Høyttalere «Anbefalt forsterkereffekt»

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Er det ikke rart dersom filtre ikke blir konstruert for forventet driftstemperatur?
    Viss forandring under drift blir så store som beskrevet ville jeg trodd at dette normalt ville blitt tatt med i betraktningene.
     

    StefanR

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.03.2020
    Innlegg
    612
    Antall liker
    775
    Sted
    Orkanger
    Man skal heller ikke lete lenge før man finner tilsynelatende like høytalere, der anbefalt forsterker spriker noe veldig. Ene produsenten anbefaler fra 100 W og oppover mens den andre sier 10 W og oppover.
     

    Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    10.133
    Antall liker
    9.290
    Torget vurderinger
    2

    Legg til 12-20db for å dekke toppene i musikken. Dvs lytter du på 85db i snitt bør du ha en reserve på 20db , dvs watt nok til å gi 105dB. Det blir fort watt av slikt
    Med 88db høyttalere er 2watt nok i snitt men det trengs 200watt for å dekke toppene..

    Selv er jeg begrenset til topper på 104dB og 114watt før det klipper . I praksis er det ikke noe stort problem da mye av pop og rockemusikk sitt dynamikkspenn er nærmere 10db enn 20db, og lytter stort sett under 85db i snitt . Jeg har aldri hørt forsterkeren klippe. Men effekten og anlegget holder ikke til hjemmediskoparty
    F3B593AD-A92C-4D77-9698-19FFB23D3CB9.png
     
    Sist redigert:

    Armand

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    13.08.2005
    Innlegg
    2.936
    Antall liker
    6.904
    Sted
    Kongsberg
    Noen påstår klasse D forsterkere nærmest kan tømmes uten forvrengning, noe jeg i så fall oppfatter som at man får utnyttet all kraften i disse bedre enn A og/eller A/B konstruksjoner - er dette riktig, Armand?
    Dette gjelder ikke alle klasse D forsterkere, men gjelder for mange. Det er jo bare å se på THD+N kurven som legger seg flatt på under 0,001% helt til klippegrensen kommer og den stiger rett til himmels. Eneste forskjellen ved forskjellig last er hvor stor effekt man kan hente ut. Her er den minste modellen vår ved 8, 4 og 2 Ohm med henholdsvis ~170W, ~300W og ~520W med mindre enn 0.001% THD.
    1626271177743.png


    Det er rimelig tydelig ved hvilken effekt forsterkeren klipper. Den går fra klokkerent til huggorm på under 1dB forskjell i lydtrykk.


    Noen forsterkerprodusenter (eksempelvis Knut Øystein Lauvland) har yttret seg sterkt om at det ikke lar seg gjøre å produsere god nok lyd over rundt 70 W. Er det noe i dette?
    Se på kurvene over. Forvrengningen er lik ved alle effekter og "lyden" vil dermed være lik.

    På den annen side; noen forsterkere rudnt disse 70 W - eller mindre - driver jo høyttalere som man vanligvis må putte svært så "watt-sterke" forsterkerier.
    OK, men, hvorfor da konsturere forsterkere med flere hundre watt (?) dersom det allikevel holder med et halvt hundre av dem - forutsatt at strømforsyningen pøser på så høyttalerne holdes under jernkontroll.
    OK, hjelper ikke med mange watt dersom de ikke har "dreiemoment" - men - dersom dette driemomentet er tilstede i konstruksjoen, hvorfor da i det hele tatt tenke så mange watt?
    Dette handler jo enkelt og greit kun om hvor høyt man vil spille og hvilke høyttalere man har.
    Vi har kunder som trives godt med med en stk. av den minste forsterkerens 2x150W i 8 Ohm og som aldri har sett klippeinikatoren blinke. I 99% av tiden jeg hører på musikk er jeg nok heller ikke særlig over 100W i peak effekt, men så var de gangene man skal ha det litt ekstra moro da.. :cool:

