iGrans Mikrokosmos

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • iGran

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    29.04.2022
    Innlegg
    224
    Antall liker
    1.602
    Sted
    Makrokosmos
    iGrans Mikrokosmos

    Hvor begynner det og hvor slutter det?
    Jeg var 11 år gammel og hadde nettopp begynt å spille piano. En dag var jeg på besøk hos en eldre nabo som hadde et stort musikkinteresse. «Nå skal du få høre noe spesielt» så fikk jeg høre Rachmaninovs pianokonsert no.2 med Sviatoslav Richter på en godt brukt LP. Døren til klassisk musikk var åpnet. Og all ukepeng gikk til å oppdage ny pianomusikk i flere år.
    I dag går fortsatt ukepengen til ny musikk av forskjellige slag i CD og LP. Jeg er takknemlig for at det finnes så mye musikk å oppdage, så det tar ikke slutt før jeg er slutt. Musikken er evig i den tidsbestemte sfære som er livet, tenker jeg.

    To Hifi or not to Hifi?
    Faren min var den i familien som holdt på med HiFi, komponenter og høyttalere kom og gikk. Men det anlegg som ble stående og som spilles på enn i dag er et Linn-anlegg. Men på den tiden syntes jeg hele hifi-opplegget var tullete, jeg spilte alt på min iPod med hodetelefoner. Fram til for et par år siden så var det fortsatt like greit, unntatt att iPod ble iPad. Men så tenkte jeg at det kunne være kult med et lite stereoanlegg. Der begynte en ny reise. Mange timer av besøk i hifi-butikker, lesing og samtaler kring lyd, for å teste og høre mest mulig forskjellige høyttalere og forsterkere. Musikken har alltid vært første prio for meg, tonalitet og dynamikk utifra et musikalsk perspektiv har vært grunnsteiner i det jeg ønsket i et anlegg.

    Hva endte jeg opp med?

    Preamp - Luxman CL-1000
    LCL1000.jpg


    CL1000.jpg


    Poweramp - Luxman M-10X
    LM10X.jpg

    M10X.jpg


    Høyttalere - Dynaudio Confidence 20
    dynaudio.jpg


    Platespiller - Kuzma Stabi M,
    Arm - Kuzma 4-point 11",
    Pickup - Phasemation PP-500
    Kuxma fram.jpg

    Kuxma ovan.jpg

    Pickup.jpg



    Min fars gamle CD-spiller - Primare DVD30

    20240304_220241.jpg


    Musikkreisen går videre.

    Med vennlig hilsen,
    iGran

    Bilder: @soundscape
     

    Evo III

    Hertugen av Langhus
    Ble medlem
    25.12.2009
    Innlegg
    25.848
    Antall liker
    50.877
    Sted
    Hjemme
    Torget vurderinger
    78
    Kult du har egen tråd nå😁.
    Det er et flott oppsett du har.
     

    iGran

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    29.04.2022
    Innlegg
    224
    Antall liker
    1.602
    Sted
    Makrokosmos
    @lille hiawata - Tusen takk!

    @MakkinTosken - Hva gjør man ikke for å gjøre en platespiller glad? 🥹

    @motoren - Hyggelig å høre!

    @vipa - Takker takker, sykler du til Kolbotn eller MC:er så kan du alltid få vannpause her! Jeg har jo også en MC(pickup).

    @Evo III - Thank you Mr, får se hva det blir av dette. 😎
     

    Entropy

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    07.01.2021
    Innlegg
    500
    Antall liker
    959
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    3
    Ser konge ut. Hilsen en som nettopp har flyttet til Kolbotn-området:)
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.858
    Antall liker
    10.695
    Torget vurderinger
    10
    Ikke dårlig å oppdage Rach 2 som 11 åring👏😎

    Jeg oppdaget Davys On The Road Again da.
    Men Rach kom senere, sent men STERKT 🤭
     

    soundscape

    Æresmedlem
    Ble medlem
    21.09.2005
    Innlegg
    11.079
    Antall liker
    33.810
    Sted
    Nordre Follo
    Torget vurderinger
    19
    Fin introduksjon til ditt musikalske univers - gratulerer med egen tråd 🎶

    Har lyst til å skrive noen ord da jeg lyttet til oppsettet senest i går. Jeg ble spurt om jeg ville hjelpe med å sette opp Kuzma spilleren her forleden, og det ville jeg selvfølgelig bidra med. Av tidligere erfaring vet jeg at timene går unna når vi begynner å spille/prate musikk og andre ting - så vi fant en dag begge var ledige.
    Jeg har tidligere omtalt Kuzma spilleren som min "lotto" spiller , men jeg spiller jo ikke engang lotto 🤭 Den har nå uansett funnet sin rette eier , og var allerede satt opp i vater på benken når jeg ankom i går. Her snakker vi 60 kilo presisjons-mekanikk - og bare tallerkenen veier 12 kilo. Spilleren er utstyrt med Kuzma 4 point 11
    tonearm som er regnet blant de beste som er å få kjøpt uansett pris av både anmeldere og musikkelskere rundt om.

    Armen hadde et par headshell , og de har sin egen måte å feste shellet til armrøret. Det var fort gjort å montere inn pickupen som ble brukt på forrige spiller.
    En fyldig og informativ manual guidet oss gjennom justering av armen trinn for trinn - og jeg ble mer og mer imponert over hvordan den er bygget opp, og ikke minst med hvilken presisjon. Det følger med en rekke kontralodd , og den største jobben er å finne rette kombinasjonen og balansere ut armen når alt er montert.
    Etter det justerer man greit opp resten til alt er på stell .

