lark skrev:Bruker 2x6 kvadrat solid core installasjons/grøftekabel. Et helvete å bakse på plass bak anlegget. Men den blir værende der, ja ;D
Pokker, jeg uttrykker meg tåkete. Mente 2x6kv pr side, om du ikke har stativhøyttalere
Mvh. RS
lark skrev:Bruker 2x6 kvadrat solid core installasjons/grøftekabel. Et helvete å bakse på plass bak anlegget. Men den blir værende der, ja ;D
Fremdeles en smule tåkete? Jeg har toleder, 6 kvadrat pr.leder, i høyre side, og det samme i venstre side ;DR.Solhaug skrev:lark skrev:Bruker 2x6 kvadrat solid core installasjons/grøftekabel. Et helvete å bakse på plass bak anlegget. Men den blir værende der, ja ;D
Pokker, jeg uttrykker meg tåkete. Mente 2x6kv pr side, om du ikke har stativhøyttalere
Mvh. RS
lark skrev:Fremdeles en smule tåkete? Jeg har toleder, 6 kvadrat pr.leder, i høyre side, og det samme i venstre side ;DR.Solhaug skrev:lark skrev:Bruker 2x6 kvadrat solid core installasjons/grøftekabel. Et helvete å bakse på plass bak anlegget. Men den blir værende der, ja ;D
Pokker, jeg uttrykker meg tåkete. Mente 2x6kv pr side, om du ikke har stativhøyttalere
Mvh. RS
Vanskelig nok å håndtere 2x6 kv. solid core, så det får holde. Men godt låter det Prøvde først å skru kabelendene rett i terminalene, men endte opp med krympa og lodda ringkabelsko. Det sikrer meget god kontakt, noe som jeg mener er alfa og omega.R.Solhaug skrev:Akk, jeg gremmes. Jeg prøver å antyde en dobling av det her, om du har fysiske forutsetninger til å gjennomføre oppkoblingen da. Det krever sim mann :
Mvh. RS
Hva er egentlig poenget med dette innlegget?R.Solhaug skrev:Med all respekt en ufattelig meningsløs oppgave. Alle "tester" eller vurderinger, blinde eller ikke utført av "amatører" har i beste fall svært begrenset verdi om i det hele tatt noen. Man ender nesten alltid opp med upresise eller uriktige konklusjoner og ender dermed opp enda dummere enn før.
Virker kanskje slemt men det er ikke desto mindre tilfelle
Skulle dette hatt noe for seg måtte det ha foregått under veiledning av kyndig ekspertise, og de3m finner du ikke mange av
Mvh. RS - overkabelsjef 8)
Dess færre kabler, dess enklere vil det være å sammenligne disse, samt differensiere kablene ved blindtesting. Det hadde selvsagt vært interessant å sammenligne opptil flere kabler, men når problemstillingen går ut på om det er forskjell på billige og dyre kabler lydmessig faller poenget ved å teste flere enn to kabler bort, med mindre man tester en kabel i mellomprissjiktet for å se om pris og lyd er proporsjonale.f skrev:Hvorfor bare to kabler?
.Marcus skrev:Hva er egentlig poenget med dette innlegget?
Jeg har en anelse, og det er hovedsaklig ikke relatert til kabler, så jeg ser ikke helt relevansen i din sammenligning mellom å måle kabler og å måle frekvensgang på bordradioer (som for øvrig sjelden er dimensjonert til å drive noe annet enn sin innebygde høyttaler).R.Solhaug skrev:Selv en fislete liten bordradio fra Tampong kan måle flatt og pent rett frekvensgang helt ned, akkurat som monoblokkene fra Makrell. Alikevel drtiver de velvoksne fullrangehøyttalere nokså ulikt. Har du noen anelse om hvorfor?
Har du belegg for å diktere min personlige gevinst av å utføre dette forsøket?R.Solhaug skrev:ikke vil du bli noe klokere av dette
Mvh. RS
Takk for informasjonen, skal titte på denne litt senereomholt skrev:Bruk en kalibrert mikrofon for å få korrekte målinger. For eksempel den som Juice Hifi selger (MP-1r-KIT Measurement kit)
http://www.juicehifi.com/no/index.html
Testen vil nok ikke gi generell informasjon, men informasjon som er rett i forhold til mitt eget anlegg. Hvor nøyaktige målingene blir får vi se, men jeg mener man ikke kan høre det et måleapparat ikke oppfatter. Det er en grunn til at vi bruker apparater til å måle trykk/lengde/fart/akselerasjon/volum/surhetsgrad/osv. og det er fordi menneskets sanser er begrensede.roffe skrev:Men jeg er enig i at det å måle kabelforskjeller er en enorm utfordring, og at lasten kan spille en vesentlig rolle i sammenhengen, spesielt om kablene er lange og tynne og lasten lavimpedant.