    Om "dreiemoment" og "watt-sterke" konstruksjoner.
    I pro audio er man ikke like opptatt av kontinuerlig effekt. Simpelthen fordi det er ikke realistisk. Musikk er jo ikke kontinuerlige sinustoner... Begrepet "dreiemoment" synes jeg også en lite dekkende analogi.
    En bedre analogi er kanskje Peak power som brukes på en del av de nye elbilene. Fords nye Mustang har f.eks 487 hestekrefter i kun 5 sekunder.
    1626274542349.png

    Mange kritiserer dette også, men alternativet er jo å dimensjonere elektromotorene og kjølingen til disse mye kraftigere og dermed med tilhørende kostnader. Bortsett fra ved banekjøring er jo 5 sekunder med maksimal effekt mer enn godt nok til "vanlig bruk"?

    Jeg har f.eks en relativt dyr LAB gruppen C68:4 forsterker som er oppgitt til 4x1700W i 4 Ohm. Den driver mine 4 stk. 18 tommere til helseskadelige nivåer med stålkontroll selv om den er kun 14 kilo tung. Den kan levere peak spenninger på 140V, og jeg har målt peak spenninger på nærmere 100V på terminalene, men da turte jeg ikke skru høyere. Kikker man aller nederst i databladet kommer også frem med liten tekst på fotnote 3 at den klarer dette kun når den må levere inntil 1/3-del av tiden, og de skriver: "Note that the max. power condition is very extreme and will not occur during normal operation".

    1626272645377.png


    Poenget er at det er at det svarer seg ikke å konstruere en strømforsyning som kan levere 4x1700W kontinuerlig. Det vil aldri oppstå en situasjon der dette forekommer selv på heftig musikk. Allikevel er det fornuftig å dimensjonere strømforsyningen slik at spenningen er høy nok til å levere momentaneffekter på inntil 1700W.
    Denne forsterkeren har altså en underdimensjonert strømforsyning og mangler dermed "dreiemomentet". Allikevel er det slike forsterkere som driver høyttalere og basser på konserter.

    Begrepet "dreiemoment" og strømforsyningens evne til å levere strøm spiller dessuten en svært liten rolle i forsterkere med høy tilbakekobling. Slike forsterkere som har høy dempingsfaktor, leverer simpelthen den strømmen som lasten krever helt uavhengig av spenningen på strømforsyningen (så lenge spenningen er tilstrekkelig høy selvfølgelig). På et musikksignal vil alltid strømforsyningen har tid på seg til å bygge opp igjen spenningen til maksimum i mellom de pulserende strømtrekkene som et musikksignal består av.
    Imidlertid så er det slik at skal man kunne presentere THD målinger som vist over, så må strømforsyningen klare kontinuerlig effekt siden slike målinger blir gjort med et kontinuerlig signal.

    Det er altså mange hensyn og forbehold rundt dette og strømforsyningens betydning er helt avhengig av hvilen type forsterker man snakker om og dennes oppbygning.
     
    L

    Lassencad

    Gjest
    Jeg synes man bare skal sørge for at der er strøm nok til selv de mest voldsomme orkesterstykker.
    Så kan man spørge ... Hvor meget er det?
    3 Kilowat i 4 ohm burde være nok til stort set alt. Også hjælper det jo også hvis man har masser af Membran areal i Bas/Mellemtone og Diskant.
     
    L

    Lassencad

    Gjest
    Hvis man vil have masser af strøm ud til selve højttaleren kan Klasse A ikke anbefales :)
     

    StefanR

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.03.2020
    Innlegg
    612
    Antall liker
    775
    Sted
    Orkanger
    Jeg har hatt klasse A og 38 W nå i 2 uker og den integrerte McIntoshen jeg solgte som på papiret er mange ganger kraftigere oppleves blodfattig i forhold.
     

    Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    10.133
    Antall liker
    9.290
    Torget vurderinger
    2
    Driller bare lidt :)
    Men det er dog en kendsgerning at stor del af effekten fra en Klasse A går op i varme . Meget lidt af den opgivende effekt når højttaleren
    Den oppgitte effekten ut på klasse A er ikke noe mindre enn AB, watt er watt. Når klasse A ikke har signal går all effekten til å varme kjøleribbene, ved maks effekt går opptil 25% til høyttaleren . For en AB kan opptil 78.5% av effekten fra veggen gå til høyttaleren.

