Før og etter målinger med RPG produkter

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Viste noen målinger i en annonse om gruppebestilling til Bergen, men tenkte dette kunne få en dedikert artikkel med flere eksemplar. Det mest interessante er å se på tiltak som virker nedover i frekvens. Både frekvensrespons og hva som skjer i tidsdomenet med vannfalls måling.

    Modex Products Bandwidth Comparison (Custom).jpg


    Først gjentas målinger med Broadsorbor plassert ved siden og bak høyttalerne på sidevegger. Broadsorbor er egentlig en absorbent, men som demper betydelig lenger ned i frekvens enn dybden skulle tilsi.

    Målinger er vist med 1/24 dB glatting og vises med begge kanaler opp til ca. 1 KHz. Det er ingen EQ i bruk. Bildene kan åpnes i egen fane (høyre knapp på mus for å få opp meny) hvis man vil sammenligne enklere.

    Først en frekvensrespons måling uten tiltak i dette området:

    Frekvensrespons før og uten sidetiltak.jpg



    Og vannfall før:

    Vannfall før og uten sidetiltak.jpg



    Vi prøver først to stk Broadsorbor (en på hver side) ved siden og bak høyttalerne med dimensjon 120x80x10,4 cm og får følgende resultat:

    Frekvensrespons med to stk Broads 120x80x10cm.jpg


    Vannfall:

    Vannfall med to stk Broads 120x80x10cm.jpg


    Blant annet er dippen ved 115- 126 Hz blitt redusert og det er også en ørlite reduksjon ved 69 Hz dippen foruten andre forbedringer.

    Så erstatter vi disse med litt større Broadsorbor paneler med dimensjon 150x80x10,4 cm. Altså 30 cm høyere.
    Vi ser da at dippen ved 115- 126 Hz området høynes ytterligere.

    Frekvensrespons med to stk Broads 150x80x10cm.jpg


    Vanfall:

    Vannfall med to stk Broads 150x80x10cm.jpg




    Videre må vi flytte på tiltak på frontveggen. Det står et par Modffractal diffusorer på frontvegg og to stk BAD Arc inntil hjørnene. Vi må skyve alt mot midten for å gjøre plass i hjørnene til flere Broadsorbor paneler langs sideveggene. Da er det greit å måle først å se hva som skjer med denne forskyvingen. Og vi ser at det blant øker en dip rundt 32 Hz. Men vi lar det være nå.


    Frekvensrespons med Modffrac og BAD Arc skjøvet til venstre.jpg



    Så plasseres ytterligere to stk Broadsorbor (en på hver side) på bakre sidevegg inntil hjørnene. Samme dimensjon som forrige med 150x80x10,4 cm. Vi har altså nå totalt 4 stk Broadsorbor paneler. Og vi måler igjen.

    Frekvensrespons med fire stk Broads 150x80x10cm.jpg



    115 Hz området har trukket seg ytterligere opp og vi har en enda jevnere respons foruten en mindre dip ved 32 Hz som økte som resultat av at tiltak på frontvegg ble skjøvet.

    Vannfallet er også forbedret med mindre resonanser. Sammenlign gjerne med den første (rød graf) uten tiltakene. Man kan da merke seg at decayet i 20-30 Hz faktisk er blitt redusert en del. Det kan riktig nok være litt tilfeldig.

    Vannfall med fire stk Broads 150x80x10cm.jpg



    Her er bilder med to Broadsorbor på hver side.
    IMG_20200910_170451 (Liten).jpg


    IMG_20200910_170500 (Liten).jpg



    Tar også med en overlay med frekvensrespons før og etter med litt høyere oppløsning på grafen. Poengterer igjen at mindre nivå rundt 32 Hz var et resultat av at tiltakene på frontvegg ble flyttet. Det kan nok forbedres med bedre plassering, men ble ikke gjort i denne omgang.

    Overlay frekvensrespons før og etter.jpg



    Alt i alt en fin forbedring. Resultatet er lyd med mer fylde, mer trøkk, strammere og mer artikulert bass og mer korrekt tonalitet. Det er riktig nok enda mer å gå på, og da må man gjerne fortsette med tiltak andre steder. F.eks er det her ingen tiltak i taket over høyttalerne eller bak hvor skråtak møter vegg i dette tilfellet. Der ligger en del resonanser.
     