    Etter en stund var det på tide å snurre igang første skive som ble lagt på med spenning i luften og en følelse av andakt :) Jeg har hørt oppsettet før med annen vinylspiller , men i et annet rom. Hadde allikevel en viss formening om hva som ventet meg - trodde jeg.....

    Vi startet med Jazz på Svenska , og fortsatte med Mahler symfonier og andre ting som krever sitt av et oppsett. Uansett hva vi la på opplevde jeg en blanding av ro / kontroll og tilstedeværelse som var helt forbløffende. Selv om jeg har hørt spiller før i annet oppsett så ble jeg lettere satt ut over hva Kuzmaen greide å hente ut av rillene. De neste par timene forsvant fort . Det eneste jeg begynte å henge meg litt opp i var en noe lys klangbalanse. Siden jeg ikke kjente rommet fra før så visste jeg ikke helt hvor skoen trykket, men kom til å spørre litt om innstillingene på riaa inngangen. Et lite knepp på impedanskontrollen , så skjedde det ting med den tonale balansen og alt falt på plass .

    Jeg er imponert over hva trådeier har fått til på så kort tid. Her har mange prøvet og feilet i rundt 50 år med forskjellig utstyr , og erfart at det er ikke bare å kjøpe noen dyre komponenter og slenge det opp med forventing at det spiller fantastisk. Eier har brukt masse tid på grundig research , og med sin musikalske bakgrunn og klare preferanser klart å håndplukke komponenter som virkelig står frem - og har god synergi. Alt i en byggekvalitet så man kan forvente at dette er meget bra langt frem i tid også.

    Takk igjen for en hyggelig dag !
     

    Chalshus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.246
    Antall liker
    3.489
    Sted
    Horten
    Torget vurderinger
    7
    Flott oppsett, gratulerer med Kuzma.
    Når du tørket støv med den kluten hos Jorwed, ble jeg litt engstelig. :)
     

    iGran

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    29.04.2022
    Innlegg
    224
    Antall liker
    1.602
    Sted
    Makrokosmos
    Begynnelsen med Kuzma Stabi M + 4-point 11"-arm

    20240305_202536.jpg

    Jeg er ikke redd for å spørre om hjelp hvis jeg er usikker på noe. Så istedenfor å kontakte forskarteamet ved CERN så sende jeg ut en lydbølge til @soundscape , som gjerne stilte opp som arm-installatør til Kuzma 4-point 11" armen. I gjengjeld lovet jeg å stille med lunsj og fika.

    Så fort soundscape kom innenfor døren så begynte presisjonsarbeidet. Jeg ble litt satt ut av alle deler og manualens presise matematiske tabeller. Men sammen med en vinyl-veteran kan man puste rolig i trygghet og lære mye. Jeg er imponert over Kuzma sin ekstreme tekniske nøyaktighet ved utvikling av denne armen. Bare å skru ett varv på VTA-tårnet justerer kun 0.8mm og mellom hver strekk 0.1mm. Å skru på armen kan være en egen hobby i seg selv.
    20240304_112622~2.jpg


    Etter en stund var pickup og arm installert og det ble tid for å spille musikk. Vi begynte med Jazz på Svenska, og det som slo meg først var den naturlige klangen i Jan Johanssons piano. Strengene på Georg Riedels bass hørtes detaljert, fyldige og innbydende ut.

    Vi fortsatte med Mahlers 3:e symfoni som vi begge kjenner godt selvom forskjellige innspillinger. Her var det Haitink med Concertgebouw. Mahler er bra testmusikk da det er stort dynamisk spillerom i musikken fra det mest stille pianopianissimo til full tutti med hele orkesteret for alt hva instrumentene holder for.
    Det som ble nevnt og som vi begge la merke til med en gang var den utrolige stillheten i bakgrunnen, totalt stille og rolig. Jeg fikk først intrykket at alt hørtes lavere ut enn tidligere. Men det var egentligen bare at alt var så stille. Man kunne velge selv hvilken stemme og instrument man vil følge i musikken. Alt stod frem med god tydlighet. Men fortsatt med balanse og ikke noe som overtok.

    Jeg ønsket å utfordre spilleren med store verk så siste sats av Beethovens 9:e med Jochum London Symphony Orchestra, og blant annet Kiri Te Kanawa ble spilt. Her stod stemmene frem med full energi når det trengtes og lå ovenfor orkesteret med en enorm glassklar transparens. Uten at opplevelsen av separasjon fra orkesteret ble for mye, eller at det druknet i det. En god innspilling med andre ord.

    Med litt skruing på Luxman RIAA så ble diskanten litt mindre fremstående och tonalitet och klang fikk mer fyldig karaktær. I Händels Messias med Neville Marriner og Academy St Martin in the Fields finns det nok med lyse stemmer og sopraner. Så her fikk diskanten testes mer med godt resultat. Holografi og luft mellom kor och kammerorkester var veldig behaglig. Tilstymmelsen av skarphet var nå borte men uten på bekostning av noe annet. Musikken bare er.
    20240305_203108.jpg


    Pickupen Phasemation PP-500 i samarbeid med 4-point 11"-armen sporet som den beste Volvo V70 Cross country på fjellet i snøstorm. Hva man enn kastet av på den så mistet den ikke kontroll. Kvaliteten på lyden er som alltid avhengig av innspillingen.

    I Simon & Garfunkels Bridge over troubled water er det litt spesielle greier som skjer i innspillingen. Ekko, reverb og andre ting som fort kan bli grøtete ble mer en faktor til å bli mer dratt inn i musikkens dybde.

