Vel, med tanke på at global oppvarming er politikkens største salgsvare, og til en hver tid gjenstand for timing planlagt av godt (over)betalte politikere og rådgivere så skulle det vel bare mangle:
En av mange bløffer fra jens:
http://www.bellona.no/nyheter/nyheter_2009/Jens_ni_bio-bloeffer
En av mange artikler om avsløringene:
http://www.aftenposten.no/klima/article3385108.ece
En typisk klimaartikkel:
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2005607.ece
...når så dere sist en artikkel om hvordan nordvestpassasjen fryser igjen fra høsten og frem til våren? Det er tydelig vis ikke like interessant...
Og det skulle ikke være noen tvil om ekteheten:
http://www.nettavisen.no/nyheter/article2764049.ece
Bob Ward går hardt ut mot skeptikerne, og beskylder dem for å drive taktisk spill. Imidlertid har ikke Ward sagt noe som helst om de viktige avsløringene, sånn som hvordan de la planer for å unngå offentlighetslovene i USA og GB, hvordan de utelot temperaturskalaene fra middelalderen, og hvordan de har lagt opp til å kunne unngå å svare på skeptikernes innsigelser.
Noen av de betydeligste innsigelsene har vel vært:
1: Modellene for issmelting har benyttet data som bryter med de faktiske målingene man har gjort, og som er det eneste reelle erfaringsgrunnlaget man kan basere seg på. Den stemmer blant annet ikke med den naturlige nedsmeltingen som er en del av den årlige syklusen som også gir en rekke sett ferske måledata hvert eneste år. På den ene polen har vi et stort fastlandsområde med stor issmelting i sommerhalvåret. På den andre har vi ikke noe fastlandsområde, dermed bidrar ikke den til vannivået i havet. Ergo skulle vi hatt en dramatisk forskjell på havnivået i sommer og vinterhalvåret, eller snarere i høst og vårsessongene, men vi har ikke noe tall her som rimer med de oppsatte prognosene.
2: Man benytter alltid den naturlige sekvensielle nedsmeltingen av polene, og ikke minst topp og bunnår som eksempler for å forklare "hvor ille det har blitt" og at man derfor må ha vært for forsiktig i sine anslag. Man unnlater samtidig konsekvent å omtale hvor stor tilfrysningen på den motsatte polen er. Det årlige snittet fra måned til måned i Antarktis er i dag nesten det samme som i fjor, og det samme som snittet for perioden 1979-2000. I perioden 1979 til 2009 har vi på den sørlige halvkule en økning på omkring 0,8 millioner kvadratkilometer i snitt pr 10-år (av totalt litt under 20 millioner kvadratkilometer). Avvikene fra år til år ligger omkring 0,7 millioner kvadratkilometer, jevnt fordelt på + og - siden, mens starten på målingene i 1979 og i dag ligger eksakt på snittaksen.
3: Man tar ikke høyde for solens økte strålingsnivå. Vi er inne i den kraftigste solfkekkperioden siden man startet målingene for noe sånt som 130 år siden (med forbehold om at jeg husker det tallet rett). Gjennom tiden med måling har man sett en svært tydelig sammenheng mellom den globale temperaturen og solflekkaktiviteten. For eksempel falt den globale temperaturen nøyaktig i takt med et fall i solflekkaktiviteten mellom 1945 og 1965. Stigningene følger utviklingen med like stor presisjon.
4: Man har så langt unngått å kommentere 800 års forsinkelsen, i hvertfall med noen grad av substansiell info til å underbygge det. Det tar omkring 800 år fra et globalt temperaturavvik til vi har fått en stabilisering i havet. Dette kommer av havets masse og at dets evne til å ta opp CO2 (som varierer med temperaturen) også er en treg prosess. Nåtidens CO2-nivå stemmer med økningen i temperatur i tidlig middelalder. Sammenhengen kan leses ut av geologiske forskningsmetoder, og vi har grafer på disse tingene fra forhistorisk tid. De grafene som har vært vist der CO2 og temperatur følger hverandre som hånd i hanske har et så stort tidsperspektiv at det er umulig å se 800 års forsinkelsen. Ved å redusere tidsoppløsningen til noen få tusen år kan man tydelig se at temperaturkurven befinner seg omkring 800 år før man ser en rimelig presis kopi av den i form av temperaturkurve.
5: Man unngår dataene fra varmeperioden i tidlig middelalder som blant annet kan være en bekreftelse på at vi har en ganske normal temperaturutvikling, men kanskje viktigere, som gjør at vi skulle kunne forvente å få en økning av CO2-nivåene i dag.
6: Man unngår å ta for seg hvorfor det kun er temperaturen som styrer CO2-nivået på de historiske grafene, og ikke omvendt, og man har ikke fremlagt bevis som erstatter disse åpenbart feil benyttede kurvene.
