Dempingsfaktor er en av de mer meningsløse måleparametrene. Det er bare en vanskelig måte å oppgi utgangsimpedans for en forsterker på, ettersom dempingsfaktor = 8 (ohm) / utgangsimpedans. En brokoblet forsterker får dobbelt så høy utgangsimpedans som hver av sidene alene, ettersom de to utgangstrinnene begge er i serie med signalet. Dermed blir dempingsfaktoren den halve, ja.
Men dette har ikke så mye med "kontroll" å gjøre. Utgangsimpedansen i forsterkeren er nokså lav i utgangspunktet. For eksempel er den oppgitt til "< 0,008 ohm" for en EC AW250R. Det er en dempingsfaktor på mer enn 1000. Hvis du brokobler to sånne blir utgangsimpedansen < 0,016 ohm og dempingsfaktoren > 500 målt rett på forsterkerterminalene. Så lenge dempingsfaktoren er over ca 20 er du i pretty good shape med hensyn til bassgjengivelsen. Den har kanskje en viss betydning opp til ca 50, men over det er dempingsfaktoren god nok i massevis.
Tenk på at høyttalerkablene også er i serie med signalet til høyttalerne. Hvis du har 4 mm2 høyttalerkabler, så tilsvarer den endringen i utgangsimpedans (seriemotstand) å øke lengden på høyttalerkablene med en snau meter, f eks fra 1,5 til 2,4 meter. Hørbart? Vel, neppe, men uansett kan du motvirke det ved å bruke litt grovere eller litt kortere høyttalerkabel for å ende opp med eksakt samme dempefaktor målt på høyttalerterminalene.
Begrepet ble forresten oppfunnet av produsenter av transistorforsterkere på 1970-tallet, da de trengte et "skrytetall" som viste stor forskjell mellom transistorforsterkere (med mye negativ feedback) og rørforsterkere. Når både utgangsimpedans og høyttalerimpedans varierer ganske mye med frekvens sier ikke ett enkelt tall for "dempefaktor" i en nominell 8 ohm last så veldig mye.
Som Valentino også sier, det er impedansen i høyttalerlasten du bør være oppmerksom på. Hvis den er for lav, vil forsterkeren slite med å levere nok strøm, og du ender opp med å skape mer ekstra forvrengning enn hva du kansellerer med brokoblingen. Dessuten kansellerer du likeordens og står igjen med oddeordens forvrengning, så det langt fra opplagt at det er en god deal hvis forsterkeren begynner å slite med å levere nok strøm. Jeg ville kanskje reservert en slik løsning for 8-ohms høyttalere eller høyere.
http://www.audioholics.com/education/amplifier-technology/damping-factor-effects-on-system-response