    Klasse A blir altså mer effektiv og kjøligere desto høyere man spiller …
    Min Klasse A blir ca 50c på kjøleribbene etter noen timer. ( stabil temp er oppnådd etter 50 minutter) Såpass at det nesten er ubehagelig å holde hånden på dem( maks man kan ta på uten å brenne seg er generelt ca 60c)
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.286
    Antall liker
    34.823
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Er det ikke rart dersom filtre ikke blir konstruert for forventet driftstemperatur?
    Viss forandring under drift blir så store som beskrevet ville jeg trodd at dette normalt ville blitt tatt med i betraktningene.
    Kanskje, men problemet er at det ikke er noe man kan gjøre med det i et passivt delefilter. Materialegenskapene er temperaturavhengige, så delefrekvenser, filtersteilheter og resonansfrekvenser endrer seg med temperatur. Stort sett det eneste man kan gjøre er å gjøre de siste lyttetestene under det man tror er normale driftsbetingelser og justere deretter. Eller så kan man gå over til aktive delefilterløsninger og lavimpedante effektforsterkere og glemme hele greia.

    Fra linken i forrige innlegg:
    You may have read reviews where a loudspeaker system was described as becoming 'edgy' or 'brittle' at higher levels. This may be because the amplifier was clipping, but it could also be the result of what is called 'power compression'. Woofers are particularly susceptible to this phenomenon, since they are expected to handle more power than tweeters. Many tweeters use ferro-fluid in the voice coil gap, which not only improves damping and reduces resonances, but also gives a higher power handling. This means that the voice coil temperature rise will often be much lower than for the woofer, so the relative efficiency (in dB/m/W) from the tweeters remains the same, and that of the woofer falls (as it must if the impedance increases).

    Of course, some speakers may have been optimised for a higher than average listening level, and these are likely to sound somewhat dull at 'normal' listening levels.

    That the impedance varies with power level is not conjecture, it is a fact, and the effects can be proven in demonstrations and by measurement - this variation is as dictated by the laws of physics, and no speaker manufacturer has been able to break those laws.
    The question remains - what can be done about it?
    The answer (regrettably) remains - virtually nothing!
     

    amason

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    21.11.2017
    Innlegg
    2.396
    Antall liker
    1.867
    Torget vurderinger
    8
    Hvis man vil have masser af strøm ud til selve højttaleren kan Klasse A ikke anbefales :)
    Hvis man kjører på lettdrevne høyttalere så kjører man på klasse A og får nok lyd til og skremme naboen
     

    kkj

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    20.04.2019
    Innlegg
    97
    Antall liker
    94
    Sted
    Arendal
    Takk for det! Tror ikke jeg har sett noen tall for hvor mye effekt som går tapt i delefilteret, men 20-30 % virker ikke usannsynlig. En høyttaler med respektable 89 dB følsomhet har en effektivitet på 0,5 %, dvs at 99,5 % av forsterkereffekten blir til varme i delefilter og høyttalermotorer heller enn lyd.

    Den andre grunnen til at passive delefiltre ikke kan bli helt optimalt er at resistansen i høyttalermotorer og delefilterkomponenter endrer seg med temperatur. Som du har lagt merke til kan det bli nokså varmt inni der, og når det først har blitt varmt tar det litt tid å bli kvitt varmen igjen. Resistiviteten i kobber endrer seg med 0,4 % pr grad C, så det som hadde 5 ohm seriemotstand ved 20 grader har plutselig 10 ohm seriemotstand ved 120 grader.

    Da er alle omhyggelig beregnede delefrekvenser og impedansekorreksjoner blitt til noe helt annet enn de var til å begynne med. Lydkvaliteten avhenger av den termiske historikken, ikke bare hvor høyt du spiller nå (dynamisk kompresjon), men også hvor høyt og lenge du har spilt frem til nå. Mye «lyttetretthet» med passive høyttalere kan skyldes at høyttalermotorer og delefiltre gradvis varmes opp, området rundt delefrekvensen fremheves mer og mer, og høyttaleren låter mer og mer skrikete.

