Soft start nødvendig?

plinius

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.06.2003
Innlegg
603
Antall liker
71
Sted
Drammen
Torget vurderinger
54
Hei,
har en Diy Firstwatt Alephj J uten softstart. Må bruke 4A treg sikring (3,15A ryker).
Har prøvd en softstart fra ebay (som ble anbefalt av noen på sentralen), men hører at den tar dynamikk. Har også prøvd løsningen med å sette inn en thermistor for å bremse oppstartstrømmen, men synes også den tar dynamikk.

Spørsmålet blir. Kan jeg spille uten softstart? Trafoen er 500va.
Hvis jeg trenger softstart vil jeg ha tips til en god en. Den må kunne powres fra 24v dc eller 18v ac
 

Torvbakkane

Overivrig entusiast
Ble medlem
17.01.2019
Innlegg
844
Antall liker
913
Sted
Alver
Mange faktorer som spiller inn før ein treng softstart, størrelse på 230V kurs du har. Ja om det er kun 10A eller 16A, for startstrømmen til ein ringkjerne trafo (antar det er det du har) varierer litt for ka som er bakom trafoen, kor stort hoved kondensator batteriet er bl.annet.
Men at ein softstart skal invirke på dynamikken i fortsterkeren vil eg meine er tull, trur det blir blannet litt det med softstart og DC-overvåking/delay for utgangen.
Softstart virker i grove trekk at der er ein komponent som begrenser "in-rush" strømmen (oppstartstrømen) i svært kort tid, så har ein ofte ett rele som "bypasser" stømbegrensningskomponenten og ein får dermed full spenning inn på primær siden av travoen (230Vac).
Så å bruke softstart hvis du har små sikringer på 230V som kun 10A vil eg no anbefale på 500VA trafo og oppover. Men det spørs kordan ein liker å gå for å resette sikringene....
Dette var ei svært enkel forklaring, håper det gir noe info :)
 

plinius

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.06.2003
Innlegg
603
Antall liker
71
Sted
Drammen
Torget vurderinger
54
Det er en egen 16A kurs til anlegget. Den sikringen går aldri. Sikringen i ampen må settes til 4A treg for ikke å ryke. Med softstart kunne jeg brukt 2A.
Jeg tenker at strømmen ved oppstart kanskje kan skade bryteren og komponentene i strømforsyningen. Ellers enig i at en softstart i utgangspunktet ikke skal redusere dynamikk, men kanskje printet og bryterrelet er for dårlig på den jeg har.
 

Aurora

Æresmedlem
Ble medlem
04.06.2004
Innlegg
14.795
Antall liker
11.192
Sted
Ytterst i havgapet...
Inrush strøm skal ikke påvirke etterfølgende kretser i strømforsyninga, men nettbryteren kan nok få litt juling.... Det er iogforseg ingenting galt med 4A primærsikring.... ved feil i trafoen går den sikringa uansett.... Sikring mot overlast av trafoen må settes mot sekundærlast.....
Jeg ser noen hevder at softstart ødelegger dynamikken, men jeg har vondt for å se at et rele i primærkretsen skal kunne gjøre noe skade...

Toroider er slemme ved oppstart, og ved størrre trafoer er faktisk trafoen selv mest utsatt.....
 

Audiosan

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
20.08.2018
Innlegg
427
Antall liker
228
Ja at en softstart skal ha noe å si på dynamikk er bare svada. Det er som sagt over, bare en nettspenningskrets som er tilkoblet i kanskje ett sekund etter oppstart for så å bli koblet forbi. Så at et enkelt tilkoblet relè reduserer dynamikken, ja det vil jeg gjerne se målinger og matematiske utregninger for at er mulig Derimot vil en enkel thermistor kunne begrense litt i en klasse A/B forsterker, Men selv ikke noe slikt vil ha spesielt påvirkning i en klasse A, siden strømtrekket der er konstant høyt og motstanden dermed er lav til en hver tid.
 
  • Liker
Reaksjoner: oen

plinius

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.06.2003
Innlegg
603
Antall liker
71
Sted
Drammen
Torget vurderinger
54

Den gjør ihvertfall noe med lyden jeg ikke liker. Mindre organisk lyd. Jeg har koblet frem og tilbake flere ganger for å fostå forskjelllen.
 
Topp Bunn