V
vredensgnag
Gjest
Man kan ikke stole på wikipedia.larkus skrev:Kabel med bra tverrsnitt ;D
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Human_Feces.jpg
mvh
larkus
Man kan ikke stole på wikipedia.larkus skrev:Kabel med bra tverrsnitt ;D
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Human_Feces.jpg
mvh
larkus
Ledergeometrien ser bra ut. Tvinnet.vredensgnag skrev:Man kan ikke stole på wikipedia.larkus skrev:Kabel med bra tverrsnitt ;D
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Human_Feces.jpg
mvh
larkus
Schumacher skrev:RS...
Vel i tillegg til mine egne ører og min egen dømmekraft så velger jeg også å forholde meg til folk som har sosiale antenner nok til å kommunisere vennligsinnet til folk.Du fremstår som en gretten gammel gubbe som har Ludvig i Flåklypa som idol....
Det finnes nok en mulighet for at du har faktisk har noe å bidra med men med ditt dårlige nettetikette håper og tror jeg at de fleste ignorer deg.R.S. skrev:Schumacher skrev:RS...
Vel i tillegg til mine egne ører og min egen dømmekraft så velger jeg også å forholde meg til folk som har sosiale antenner nok til å kommunisere vennligsinnet til folk.Du fremstår som en gretten gammel gubbe som har Ludvig i Flåklypa som idol....
Dette emnet er debattert opp og i mente i utallige tråder på forumet. Forleden kom de faktisk fram til en brukbar konklusjon der til og med dynamisk headroom ble inkludert, bare for å starte på bar bakke igjen her.
Jeg gav deg rådet å prøve og høre, er du litt seriøs gjør du det.
Verdensundergang og andre eksperter tråkker som vanlig til med råd rett fra Wikipedia, noen praktisk erfaring har de ikke og langt mindre forståelse. BangOlufsen høyttalere teller ikke.
Litt sent å ønske god jul?
Mvh. RS
Du får en unødvendig stor resistans i serie med høyttaleren. Det vil gi litt dB-tap ved alle frekvenser, men ettersom høyttalerimpedansen er alt annet enn konstant med frekvens, vil nivåtapet også variere ganske mye med frekvens. Du får minst nivåtap der impedansen er høy, dvs ved resonanstoppen eller -toppene i bassen. Ofte er det også en impedanstopp omtrent ved delefrekvensen mellom bass/mellomtone og diskant. Disse frekvensene vil fremheves, relativt sett. Alle andre frekvenser dempes mer, både på ytterfløyene og mellom impedanstoppene. Størst tap er ved impedansminimum som ofte ligger ved 100-300 Hz. Det er tilfeldigvis der mye av rytmen og dynamikken i musikken holder til. Resultatet er en EQ-kurve som følger impedanskurven, men tross alt med ganske små utslag. Det kan være noen tiendedels dB her og der, altså små utslag sammenlignet med romakustikken, men tapene er over så store frekvensbånd at det kan være hørbart ved kritisk lytting.HCS skrev:Hva skjer med lyden om tverrsnittet er for lite ? Teknisk og lydmessig ? Hva er symptomene på for lite tverrsnitt ?
Dette er ikke riktig. Den vesentlige endringen ligger i redusert membrankontroll, derav redusert dynamikk, slam, attack. Det meste av effekten går til lavere frekvenser, derfor er det her endringer gir størts utslag. Med mindre trøkk/tyngde i bassgjengivelsen vil anlegget lyde tynnere, uten at det vil gi noe utslag på frekvensmålinger.Asbjørn skrev:Du får en unødvendig stor resistans i serie med høyttaleren. Det vil gi litt dB-tap ved alle frekvenser, men ettersom høyttalerimpedansen er alt annet enn konstant med frekvens, vil nivåtapet også variere ganske mye med frekvens. Du får minst nivåtap der impedansen er høy, dvs ved resonanstoppen eller -toppene i bassen. Ofte er det også en impedanstopp omtrent ved delefrekvensen mellom bass/mellomtone og diskant. Disse frekvensene vil fremheves, relativt sett. Alle andre frekvenser dempes mer, både på ytterfløyene og mellom impedanstoppene. Størst tap er ved impedansminimum som ofte ligger ved 100-300 Hz. Det er tilfeldigvis der mye av rytmen og dynamikken i musikken holder til. Resultatet er en EQ-kurve som følger impedanskurven, men tross alt med ganske små utslag. Det kan være noen tiendedels dB her og der, altså små utslag sammenlignet med romakustikken, men tapene er over så store frekvensbånd at det kan være hørbart ved kritisk lytting.HCS skrev:Hva skjer med lyden om tverrsnittet er for lite ? Teknisk og lydmessig ? Hva er symptomene på for lite tverrsnitt ?