    Det er ikke så mye man kan gjøre med det i en passiv konstruksjon, annet enn å gjette på hvor høyt og lenge kundesegmentet kommer til å spille med den aktuelle høyttaleren. Den gjetningen kommer selvsagt på toppen av andre gjetninger konstruktøren må gjøre om hva slags rom høyttaleren vil bli brukt i etc. En perfekt høyttaler er ennå ikke oppfunnet, men den kommer definitivt ikke til å ha passive delefiltre.

    Til trådens tema: Anbefalt forsterkereffekt er en nokså ubrukelig spesifikasjon. Det som betyr noe er hvilken effektivitet høyttaleren har vs hvor høyt du har tenkt å spille (eller hvor stort rom du har) og om høyttaleren tåler den effekten over noe tid. Om høyttaleren har 82 dB følsomhet og maksimalt tåler 100 W kontinuerlig har du fort et (dyrt) problem om du vil spille høyt. Om du setter på 120 W forsterkereffekt (dvs ca 103 dB) eller 1000 W (ca 112 dB) ender opp på samme sted.
    Det at resistansen i spolen øker med temperatur er undervurdert spør du meg. Det kan endre frekvensgangen vesentlig over et stort frekvensområde, og er noe en designer må/bør ta hensyn til. Problemet er størst for inneffektive element som trenger mer tilført effekt for et gitt lydtrykk. Kanskje en grunn til å velge effektive element/høytalere. Det kan også brukes til å lage en "loudness" effekt, om det er ønskelig. Man kan ved lave nivåer beregne filter som gir litt "loudness" frekvenskurve, som så flates ut når påtrykket/spoletemperaturen øker. Men dette er ikke noen enkel sak fordi det er indviduellt for hver element.
     
    Sist redigert:

    Polka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2003
    Innlegg
    5.478
    Antall liker
    3.617
    Torget vurderinger
    96
    Alle bør høre på musikk med wattmeter, det er mildt sagt sjokkerende hvor lite som skal til for å få musikk innenfor behagelig lydnivå.
    På samme måte er det enda mer sjokkerendee hvor mye som skal til de gangene man vil skru opp volumet og spille realistisk.
    De fleste spiller med for små forsterkere på høyttalerne sine. Dynamiske utsving i musikken låter mye mer overbevisende om man har dugelig med
    overskudd. Det trenger ikke være ekstremt høyt heller, før man hører forskjellen på det som på papiret skulle være nok effekt og en forsterker med stort nok headroom.
     

    xerxes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    9.631
    Antall liker
    5.276
    Sted
    Holmestrand
    For å svare trådstarter:

    Jeg ville regne anbefalt forsterkereffekt ut fra hvor mye effekt forsterkeren yter i høyttalerens nominelle impedanse. Så ville jeg sett på det som et absolutt minimum av effektbehovet, kanskje med unntak av rene Klasse-A forsterkere.

    mvh
    ?
    Så hvis du har 20W, så er det riktig?
    100W så er det riktig?
     
    L

    Lassencad

    Gjest
    Når man først har prøvet at have strøm/Watt nok er der ingen vej tilbage. Selv om jeg normalt bruger/udnytter måske 10% af min effekt er det en ren fornøjelse at man på intet tidspunkt fornemmer nogen form for forvrængning selv ved meget store udladninger. Alt bliv stående klippefast i lydbilledet uanset lydstyrken :)
     

    Harry Stoteles

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.05.2020
    Innlegg
    2.620
    Antall liker
    2.742
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    0
    På samme måte er det enda mer sjokkerendee hvor mye som skal til de gangene man vil skru opp volumet og spille realistisk.
    De fleste spiller med for små forsterkere på høyttalerne sine. Dynamiske utsving i musikken låter mye mer overbevisende om man har dugelig med
    overskudd. Det trenger ikke være ekstremt høyt heller, før man hører forskjellen på det som på papiret skulle være nok effekt og en forsterker med stort nok headroom.
    Dette kan kanskje forklare at jeg synes mine høyttalere, Bowers & Wilkins CM8 S2 – ikke spesielt store greier – låter bedre med det som jeg sjøl tenker er massiv overforsterking: En Lyngdorf TDAI-2170 til mellomtone og diskant (85 W i 8 Ohm/170 W i 4 Ohm) og en SDA-2400 til bassene (200 W i 8 Ohm/400 W i 4 Ohm). TDAI-en klarer 30 A og SDA-en 40 A, så det burde jo være nok strøm i hver enkelt av dem, så vidt jeg kan forstå. Men her er det mye jeg ikke forstår, så hvis jeg tar feil vil jeg gjerne vite det :)
     