    Vi avsluttet med Ry Cooder som spiller med Ali Farka Touré på albumet Talking Timbuktu. Her spiste vi Gifflar og drakk te samtidig. Den kritiske lyttingen og instillingsmodusen var nå over og erstattet med glede for musikken i godt selskap.
    20240305_205020.jpg




    Setter pris på å ha en god musikk-venn som inspirerer meg til å grave dypere i mitt eget musikkinteresse, forbedre det som er i anlegget og introdusere mye musikk jeg ellers aldri skulle fått mulighet til å oppdage selv.

    Tusen takk for hjelpen og en fantastisk dag @soundscape !​
     

    Eirik84

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2011
    Innlegg
    5.717
    Antall liker
    7.843
    Sted
    Drammen
    Torget vurderinger
    13
    Gratulerer med egen tråd @iGran!
    Her var det mye lekkert utstyr! :)

    Spesielt forsterkersettet gir jo direkte vann i munn 🤩
     
    Sist redigert:

    soundscape

    Æresmedlem
    Ble medlem
    21.09.2005
    Innlegg
    11.079
    Antall liker
    33.810
    Sted
    Nordre Follo
    Torget vurderinger
    19
    Det var en ære å få delta i oppsettet av Kuzma . En slik spiller ville nok være endgame for de fleste av oss. Bygget så den helt sikkert spiller like tight og presist om 50 år . Rett og slett et statement produkt . Det er også inspirerende å dele musikkopplevelser med noen man merker har like preferanser på lyd og hvordan vi lytter om jeg kan si det sånn. Og utfordringen til å flytte grensene på hva vi vanligvis spiller går begge veier. Hadde vi spilt det særeste vi har presentert for hverandre på en hi-fi messe , ville det rommet vært ganske tomt er jeg redd :LOL:

    Nå ble det naturlig nok mye fokus på Kuzma spilleren, da det er den nye stjernen på podiet. Men som flere sier i tråden , så er det bra utstyr hele veien her.
    Ta f.eks Preampen Luxman CL-1000 . Samme kvalitetsfølelse går igjen der som på det meste av utstyret. Veldig kul retrofeeling - og en fantastisk finish.
    Det er også en rør-preamp , men uten noen typisk rør-karakter i lyden. Den er total støyfri , og sammen med resten av kjeden leverer den et lydbilde som suger deg inn i musikken. Det er bare å google, så finner man topp omtaler hele veien. Powerampen ble blant annet omtalt som det nærmeste man kommer en "forsterkende ledning". Altså forsterker den signalet og driver høyttalerene uten noen form for farging. Sammen med CL-1000 utgjør den en combo med utrolige musikalske kvaliteter. Håper det er greit jeg linker til Luxmans egne sider på settet 🎶

    CL-1000 | CONTROL AMPLIFIERS | PRODUCTS | LUXMAN | Seeking higher sound quality

    M-10X | POWER AMPLIFIERS | PRODUCTS | LUXMAN | Seeking higher sound quality
     

    bluesbreaker

    Hundeeier
    Ble medlem
    05.03.2009
    Innlegg
    22.682
    Antall liker
    58.599
    Sted
    Blåskogen
    Torget vurderinger
    1
    Gratulerer med egen tråd.
    Liker godt at du skriver såpass utfyllende om bakgrunn og veien videre.
    Også gledelig at du virker å være opptatt av musikken.
    Jeg har mye og lære på området klassisk musikk.
    Og ikke minst ; - for et kvalitetsanlegg!
    Lykke til videre.
     

    iGran

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    29.04.2022
    Innlegg
    224
    Antall liker
    1.602
    Sted
    Makrokosmos
    Gratulerer med egen tråd.
    Liker godt at du skriver såpass utfyllende om bakgrunn og veien videre.
    Også gledelig at du virker å være opptatt av musikken.
    Jeg har mye og lære på området klassisk musikk.
    Og ikke minst ; - for et kvalitetsanlegg!
    Lykke til videre.
    Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, setter pris på det @bluesbreaker ! HiFi interesset kan fort bli litt for smalt for min del når hovedfokuset havner på komponenter og teknikaliteter. Selvom det kan være kult innimellom det og. Musikken er verdt så mye mer enn det.

    Klassisk musikk er et hav av muligheter da det er flere hundre år av musikk egentlig. Og det kan være vanskelig å vite var man skal begynne. Men all såkalt "standard repertoar" er et bra sted å begynne, der man også kan kjenne igjen "klassikerne" og derifra gjøre digresjoner i retningen man liker.

    Å være åpen for å lære som du sier er jo det viktigste ⭐.

    Jeg har alltid tenkt når jeg vært innom tråden din att Magnepan må være heftig til store orkester- og korverk!
     

    Jørn V Kile

    Medlem
    Ble medlem
    03.05.2016
    Innlegg
    27
    Antall liker
    22
    Sted
    Skjærhalden, Hvaler
    iGrans Mikrokosmos

    Hvor begynner det og hvor slutter det?
    Jeg var 11 år gammel og hadde nettopp begynt å spille piano. En dag var jeg på besøk hos en eldre nabo som hadde et stort musikkinteresse. «Nå skal du få høre noe spesielt» så fikk jeg høre Rachmaninovs pianokonsert no.2 med Sviatoslav Richter på en godt brukt LP. Døren til klassisk musikk var åpnet. Og all ukepeng gikk til å oppdage ny pianomusikk i flere år.
    I dag går fortsatt ukepengen til ny musikk av forskjellige slag i CD og LP. Jeg er takknemlig for at det finnes så mye musikk å oppdage, så det tar ikke slutt før jeg er slutt. Musikken er evig i den tidsbestemte sfære som er livet, tenker jeg.