Dette høres veldig interessant ut Rhesus! Men jeg har dessverre ikke kjennskap til fremgangsmåten. Hvis du tar deg tid til å skrive opp et forslag til metode prøver jeg gjerne denne måten i tillegg til målingene av frekvens/impuls/faserespons. Flere tester blir nok med på å nyansere oppgaven noeRhesus skrev:Å måle frekvensgangen med mikrofon er å gå over bekken etter vann. Man kan like gjerne måle spenningen på høyttalerterminalene. Det er enklere teknisk, og gir mye sikrere resultater.
Beklager litt OT innlegg, men vil bare berømme deg for god innsats og korrekt tenkning.Marcus skrev:Dess færre kabler, dess enklere vil det være å sammenligne disse, samt differensiere kablene ved blindtesting. Det hadde selvsagt vært interessant å sammenligne opptil flere kabler, men når problemstillingen går ut på om det er forskjell på billige og dyre kabler lydmessig faller poenget ved å teste flere enn to kabler bort, med mindre man tester en kabel i mellomprissjiktet for å se om pris og lyd er proporsjonale.f skrev:Hvorfor bare to kabler?
Ikke helt enig. Synes ikke måling av frekvensgang i sweetspot er dumt når man skal bevise eller klargjøre noe. Det er fra sweetspot folk påroper at de opplever at kablene går en oktav dypere osv. Da kunne man f.eks ha vist hva litt flytting av høyttalerne, et teppe lagt over en skinnsofa man sitter i og lytter i, en akustikk plate plassert i førsterefleksjonen gjør med frekvensgangen og så gjort noen målinger der man skifter mellom dyre og billige kabler. Fint til å påpeke et poeng tenker jeg.Rhesus skrev:Å måle frekvensgangen med mikrofon er å gå over bekken etter vann. Man kan like gjerne måle spenningen på høyttalerterminalene. Det er enklere teknisk, og gir mye sikrere resultater.
.Marcus skrev:Har du belegg for å diktere min personlige gevinst av å utføre dette forsøket?R.Solhaug skrev:ikke vil du bli noe klokere av dette
Mvh. RS
Mener bestemt jeg allerede har ytret et ønske om at denne tråden reserveres mot slike innlegg som ikke eier et fnugg av konstruktivitet - men heller sier noe om forfatters ståsted.
Det er nok ingen hemmelighet at er man overbevist om noe i stor nok grad så kan man heller ikke bli opplyst av andre. Man skal heller da ikke være skråsikker, med mindre du kan vise til håndfaste bevis som motsier noe annet. Hadde verden vært full av skråsikre kverulanter hadde vi nok ikke kommet oss av flekken. Sunn fornuft er tingen.
Jeg syns det er flott at flere våger å mene noe objektivt, våge å måle, våge å bruke teori og kjent vitenskap, og ikke minst våge presentere resultater. Det er mange med "ekspertise" som ikke liker at folk kødder med troen og opplevelsene deres. Fortsett med oppgaven du. Jeg er sikker på at den vil gi deg meningsfylt innsikt, og ikke gjøre deg dummere -tvert imot.Marcus skrev:Så hadde jeg endelig tilstrekkelig med tid til å skrive et innlegg her!
Tidsfristen for å levere oppgaven nærmer seg fort, og jeg må se til å få skrevet ned hva jeg skal teste og hvordan.
Det er allerede bestemt at hovedvekten blir på målingene og teorien bak - men jeg har mer og mer lyst til å invitere et par kamerater bort for å se om de mener å høre forskjell. Ved å både ha målinger og faktiske blindtester tror jeg blir bra saker. Det er mulig jeg i tillegg supplerer med mine subjektive uttrykk, men jeg tipper det ender i at jeg er ydmyk i forhold til mine evner til å høre forskjell. Vi får se.
Jeg vil gå for 2 kabler. Disse skal jeg selv mene er fornuftig konstruert, med den hensikt at de skal binde sammen forsterkertrinn og høyttaler. Jeg velger å se bort ifra hvordan kablene i utgangspunktet måler, for heller å fokusere på om dyrere kabler gir bedre lyd. Det er dette som jeg har oppfattet er den største problemstillingen på området, etter deres hjelp her i denne tråden.