    Kommentarer

    lydogakustikk

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    14.06.2014
    Innlegg
    1.177
    Antall liker
    2.124
    Så skal vi se på før og etter målinger med Modex plater hos en kunde. Modex plater er bredbåndete bassfeller som kommer i tre typer. Type 1 ved oppgitt virkning fra 50 Hz til 500 Hz. Type 2 med oppgitt virkning fra 35 Hz til 100 Hz. Og Modex Broadband som er oppgitt med virkning fra 50 Hz til 5000 Hz. Produktene finner man her:

    Det være viktig å poengtere at det som kan se ut som mindre forandringer målemessig noen ganger i bassområdet, kan slå ut ganske betydelig lyttemessig.

    I dette tilfellet var det en kraftig resonanse i lytteposisjonen rundt 66 Hz. Etter målinger i rommet med kartlegging ble det montert to stk Modex plater type 1. Det ble også montert to stk BAD paneler over disse med dimensjon 60x60x10,4 cm. BAD panelene har derimot ikke effekt ned mot 66 Hz.

    Gjør oppmerksom på at nye målinger ble tatt flere dager etter første måling og nivået var ikke helt likt. Micplassering kan da også ha vært bittelitt forskjellig, men ikke noe som vil utgjøre noe til lave frekvenser. Det ulike nivået gjør det litt vanskelig å sammenligne frekvenrespons og derfor ser vi her bare på vannfallsmålinger.

    I ørehøyde målte det slik før montering av tiltakene:
    before.jpg


    Med tiltakene plassert målte det som følger:
    after.jpg


    Resonansen rundt 66 Hz ble redusert betydelig og vi har også at responsen jevnet seg ut over 50 Hz med mer nivå.

    Når man gjør basstiltak kan det være vesentlig å måle i et større området enn bare ørehøyde. Bass oppleves av hele kroppen og av og til vil man se større forskjeller i andre høyder.

    Her er før og etter målinger i mavehøyde.

    Før mavehøyde:
    before stomach height.jpg


    Etter mavehøyde:
    after stomach height.jpg



    Så ser vi også på målinger nede ved føttene :D

    Før ved fothøyde:
    before feet height.jpg


    Etter ved forhøyde:
    after feet height.jpg


    Spesielt målinger i maveregionen viser også en solid reduksjonen av 66 Hz resonansen og flatere respons med mer nivå ved 40-50 Hz.

    Responsen og resonanser er også blitt noe forbedret over ca. 150 Hz. Man ser dessuten noe lavere nivå på 35 Hz resonansen uten at det er sikkert om det faktisk skyldes at tiltakene virker der eller er mer tilfeldig.

    Kunden opplevde dette som en meget positiv forbedring. Senere ble det montert noen 80 Hz Modex moduler Hz og vi kommer kanskje tilbake til med før og etter målinger på det.
     

    duc999

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.12.2007
    Innlegg
    2.205
    Antall liker
    4.544
    Sted
    Haugesund
    Torget vurderinger
    3
    Har du noen forslag til tiltak her? Med og uten Sub
     

    lydogakustikk

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    14.06.2014
    Innlegg
    1.177
    Antall liker
    2.124
    Har du noen forslag til tiltak her? Med og uten Sub
    Vil anbefale å ta kontakt med oss. Anbefalte tiltak vil være avhengig av hvor det kan plasseres, hvor stort det kan være, budsjett, estetiske krav osv. I forhold til trykkbaserte bassfeller vil det også være fordelaktig å måle rommet for å finne trykkpunktene. En måling i lytteposisjon viser hva som trengs, men det viser ikke hvor tiltakene bør plasseres. Man kan selvsagt evt. bare gå for bredbåndete produkter som uansett vil virke til noe, men det er ikke helt optimalt.