    To Hifi or not to Hifi?
    Faren min var den i familien som holdt på med HiFi, komponenter og høyttalere kom og gikk. Men det anlegg som ble stående og som spilles på enn i dag er et Linn-anlegg. Men på den tiden syntes jeg hele hifi-opplegget var tullete, jeg spilte alt på min iPod med hodetelefoner. Fram til for et par år siden så var det fortsatt like greit, unntatt att iPod ble iPad. Men så tenkte jeg at det kunne være kult med et lite stereoanlegg. Der begynte en ny reise. Mange timer av besøk i hifi-butikker, lesing og samtaler kring lyd, for å teste og høre mest mulig forskjellige høyttalere og forsterkere. Musikken har alltid vært første prio for meg, tonalitet og dynamikk utifra et musikalsk perspektiv har vært grunnsteiner i det jeg ønsket i et anlegg.

    Hva endte jeg opp med?

    Preamp - Luxman CL-1000
    Vis vedlegget 1002856

    Vis vedlegget 1002857

    Poweramp - Luxman M-10X
    Vis vedlegget 1002858
    Vis vedlegget 1002859

    Høyttalere - Dynaudio Confidence 20
    Vis vedlegget 1002860

    Platespiller - Kuzma Stabi M,
    Arm - Kuzma 4-point 11",
    Pickup - Phasemation PP-500
    Vis vedlegget 1002861
    Vis vedlegget 1002862

    Vis vedlegget 1002863


    Min fars gamle CD-spiller - Primare DVD30

    Vis vedlegget 1002865

    Musikkreisen går videre.

    Med vennlig hilsen,
    iGran

    Bilder: @soundscape
     

    crosswind

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.11.2012
    Innlegg
    5.325
    Antall liker
    13.409
    Sted
    Svartskog
    Torget vurderinger
    13
    Grattis med egen tråd och finfint att du håller till i nabolaget iGran! :giggle:
     

    iGran

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    29.04.2022
    Innlegg
    224
    Antall liker
    1.602
    Sted
    Makrokosmos
    Tusen takk for alle hyggelige meldinger i tråden! Mange av dere som har egne tråder har jeg fulgt og lest fra og til i et par år nå, og flere har jeg hatt mulighet å treffe. Og ser frem til å treffe flere. Takknemlig for det.

    Tidligere hadde jeg ikke mange kjente å dele dette interesset med. Nå er det bare en melding eller en telefon som skal til for å diskutere og nerde sammen.

    Har lært mye om hifi og hvordan ting henger sammen, fordypet musikkinteresset, og oppdaget ny musikk gjennom forumet.

    Reisen fortsetter ➡.
     

    TT.

    The smooth jazz guy! 😉🇳🇴
    Ble medlem
    15.11.2007
    Innlegg
    40.460
    Antall liker
    84.167
    Sted
    Knapstad
    Torget vurderinger
    97
    Gratulerer med egen tråd og flott oppsett! 😉👍
     

    Entropy

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    07.01.2021
    Innlegg
    500
    Antall liker
    959
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    3
    Begynnelsen med Kuzma Stabi M + 4-point 11"-arm

    Vis vedlegget 1003063
    Jeg er ikke redd for å spørre om hjelp hvis jeg er usikker på noe. Så istedenfor å kontakte forskarteamet ved CERN så sende jeg ut en lydbølge til @soundscape , som gjerne stilte opp som arm-installatør til Kuzma 4-point 11" armen. I gjengjeld lovet jeg å stille med lunsj og fika.

    Så fort soundscape kom innenfor døren så begynte presisjonsarbeidet. Jeg ble litt satt ut av alle deler og manualens presise matematiske tabeller. Men sammen med en vinyl-veteran kan man puste rolig i trygghet og lære mye. Jeg er imponert over Kuzma sin ekstreme tekniske nøyaktighet ved utvikling av denne armen. Bare å skru ett varv på VTA-tårnet justerer kun 0.8mm og mellom hver strekk 0.1mm. Å skru på armen kan være en egen hobby i seg selv.
    Vis vedlegget 1003053

    Etter en stund var pickup og arm installert og det ble tid for å spille musikk. Vi begynte med Jazz på Svenska, og det som slo meg først var den naturlige klangen i Jan Johanssons piano. Strengene på Georg Riedels bass hørtes detaljert, fyldige og innbydende ut.

    Vi fortsatte med Mahlers 3:e symfoni som vi begge kjenner godt selvom forskjellige innspillinger. Her var det Haitink med Concertgebouw. Mahler er bra testmusikk da det er stort dynamisk spillerom i musikken fra det mest stille pianopianissimo til full tutti med hele orkesteret for alt hva instrumentene holder for.
    Det som ble nevnt og som vi begge la merke til med en gang var den utrolige stillheten i bakgrunnen, totalt stille og rolig. Jeg fikk først intrykket at alt hørtes lavere ut enn tidligere. Men det var egentligen bare at alt var så stille. Man kunne velge selv hvilken stemme og instrument man vil følge i musikken. Alt stod frem med god tydlighet. Men fortsatt med balanse og ikke noe som overtok.

    Jeg ønsket å utfordre spilleren med store verk så siste sats av Beethovens 9:e med Jochum London Symphony Orchestra, og blant annet Kiri Te Kanawa ble spilt. Her stod stemmene frem med full energi når det trengtes og lå ovenfor orkesteret med en enorm glassklar transparens. Uten at opplevelsen av separasjon fra orkesteret ble for mye, eller at det druknet i det. En god innspilling med andre ord.

