Alt til hus og bolig Tappekran til øl

MML

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.02.2010
Innlegg
2.065
Antall liker
1.495
Torget vurderinger
1
Jeg har alltid hatt lyst på øl på fat og tappekran hjemme. Da jeg for tiden bygger meg en hagestue tenkte jeg å lage en DIY løsning for dette der jeg feller inn tappekranene i et skap jeg lager. Problemet er at jeg kan veldig lite om det, egentlig så lite at jeg ikke helt forstår hva jeg ikke kan. Er en del info på nett selvfølgelig, men finner ikke en enkelt guide på hva man trenger fra A til Å.

Har inntrykk av at det er en del øl-connoisseurer her inne og kanskje jeg kan få noen gode tips. Altså jeg ønsker primært å kjøpe øl på fat og tappe en herlig duggfrisk øl når jeg har lyst. Har brygget litt selv, men har ikke interessen til å fortsette særlig med dette. Primært ønsker jeg derfor "kjedelig" pils som Hansa ol. Hvor kjøper man dette og hva trenger man av utstyr?
 

OMF

Æresmedlem
Ble medlem
26.02.2002
Innlegg
15.855
Antall liker
8.841
Sted
Bergen
Torget vurderinger
14
Søk på tappetårn på Finn
 

MML

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.02.2010
Innlegg
2.065
Antall liker
1.495
Torget vurderinger
1
Joda, men jeg ønsker å lage en DIY løsning der jeg bare monterer tappekranene i egen konstruksjon.

En slik er jo grei, men dette er ikke noe jeg vil ha stående. Jeg har også et kjøleskap i umiddelbar nærhet og tenkte å lage en løsning der fatene står der og trekke rør selv.
 

OMF

Æresmedlem
Ble medlem
26.02.2002
Innlegg
15.855
Antall liker
8.841
Sted
Bergen
Torget vurderinger
14
Nå er det over 20 år siden jeg stod litt i bar, men tappearrangementet består vel i hovedsak av CO2 som trykksetter fatet og driver øl til tappekranen.
I tillegg så har man en kjøleløsning (typisk spiral i basseng med kald vann som kjøles av kjøleelement) som kjøler ølet mellom fatet og tappekranene.

En utfordring dersom du ikke drikker mye er at et halvfullt fat, får ganske mye ekstra CO2 i seg, og vil skumme mye neste gang du tapper det. I tillegg blir det alltid litt svinn av det som blir stående i rørene.

Jeg hadde vel sett på en ferdigløsning her, også kan man selvsagt bygge det inn som du vil. Kjølekompressoren på disse er såpass effektiv så du behøver nok ikke å slå det på før 30-60 minutter før du skal tappe første øl.
 
Sist redigert:

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
19.527
Antall liker
9.683
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
Endelig en tråd om det som Hifisentralen egentlig dreier seg om!
 
  • Liker
Reaksjoner: OMF

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
19.527
Antall liker
9.683
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
Ja, og fest og moro og alt tilhørende. Det gjelds å se helheten.......
 

weld77

Æresmedlem
Ble medlem
19.09.2014
Innlegg
20.733
Antall liker
13.221
Jeg brygger en del øl selv og bruker stort sett fat. Jeg har en enkel løsning med en simpel tappedings på enden av en slange som er koblet til fatet. Om jeg nå hadde en faktisk kran med hendel endrer ikke på det prinsipielle. Du trenger en innretning som holder fatet kjølig kontinuerlig, altså et kjøleskap. Det finnes ferdige løsninger eller man kan lage selv, men prinisppene er uansett de samme. Du trenger også en dings som har CO2, det beste er å kjøpe et ombydg brannsslukningsapparat av den ekle grunn at det holder 5kg CO2 mens mye av det andre kun holder 2kg og det er mye billigere å fylle 5kg om gangen. Strengt tatt trenger du to stk slik at du har noe å koble om til når det ene er tomt når det passer dårligst - samme prinsipp som hvorfor man bør ha to gassflasker om man har gassgrill. da brukes den ene helt opp og man har backup og det er det billigste i legden. Det tar lang tid å kjøle ned et fat med øl så i praksis må det være kaldt hele tiden.

Litt usikker på om du får kjøpt øl på fat som privatperson - tipper det fort krever bevilling med alt det medfører. Om du brygger selv så er klassisk pils det vanskeligste man kan brygge, grunnen er først og fremst at det smaker relativt lite så det er ikke mye alkohol og humle å skjule feil bak, men også at gjæringen foregår på lav temperatur så man er avhengig av et sted man kan kontrollere temperaturen (les kjøleksap med temperaturkontroller) for å brygge det. Om man vil ha noe litt i samme gate som er enklere så er Kölsch et alternativ, det gjærer ved 16-17 grader så en kald kjeller bør funke.