    Sist redigert:

    Drossel

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.05.2012
    Innlegg
    9.890
    Antall liker
    3.221
    Hvis man vil have masser af strøm ud til selve højttaleren kan Klasse A ikke anbefales :)
    Det er vist ikke rigtigt. Klasse A er som regel overdimensioneret hvad angår strømkapacitet. Med hensyn til spændingssving har du vist ret.
     
    L

    Lassencad

    Gjest
    Det er vist ikke rigtigt. Klasse A er som regel overdimensioneret hvad angår strømkapacitet. Med hensyn til spændingssving har du vist ret.
    Det har du vist bedre styr på end jeg har.
    Jeg har bare læst og fået at vide igen og igen at den effekt en klasse A forstærker yder er det ikke meget der når højttaleren det meste går op i varme :)
     

    Polka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2003
    Innlegg
    5.478
    Antall liker
    3.617
    Torget vurderinger
    96
    Om høyttaleren har 82 dB følsomhet og maksimalt tåler 100 W kontinuerlig har du fort et (dyrt) problem om du vil spille høyt. Om du setter på 120 W forsterkereffekt (dvs ca 103 dB) eller 1000 W (ca 112 dB) ender opp på samme sted.
    Tror aldri jeg har sett en så beskjedent konstruert høyttaler? Når høyttalere har lav følsomhet pleier de å tåle store mengder effekt. I og for deg også et dyrt problem...
     

    Drossel

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.05.2012
    Innlegg
    9.890
    Antall liker
    3.221
    Det har du vist bedre styr på end jeg har.
    Jeg har bare læst og fået at vide igen og igen at den effekt en klasse A forstærker yder er det ikke meget der når højttaleren det meste går op i varme :)
    JoJo den brænder en masse af i kølepladerne.
     

    Drossel

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.05.2012
    Innlegg
    9.890
    Antall liker
    3.221
    Når man først har prøvet at have strøm/Watt nok er der ingen vej tilbage. Selv om jeg normalt bruger/udnytter måske 10% af min effekt er det en ren fornøjelse at man på intet tidspunkt fornemmer nogen form for forvrængning selv ved meget store udladninger. Alt bliv stående klippefast i lydbilledet uanset lydstyrken :)
    Har du hørt mine 700 er monoblokke. De er balanceret på udgangen. Nu er Corona en saga blot så nu skal der ske noget. Havde tre gæster i Onsdags. Vi hørte tre forskellige forstærkere. En lånte 2 STK biamp med 2 X 500 w med hjem.
     

    HasseBasse

    OVK-Generalkonsul of Jutland :-)
    Ble medlem
    29.10.2016
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    19.799
    Sted
    Hjortshøj, Danmark.
    Torget vurderinger
    2
    Det har du vist bedre styr på end jeg har.
    Jeg har bare læst og fået at vide igen og igen at den effekt en klasse A forstærker yder er det ikke meget der når højttaleren det meste går op i varme :)
    Det er på en måde rigtigt...... og på en måde ikke.
    Sådan som du formulerer det, er det vistnok noget vås 😁 .
    Der er et par måder at lave "Klasse-A" forstærkere på. Nogle er i virkeligheden A/B med meget høj tomgangsstrøm. Det vil du kunne se
    ud af opgivelserne på datablad = 2 x 100 watt kl. A, 2 x 400 watt A/B..... og så den rene kl. A (langt de dyreste) som har sin opgivede effekt i kl. A som max. Der er langt flest af den første.
    Du har ret i, at effektivitets-procenten er meget lav på Kl. A. Det meste forsvinder rigtigt nok i varme, men hvad gør det (udover el-regningen), hvis forstærkeren
    er dimensioneret til den effekt, du ønsker i kl. A???
    2 x 150 watt i ren kl. A er simpelthen en fornøjelse at lytte på, og er så strømstærkt, at det trækker ineffektive panelhøjttalere uden problemer.
     