    Med litt skruing på Luxman RIAA så ble diskanten litt mindre fremstående och tonalitet och klang fikk mer fyldig karaktær. I Händels Messias med Neville Marriner og Academy St Martin in the Fields finns det nok med lyse stemmer og sopraner. Så her fikk diskanten testes mer med godt resultat. Holografi og luft mellom kor och kammerorkester var veldig behaglig. Tilstymmelsen av skarphet var nå borte men uten på bekostning av noe annet. Musikken bare er.
    Vis vedlegget 1003058

    Pickupen Phasemation PP-500 i samarbeid med 4-point 11"-armen sporet som den beste Volvo V70 Cross country på fjellet i snøstorm. Hva man enn kastet av på den så mistet den ikke kontroll. Kvaliteten på lyden er som alltid avhengig av innspillingen.

    I Simon & Garfunkels Bridge over troubled water er det litt spesielle greier som skjer i innspillingen. Ekko, reverb og andre ting som fort kan bli grøtete ble mer en faktor til å bli mer dratt inn i musikkens dybde.

    Vi avsluttet med Ry Cooder som spiller med Ali Farka Touré på albumet Talking Timbuktu. Her spiste vi Gifflar og drakk te samtidig. Den kritiske lyttingen og instillingsmodusen var nå over og erstattet med glede for musikken i godt selskap.
    Vis vedlegget 1003064



    Setter pris på å ha en god musikk-venn som inspirerer meg til å grave dypere i mitt eget musikkinteresse, forbedre det som er i anlegget og introdusere mye musikk jeg ellers aldri skulle fått mulighet til å oppdage selv.

    Tusen takk for hjelpen og en fantastisk dag @soundscape !​
    Sykt koselig og inspirerende! Plukker opp ballen når småtroll er i bedre søvnsyklus og pappeskene noe mer utpakket!
     

    iGran

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    29.04.2022
    Innlegg
    224
    Antall liker
    1.602
    Sted
    Makrokosmos
    Sykt koselig og inspirerende! Plukker opp ballen når småtroll er i bedre søvnsyklus og pappeskene noe mer utpakket!
    Hyggelig å høre, det er bare å si ifra så får vi til noe! Lykke til med utpakking av alt! Hørt at vuggeviser på hifi-anlegg får de små til å sovne raskt.. 🎶😴
     

    iGran

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    29.04.2022
    Innlegg
    224
    Antall liker
    1.602
    Sted
    Makrokosmos
    - På lyttebesøk hos Akkelis Audio -

    Tenkt lenge at det hadde vært kult å besøke Akkelis Audio i Gøteborg, da de har mye spennende utstyr i butikken. Så etter litt mail og telefon kontakt så booket vi en tid.
    20240313_125914.jpg

    Jeg hade ønske om å høre RIAA fra Luxman og Soulnote, og Hana Umami Red PU. Soulnote var utlånt men det fanns en Hana Umami Blue og RIAA fra Luxman og Chord. Høyttalere var Martin Logan Impression ESL 11a.
    20240313_130001.jpg

    Platespiller Dr. Feickert Volare med PU Hana Umami Blue på ukjent arm.

    20240313_134203.jpg

    Chord Electronics Ultima Integrated.

    20240313_130011.jpg

    Chord Electronics Symphony RIAA.

    Designen på Chord produkter faller meg ikke helt i smak. Men kan man se bort fra det så hørtes lyden betydelig bedre ut. Det spilte godt i hele registeret med tydlighet og kontroll, og ikke så analytisk som jeg hadde forventet. Litt kranglete å bytte inputs da det er fargekoden som viser og ikke tall eller tekst, slik er det jo også på andre Chord komponenter. Men såfremt man ikke er fargeblind kanskje man kan lære seg..

    20240313_130022.jpg

    Luxman E-250.
    Lyden i Luxman RIAA var ikke dårlig den heller. Men her syntes jeg Chord synergien passet bedre sammen. Litt annen prisklasse er det jo også, selvom det ikke sier alt. Vi testet litt for å se hva som skjer med subwoofer når Subsonic filter er aktivert. Noe som Chord RIAA ikke hadde. Bassen ble som forventet ikke like fremtredende men musikken ble ikke blodfattig for det. Så går det sikkert å stille om subwoofer tilpasset hvis slikt filter er aktivert uansett.

    20240313_142215.jpg

    Butikken hadde et godt utvalg av LPs i forskjellige sjangere, meget hyggelig å kunne velge hva man selv liker.

    20240313_152634.jpg

    Hørte også på Avantgarde Acoustic Uno SD - G3. Med Soulnote A-1 integrert forsterker. Streamer var Innous. Spilte veldig stort og luftig. Skjønner hvorfor dette kan imponere. Veldig kult å teste store orkesterverk med mange blåseinstrumenter på disse hornhøyttalerne.

    Ble veldig godt tatt imot av de ansatte som sa «spill så mye du vil», hvilket jeg gjorde. Timene gikk fort og det ble mye snakk om hifi og musikk. En butikk jeg gjerne kommer tilbake til.
     

    ptb

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.11.2008
    Innlegg
    14.433
    Antall liker
    17.150
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    13
    Gratulerer med egen tråd og et flott oppsett.

    Ikke overrasket over at Kuzma’n ble med deg hjem. Skjønte jo at det klødde mer enn litt når vi var ute hos HiFi&Vinyl. Flott også at @soundscape hjalp til med å sette den opp.
    Hyggelig å hilse på igjen på messa i dag også :)
     

    iGran

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    29.04.2022
    Innlegg
    224
    Antall liker
    1.602
    Sted
    Makrokosmos
    - Oslo HiFi Show 2024 -
    Tanker og Refleksjoner fra en dag med lyd og gode samtaler

    Jeg var litt usikker på om jeg skulle ta turen til Asker for Oslo HiFi Show, men i dag når jeg stod opp å så ut av vinduet var det snøstorm! Så alternativet var å spille musikk hjemme, så da kunde jeg like gjerne spille musikk borte. Å reise fra verdens sentrum (Kolbotn) ut i den vide verden er alltid et prosjekt, men da togene på forkant var informert om å transportere audiofiler så viste dem seg på sitt beste og kjørte i tid.