Du kan alltids kjøpe inn råvarer selv og få en lokal hjemmebrygger til å lage det for deg mot et passende vederlag om noen gidder. Det er vel strengt tatt ikke lovlig det heller, men akkurat det driter nok de fleste i.

Det vanlige er å karbonere ølet ferdig på fat og så justere ned til serveringstrykk som er betydelig lavere. Da kan CO2 stå tilkoblet hele tiden. Jeg karbonerer ølet og så kobler jeg til CO2 igjen når det begynner å bli lite futt i fatet - altså at ølet kommer ut tregt. Da er det bare å sette på litt mer trykk så holder det ganske mange tappinger.
 

Pink_Panther

Æresmedlem
Ble medlem
23.03.2006
Innlegg
19.115
Antall liker
9.427
Jeg har alltid hørt at øl på fat og i bulk ikke inneholder kullsyre. Den blir tilført ved pumpingen fra fat til trappetårn.
 

weld77

Æresmedlem
Ble medlem
19.09.2014
Innlegg
20.733
Antall liker
13.221
Jeg har alltid hørt at øl på fat og i bulk ikke inneholder kullsyre. Den blir tilført ved pumpingen fra fat til trappetårn.
Tror det er korrekt for kommersielle oppsett. Men om man brygger selv så karbonerer man i fatet. Det er også derfor det kommer ut øl når man tapper, det er trykk i fatet.
 

Ras

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
22.09.2012
Innlegg
490
Antall liker
607
Torget vurderinger
1
Jeg bruker en sån co2 patron til sodastream, koster rundt 100 at bytte den til en ny når den er tomme. kjøpes på Elkjøp eller Europris. Holder ganske længe en sån!
 

weld77

Æresmedlem
Ble medlem
19.09.2014
Innlegg
20.733
Antall liker
13.221
Når man driver med fat så går det en del CO2. Må bruke litt for å kjøre vaskemiddel, skylling så så desinfeksjon gjennom systemet og så trenger man for å karbone ølet og så til sist for å få det ut smav fatet. 5 kg holder til hele prosessen for en del fat uten at jeg har telt hvor mange. Småpateoner på 100g er bare å glemme om man baserer sitt daglige øl på å tappe fra fat. Om man karbonerer naturlig med sukkerlake på fatet så går det en god del mindre enn om man gjør det kunstig ved å tilsette co2.
 

OKA

Hi-Fi freak
Ble medlem
21.03.2002
Innlegg
1.273
Antall liker
418
Jeg har et gammelt 60-talls kjøkken i kjelleren. I et svalskap (ut mot grunnmur og med ventil) så har laget plass til et cornelius-fat (19L) og en liten CO2 flaske (5-liter). Ellers er det tørrvarer og annet som passer i et svalskap i de andre hyllene. Jeg monterte en grei tappekran på utsiden (over sinken slik at alt er renslig og lett å rengjøre) som står i stil med resten disken og vannkranene. Dersom man fremdeles får kjøpt 5-liters fat med øl kan man lage noe tilsvarende med kjøpeøl.

Når man karboner fatet med ettergæring holder en 5-liters CO2-flaske lenge. 100-200 L øl skulle jeg tro med mitt forbruk.
 

roadrune

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.12.2014
Innlegg
2.359
Antall liker
1.166
Sted
Stord
Torget vurderinger
1
En del av cluet for å få dette til er at ALT er kaldt, så hvis du skal ha lange strekk må du ha kjøling på slanger og rør, ellers får du bare skum.
En stor Sodastreamflaske holder lenge om du kun skal drive fatene med den, skal du karbonere i tillegg bør du ha større.
 

weld77

Æresmedlem
Ble medlem
19.09.2014
Innlegg
20.733
Antall liker
13.221
Så vidt jeg husker så bør slagene være så korte som mulig, så kalde som mulig og så tynne som mulig. Jeg har alt mitt inne kjøleskapet uansett så har ikke eksperimentert mye med dette, men har lest om ganske mange som sliter med at det bare kommer skum.
 

roadrune

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.12.2014
Innlegg
2.359
Antall liker
1.166
Sted
Stord
Torget vurderinger
1
Lengden må balanseres med diameter for å få bremset flowen nok til at det ikke skummer. De fleste har vel tynne slanger på over to meter.
 

OKA

Hi-Fi freak
Ble medlem
21.03.2002
Innlegg
1.273
Antall liker
418
Skumming kan også komme om det er noe rusk og humlerester i inntaket. Kaldt, tynt og uten knekk er ellers stikkord. Har mer skum på et typisk overgjæret øl, men slik skal det være. Litt tålmodighet må man ha i tappingen. :)
 
Topp Bunn