7: En del av dykkemedisinen, og, om jeg husker rett, en av termodynamikkens lover, beskriver hvordan gasser under trykk vil løse seg opp i en væske inntil gasstrykket og metningsnivået i væsken balanserer (som i en colaflaske). Metningsbalansen er også avhengig av temperaturen i væsken, og ved økt temperatur frigjøres mer gass fra væsken og trykket i systemet øker mens metningsnivået i væsken synker. Man hevder å ha beregnet at netto økning av CO2 i atmosfæren er et ganske identisk tall med den totale utslippsmengden man hevder å ha beregnet fra den tiden da man tok i bruk fossilt brensel og frem til i dag. Imidlertid har man da ikke tatt høyde for at atmosfæren er et mikroskopisk magasin for CO2 sammenliknet med havet, at den globale "menneskeskapte" oppvarmingen ikke ville gjøre at havet ville slippe ut mer CO2 grunnet temperaturøkningen før om 800 år, og at havet da rimelig vis skulle absorbere noe sånt som 98,7% av det man har sluppet ut de siste 100 årene omtrent umiddelbart. Hvor kommer så resten fra? Det kalkulerte utslippet er med andre ord bare omkring 1,3% av den totale økningen. Tallene de vil vi skal forholde oss til viser derimot en økning på 205 milliarder tonn i atmosfæren, og bare 100 milliarder tonn i havet. Det er interessant at havet skiller mellom "menneskeskapt" CO2 og "naturlig" CO2.
8: Det tredje CO2-magasinet som er en del av økosystemet er biosfæren, omfattende det organiske livet og jordsmonnet. CO2-mengden i denne regnes som uendret fra 1750 og frem til i dag. Allikevel benyttes en reduksjon av biosfæren som argument for menneskeskapte utslipp. Det må dermed være snakk om en reduksjon i biosfæren som harmonerer med en tilsvarende økning i biosfæren for at tallene skal stemme, men i følge "forskerne" har vi en reduksjon og ingen er tydelig vis interessert i å forklare avviket. Avviket består i at vegetasjonens andel av biosfæren som i dag som i 1979 utgjøt 500 milliarder tonn CO2 skal ha bidratt vesentlig til en økning i luften og havet på til sammen 305 milliarder tonn CO2, uten selv å ha blitt endret, og uten å ha hentet CO2 fra jordsmonnet.
9: Regnestykket man benytter for karbon som reduseres til fossile stoffer skulle tilsi at i løpet av en periode på 210 000 år ville hele verdens hav, atmosfære og biosfære være helt tømt for CO2. Man kan anta at havet fungerte på samme måte for 500 millioner år siden. Man kan med andre ord trygt konstatere at fossile stoffer ikke er en konstant masse som ikke utveksles naturlig i økosystemet slik "forskerne" hevder.
10: Når "forskerne" setter opp regnestykket for hvor mye CO2 som utveksles mellom hav, luft, biosfære og fossilt brensel benyttes et tall på 7,3 milliarder tonn for hva som slippes ut av CO2 som følge av fossilt brensel. Av dette beregnes kun 3,2 milliarder tonn å gå til havet, mens det havet slipper tilbake er i dag beregnet til samme tall som i 1750. Havet skulle egentlig absorbert 98,7% av dette. Dersom vi legger til at havet, som nå er varmere enn i 1750, og i følge prognosene har samme metningsgrad som i 1750, frigjør en ekstrem mengde CO2 som altså ikke er tatt med i regnestykket er det grunn til å stille et stort spørsmålstegn ved presisjonen i "forskningsmaterialet". I tillegg matcher ikke fordelingen den netto endringen man har kunnet konstatere gjennom målinger av nivåene i 1979 og dagens nivåer. Tallene er justert for å passe.
11: Man har begynt å presentere kurver for temperatur de siste 1000 årene der den middelalderske varmeperioden fra ca 1100 til 1300 og "lille istid" fra 1400 til 1700 er utelatt. Hvorfor?
12: Sammenhengen mellom den varme perioden (som hadde en topp rundt år 1200) og CO2-nivået i dag møtes med taushet, eller, ikke helt. Man forsøker seg på to forklaringer:
12a: Om man studerer iskjerneprøver med data fra forhistorisk tid og frem til i dag kan man se at metangassnivået følger samme utvikling som CO2-nivået. Denne gangen derimot, følger ikke metangassnivået etter. Imidlertid unnlater de å nevne at metangassnivået følger økningen i biomasse som kommer naturlig som følge av veldig lange perioder med høy CO2. Slike økninger skjer ikke i en tidsperiode på 150 år. Det gjorde de naturlig vis ikke for millioner av år siden heller, men der har vi ikke like presise data.
12b: Man bruker istiden som eksempel på at skeptikerne tar feil. Argumentet er at mangelen på CO2 gjorde at temperaturen forble lav. Argumentet er i og for seg interessant om man ser bort fra minst 2 faktorer. Hvor mye energi avga solen på denne tiden? Og kanskje mer interessant, CO2-nivået må jo ha ligget ekstremt lavt på denne tiden, hvordan kunne istiden over hodet slutte dersom det var det lave CO2-nivået som holdt den gående?
Jeg har inntrykk av at denne Kvalheim i likhet med en rekke andre forskere som ble forsøkt kneblet og deretter trakk seg fra FN-s klimapanel har noe for seg.
http://www.nettavisen.no/nyheter/article2763291.ece
Det hjelper ikke at søknader om forskningsstøtte til EU har vært vedlagt ikke bare hva de skulle forske på, men også hva de hadde planer om å komme frem til gjennom forskningen.
De to viktige tingene vi vet i dag er at vi opplever global oppvarming, det er en viss grad av menneskelig "skapte" klimagasser i økosystemet, det er lite sannsynlig at de menneskelig forårsakede utslippene påvirker temperaturen mer enn solaktiviteten, det er mulig å redusere utslippene og ikke minst, det er utrolig mange som har ting å vinne på denne debatten.
Så da gjenstår det bare en ting: Jens har kalt FRP sitt utspill om at vi bør prioritere forskning for å skaffe oss mer informasjon om de faktiske forhold for uansvarlig klimapolitikk. Hvorfor er jens så redd for at noen skal forske på dette utenfor hans kontroll?