Dessuten vil seriemotstanden føre til et visst tap av dempingsfaktor fra forsterkeren. Sett fra høyttaleren kommer resistansen fra kabelen i serie med utgangsimpedansen i forsterkeren, slik at den effektive utgangsimpedansen som driver høyttaleren blir tilsvarende mye høyere. Ettersom utgangsimpedansen på en normal transistorforsterker er såpass lav (F eks ~0,01 Ohm, noe som gir dempingsfaktor 8/0,01 = 800) kan seriemotstanden i kabelen bli et betydelig tillegg til dette. En kabel med motstand 0,07 ohm som det muligens er snakk om her, vil redusere dempefaktoren til 8/(0,01 + 0,07) = 100. Om det er hørbart er jeg mindre sikker på, men i så fall vil det være litt "tap av kontroll i bassen", eller litt mer "blooming" i bassen, avhengig av hvordan man vil tolke det.
I tillegg vil de radiofrekvente egenskapene til kabelen endres på en eller annen måte, ettersom den jo utgjør en RLC svingekrets ett eller annet sted oppi radiofrekvensene. Hvis effektforsterkeren er slik konstruert at den slipper litt av de resonansene inn i feedback-kretsløpet, kan dette ha en eller annen virkning. Generelt vil større motstand i en svingekrets tilføre litt demping, så disse resonansene blir litt "snillere", men en robust konstruert effektforsterker bør ikke la seg påvirke av dette, uansett.
Det er også verdt å nevne at en tynn hyssing av en kabel vil ha mindre selvinduktans og påvirkes mindre av skin-effekt ved ultrasoniske frekvenser. Det kan føre til et litt jevnere frekvensforløp øverst i diskanten enn med en grov kobberkabel, men dette er sekundære effekter sammenlignet med de som er nevnt. Hvordan de to lederne legges i forhold til hverandre (tett tvinnet eller parallelt med en viss avstand) vil ha større betydning for induktansen.
Om alt dette er en fordel eller ulempe kommer an på øret som hører. Det finnes de som har loudness-kontroll og EQ presets på anlegget, og det finnes de som setter Bybee-filtre på høyttalerkablene og mener det hjelper på lyden. Inni et slikt filter er det rett og slett en liten effektmotstand på 0,025 ohm, så virkningen blir den samme som å gå ned et par størrelser i kabeltverrsnitt. Personlig ville jeg ikke brukt så tynne høyttalerkabler til noe annet enn som korte strekk til å drive diskantene i et aktivt oppsett, men det er nå min preferanse.
Jepp, det er det eneste som duger. Det samme sa jeg også innledningsvis. Hvordan noen kan få seg til å oppfatte det negativt får være deres problem.Leikis. skrev:Skomaker, her er eneste løsning å kjøpe kabler. Prøve selv og finne ut hva DU synes !
Selv har jeg erfart at like kabler låter ulikt i ulike oppset.
Siden du er i tvil, blir du ikke fornøyd før du har de kablene på plass uansett.
Løøøøøøp ååååå kjøøøøøp !!!!
Jeg ser fortsatt ikke noe negativt i min replikk, du får et godt råd. Det er nok opp til hvem som leser. Vet du f.ex om at du ikke er litt glup kan jeg forstå.Schumacher skrev:Med all respekt RS... Det er litt forskjell i ordlyd på det Leikis skreiv og" Er du litt glup kunne du nok heller forsøkt å lytte på trådene, som nevnt kunne du kanskje lært deg noe"..
Men uansett da RS og andre...- Er 2 ledere på hver pol på 1mm solid-core sølvkabel nok? Blir det noen flaskehals pga kabelen ved tunge laster og skikkelig påtrykk?
;D D var da voldsomt til mas da ;D Æ sjønne spørsmålet, men du vijl ijt få nå svar som e gått nåkk. For ingen aijnan en du kaijn fijn d ut før du ha prøvd d.Schumacher skrev:Ja men skjønne du itj ka æ snakke om da din snøs!! ;D Æ vil bærre forhør mæ om ka folk trur i forkant så æ eventuelt slæpp å kjøp ein kabel t 2800 for så å finnj ut at det vart itj nå likar læll.... Skjønne du itj d? Jammen så SVAR DA! ;D
vredensgnag skrev:Men ikke for sent å ønske Godt nytt år.
Du er kanskje ørlite for kjapp, RS, til å fjernse deg til hva andre har prøvd og erfart av anlegg? Og muligens noe bastant avvisende til andres ekspertise og erfaringer?
Tanken slår meg.
Hvorfor ikke bare enkelt og greit fortelle Schumacher hva du mener han trenger å vite, fremfor det du hittil har levert:
Om du er litt glup så kanskje du lærer noe fra deg.
Det du mente å si var nok at dette er helt riktig, men at du - ut fra egne erfaringer - mener at punktet om tap av dempingsfaktor og kontroll i bassen er det viktigste, og at de andre punktene har mindre betydning. Dessuten mente du nok å si at din personlige preferanse ville være som min, altså å bruke kabler med noe grovere tverrsnitt hvis det skal gå bassfrekvenser gjennom dem. Det er ihvertfall slik jeg leser deg.R.S. skrev:Dette er ikke riktig. Den vesentlige endringen ligger i redusert membrankontroll, derav redusert dynamikk, slam, attack. Det meste av effekten går til lavere frekvenser, derfor er det her endringer gir størts utslag. Med mindre trøkk/tyngde i bassgjengivelsen vil anlegget lyde tynnere, uten at det vil gi noe utslag på frekvensmålinger.Asbjørn skrev:Du får en unødvendig stor resistans i serie med høyttaleren. Det vil gi litt dB-tap ved alle frekvenser, men ettersom høyttalerimpedansen er alt annet enn konstant med frekvens, vil nivåtapet også variere ganske mye med frekvens. Du får minst nivåtap der impedansen er høy, dvs ved resonanstoppen eller -toppene i bassen. Ofte er det også en impedanstopp omtrent ved delefrekvensen mellom bass/mellomtone og diskant. Disse frekvensene vil fremheves, relativt sett. Alle andre frekvenser dempes mer, både på ytterfløyene og mellom impedanstoppene. Størst tap er ved impedansminimum som ofte ligger ved 100-300 Hz. Det er tilfeldigvis der mye av rytmen og dynamikken i musikken holder til. Resultatet er en EQ-kurve som følger impedanskurven, men tross alt med ganske små utslag. Det kan være noen tiendedels dB her og der, altså små utslag sammenlignet med romakustikken, men tapene er over så store frekvensbånd at det kan være hørbart ved kritisk lytting.HCS skrev:Hva skjer med lyden om tverrsnittet er for lite ? Teknisk og lydmessig ? Hva er symptomene på for lite tverrsnitt ?
Dessuten vil seriemotstanden føre til et visst tap av dempingsfaktor fra forsterkeren. Sett fra høyttaleren kommer resistansen fra kabelen i serie med utgangsimpedansen i forsterkeren, slik at den effektive utgangsimpedansen som driver høyttaleren blir tilsvarende mye høyere. Ettersom utgangsimpedansen på en normal transistorforsterker er såpass lav (F eks ~0,01 Ohm, noe som gir dempingsfaktor 8/0,01 = 800) kan seriemotstanden i kabelen bli et betydelig tillegg til dette. En kabel med motstand 0,07 ohm som det muligens er snakk om her, vil redusere dempefaktoren til 8/(0,01 + 0,07) = 100. Om det er hørbart er jeg mindre sikker på, men i så fall vil det være litt "tap av kontroll i bassen", eller litt mer "blooming" i bassen, avhengig av hvordan man vil tolke det.