Hver kabel måles i et program, f.eks. WinMLS, for å finne impulsrespons og frekvens/faserespons. Det vil bli foretatt flere målinger for å luke ut så mye tilfeldig støy som mulig, og de akustiske forhold endres ikke mer enn det forskjellen i kablenes fasong er. Gjennomsnittet av alle målingene for hver kabel vil bli grunnlaget for sammenligning.
Hvis det er forskjell i respons vil disse bli vurdert - dette på en subjektiv måte, ettersom all hørsel er subjektiv og grensen for "ikke-hørbart" og "hørbart" ikke er hogd ut i stein.
Oppgaven vil bli utformet i henhold til de rammer jeg har fått av skolen, men jeg kan om ønskelig utvide innlevert oppgave og legge ut her hvis folk synes det kunne være interessant å få med seg hva jeg konkluderte, kikke litt på målingene og kanskje ut ifra disse trekke sin egen konklusjon.
Jeg trenger hjelp til et par ting til:
- Hvordan setter jeg opp lydopptaksutstyret
Hvilke komponenter trenger jeg? Hvor mye koster det? Forslag til mikrofoner som egner seg til oppgaven? Finnes det noen i Stavanger som leier/låner ut slikt utstyr? Kort og godt er alt av info knyttet til selve utførelsen av målingene interessant.
- Hvor får jeg låne et par svindyre kabler?
Jeg trenger ganske enkelt noen dyre kabler for å sammenligne med de billige. Jeg regner mine egne kabler for å være av en helt OK pris, da jeg vektlegger konstruksjonskvalitet og setter pris på hvor solide mine nåværende kabler føles.
Testen må utføres med dyrere kabler. Jeg tenker kanskje helst på kabler som kommer i klassen på 20.000+ kr. Hvis dyrere kabel er bedre enn billig kabel burde svindyr kabel og grisebillig kabel ha størst mulig divergenspotensial. Det er klart jeg ikke har råd til svindyre kabler med mindre jeg selger både sykkel og stereo - men vil heller ta en mer økonomisk gjennomførbar retning og spørre om det finnes folk i Stavangerområdet som sier seg villig til å låne bort et par kabler i denne prisklassen i et tidsrom som kan avtales. De som låner får selvsagt låne mine høyttalerkabler i samme tidsrom om ønskelig.
Sosleis, så var det igang igjen Beklager igjen all den tiden jeg var borte, men ymse arbeid ballet på seg noe fort. Håper tråden vekkes til live igjen etter noe tid i dvale!
Enklere, ja, men ikke enkelt.Rhesus skrev:Å måle frekvensgangen med mikrofon er å gå over bekken etter vann. Man kan like gjerne måle spenningen på høyttalerterminalene. Det er enklere teknisk, og gir mye sikrere resultater.
Jeg vil give dig ret i af højtalererledningens ohmske modstand har relativ lille indvirkning på Q'et, skal det blive til noget skal alt regnes med: efektforstærkerensudgangsimpedans + højtalerlednings ohmske modstand + evt. seriespolen (seriespoler) ohmske modstand. så begynder det at betyde noget.Low-Q skrev:Det er jo mange interessante innfalsvinkler på hvordan en kabel påvirkes av ledemateriale, isolasjon, mekanisk opbygging etc. Artig å lese.
Angående kabelens resistans som påvirker høyttalerens Q er jo et relevant tema i målesammenheng. Vi må huske på at bassens delefilter bidrar en del med høyttalerens Q, men den avgjørende resistansen er høytteleren selv. En talespole på typisk 6 ohm sammenlignet med kabelens 0,01 ohm, eller deromkring gir en indikasjon på det relative forholdstall som bestemmer i hvor stor grad Q endres med valg av forskjellig kabel. Går man opp fra 2m 4 kvadrat til 2m 10 kvadrat, endres brutto resistans fra 6,017 Ohm til 6,007 Ohm en forskjell på 1,7 promile, eller i dB ca 0,007dB. Noen påstår altså hardnakket en KLAR forbedring i kontroll på bassen med å gå opp i kvadrat - her er et eksempel som noen lunde slår ihjel den påstanden med nokså overlegen styrke. Hva med Q'et. Det endres så og si ingenting. Q-et i talespolen endres mange ganger mer bare med temperaturøkningen i talespolen under spilling.
mvh.
Vidar