Hva gjør en Air Coil?

Jorgen1

Overivrig entusiast
Ble medlem
27.02.2014
Innlegg
585
Antall liker
155
Heia
Jeg venter på et par nye høyttalere. I mitt hi-fi interesserte liv 2.0 falt jeg pladask for full range driver løsning med relativt høy sensitivitet. Vel, denne gangen har jeg kjøpt meg en løsning som forklares slik;.det er to identiske drivere (6.5" alnico) som, når benyttes i full range er oppgitt til å ca94db sensitivitet. I denne løsningen er det to like drivere men hvor den er koblet slik at den ene driveren spiller FR, mens en (nesten lik, men uten whizzer cone, er "bak" en air coil og stopper på (tror jeg) 500Hz oppad. Dette påvirker sensitivitet og siden koblet slik så skal sensitivitet øke, HT oppgis nå til ca 97db. Jeg kan ikke de tekniske sidene av dette og spør derfor om noen kan utdype og forklare dette. Slik jeg forstår det blir spesielt midbass området fyldigere. Er det noen spesielle negative sider ved å introdusere en air coil? Det er ganske også viktig å nevne at jeg informert om at impedanse er endret fra 8ohm til 6 ohm. Noe jeg ikke tror byr på noen problemer for amp som skal tåle rimelig lav impedans ved behov

Takke på forhånd

J
 

Fenalaar

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.05.2002
Innlegg
8.607
Antall liker
7.176
Sted
Narvik
Torget vurderinger
3
Dette er det som heter luftspole på norsk. Den fungerer som et delefilter for den ekstra enheten, og sørger for at den ruller av ved rett frekvens.

Ved en frekvens gitt av bredden på høyttaleren, går den over fra å sende lyd i en halvsirkel framover og til å bli rundtstrålende. Under denne frekvensen, blir følsomheten lavere. Dette kompenseres av det ekstra elementet, og spolen sørger for å koble den bort der den ikke trengs.

Luftspole er den beste spolen til dette bruket.

Johan-Kr
 

Jorgen1

Overivrig entusiast
Ble medlem
27.02.2014
Innlegg
585
Antall liker
155
Hi og takk for forklaring. Jeg er spent på hvordan dette lyder. Har et par HT som spiller full range, men byggeren sier at med løsningen jeg beskrev over så får jeg litt mer tyngde i nedre område, og at det da er to elementer som jobber sammen.
 

Vidar Øierås

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.01.2003
Innlegg
3.202
Antall liker
341
Jeg går ut ut fra at høyttalerne dine er relativt smale med 6.5" drivere. Et elementet som deles ved 500Hz vil etter det jeg kan forstå bidra ekstra fra 500Hz og ned. Det er ofte en grunn til dette. Baffelsteprespons.
Baffelstepresponsen sees tydelig med fulltoner som ikke har filter. Frekvensresponsen sett fra laveste frekvens, er noen lunde jevn frem til 3-400Hz hvor den gradvis øker med noen dB før den flater ut igjen. Følsomheten på 94dB er nok over baffelstepfrekvensen. Bidraget til element nr. 2 sørger nok for å øke nivået under baffelstepfrekvensen. Derfor vil følsomheten forbli 94dB, men jevnt over i hele frekvensregisteret.

Jeg antar også at element nr. 2 er paralellkoblet til element nr. 1 (FR). Det gir halvert impedans fra 500Hz og ned. Halvert impedans dobler effekten med 3dB. I tillegg har du dobbelt areal som bidrar med ytterligere 3dB. Totalt 6dB økning i lydtrykk.

Baffelsteprespons kommer av at baffelen ikke greier å bære de lengre lydbølger fremover, men lyden stråler mer og mer rundt høyttaleren nedover i frekvens. Dette er årsaken til redusert lydtrykk under baffelstepfrekvensen. Uten kompensasjon med ekstra element fra baffelsteppen og NED, eller et RL-filter som reduserer lydtrykket fra bafelsteppen og OPP, vil låte tynt og flisete.

Vidar
 
Topp Bunn