I tillegg vil de radiofrekvente egenskapene til kabelen endres på en eller annen måte, ettersom den jo utgjør en RLC svingekrets ett eller annet sted oppi radiofrekvensene. Hvis effektforsterkeren er slik konstruert at den slipper litt av de resonansene inn i feedback-kretsløpet, kan dette ha en eller annen virkning. Generelt vil større motstand i en svingekrets tilføre litt demping, så disse resonansene blir litt "snillere", men en robust konstruert effektforsterker bør ikke la seg påvirke av dette, uansett.
Det er også verdt å nevne at en tynn hyssing av en kabel vil ha mindre selvinduktans og påvirkes mindre av skin-effekt ved ultrasoniske frekvenser. Det kan føre til et litt jevnere frekvensforløp øverst i diskanten enn med en grov kobberkabel, men dette er sekundære effekter sammenlignet med de som er nevnt. Hvordan de to lederne legges i forhold til hverandre (tett tvinnet eller parallelt med en viss avstand) vil ha større betydning for induktansen.
Om alt dette er en fordel eller ulempe kommer an på øret som hører. Det finnes de som har loudness-kontroll og EQ presets på anlegget, og det finnes de som setter Bybee-filtre på høyttalerkablene og mener det hjelper på lyden. Inni et slikt filter er det rett og slett en liten effektmotstand på 0,025 ohm, så virkningen blir den samme som å gå ned et par størrelser i kabeltverrsnitt. Personlig ville jeg ikke brukt så tynne høyttalerkabler til noe annet enn som korte strekk til å drive diskantene i et aktivt oppsett, men det er nå min preferanse.
Mvh. RS
Asbjørn skrev:Det du mente å si var nok at dette er helt riktig, men at du - ut fra egne erfaringer - mener at punktet om tap av dempingsfaktor og kontroll i bassen er det viktigste, og at de andre punktene har mindre betydning. Dessuten mente du nok å si at din personlige preferanse ville være som min, altså å bruke kabler med noe grovere tverrsnitt hvis det skal gå bassfrekvenser gjennom dem. Det er ihvertfall slik jeg leser deg.R.S. skrev:Dette er ikke riktig. Den vesentlige endringen ligger i redusert membrankontroll, derav redusert dynamikk, slam, attack. Det meste av effekten går til lavere frekvenser, derfor er det her endringer gir størts utslag. Med mindre trøkk/tyngde i bassgjengivelsen vil anlegget lyde tynnere, uten at det vil gi noe utslag på frekvensmålinger.Asbjørn skrev:Du får en unødvendig stor resistans i serie med høyttaleren. Det vil gi litt dB-tap ved alle frekvenser, men ettersom høyttalerimpedansen er alt annet enn konstant med frekvens, vil nivåtapet også variere ganske mye med frekvens. Du får minst nivåtap der impedansen er høy, dvs ved resonanstoppen eller -toppene i bassen. Ofte er det også en impedanstopp omtrent ved delefrekvensen mellom bass/mellomtone og diskant. Disse frekvensene vil fremheves, relativt sett. Alle andre frekvenser dempes mer, både på ytterfløyene og mellom impedanstoppene. Størst tap er ved impedansminimum som ofte ligger ved 100-300 Hz. Det er tilfeldigvis der mye av rytmen og dynamikken i musikken holder til. Resultatet er en EQ-kurve som følger impedanskurven, men tross alt med ganske små utslag. Det kan være noen tiendedels dB her og der, altså små utslag sammenlignet med romakustikken, men tapene er over så store frekvensbånd at det kan være hørbart ved kritisk lytting.HCS skrev:Hva skjer med lyden om tverrsnittet er for lite ? Teknisk og lydmessig ? Hva er symptomene på for lite tverrsnitt ?