    L

    Lassencad

    Gjest
    Det er på en måde rigtigt...... og på en måde ikke.
    Sådan som du formulerer det, er det vistnok noget vås 😁 .
    Der er et par måder at lave "Klasse-A" forstærkere på. Nogle er i virkeligheden A/B med meget høj tomgangsstrøm. Det vil du kunne se
    ud af opgivelserne på datablad = 2 x 100 watt kl. A, 2 x 400 watt A/B..... og så den rene kl. A (langt de dyreste) som har sin opgivede effekt i kl. A som max. Der er langt flest af den første.
    Du har ret i, at effektivitets-procenten er meget lav på Kl. A. Det meste forsvinder rigtigt nok i varme, men hvad gør det (udover el-regningen), hvis forstærkeren
    er dimensioneret til den effekt, du ønsker i kl. A???
    2 x 150 watt i ren kl. A er simpelthen en fornøjelse at lytte på, og er så strømstærkt, at det trækker ineffektive panelhøjttalere uden problemer.
    Så er det jo godt du har styr på det :) Men Klasse A er ikke ensbetydende med god lyd/ God gengivelse af en optagelse
     
    L

    Lassencad

    Gjest
    Har du hørt mine 700 er monoblokke. De er balanceret på udgangen. Nu er Corona en saga blot så nu skal der ske noget. Havde tre gæster i Onsdags. Vi hørte tre forskellige forstærkere. En lånte 2 STK biamp med 2 X 500 w med hjem.
    Okay
    Men uanset hvad mener jeg at man kan ikke få effekt nok
    For en del år siden fik jeg mulighed for at lytte til en lille tovejrs højttalere . Den kunne tåle 100 w max men vi satte en effekt på dem der leverede 400w
    dette gav os en oplevelse af denne lille højttaler som vi inden ikke troede muligt.
    Man kan ikke få effekt nok :)
    Det er dog bare min mening/oplevelse
     

    Drossel

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.05.2012
    Innlegg
    9.890
    Antall liker
    3.221
    Okay
    Men uanset hvad mener jeg at man kan ikke få effekt nok
    For en del år siden fik jeg mulighed for at lytte til en lille tovejrs højttalere . Den kunne tåle 100 w max men vi satte en effekt på dem der leverede 400w
    dette gav os en oplevelse af denne lille højttaler som vi inden ikke troede muligt.
    Man kan ikke få effekt nok :)
    Det er dog bare min mening/oplevelse
    Enig i at mere effekt er lig bedre lyd. Bedre transienter og "stålkontrol".
     

    HasseBasse

    OVK-Generalkonsul of Jutland :-)
    Ble medlem
    29.10.2016
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    19.799
    Sted
    Hjortshøj, Danmark.
    Torget vurderinger
    2
    Så er det jo godt du har styr på det :) Men Klasse A er ikke ensbetydende med god lyd/ God gengivelse af en optagelse
    Dér må jeg bare erklære mig uenig. Det må være yderst sjældent (har aldrig hørt), at en godt konstrueret kl. A forstærker
    ikke resulterer i god lyd :)
    Derudover er jeg enig i dit tidligere udsagn. Man kan ikke få for meget af effekt/strøm (y)
     
    L

    Lassencad

    Gjest
    Okay
    Det er lidt det samme med når unge mennesker køber en pladespiller og vinyl og tror bare fordi det er vinyl er lyden god.
    Det er så langt fra sandheden som det kan være.
    Men ang Klasse A lad os da være enige om at vi er uenige :)
     

    kkj

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    20.04.2019
    Innlegg
    97
    Antall liker
    94
    Sted
    Arendal
    Min erfaring er at jeg stort sett ikke bruker mer enn 5-10 Watt på det lyttevolumet jeg bruker på ganske ineffektive høytalere 83dB/2,83V (1W 8 0hm).
    Hvis man vil spille med "peak" på 100dB i en meters avstand, så blir regnestykket for en høytaler med følsomhet på 83dB/2,83V:
    1W 83dB
    10W 93dB
    50W 100dB
    Lydtrykket synker med 6dB ved dobling av avstand. De fleste sitter ikke 1m fra høytalerene. Typisk er nok 2-4m.
    Ved 2m øker effektbehovet fra 50W til 200W, og videre vil en ved 4m trenge 800W. Dette gjelder riktignok bare punktkilder (ikke hensyntatt romrespons/refleksjon). Ved linjekilder synker lydtrykket 3dB med dobling av avstand så her vil man trenge 200W ved 4m.

    Men er det noen som spiller så høyt?
    Når jeg drar på så det "skriker" i mine ører, så bruker jeg rundt 30W. Det kan jo selvsagt ha noe med at høytalerene begynner å "slite"...
     

    HasseBasse

    OVK-Generalkonsul of Jutland :-)
    Ble medlem
    29.10.2016
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    19.799
    Sted
    Hjortshøj, Danmark.
    Torget vurderinger
    2
    Når jeg drar på så det "skriker" i mine ører, så bruker jeg rundt 30W. Det kan jo selvsagt ha noe med at høytalerene begynner å "slite"...
    Rart, så mye forskjell det kan være fra setup til setup.
    Når jeg "drar på" til eks. Stevie Ray Vaughn eller Yello, peaker metrene noen gange på 600 watt. Det er veldig høyt, men det er ingenting som "skriker" :)
     

    Kalle Klovn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.09.2009
    Innlegg
    3.608
    Antall liker
    3.202
    Sted
    Sandnes
    Torget vurderinger
    7
    Mine linjekilder har følsomhet på ca 96dB og jeg har en lytteavstand på 4m. Hvis musikken bare en ren og «forvrengningsfri» så kan jeg spille med ca 100w peak effekt før det begynner å bli ubehagelig. Da er vi på ca 110dB (peak) i lytteposisjonen. Det er sjelden jeg spiller så høyt så jeg vet egentlig ikke helt nøyaktig hvor grensen går. Imidlertid flyttes grensen for ubehag raskt nedover når jeg spiller kraftig komprimert musikk med mye forvrengning. På de værste innspillingene så begyner det å høres ubehagelig og uninteressant ut kanskje fra 90-95dB. Her tipper jeg litt, men det i i hvert fall langt under det hvor kombinasjonen av anlegg, rom og hørsel begynner å finne sin grense.
     
    Sist redigert:
    L

    Lassencad

    Gjest
    Vi er så forskellige når det kommer til at nyde sin musik.
    Nogle spiller alt højt hvilket for mig er helt uforståeligt. De gange jeg har været til en Jazz koncert spilles der ikke særligt højt men der er masser af Dynamik . Jeg prøver så vidt det er muligt at tilpasse styrken til det jeg har oplevet live.
    Når jeg så det live niveau som er ved de koncerter ... nej på ingen måde men jeg er kommet et godt stykke af vejen dertil.

    Hvis jeg skulle hive en indspilning frem jeg jeg altid spiller højt fra start til slut er det The Wall. Altid en fornøjelse at lytte til. Her har jeg en følelse af at være omringet af lyd :) En lyd der er uden hørbar forvrængning trods lydstyrken.

    For nogle år siden fik jeg en demo hos en privat. Der blev sat en stykke musik på hvor sanger stod meget tæt på mikrofonen. Så blev der skruet godt op så højt at mine trommehinde begyndte at klire det var ikke en god oplevelse .)
    Optagelsen var eller god men lydstyrken var for voldsom til den slags optagelser...... Synes jeg

    Når trådstarter spøger til anbefalet effekt synes jeg kun man kan svare altid mere effekt en du nogensinde får brug for.
    Udover det maser af membran areal ved Diskant Mid/Hi Så er men klædt godt på når musikken skal nydes højt eller ikke :)
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn