker uten sprøytemiddler og lager små kvanta med minimalt ( eller ingen avhengig av typen) karamell.
Jean Fillioux og Pierre Ferrand er begge små produsenter i Grande Champagne. Delamain (som er den franske siden av Braastad) er et firma som selv ikke dyrker druer og helst foretrekker å kjøpe inn ferdig lagret sprit for så å foredle produktet vidre (såkalte negotiant firmaer) ikke min favoritt approach, men Delamain gjør ihvertfal dette på en meget god måte, jeg vil trekke frem Vesper som deres beste produkt.
Tesseron og A.E Dor er firmaer som begge spesialiserer seg i meget gamle cognacer, i praksis betyr det at deres unge produkter som VSOP og XO er noe man bør styre unna da disse er tilsatt endel karamell for å visuellt ligne litt på de andre produktene de kan tilby. Begge produsentene har en nummer serie A.E Dor fra 6 til 11 og tesseron som har forskjellige årstall på sine, 90, 76, 53 og 29.
Jeg liker A.E Dor No 8 og Tesseron 53 veldig bra, de har mye smak av drue, fat og blomster. Jeg er faktisk litt usikker på prisen, jeg tipper begge ligger på rundt 2000/flaske
Skal jeg anbefale en rimelig Cognac så pleier jeg å anbefale Meukow XO, da får du en Cognac med 100% Ugni Blanc dyrket i Grande Champagne med minimalt med karamell og til under tusenlappen.
Meokow har to forskjellige XO, en som bare heter XO og en som heter XO Grande Champagne, faktisk så foretrekker jeg den plaine XO`en best, den er mere fruktig og blomstrete, men den er litt vanskeligere å få tak i.
Det finnes mange andre gode produsenter, men nå har du ihvertfall noen konkrete produkter å lete etter, felles for disse produktene er at de representerer en stil som er meget langt unna den stilen de "Norske" cognacene satser på. Det krever nok at du er litt vant med sterk drikke og skjønner at ikke Cognac skal shottes! da disse Cognacene har en smak, aroma og finish som gjør at det ofte holder med et glass eller to før munnen og nesa nesten blir nummen av smak, etter det så er det jo som kjent perler for svin osv...