    Utifra målingene som vises kan man si på generell basis at det er behov for tiltak som virker fra de laveste frekvensene og opp til 250-300 Hz. Det innebærer en kombinasjon av trykkbaserte bassfeller og produkter som tykke Broadsorbor, BAD Arc eller BAD paneler. Man kan også kombinere disse produktene sammen (f.eks BAD panel eller Broadsorbor montert utenpå en Modex plate). Det ser ut til å være rom for store lydmessige forbedringer her med reduksjon av resonanser og "ringing".
     

    lydogakustikk

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    14.06.2014
    Innlegg
    1.177
    Antall liker
    2.124
    Så kan vi se på en før og etter måling med Modex platen som selges i USA. Den er ulik de som selges her. Den er 15 cm tykk og måler som følgende:

    Modex-Plate.png



    Rommet det var snakk om her hadde en dimensjon på 3,76 m x 3,23 m x 2,44 (H) m. Men det fantes en kraftig resonanse og "ringing" ved 140 Hz som gjorde at det absolutt ikke fungerte.
    Først ble det prøvd å dra ned dette med EQ. Opplevelsen med EQ var det manglet noe som skulle være der og det var noe i lyden som ikke skulle være der.

    Derfor gikk man videre med å se på basstiltak. Resonansen var spesielt sterk bak høyttalerne og i området over høyttalerne. To Modex plater ble kjøpt. Selv om planen vare å montere en bak høyttalerne og en i taket, så ble begge prøvd på veggen og resultatet med dette var så bra at man ikke testet montering i taket. Her ser vi begge Modex platene montert.
    Workstation-with-panels-1500x1125 (Liten).png



    La oss ta en titt på før og etter målinger.
    Først ser vi på 2D versjon av vannfall. Ikke ulik spectrogram i REW.

    Før:

    No-Treatment.png



    Etter:

    With-Treatment.png



    3D vannfall før:

    Waterfall before.jpg



    Etter:

    Waterfall after_2 units.jpg



    Man ser at problemfrekvensen ikke klinger ut ("ringing") like mye i tid lenger. Den er også redusert i nivå.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…

Informasjon om bruker

lydogakustikk
Bransjeaktør
Medlem siden
Antall liker
2.124
Link til alle artikler
47
lydogakustikk sine annonser
Bransjenyheter
Introduksjon av Vera Audio Coherence 12

Introduksjon av Vera Audio Coherence 12

  • 65
Ønsker å presentere høyttaleren Vera Audio Coherence 12 og dele tanker bak designet. Høyttaleren nærmer seg ferdigutviklet og målet er å lansere den innen sommer/høst. Et bilde under av...
Fortsett
Bransjenyheter
Modffractal-et produkt å teste før det er for seint

Modffractal-et produkt å teste før det er for seint

  • 30
Som det ble nevnt i en annen nyhet, så vil flere av produktene fra RPG ikke bli tilgjengelig lenger for private snart. Link...
Fortsett
Bransjenyheter
Kan gå mot slutten for RPG produkter til private

Kan gå mot slutten for RPG produkter til private

  • 0
Det skjer endringer med RPG som gjør at mange av produktene fremover vil kun selges i høyt antall og prisene vil også stige. Man vil rette seg mot pro-markedet. Har du hatt planer om å bestille...
Fortsett
Bransjenyheter
Fellesbestilling av RPG akustikkprodukter til Oslo

Fellesbestilling av RPG akustikkprodukter til Oslo

  • 1
Har en kunde i Oslo som vurderer å bestille en del RPG produkter og vil i den forbindelse undersøke om flere i området vil være med på denne bestillingen. Pallefraktkostnaden fordeles da på flere...
Fortsett
Bransjenyheter
RPG akustikkprodukter på tilbud i Bergen

RPG akustikkprodukter på tilbud i Bergen

  • 3
Vi selger en del produkter nå med meget god rabatt. I utgangspunktet produkter som må hentes i Bergen, da frakt blir fort kostbart med disse størrelsene. Med tanke på at man vanligvis betaler...
Fortsett
Bransjenyheter
Dokument om designet av Vera Audio P400/1000

Dokument om designet av Vera Audio P400/1000

  • 34
Vi har laget et dokument med en del info om designet og tekniske løsninger av Vera Audio P400/1000 effektforsterkeren. Kun på engelsk vel og merke. Dokumentet kan sees eller lastes ned her...
Fortsett
Topp Bunn