    MBL
    20240316_171417.jpg


    Begynte messen med et foredrag med Jan Bratbak om alle utfordringer med å sette opp pickup på riktig måte. Selvom man skulle kunne gått derfra med nevroser av hvordan alle variabler kan bli feil, så tar jeg med meg noe han sa "høres det bra ut for deg, så er det det viktigste". Fikk snakket litt med Jan etter foredraget om Kuzma 4point 11"-armen min, og fikk en del tips om justeringer, det setter jeg pris på.

    Luxman & Fyne
    20240316_135643.jpg


    I Luxman rommet fikk jeg treffe en veldig sympatisk japansk dame som kom direkte fra Luxman i Japan. Der fikk jeg vite at min CL-1000 er håndlaget i Tokyo der de også lager de andre toppmodellene fra Luxman. Og at CL-1000 ikke kommer med Phono-del i Japan, kun for de andre ute i verden. Platespilleren de viste frem i dag var PD-171a med Luxmans egenutviklede pickup LMC-5. Dette spilte like flott som det så ut.

    Luxman PD-171a med LMC-5 PU
    20240316_135658.jpg


    Dette er kretskort som sitter i Luxman D-10X CD/SACD-spiller som også kan brukes som DAC. DAC-chip er fra Rohm. Satte øret mitt intill kretskortet og ja, det hørtes veldig bra og oppløst ut.
    20240316_141742.jpg


    Noe som fort var tydelig på denne messen var at volumnivået var ikke tilpasset små rom. Mange ganger ble lyden veldig slitsom og det spiltes altfor høy musikk, slik at jeg måtte gå ut. Ser ikke helt poenget med å vise frem anlegg som bare låter vondt grunnet dette. Istedenfor å vise potensialet til at man faktiskt kan få god lyd på lavere nivå også fra kostbare komponenter. Men mange kanskje blir imponert av dundrende bass og det som spiller (skriker) høyest. Kanskje jeg har begynt å bli en eldre man som liker det rolige og stillsamme bedre på demoer..

    A-HA A2 & Linn
    20240316_124558.jpg


    Dette anlegget syntes jeg spilte best på messen. Og detsamme mente jeg på Expo messen forrige år. Veldig bra dynamikk gjennom hele registeret fra bass til diskant, uten å bli slitsomt eller påtrengende. Spilte luftig og oppløst. Jeg ble rett og slett dratt inn i musikken , her satt jeg og koste meg en bra stund.


    Hyggelige samtaler!

    Det var mange entusiaster fra forumet på messen, og noen kjente jeg igjen herfra. Veldig hyggelig å hilse på nye ansikter som @gismo , @vim01 , @Karmana ,@bluesbreaker @srtorp , @Grumpy , @ou812rh @crosswind , @Figge , @Cash 63 , @Chalshus . Også de mer kjente @jorwed_ , @Evo , @Proethifi , @ptb . Disse samtalene med felles forummedlemmer var lett verdt 250kr i entreavgift. Jeg liker når andre er entusiastiske slik at man selv blir det og får opp øyet for nye ting innenfor hifi-interesset. Tusen takk for det!


    Estelon - Ypsilon - Transrotor platespiller
    20240316_162139.jpg

    Hyggelig tysker fra Transrotor ga inngående beskrivelse av hvordan platespilleren var bygget opp. Dette anlegget spilte også godt, ikke den tyngste bassen, men på et nivå som jeg liker. Med en varmere mellomtone og ro og stillhet i lydbildet. Her satt jeg sammen med @gismo og vi var enige om at dette kunde man levd godt med.

    Alt mulig.
    20240316_170723.jpg

    Priset for koseligste anlegg ble dette til Audio Aktøren, her spiltes det bånd og vinyl fra 50-tallet med Jan Johansson. Noen i publikum kommenterte at det manglet trykk och oppløsning, men jeg tenker at det er kanskje ikke det som var helt poenget med dette der og da. Imponatoreffek kan man søke annerstedes. Her var det mer gleden for musikken som stod i sentrum.


    Marten, Techdas, Esoteric.
    20240316_122549.jpg

    Det jeg likte best med dette anlegget var at dem spilte Rachmaninov uten at jeg trengte spørre. Men lyden var ikke optimal, om det var rommet eller annet som stod galt til kan man gruble over. Eller så går man videre i livet og gleder seg til å komme hjem til å spille på eget anlegg.

    Men hvordan hørtes MBL ut da? Jo de spilte musikk de og, fyldte rommet gott og man var omvelvet av musikken. Men for meg blir det litt rart når artisten fremstår som 4 ganger sin egen størrelse. Imponerende men ikke helt min greie. Høyttalerne så heftige ut og designet er spennende.