Dessuten vil seriemotstanden føre til et visst tap av dempingsfaktor fra forsterkeren. Sett fra høyttaleren kommer resistansen fra kabelen i serie med utgangsimpedansen i forsterkeren, slik at den effektive utgangsimpedansen som driver høyttaleren blir tilsvarende mye høyere. Ettersom utgangsimpedansen på en normal transistorforsterker er såpass lav (F eks ~0,01 Ohm, noe som gir dempingsfaktor 8/0,01 = 800) kan seriemotstanden i kabelen bli et betydelig tillegg til dette. En kabel med motstand 0,07 ohm som det muligens er snakk om her, vil redusere dempefaktoren til 8/(0,01 + 0,07) = 100. Om det er hørbart er jeg mindre sikker på, men i så fall vil det være litt "tap av kontroll i bassen", eller litt mer "blooming" i bassen, avhengig av hvordan man vil tolke det.
I tillegg vil de radiofrekvente egenskapene til kabelen endres på en eller annen måte, ettersom den jo utgjør en RLC svingekrets ett eller annet sted oppi radiofrekvensene. Hvis effektforsterkeren er slik konstruert at den slipper litt av de resonansene inn i feedback-kretsløpet, kan dette ha en eller annen virkning. Generelt vil større motstand i en svingekrets tilføre litt demping, så disse resonansene blir litt "snillere", men en robust konstruert effektforsterker bør ikke la seg påvirke av dette, uansett.
Det er også verdt å nevne at en tynn hyssing av en kabel vil ha mindre selvinduktans og påvirkes mindre av skin-effekt ved ultrasoniske frekvenser. Det kan føre til et litt jevnere frekvensforløp øverst i diskanten enn med en grov kobberkabel, men dette er sekundære effekter sammenlignet med de som er nevnt. Hvordan de to lederne legges i forhold til hverandre (tett tvinnet eller parallelt med en viss avstand) vil ha større betydning for induktansen.
Om alt dette er en fordel eller ulempe kommer an på øret som hører. Det finnes de som har loudness-kontroll og EQ presets på anlegget, og det finnes de som setter Bybee-filtre på høyttalerkablene og mener det hjelper på lyden. Inni et slikt filter er det rett og slett en liten effektmotstand på 0,025 ohm, så virkningen blir den samme som å gå ned et par størrelser i kabeltverrsnitt. Personlig ville jeg ikke brukt så tynne høyttalerkabler til noe annet enn som korte strekk til å drive diskantene i et aktivt oppsett, men det er nå min preferanse.
Mvh. RS
Til det ville jeg formodentlig svart at hørbarheten av dempingsfaktor er omdiskutert, men at eventuelle frekvensavvik også ville bli størst der høyttalerens impedans er minst. For de fleste høyttalere er det i det samme frekvensbåndet hvor "slam" og "rytmisk trøkk" holder til mellom 100 og 300 Hz. Derfor kan det være vanskelig å skille disse faktorene ved bare lytteforsøk, det må også målinger til.
Ikke sant?
Tror du at en person med Doktorgrad, er avhengig av å google for å danne seg en mening?R.S. skrev:Det jeg igrunn sier er at du ikke aner hva du snakker om Asbjørn. Dette framgår også tydelig om man leser anleggstråden din Asbjørn; det er ikke mye spor av eksperimentering med strømbaner her. Faktorene du siterer er relativt uvesentlige, det hadde kansdkje du også visst om du hadde utført praktiske prøver og ikke bare googlet emnet.
Mvh. RS
Tenk deg litt om nå Karma. I anleggstråden til Asbjørn kan du f.ex se at han hadde lyttebesøk av herrene Robin & Fredag. De valgte av høflighet å ikke kommentere lyden. Du har hørt mitt.Karma skrev:Tror du at en person med Doktorgrad, er avhengig av å google for å danne seg en mening?R.S. skrev:Det jeg igrunn sier er at du ikke aner hva du snakker om Asbjørn. Dette framgår også tydelig om man leser anleggstråden din Asbjørn; det er ikke mye spor av eksperimentering med strømbaner her. Faktorene du siterer er relativt uvesentlige, det hadde kansdkje du også visst om du hadde utført praktiske prøver og ikke bare googlet emnet.
Mvh. RS
Mener du at Asbjørn sin utdanning, ikke er relevant for denne hobby?
Bak en hver praktisk erfaring, finnes en plausibel teoretisk forklaring. Er ikke det et faktum som alle kan klare å forholde seg til?
Det ville hjulpet veldig mye med en og annen henvisning til adekvat teori, fortolkning og praksis, dvs utenom dine egne erfaringer og avledninger derav. Ikke nødvendig vis hver gang, men en gang i blandt. Er det noen andre ute i den store vide verden som har forstått det du har forstått?R.S. skrev:...
Ellers; jeg deler gjerne mine erfaringer med dem som er interessert i å dra nytte av dem. Internett er en fin sak sånn. Jeg finner det imidlertid bortkastet i ettertid å skulle "diskutere" dette med folk som ikke har noen erfaring med emnet og ikke vil ha ettersom de har bestemt seg på forhånd ut fra deres utilstrekkelige oppfattelse av teori.
...
En saksopplysning, uten at dette engasjerer meg spesielt mye: Grunnen til at d'herrer ikke kommenterte i tråden var at de sparte inntrykkene til en fire-siders hjemme-hos-reportasje i Fidelity. Den kan du lese her, hvis du skulle være interessert: http://www.audiofidelity.no/comlete_mags/Fidelity42.pdfR.S. skrev:Tenk deg litt om nå Karma. I anleggstråden til Asbjørn kan du f.ex se at han hadde lyttebesøk av herrene Robin & Fredag. De valgte av høflighet å ikke kommentere lyden. Du har hørt mitt.
Som gammel audiofil behøver jeg bare å se hvilke komponenter han har valgt ut så vet jeg det meste om hans nivå som audiofil. Det går også fram av tråpden at han ikke har gjort noen tiltak for å optimere strømbaner.
Jeg kjenner ikke Asbjørn, og jeg er langt fra enig med ham i alt, men å si at han ikke aner hva han snakker om er totalt skivebom. Vær klar over at en slik retorikk lett kan benyttes om deg også. Når vi snakker slik til hverandre og ikke minst om hverandre etablerer vi en sur og utrivelig tone rundt en hobby som skal være til glede for oss alle.R.S. skrev:......
Det jeg igrunn sier er at du ikke aner hva du snakker om Asbjørn. Dette framgår også tydelig om man leser anleggstråden din Asbjørn; det er ikke mye spor av eksperimentering med strømbaner her. Faktorene du siterer er relativt uvesentlige, det hadde kansdkje du også visst om du hadde utført praktiske prøver og ikke bare googlet emnet.
Mvh. RS
xerxes skrev:Jeg kjenner ikke Asbjørn, og jeg er langt fra enig med ham i alt, men å si at han ikke aner hva han snakker om er totalt skivebom. Vær klar over at en slik retorikk lett kan benyttes om deg også. Når vi snakker slik til hverandre og ikke minst om hverandre etablerer vi en sur og utrivelig tone rundt en hobby som skal være til glede for oss alle.R.S. skrev:......
Det jeg igrunn sier er at du ikke aner hva du snakker om Asbjørn. Dette framgår også tydelig om man leser anleggstråden din Asbjørn; det er ikke mye spor av eksperimentering med strømbaner her. Faktorene du siterer er relativt uvesentlige, det hadde kansdkje du også visst om du hadde utført praktiske prøver og ikke bare googlet emnet.
Mvh. RS
Schumacher skrev:RS...
Vel i tillegg til mine egne ører og min egen dømmekraft så velger jeg også å forholde meg til folk som har sosiale antenner nok til å kommunisere vennligsinnet til folk.Du fremstår som en gretten gammel gubbe som har Ludvig i Flåklypa som idol....