    Alt i alt var det en meget hyggelig dag og timene gikk fort. Sitter nå fremfor mitt eget anlegg og føler at det spiller godt nok for meg. Ting kan alltid bli bedre, og noen ideer har jeg nok fått fra dagens messebesøk. Men alt får ha sin gang og reisen fortsetter stille fremover.
    Ønsker alle som er innom en fortsatt fin helg.​
     
    Sist redigert:

    ou812rh

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    21.03.2006
    Innlegg
    5.505
    Antall liker
    15.358
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    10
    Hyggelig å måtes @iGran 👍 Trivelig å kunne slå av en liten prat og ikke minst på et ansikt bak nicket:)
     

    YesJens

    Musikkelsker og Livsnyter😊
    Ble medlem
    21.08.2018
    Innlegg
    3.274
    Antall liker
    6.435
    Sted
    Under stjernene
    - Oslo HiFi Show 2024 -
    Tanker og Refleksjoner fra en dag med lyd og gode samtaler

    Jeg var litt usikker på om jeg skulle ta turen til Asker for Oslo HiFi Show, men i dag når jeg stod opp å så ut av vinduet var det snøstorm! Så alternativet var å spille musikk hjemme, så da kunde jeg like gjerne spille musikk borte. Å reise fra verdens sentrum (Kolbotn) ut i den vide verden er alltid et prosjekt, men da togene på forkant var informert om å transportere audiofiler så viste dem seg på sitt beste og kjørte i tid.

    MBL
    Vis vedlegget 1006477

    Begynte messen med et foredrag med Jan Bratbak om alle utfordringer med å sette opp pickup på riktig måte. Selvom man skulle kunne gått derfra med nevroser av hvordan alle variabler kan bli feil, så tar jeg med meg noe han sa "høres det bra ut for deg, så er det det viktigste". Fikk snakket litt med Jan etter foredraget om Kuzma 4point 11"-armen min, og fikk en del tips om justeringer, det setter jeg pris på.

    Luxman & Fyne
    Vis vedlegget 1006481

    I Luxman rommet fikk jeg treffe en veldig sympatisk japansk dame som kom direkte fra Luxman i Japan. Der fikk jeg vite at min CL-1000 er håndlaget i Tokyo der de også lager de andre toppmodellene fra Luxman. Og at CL-1000 ikke kommer med Phono-del i Japan, kun for de andre ute i verden. Platespilleren de viste frem i dag var PD-171a med Luxmans egenutviklede pickup LMC-5. Dette spilte like flott som det så ut.

    Luxman PD-171a med LMC-5 PU
    Vis vedlegget 1006482

    Dette er kretskort som sitter i Luxman D-10X CD/SACD-spiller som også kan brukes som DAC. DAC-chip er fra Rohm. Satte øret mitt intill kretskortet og ja, det hørtes veldig bra og oppløst ut.
    Vis vedlegget 1006483

    Noe som fort var tydelig på denne messen var at volumnivået var ikke tilpasset små rom. Mange ganger ble lyden veldig slitsom og det spiltes altfor høy musikk, slik at jeg måtte gå ut. Ser ikke helt poenget med å vise frem anlegg som bare låter vondt grunnet dette. Istedenfor å vise potensialet til at man faktiskt kan få god lyd på lavere nivå også fra kostbare komponenter. Men mange kanskje blir imponert av dundrende bass og det som spiller (skriker) høyest. Kanskje jeg har begynt å bli en eldre man som liker det rolige og stillsamme bedre på demoer..

    A-HA A2 & Linn
    Vis vedlegget 1006489

    Dette anlegget syntes jeg spilte best på messen. Og detsamme mente jeg på Expo messen forrige år. Veldig bra dynamikk gjennom hele registeret fra bass til diskant, uten å bli slitsomt eller påtrengende. Spilte luftig og oppløst. Jeg ble rett og slett dratt inn i musikken , her satt jeg og koste meg en bra stund.


    Hyggelige samtaler!

    Det var mange entusiaster fra forumet på messen, og noen kjente jeg igjen herfra. Veldig hyggelig å hilse på nye ansikter som @gismo , @vim01 , @Karmana ,@bluesbreaker @srtorp , @Grumpy , @ou812rh @crosswind , @Figge , @Cash 63 , @Chalshus . Også de mer kjente @jorwed_ , @Evo , @Proethifi , @ptb . Disse samtalene med felles forummedlemmer var lett verdt 250kr i entreavgift. Jeg liker når andre er entusiastiske slik at man selv blir det og får opp øyet for nye ting innenfor hifi-interesset. Tusen takk for det!


    Estelon - Ypsilon - Transrotor platespiller
    Vis vedlegget 1006492
    Hyggelig tysker fra Transrotor ga inngående beskrivelse av hvordan platespilleren var bygget opp. Dette anlegget spilte også godt, ikke den tyngste bassen, men på et nivå som jeg liker. Med en varmere mellomtone og ro og stillhet i lydbildet. Her satt jeg sammen med @gismo og vi var enige om at dette kunde man levd godt med.

    Alt mulig.
    Vis vedlegget 1006495
    Priset for koseligste anlegg ble dette til Audio Aktøren, her spiltes det bånd og vinyl fra 50-tallet med Jan Johansson. Noen i publikum kommenterte at det manglet trykk och oppløsning, men jeg tenker at det er kanskje ikke det som var helt poenget med dette der og da. Imponatoreffek kan man søke annerstedes. Her var det mer gleden for musikken som stod i sentrum.


    Marten, Techdas, Esoteric.
    Vis vedlegget 1006496
    Det jeg likte best med dette anlegget var at dem spilte Rachmaninov uten at jeg trengte spørre. Men lyden var ikke optimal, om det var rommet eller annet som stod galt til kan man gruble over. Eller så går man videre i livet og gleder seg til å komme hjem til å spille på eget anlegg.

    Men hvordan hørtes MBL ut da? Jo de spilte musikk de og, fyldte rommet gott og man var omvelvet av musikken. Men for meg blir det litt rart når artisten fremstår som 4 ganger sin egen størrelse. Imponerende men ikke helt min greie. Høyttalerne så heftige ut og designet er spennende.


    Alt i alt var det en meget hyggelig dag og timene gikk fort. Sitter nå fremfor mitt eget anlegg og føler at det spiller godt nok for meg. Ting kan alltid bli bedre, og noen ideer har jeg nok fått fra dagens messebesøk. Men alt får ha sin gang og reisen fortsetter stille fremover.
    Ønsker alle som er innom en fortsatt fin helg.​
    Utrolig flott messe rapport😊
     

    iGran

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    29.04.2022
    Innlegg
    224
    Antall liker
    1.602
    Sted
    Makrokosmos
    - Jakten på den gyldne lyden -

    Jeg har vært interessert i å teste en annen RIAA for å se hva for andre muligheter som finnes der ute. En av disse har vært Gold Note PH-1000 som har en rekke innstillinger og EQ-kurver for eldre mono-plater som kom ut før RIAA-standardisering. Dette kan diskuteres om det egentlig var så mange forskjellige kurver, men om det kan de lærde stride.

    20240318_154253.jpg


    Det beste er å få prøve ting i eget anlegg, og det har jeg fått muligheten til å gjøre. PH-1000 har en solid byggekvalitet, dette er en komponent på 12kg. 3 innganger for platespillere, og mulighet til å koble til både ekstra strømforsyning og rør-trinn hvis man ønsker.

    IMG_20240319_201912~2.jpg


    Alt er tydelig i displayet som kan styres med en kontroll på enheten, eller via fjernkontroll. Veldig fint å sitte i lytteposisjon og endre innstillingene slik at man kan lytte seg frem til beste resultat.

    Manualen er ikke særlig utdypende av hva man kan gjøre av instillinger så google ble min venn her. Fikk oppdatert til seneste firmware og måtte gå å kjøpe inn en micro-USB kabel for å gjennomføre dette. Litt rart beslut av Gold note å ikke bruke noe mer modern tilkobling for oppdatering. Men oppdatering var enkelt gjort når filer var lastet ned på PCn.

    20240319_203037.jpg


    Første lytteintrykk er at PH-1000 spiller veldig forfinet, inget stikker særlig ut og det er god gjengivelse av dynamikk og rommet hvis det er med i innspillingen. Sammenlignet i korthet med RIAA i Luxman CL-1000 så har Luxman litt mer varme i klangen og litt bedre holografi. PH-1000 er litt mer nøytral og kontrollert i sin framføring. Men på fler muligheter for å justere gain, impedanse, EQ etc. så er PH-1000 il Capitano.

    20240319_205515.jpg


    Nå har jeg ikke en dedikert mono-pu, så får ikke testet potensialet fullt ut, men det er ihvertfall kult å spille mono-plater og teste de ulike eq-kurvene.

    Om Gold Note PH-1000 får bli eller reise videre får tiden vise. Det er ikke gull alt som glimrer?



     

    gismo

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2007
    Innlegg
    24.660
    Antall liker
    32.640
    Sted
    Væssia i Grue.
    Torget vurderinger
    20
    Veldig hyggelig å møte deg, hilse på og bli litt kjent med deg unge mann😊
    Treftes flere ganger, noe felles inntrykk og hyggelige samtaler! Håper vi treffes flere ganger👍🏼
    Flott messerapport!

    gismo
     

    iGran

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    29.04.2022
    Innlegg
    224
    Antall liker
    1.602
    Sted
    Makrokosmos
    Nærvær & Tilstedeværelse

    Er du nærværende i musikken?

    I en tid der vår oppmerksomhet hele tiden tvinges frem og tilbake mellom dataskjerm, scrollande på mobiltelefon og andre sosiale forstyrrelser i hverdagen. Hvor nærværende er vi virkelig. Når vi snakker med hverandre, hvor mange ganger sitter ikke noen på mobilen samtidig og scroller seg sjøsyk, lytter ikke og får ikke med seg hva som sies.

    Konsentrasjonsspannet har aldri vært så lavt, 8 sekunder sies det. En LP er vel opp mot 45 minutter lang.

    20240321_192701.jpg

    Mange ganger blir mobiltelefonen en slags flukt, istedenfor å kunne være til stede i tiden, her og nå. Jeg prøver bevisst å være nærværende i samtaler og i hverdagen. Men det er ikke alltid så lett, det er en indre øvelse i disiplin og tilstedeværelse som pågår hele tiden. Kan man få sort belte i dette tro?


    20240321_194149~2.jpg

    Ritualet at slå på anlegget i komponentenes egen rekkefølge får meg til å stoppe opp. Lytte til kneppelyden i forsterkeren som gjør seg klar å være til stede med meg. Kanskje kneppelyden har begynt å bli innlært á la Pavlov hos meg nå.

    20240321_185101.jpg

    Fokus og konsentrasjon når LP-platen legges på spilleren, med en følelse av ydmykhet for det som bor inni den. For dem som har lagt ned energi og arbeid på å dokumentere musikken som et testament i tiden for meg, her og nå.

    20240321_184659.jpg

    Det er ikke bare skuldrene som senkes når musikken flyter ut i rommet, det er også hjertet. Samtidig som musikken spiller på alle følelsers-strenger avhengig av hva for slags musikk det er.

    20240321_192437.jpg

    Anlegget blir et verktøy for å være til stede, nærværende i musikken. Fysisk og psykisk.


    Kanskje alt dette oppfattes som tull eller pretensiøse skriblerier. Men for meg er det en påminnelse om å være et nærværende menneske, til stede for sin omgivelse.

    Kveldens soundtrack til disse tanker ble afrikansk desert blues med Ali Farka Touré og Toumani Diabaté - In the heart of the moon.
    20240321_205145.jpg
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn